Onderwerp
overleden (121 nieuwsberichten)
- In zijn woonplaats Amsterdam is plotseling acteur Carol van Herwijnen overleden. Na zijn opleiding aan de toneelschool in Amsterdam debuteerde Van Herwijnen in 1965 bij Toneelgroep Studio. Hij werd bekend met talloze rollen op toneel, televisie (oa. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?) en in films. In 1988 won hij de Louis d'Or voor zijn rol in 'Om het af te leren' ('One for the road') van Pinter in regie van Mette Bouhuijs. Daarnaast was hij in de theaterwereld berucht als de acteur die in 1994 Volkskrant-recensent Hein Janssen molesteerde, na een uitzending van het programma 'De Plantage'. Van Herwijnen speelde deze zomer op de Parade als travestiet in de voorstelling 'Bouillabaisse', samen met oa. Kees Boot en Barbara Pouwels. Van Herwijnen is 67 jaar oud geworden. (ANP, 9/7/08)
- De Belgische auteur Hugo Claus is overleden. Claus, geboren op 5 april 1929 in Brugge, werd 78 jaar. De schrijver, schilder en cineast leed aan de ziekte van Alzheimer. Volgens de uitgever De Bezige Bij had Claus zelf het moment van zijn dood bepaald en had hij om euthanasie gevraagd.
Toneelschrijver Rob de Graaf noemde Claus in Toneel Theatraal: "de godfather van de moderne Nederlandstalige toneelschrijfkunst". Het toneeloeuvre van Claus is zeer omvangrijk: 35 oorspronkelijke stukken en nog eens 31 vertalingen en bewerkingen van Engelse, Griekse, Latijnse, Franse, Spaanse en Nederlandse toneelstukken en romans. Zijn bekendste roman was 'Het verdriet van Belgi?' (1983). De laatste jaren produceerde Claus voornamelijk dichtbundels en schilderde hij. (Redactie, 19/3/08)
- Schrijver en criticus Aad Nuis is op 74-jarige leeftijd overleden. Nuis was van 1994 tot 1998 namens D66 staatssecretaris van Cultuur in het eerste Paarse kabinet. Daarvoor was hij literair criticus bij de Haagse Post en de Volkskrant. Hij was als staatssecretaris verantwoordelijk voor de inhoudelijk gewaardeerde cultuurnota Pantser of Ruggegraat. (Redactie, 9/11/07)
- Donderdagavond is plotseling acteur Roef Ragas overleden. Ragas werd bekend als rechercheur De Gier in de televisieserie 'Grijpstra en De Gier', maar stond ook regelmatig op het toneel, afgelopen seizoen in 'Closer'. Aankomend seizoen zou hij een rol spelen in 'Knielen op een bed violen'. Ragas was getrouwd met actrice Susan Visser, met wie hij twee kinderen had. Hij is de oudere broer van musicalster Bastiaan Ragas. Roef Ragas is 42 jaar geworden.
(Teletekst, 31/8/07)
- In Amsterdam is de cabaretier, musicalster en televisiepresentator Jos Brink overleden aan darmkanker. Brink werd bekend als presentator van onder meer 'Avro's Puzzeluur' en 'Wedden dat...', maar zijn grote liefde was toch het theater. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren zestig als acteur in radiohoorspelen, waar hij opviel door zijn verzorgde dictie. Hij probeerde tevergeefs een rolletje te bemachtigen bij zijn grote voorbeeld Wim Sonneveld. Hij brak in de jaren zeventig door met cabaret Tekstpierement, de groep van zijn latere partner Frank Sanders. In de jaren tachtig schreef, speelde en produceerde Brink zijn eigen musicals, zoals 'Maskerade', 'Amerika-Amerika', 'Evenaar', 'Max Havelaar' en 'Sonneveld'. In 1986 schreef hij 'Een nieuwe dood', voor het grote publiek de eerste kennismaking met de gevolgen van de nieuwe ziekte aids. Zijn laatste grote theaterrol was die van de ‘foute’ tekstschrijver Jacques van Tol in de musical 'Als op het Leidscheplein...' Komend seizoen zou hij, net als vorig jaar, deel uitmaken van de cabaretgroep Purper. Jos Brink is 65 jaar geworden. (Volkskrant & NRC, 18/8/07)
- In zijn woonplaats Den Bosch is oud-schouwburgdirecteur Tom Odems overleden. Odems werd in 1968 bedrijfsleider van de Schouwburg Casino in Den Bosch, voorloper van het Theater aan de Parade, waarvan hij vanaf de oplevering in 1982 directeur was. Eerder dit jaar nam hij afscheid, vanwege zijn zwakke gezondheid. Odems is 62 jaar geworden. (Brabants Dagblad, 17/8/07)
- Willy Hofman, co-producent van de eerste grote musicals in Nederland, is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. In 1960 nam hij met de Amsterdamse theaterproducent Piet Meerburg het initiatief tot de eerste grote musicalproductie in Nederland, 'My Fair Lady', met Wim Sonneveld in de hoofdrol.
Hofman studeerde economie en werd in de jaren zestig directeur van de dienst gemeentelijke kunstgebouwen in Rotterdam. Daar had hij de leiding over zes theaters, waaronder het oude Luxor, de oude Schouwburg en het Hofpleintheater. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Rotterdams filmfestival.
Na 'My Fair Lady' maakten Hofman en Meerburg in 1965 nog het geflopte 'Oliver!' en 'Heerlijk duurt het langst', de eerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Ze stopten toen anderen zich ook met het produceren van musicals gingen bezighouden. In 1980 ging Hofman met pensioen. (Volkskrant, 9/3/07)
- Op 30 januari is op 99-jarige leeftijd de theaterwetenschapper Ben Albach overleden. Albach wordt gezien als de grondlegger van de theaterwetenschap in Nederland en was één van de oprichters van Het Toneelmuseum, tegenwoordig het Theater Instituut Nederland (TIN).
Ben Albach werd in 1907 in Amsterdam geboren en wordt op 15-jarige leeftijd gegrepen door het toneel door de Internationale Theater Tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Vanaf 1934 publiceerde hij regelmatig over toneelgeschiedenis, eerst artikelen in Het Toneel en Het Vaderland, later boeken over o.a. de 'Gijsbreght van Aemstel' en Jan Punt en Marten Corver.
Tot op hoge leeftijd was Albach betrokken bij het wel en wee van het TIN, als regelmatig bezoeker van de bibliotheek en als adviseur voor diverse tentoonstellingen. Zijn eigen archief, bestaande uit onder meer correspondentie en aantekeningen voor onderzoek, werd in 2000 aan het TIN overgedragen. (Redactie, 1/2/07)
- Afgelopen vrijdag is Marc Meulemans onverwachts overleden in zijn woonplaats Antwerpen. Meulemans was de vaste geluidsontwerper van de voorstellingen van Ivo van Hove, en maakte onder andere het veelgeprezen geluidsdecor met songs van Neil Young voor de voorstelling 'Opening Night'. Hij is vijftig jaar oud geworden.
Marc werkte in 1998 voor het eerst met Van Hove samen ('Romeo en Julia' bij het Zuidelijk Toneel). In de afgelopen jaren maakte Meulemans het geluidsontwerp voor o.a. Rouw siert Electra, Het temmen van de feeks en Perfect Wedding. Naast zijn werkzaamheden voor Toneelgroep Amsterdam was hij als grafisch vormgever actief, onder meer voor dEUS, het Gentse museum SMAK en als huisontwerper voor het modehuis A.F. Vandevorst.
(Redactie, 30/1/07)
- Zanger en songwriter Robert Long is op 63-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in België. Deze week werd bekend dat hij aan een ernstige vorm van kanker leed en nog maar kort te leven had. Long werdt bekend door zijn liedjes tegen kerk, kut en kapitaal en theaterprogramma's die het christelijk volksdeel regelmatig provoceerden. Met Leen Jongewaard en Dimitri Frenkel Frank maakte hij theaterproducties en revues. Begin jaren negentig schreef hij met de laatste de musical 'Tsjechov'. (Redactie, 14/12/06)
- In zijn geboortestad Utrecht is acteur Gees Linnebank overleden aan de gevolgen van beenmergkanker. Linnebank werd opgeleid aan de toneelschool Arnhem en maakte in 1969 zijn debuut bij het Rotterdams Toneel. In 1981 onving hij de Louis d'Or voor zijn rol in 'Mijnheer Puntila en zijn knecht Matti' van Bertolt Brecht. Sinds enkele jaren was hij verbonden aan het Nationale Toneel. Dit seizoen speelde hij nog de rol van de vader in 'Een bruid in de morgen' van Hugo Claus in de regie van Maaike van Langen. Naast zijn werk voor toneel en film (o.a. 'De kleine blonde dood' en 'Op hoop van zegen') was hij als speldocent verbonden aan de theateracademies van Arnhem en Maastricht. Gees Linnebank is 61 jaar geworden. (Redactie, 16/6/06)
- In zijn woonplaats Laren is beeldend kunstenaar en decorontwerper Nicolaas Wijnberg overleden. Wijnberg werd opgeleid als lithograaf en werkte voor onder andere voor een reclamebureau voordat hij met Hans Snoek het Scapino Ballet oprichtte, de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Naast zijn vrije werk, werkte hij veel in het theater voor regisseurs en choreografen als Abraham van der Vies, Pjotr Sjarov, Ton Lutz en Hans van Manen. Daarnaast was Wijnberg de eerste hoogleraar aan de door hem opgerichte faculteit scenografie van de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Wijnberg kreeg in 2000 de oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten. Nicolaas Wijberg is 87 jaar geworden. (Redactie, 13/6/06)
- In zijn woonplaats Amsterdam is tekstschrijver en theatervormgever Friso Wiegersma overleden. Wiegersma werd bekend als partner van Wim Sonneveld, voor wie hij vanaf 1964 liedteksten schreef. Zijn beroemdste liedjes zijn 'Telkens weer', 'Het dorp' en 'Zij kon het lonken niet laten'. Daarnaast ontwierp hij affiches en decors voor de shows van Sonneveld en werkte hij als decorontwerper voor De Nieuwe Comedie. Na de dood van Sonneveld in 1974 werkte hij vooral als schilder. In 2005 ontving hij de Gouden Harp voor zijn verdienste voor de Nederlandse lichte muziek. Friso Wiegersma is 80 jaar geworden. (Redactie, 6/6/06)
- Actrice en comédienne Sylvia de Leur is donderdag overleden. Ze stierf aan de gevolgen van de spierziekte ALS. De Leur werd in 1933 in Polen geboren als dochter van een Nederlandse violist en orkestleider en een Poolse prima ballerina. Ze trad al jong op als acrobate en goochelaarsassistente en in 1948 kwam ze naar Nederland.
In de jaren zestig werd De Leur bekend als lid van het Lurelei Cabaret van Jasperina de Jong. Ze werkte veel voor televisie en film, maar bleef gedurende haar hele carrière toneel spelen, onder andere bij Toneelgroep Amsterdam (Verf, 1990) en Het NNT (Het verjaardagsfeest, 1992). Sylvia de Leur is 72 jaar geworden.
(ANP, 21/4/06)
- Vormgever Jean-Paul Vroom is op 84 jarige leeftijd overleden. Hij werd in de jaren zeventig bekend als decor- en kostuumontwerper voor choreograaf Hans van Manen, voor wie hij abstracte decors met neonlicht en film maakte. Van oorsprong was Vroom graficus en schilder. (NRC, 11/4/06)
- In Amsterdam is actrice Frédérique Huydts overleden aan de gevolgen van kanker. In 1989 studeerde ze af aan de Toneelacademie Maastricht en hoewel Huydts vooral bekend werd door haar rol als Annet in GTST en door andere televisieseries stond ze ook regelmatig op het toneel. Zo speelde ze een aantal keer in het gezelschap Mussen en Zwanen van Haye van der Heijden en samen met Rik Engelkes in Gek van liefde van Sam Shepard. In 2004 werd bij Huydts darmkanker geconstateerd. Hoewel ze na een lange behandeling in 2006 genezen werd verklaard, speelden de klachten kort voor haar dood weer op. Frédérique Huydts is 38 jaar geworden. (Redactie, 4/4/06)
- Op zaterdagmorgen is in Amsterdam Joop Admiraal onverwachts overleden aan een acute hartstilstand. Hij was een van de meest geliefde acteurs van het Nederlands toneel. Admiraal werd bekend als acteur bij het Werkteater, waar hij van 1972 tot 1985 speelde, en, vanaf 1987, bij Toneelgroep Amsterdam.
Zijn beroemdste voorstelling is zonder twijfel de solo 'U bent mijn moeder' uit 1981, waarvoor hij de Louis d'Or ontving. Jac Heijer schreef over deze voorstelling: "Als auteur, acteur en als mens gaat hij verder dan ik ooit een Nederlands toneelspeler heb zien doen."
Admiraal was nog volop actief en zou deze avond naar Dokkum gaan voor de voorstelling 'Uit liefde' van Hummelinck Stuurman, waarin hij oudere, miskende schrijver speelt die zelfmoord pleegt. De hele tournee van deze voorstelling is afgelast. Joop Admiraal is 68 jaar geworden. (ANP & NRC, 25/3/06)
- In Amsterdam is op 67-jarige leeftijd Lodewijk de Boer overleden. De Boer was van oorsprong altviolist maar wendde zich in de jaren '60 al snel tot het toneel als schrijver en regisseur, waar hij sterk werd beïnvloed door het absurdisme. Hij schreef in totaal ruim dertig theaterteksten. De bekendste daarvan is het vijfluik 'The Family', dat hij zelf regisseerde. De Boer was enkele jaren vast verbonden aan toneelgroep Studio, maar koos daarna voor werken losse verbanden met mensen als Peter Schat en Willem Breuker. Zijn laatste stuk was 'De Herinnering', over de Zweedse neutraliteit in WOII, dat hij in opdracht van het Stockholms Stadsteater schreef en regisseerde. (NRC, 5/6/04)
- Vannacht is op 97-jarige leeftijd actrice Mary Dresselhuys in haar slaap overleden. Dresselhuys speelde in haar carrière vanaf vóór de oorlog tot op hoge leeftijd ruim 150 rollen. Zelf relativeerde ze haar status van instituut: "Wat een acteur kan, of kon, is na zijn dood helemaal weg. Nog even blijf je hangen in de herinnering van de mensen die je gezien hebben. Zijn die ook dood, dan ben je voorgoed vergeten." Mary Dresselhuys zal in beloten kring begraven of gecremeerd worden. (ANP, 19/5/04)
- Hij was al een tijd vermist en depressief bovendien, maar nu is zijn lichaam uiteindelijk gevonden: Spalding Gray, acteur, theatermaker en een van de oprichters van de Wooster Group (samen met Willem Dafoe en Liz LeCompte) is dood. Gray werd vooral bekend door zijn rol in 'The Killing Fields' en de theatermonoloog en later film 'Swimming to Cambodia', over zijn ervaringen bij het maken van die film. Gray is 62 jaar geworden. (Volkskrant, 10/3/04)
- Acteur Albert Mol is op 87-jarige leeftijd overleden. Mol werd bij het grote publiek bekend als Neerlands eerste tv-homo, maar heeft jaren op de planken gestaan als acteur, komiek en vooral als danser. HIj trad op met onder andere Wim Kan en Wim Sonneveld. (ANP, 9/3/04)
- Uta Hagen is op 84-jarige leeftijd in New York overleden. Afgelopen maart kreeg Hagen nog de hoogste onderscheiding voor kunstenaars van president Bush; de Medal of Arts. Hagen speelde op Broadway talloze grote rollen en richtte met haar man Herbert Bergdorf de HB-Studios op, waar Al Pacino, Liza Minelli en Robert de Niro onder andere les hadden. (ANP, 15/1/04)
- Mede-oprichter van de Akademie voor Kleinkunst Johan Verdoner is op 78-jarige leeftijd overleden. Choreograaf en regisseur Verdoner was vanaf de oprichting in 1960 tot 1985 directeur van de opleiding. (ANP, 21/11/03)
- De Britse sopraan Susan Chilcott is op 40-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. In Nederland werd Chilcott bekend door haar vertolking van Káta in de Willy Decker-enscenering van Janáceks 'Káta Kabanová' en als Blanche in de reprise van Poulenc 'Dialogues des Carmélites'. Komend seizoen zou Chilcott de rol van Feldmarschallin in 'Der Rosenkavalier' spelen. (ANP, 5/9/03)
- Willy Walden is deze week op 97-jarige leeftijd overleden. Walden maakte decennia lang met wijlen Piet Muyselaar furore als het duo Snip & Snap. Willy Walden was Snip. (ANP, 12/3/03)
- In Berlijn is de Duitse acteur Horst Buchholz overleden. Hij werd vooral bekend als filmacteur (Die Halbstarken (1956), The Magnificent Seven (1960), From Hell to Victory (1979)), maar was vanaf de jaren '70 ook in Berlijn in het theater te zien. Buchholz (1933) was al langer ziek. In 2000 stortte hij tijdens een voorstelling in elkaar. Buchholz laat de Franse toneelspeelster Myriam Bru na als weduwe. (ANP, 3/3/03)
- In Rome is op 98-jarige leeftijd Goffredo Petrassi overleden. In de jaren '40 en '50 was Petrassi directeur van het Venetiaanse operahuis La Fenice en artistiek leider van de Accademia Filharmonica Romana. Petrassi maakte ook naam als dirigent en componist. Hij componeerde voor ballet, toneel en film. (ANP, 3/3/03)
- Ans de Munnik, één van de zwanen uit het 'Het zwanenmeer' van ZT Hollandia, is op 22 december overleden. Mevrouw de Munnik werd geboren in 1921, in Kampen. Voor haar zwanenbestaan kookte ze bij de Bossche burgemeester en werkte nadat de kinderen het huis uit waren in de kantine van de Reclassering. Ze was al vroeg lid van de operettevereniging en hield van fietsen en zwemmen. Door het overlijden van mevrouw de Munnik werden voorstellingen van 'Het Zwanenmeer' afgelast. De allerlaatste voorstelling in Nederland in Frascati is wel doorgegaan, als een eerbetoon. (VNG, 9/1/03)
- De Franse acteur Daniel Gélin is op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van een nierziekte overleden. De in 1921 in de West-Franse stad Angers geboren Gélin, die van 1945 tot 1954 was getrouwd was met de actrice Danièle Delorme, speelde in toneelstukken van Molière, Cocteau, Green, Moravia en Simenon. Hij is internationaal beroemd geworden door zijn rol als zwaar vermomde Arabische spion in Hitchcock's 'The man who knew too much' (1956). Hij heeft zelf wel eens gezegd dat hij vast een veel prestigieuzer carrière had kunnen hebben als zijn voorliefde voor feesten, drugs, vrienden en vrouwen hem niet teveel had weggehouden van filmlocaties en theaters. (ANP, 29/11/02)
- De cabaretière en revue-artieste Berry Kievits is op 89-jarige leeftijd overleden. Berry Kievits was een pseudoniem voor Huberdina Maria Antonia Hiskemuller. Zij debuteerde op 4-jarige leeftijd in het gezelschap van haar vader Bertus Kievits en op haar 10e Nederlands jongste cabaretière. Na de Tweede Wereldoorlog maakte ze samen met haar echtgenoot Gerard Walden (broer van Willy Walden van Snip en Snap) en Herbert Joeks revue's voor de KRO. Later speelde zij bij het Theater van de Lach van John Lanting en regisseerde Kievits amateurs. (ANP, 12/11/02)
- De in 1996 overleden acteur Gerard Thoolen is het onderwerp van een nieuwe documentaire van Pieter Verhoeff. De titel van de documentaire wordt 'Alles komt ergens van'. "Ik ben op zoek naar het raadsel Gerard Thoolen, de mens en acteur, die voor zichzelf het grootste raadsel was. 'Alles komt ergens van' moet een film worden over de tragiek van een man met ene groot talent, die tevergeefs probeerde zijn lot te ontlopen", aldus Verhoeff. Thoolen begon in de jaren zestig bij het Werktheater en speelde in de door Verhoeff geregiseerde speelfilm 'Het teken van de beest' zijn eerste filmrol. (ANP, 12/11/02)
- Marianne Hoppe, ookwel de koningin van het Duitse theater genoemd, is op 93-jarige leeftijd overleden. Hoppe begon in 1933 bij het gezelschap van Max Reinhardt en speelde nog in 1981 bij Robert Wilson in Frankfurt een vrouwelijke King Lear. Ze was getrouwd met de acteur Gustaf Gründgens, die in de Tweede Wereldoorlog staatsintendant was. (NRC, 8/11/02)
- De Amerikaanse tekstdichter Adolph Green is op 87-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn vrouw Betty Comden, schreef hij de teksten van de liedjes 'Singin' in the rain' en 'New York, New York'. Ze schreven ook scenario's zoals voor 'On the Town' en 'Singin' in the Rain'. (NRC, 25/10/02)
- Actrice Jeanne Verstraete is op 90-jarige leeftijd overleden. Verstraete, geboren in Antwerpen, kwam in 1934 van de toneelschool en ging bij de Amsterdamsche Tooneelvereniging van Albert van Dalsum spelen. Ze deed veel film- en televisie werk: zo speelde zij onder meer in 'Merijntje Gijzens Jeugd', 'Dagboek van een Herdershond' en 'De Weg'.
Voor jongere generaties zijn haar bekendste scheppingen waarschijnlijk echter Hans en Jules Croiset, de kinderen uit haar eerste huwelijk, met Max Croiset. (ANP, 17/10/02)
- In Amsterdam is afgelopen weekend bestuurder Wim Warmer (1949) overleden. Warmer was een voorvechter van de professionalisering van het theatermanagement en was in zijn loopbaan onder andere directeur van Stichting Kunst en Meerwaarde, Theater Kikker, de Amsterdamse Theaterschool en mede-oprichter van het ITs. (NRC, 2/10/02)
- De Britse toneelregisseuse en actrice Joan Littlewood is in Londen op 87-jarige leeftijd overleden. In de jaren vijftig en zestig werd ze bekend door haar avantgardistische en kritische ensceneringen. Ze ensceneerde onder andere van Brendan Behan 'The Square Fellow' en 'The Hostage' en van Shelagh Delaney 'A Taste of Honey'. Veruit haar bekendste werk was de musical 'Oh What a Lovely War', een antioorlogsstuk uit 1963. (ANP, 22/9/02)
- Decorontwerper Harry Wich is op 75-jarige leeftijd afgelopen dinsdag in Amstelveen overleden. Wich was jarenlang ontwerper voor de Haagse Comedie, later het Nationale Toneel. (ANP, 22/8/02)
- De Franse kunstenares Niki de Saint Phalle is na een langdurige ziekte op 71-jarige leeftijd overleden in de Amerikaanse stad San Diego. De in Parijs geboren De Saint Phalle was vooral bekend door haar reusachtige Nana-beelden. Ooit zou in Rotterdam een dertig meter hoge Nana komen met een theaterzaal in haar baarmoeder. Het project is destijds om verschillende redenen afgeblazen. (ANP, 22/5/02)
- In Weert is de Belgische oud-minister Rika De Backer (79) overleden. Ze was de eerste vrouwelijke minister in België en in haar functie nam ze in 1981 het initiatief voor het Vlaams cultureel centrum De Brakke Grond in Amsterdam. "Moe De Backer, word eens wakker" was een veel gehoorde protestkreet tegen De Brakke Grond: kunstenaars protesteerden fel tegen een gebrek aan inspraak in de programmering van het centrum. Na haar carrière als minister werd De Backer lid van het Europees Parlement. (ANP, 5/5/02)
- Reginald Rose, schrijver van 'Twelve Angry Men', is op 81 jarige leeftijd overleden. 'Twelve Angry Men' werd oorsprokelijk voor televisie geschreven en met veel succes verfilmd, maar heeft op het Nederlands toneel ook zeer veel succes gehad als 'De twaalf gezworenen'. Rose schreef daarnaast nog onder andere het toneelstuk 'Who's life is it anyway?'. (NRC, 22/4/02)
- Op 76-jarige leeftijd is acteur Luc Lutz in zijn woonplaats Rotterdam overleden. Luc, geboren op 17 november 1924 in Delft, was de middelste en bekendste van de drie bekende acterende broers Lutz. Door met zijn droefgeestige hoofd en het daarboven dansende krulhaar menigmaal -en vaak met licht repertoire- op televisie te verschijnen, werd 'die met die krulletjes' vaker op straat herkend dan zijn oudere broer Ton en de jongere Pieter.
Lucas Jacobus Lutz haalde in 1948 zijn diploma van de Amsterdamse toneelschool en meteen daarna trad hij in dienst van Wim Sonneveld. Na korte tijd stapte Lutz over naar het toneel. Hij trad toe tot toneelgroep Comedia en speelde meteen in stukken van onder andere Tsjechov en Camus. Contracten met onder meer de Haagse Comedie, het Rotterdams Toneel en Centrum volgden. In 1967 een Arlecchino, voor zijn rol als Polonius in 'Hamlet' van het Nieuw Rotterdams Toneel.
Aan het begin van de jaren zeventig ging hij over tot het spelen van vrije producties in het lichtere genre. Hij waagde zich ook nog aan musical: bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen speelde hij professor Higgins in 'My fair Lady'. In de jaren '80 en '90 bracht de televisie hem grote bekendheid. Hij speelde onder andere in 'De kleine zielen', 'Herenstraat 10' en in de comedy 'Ha, die pa!', samen met zijn zoon Joris. Over komedie spelen zijn Lutz: "In feite is dat ook drama. Beide toneelvormen liggen dicht bij elkaar. In Nederland wordt vaak gedacht dat het recept voor een goede comedy leuk doen is. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wanneer humor er met de haren bij wordt gesleept".
Hij vond het toneel er de laatste jaren niet op vooruit gaan. "In landen als Engeland, Duitsland en Amerika wordt het ambacht, dat toneel is, nog geleerd. Bij ons dreigt het amateurisme de overhand te krijgen", waarschuwde hij. (ANP, 15/11/01)
- De Britse toneelschrijver Anthony Shaffer is in zijn woonplaats Londen op 75-jarige leeftijd gestorven. Dat heeft zijn agent dinsdag bekendgemaakt. Shaffer werd wereldberoemd met zijn stuk 'Sleuth'. In Nederland is het opgevoerd onder de titel 'Moordspel'. Shaffer begon zijn carriére als arbeider in een kolenmijn. Hij volgde daarna een opleiding tot advocaat, maar kwam al snel in de journalistiek terecht. In 1970 schreef hij de thriller 'Sleuth'. Het stuk werd meer dan 2000 keer opgevoerd in Londen en New York. Het werd later verfilmd met in de hoofdrollen Laurence Olivier en Michael Caine. Ook schreef Shaffer scenario's voor films als 'Wicker Man' en Alfred Hitchcocks 'Frenzy'.
Anthony Shaffer was de tweelingbroer van de schrijver Peter Shaffer, die internationale bekendheid geniet door zijn stukken als 'Equus' en 'Amadeus'. (ANP, 7/11/01)
- In Apeldoorn is op 95-jarige leeftijd Jaap den Daas overleden. Den Daas was een belangrijk figuur in het naoorlogse theaterleven. Van 1959 tot 1972 was hij directeur van De Nederlandse Opera en van 1965 tot 1975 gaf hij leiding aan het Holland Festival. Daarnaast was hij werkzaam bij de AVRO (waar hij met 'Hersengymnastiek' de eerste quiz in Nederland produceerde) en bij het Kurhaus in Scheveningen. Den Daas noemde zichzelf "half artiest, half ambtenaar". In de kunst stelde hij zijn normen hoog, al bleef hij praktisch: "Als wij het hoogste niet kunnen krijgen, moeten wij afdalen tot het goede." (NRC & VNG, 23/10/01)
- De Amerikaanse filmregisseur en choreograaf Herbert Ross is op 74-jarige leeftijd overleden. Ross begon zijn carrière als danser en acteur. Hij heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van sterren als Barbra Streisand en Woody Allen. Hij verzorgde onder meer de choreografie voor de films 'Carmen Jones' (1954), 'The Young Ones' (1961), 'Summer Holiday' (1963), 'Doctor Dolittle' (1967) en 'Funny Girls' (1968). 'Goodbye Mr. Chips' (1969) is de eerste film die hij regisseerde. Zijn film 'Turning Point' (1977) kreeg twee Oscarnominaties. Ross regisseerde ook musicals op Broadway. Hij werkte meestal samen met zijn vrouw, de gewezen balletdanseres Nora Kaye. Zij overleed in 1987. (AD, 11/10/01)
- Donderdagochtend 27 september is Hans Snoek, oprichtster van het Scapino Ballet, na een kort ziekbed overleden in haar woning in Amsterdam. Zij is 90 jaar geworden. Het Scapino Ballet, dat Snoek in 1945 samen met Nicolaas Wijberg en Hans van Norden oprichtte, was de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Zes jaar later kwam daaruit de Scapino Balletschool voort, waarvan zij jaren leider en artistiek leider bleef. Een ander wapenfeit van de met regisseur Erik de Vries getrouwde balletlerares was de oprichting van jeugdtheater De Krakeling, voortvloeiend uit de Stichting Jeugdtheater Amsterdam die zij in 1971 oprichtte. Verder richtte ze ook de IVKO-school op en de stichting Operatie Onmisbare Kunst. Snoek was er het levende bewijs van dat hoge leeftijd en experimenteren elkaar niet noodzakelijk uitsluiten. Op 87-jarige leeftijd danste zij nog een hoofdrol in een productie van de Israëlische choreograaf Itzik Galili. Twee jaar later dook zij ineens op in de opera 'Maria de Buenos Aires'. Ze voedde een heel kunstpubliek op in Nederland. Met het Scapino Ballet bracht Snoek ballet en scholieren bij elkaar. Snoek kreeg voor haar werk verschillende onderscheidingen. Zo ontving ze in 1990 de zilveren eremedaille van de stad Amsterdam en was haar naam tot dit jaar verbonden aan de prijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling van het seizoen. (AD, 28/9/01)
- Op 56-jarige leeftijd is de voormalig adjunct-directeur van het Amsterdamse theater Carré Hubert Atjak overleden. Atjak werd 56 jaar. De adjunct-directeur stond bekend als enthousiast programmeur van Carré. Hij was jarenlang de rechterhand van directeur Bob van der Linden. Atjak was bij Carré onder meer promotor achter de komst van de musical 'Cats' naar Nederland, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het theater. Ook was hij de drijvende kracht achter het optreden van cabaretier Youp van 't Hek in Carré. Atjak werkte van 1974 tot 2000 in het theater. Hij overleed aan longkanker. (ANP, 29/8/01)
- Op 60-jarige leeftijd is in een ziekenhuis in Parijs de Franse acteur Philippe Léotard overleden. Léotard stond in 1964 samen met Ariane Mnouchkine aan de wieg van het Théatre du Soleil. Hij speelde, naast een aantal rollen in Franse films, in 'The French Connection II' (1975) en 'the Day of the Jackal' (1973). (ANP, 25/8/01)
- In een ziekenhuis in Nijmegen is op 45-jarige leeftijd Sylvia Millecam overleden. Voordat ze de populairste vrouw van Nederland werd, speelde ze onder andere bij Toneelgroep Amsterdam, Globe en het Publiekstheater. (ANP, 21/8/01)
- Bij een motorongeluk in Frankrijk is op 50-jarige leeftijd kostuumontwerpster Tessa Lute omgekomen. Lute maakte onder andere de veel geprezen kostuums voor 'De Cid' en 'Macbeth' van Toneelgroep Amsterdam. (Spits, 2/8/01)
- In een Berlijns ziekenhuis is de even beroemde als omstreden toneelregisseur Einar Schleef (57) overleden aan een hartaanval. Schleef stierf op 21 juli, maar zijn advocaat heeft zijn overlijden pas nu bekendgemaakt. Schleef werd beroemd door zijn ensceneringen van Elfriede Jellinek's 'Ein Sportstück' (1998) voor het Wiener Burgtheater en Hochhuth's 'Wessis in Weimar' (1993) voor het Berliner Ensemble. In 1999 was zijn bewerking van Oscar Wilde's 'Salome' te zien op het Holland Festival. Volgend seizoen zou hij bij Toneelgroep Amsterdam 'Het balkon' van Genet regisseren. Collega Claus Peymann over Schleef's dood: "Een onbuigzaam genie heeft de wereld verlaten. Het Duitse en Europese theater houdt zijn adem in." (NRC, 2/8/01)
- Acteur Gerard Heystee is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Laren. Heystee debuteerde vlak na de oorlog met de solo-voordracht 'Gijsbrecht van Aemstel'. In de decennia daarna speelde hij in een groot aantal (vrije) toneel- en musicalproducties waaronder 'Anatevka' en 'Drie is teveel'. Hij acteerde bij gezelschappen als het Amsterdams Toneelgezelschap, de Nederlandse Comedie en Studio.
Heystee was ook actief voor televisie. Hij speelde onder andere de rol van Chinees Liang Wang Tsjang Tsjeng in de gelijknamige tv-serie. Verder had hij (gast)rollen in een groot aantal producties waaronder 'Swiebertje', 'Maigret' en 'Ja zuster, nee zuster'. (ANP, 27/7/01)
- Hij was vooral bekend als de schrijver van vuistdikke spionageromans met onbegrijpelijke plots. En nu is hij op 73-jarige leeftijd is overleden: Robert Ludlum. Minder bekend is dat Ludlum er voor zijn schrijfcarrière al 20 jaar in het theater op had zitten. Hij studeerde dramaturgie en was acteur en theaterproducent in New York. In 1960 richtte hij samen met zijn vrouw het theater Playhouse-on-the-Mall op in New Jersey. Na een weinig glansrijk bestaan, ging het theatertje op de fles en besloot Ludlum voor de grap eens te proberen een thriller te schrijven. (ANP, 13/3/01)
- Op 82-jarige leeftijd is Broadway-regisseur William Hammerstein, maker van wereldberoemde musicals als 'Oklahoma' en 'Fanny', overleden. Hammersteins grote doorbraak kwam in 1956 in Londen met de regie van de musical 'Fanny'. Op het New Yorkse Broadway beleefde hij zijn grootste succes in 1979 met de heruitgave van het door zijn vader Oscar Hammerstein II geschreven 'Oklahoma'. De regisseur vierde daarnaast ook als producer successen. Met kassuccessen als Neil Simons theaterstuk 'Come Blow Your Horn' uit 1961 en Garson Kanins 'Gift of Time' met de sterren Henry Fonda en Olivia de Havilland, oogstte hij veel lof. (ANP, 12/3/01)
- Maxim Hamel is op 72-jarige leeftijd overleden. Maxim Hamel (broer van Jules en zoon van Jack, beiden ook acteurs) gold als één van de knappe mannen van het moderne toneel in de jaren vijftig. Na de toneelschool speelde hij bij gezelschappen als De Nederlandse Comedie, Ensemble, Theater en Centrum. Later, in de jaren zestig en zeventig, werkte hij ook veel als film- en televisieregisseur. In de jaren tachtig speelde hij nog bij het Nooy's Volkstheater, maar hij had inmiddels zo'n hekel gekregen aan het reizen dat hij definitief met theater stopte. In de jaren '90 speelde hij nog even in GTST de rol van Rolf Huygens. (AD, 23/2/01)
- In Amsterdam is na een kort ziekbed artieste Nanette Currie overleden. Currie werd bekend met circusachtige theatershows, met zang, dans, theater en cabaret, die ze met groot succes uitvoerde op de Parade. Daarnaast had ze haar eigen Currie Kerstshow. Nanette Currie is 46 jaar geworden. (AT5, 29/1/01)
- Bij een ongeval op het Spaanse eiland Las Palmas is de jonge danseres en choreografe Mirjam Bos overleden na een val in een ravijn. Mirjam Bos danste onder meer bij Piet Rogie en Beppie Blankert. In 1993 maakte zij haar eerste dansvoorstelling 'A4', gevolgd door 'X' in 1996 en 'Delerium' in 1999. (Volkskrant, 12/1/01)
- De acteur Johan Sirag is 24 november op 82 jarige leeftijd overleden. Dit is woensdag door zijn familie bekend gemaakt. Sirag debuteerde in 1954 bij het Nederlandse Operettegezelschap in 'Bloemen op Hawaii' en bouwde hierna een enorm oeuvre op aan het toneel. Hij was veel te zien in komedies. Enkele malen speelde hij bij Theater van de Lach. Vanaf 1959 was Sirag ook veelvuldig op televisie te zien, voornamelijk in jeugdseries. Hij speelde rollen in 'Floris', 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?', 'Citroentje met suiker', 'Q en Q', 'De Poppenkraam', 'De Fabriek' en 'Kanaal 13'. In zijn loopbaan speelde hij twee keer in een film. In 1963 in 'Fietsen naar de maan' en in 1983 in 'Zwarte Ruiter' van Wim Verstappen. (ANP, 29/11/00)
- Stephanie Lawrence is op vijftigjarige leeftijd overleden. De Britse musicalster werd bekend door haar hoofdrollen in 'Cats', 'Evita' en 'Starlight Express', allemaal van Andrew Lloyd Webber. (Volkskrant, 6/11/00)
- De acteur en regisseur Walter Kous is op woensdag 11 oktober in het ziekenhuis overleden nadat hij in zijn huis in Amsterdam van de trap was gevallen. Hij werd 71 jaar. Kous stond in de jaren vijftig op het toneel bij de Haagse Comedie en was op televisie te zien in de beroemde reeks 'Pension Hommeles'. In de jaren zestig was hij artistiek leider van Puck, dat later toneelgroep Centrum zou worden. Hij heeft er ook geregisseerd. Daarnaast was hij actief als vertaler en componist. Hij vertaalde meerdere stukken van Pinter en componeerde onder andere voor de musical 'Voetje van de vloer'. (ANP, 11/10/00)
- "Een échte Bijmoer", dat zei Jacques Klöters over het decorontwerp van Rieks Swarte voor 'Ja zuster, nee zuster'. Vorige week is illustrator en decorontwerper Wim Bijmoer op 86-jarige leeftijd overleden. Bijmoer werd vooral bekend door zijn samenwerking met Annie M.G. Schmidt. Hij schiep het Schaap Veronica en maakte onder andere het originele decor van 'Ja zuster, nee zuster'. Ook ontwierp hij voor de 'Sleeswijk Revues' van Snip en Snap. (AD, 7/10/00)
- Peter Piekos is op 82-jarige leeftijd overleden. Piekos was een varieté-artiest; hij was imitator, conférancier en presentator en werkte met Lou Bandy, Kees Pruis en de Kilima Hawaiians. Ook deed hij stemmetjes in 'De Fabeltjeskrant', 'Paulus de Boskabouter' en 'Calimero'. (AD, 26/9/00)
- Musical-ster Mieke Bos is op 63-jarige leeftijd overleden. De zangeres, die al op haar dertiende op de planken stond, werd met haar zus bekend als het duo De Selvera's. In 1963 stopte het duo omdat Mieke Bos de rol van Maria in de Nederlandse versie van 'The Sound of Music' kreeg. Daarna speelde ze onder andere in 'Stop the World, I want to get off' en met Ted de Braak in 'Tête à Ted'. De laatste jaren leefde zij een teruggetrokken leven. (AD, 23/9/00)
- Op 86-jarige leeftijd is de Britse acteur Sir Alec Guinness overleden. Guinness werd in 1934 ontdekt door John Gielgud en speelde tot de oorlog bij het Old Vic theater in Londen. Na de oorlog speelde hij voornamelijk in films. Zijn grootste bekendheid dankt hij aan zijn hoofdrol in 'The Bridge on the River Kwai' en de rol van Obi-Wan Kenobi in 'Star Wars'. (NRC, 7/8/00)
- Op 78-jarige leeftijd is Eric van Ingen overleden. De acteur, een geboren jonkheer, schrapte zijn adelijke titel toen hij al op zeventienjarige leeftijd werd aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool. Hij stond bekend als een acteur en regisseur met veel oog voor detail. Eind jaren vijftig was hij betrokken bij de artistieke leiding van toneelgroep Puck, waar zijn voorliefde voor nieuw repertoire tot uiting kwam. Later was hij assistent van Peter Sjarov, de man die de Stanislavski-methode naar Nederland bracht. Vanaf 1961 speelde hij bij de Haagse Comedie, waar hij met tegenzin in 1986 afscheid nam omdat hij met pensioen moest. Na zijn pensionering speelde hij nog een paar keer bij De Appel en de Haagse Comedie. De meeste mensen kennen van Ingen echter als dokter Paul van der Voort in Medisch Centrum West. (NRC, 26/7/00)
- De Franse actrice Pascale Audret is door een verkeersongeval om het leven gekomen. Ze was vooral bekend om haar hoofdrol in het toneelstuk 'Het dagboek van Anne Frank'. Verder speelde ze in diverse films. (AD, 19/7/00)
- Op 68-jarige leeftijd is acteur Coen Flink overleden. Flink, zoon van het acteurs-echtpaar Richard Flink en Mieke Verstraete, wilde aanvankelijk pianist worden. Nadat hij Ko van Dijk zag spelen werd het toch de Amsterdamse toneelschool, waar hij in 1953 afstudeerde. Direct daarna debuteerde hij bij De Haagse Comedie. Vanaf de jaren '50 werd hij voornamelijk televisie-acteur. Hij speelde dit seizoen nog in de VARA comedy-serie 'Oppassen'. Flink is in besloten kring gecremeerd. (NRC, 3/7/00)
- Wim Voorman, directeur van theater- en congrescentrum 't Spant in Bussum, is op 63-jarige leeftijd overleden. Voorman was ook lange tijd voorzitter van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directeuren (VSCD). (Volkskrant, 1/7/00)
- Op 29 juni is de Franse actrice en zangeres Germaine Montero in een ziekenhuis in Orange overleden. Ze werd negentig jaar. Vooral bekend werd Montero om haar vertolking van het werk van de Spaanse schrijver en dichter Federico García Lorca. (NRC, 30/6/00)
- De acteur Wim Poncia is op 86-jarige leeftijd overleden. Poncia debuteerde in 1927 bij het Volkstoneel in een kinderrol en specialiseerde zich daarna in de kleine naamloze rol. Hij speelde vijftien jaar bij de Nederlandse Comedie als tweede tuinman, bode, tweede beul en andere dienstbare rollen. Daarnaast speelde hij in veel Nederlandse films en series; bij het grote publiek werd hij bekend als zwervertje Hiep uit 'Pipo de Clown'. (NRC, 21/6/00)
- In Madrid is de Spaanse toneelschrijver Antonio Buero Vallejo overleden. De schrijver had zijn grootste successen tijdens het Franco-regime, met sociaal-realistische drama's, zoals 'Geschiedenis van een trap'. Vallejo won onder andere de Cervantesprijs en werd 83 jaar. (TM, 0/6/00)
- Op 22 april is op 83-jarige leeftijd Toon Hermans overleden. Samen met Wim Sonneveld en Wim Kan was hij in de jaren '50 en '60 een van de Grote Drie van het Nederlandse amusement. (TM, 0/6/00)
- Bob Kuijper, het vroegere hoofd technische dienst van het Amsterdamse Carré, is tijdens een duikpartij aan een hartstilstand overleden. Samen met een vriend was hij in de Sloterplas te water gegaan om een oud-collega te verrassen die daar stond te vissen. De bedoeling was dat de twee duikers met bloemen en een cadeau bij diens dobber zouden bovenkomen. Kuijper werd onwel en reanimatie mocht niet meer baten. Veertig jaar lang heeft Kuijper bij Carré gewerkt. Als hoofd techniek was hij ook verantwoordelijk voor de laatste ingrijpende verbouwing, waarbij hij een ingenieus systeem van kabels, lieren en motoren ontwierp: de 'rollenzolder'. Het Chassétheater in Breda nam het idee later over. Bob Kuijper werd 66 jaar. (Parool, 26/5/00)
- De Britse acteur John Gielgud is op 96-jarige leeftijd overleden. Met Laurence Olivier en Ralph Richardson domineerde hij decennia lang het Britse klassieke toneel. Hij speelde meer dan 500 keer Hamlet en deed daarnaast talloze andere theaterrollen, naar schatting tachtig film- en televisierollen en een aantal regies. Hij debuteerde in 1921 en bleef tot zijn 88ste aan het toneel verbonden. Tot zijn 92ste speelde hij in films, zoals in 'Prospero's Books' van Peter Greenaway. (Parool, 23/5/00)
- Op 82-jarige leeftijd is cabaret-paus Wim Ibo overleden. Ibo werd bekend met 'De familie Doorsnee', het radioprogramma dat hij in de jaren '50 maakte met Annie M.G. Schmidt. Daarnaast schreef hij het boek 'En nu de moraal van dit lied', het standaardwerk over de geschiedenis van het cabaret in Nederland. (NRC, 18/5/00)
- In zijn woonplaats Utrecht is op 65-jarige leeftijd de cabaretier Hennie Oliemuller overleden. Oliemuller zat veertig jaar in het vak, maar brak nooit door bij het grote publiek. Regionaal had hij wel succes met zijn Muzevalcabaret en onder zijn hoede zetten Tineke Schouten, Herman Berkien en Jan Fillekers hun eerste schreden in het vak. (NRC, 9/5/00)
- Op 83-jarige leeftijd is in zijn woonplaats Gorssel de oud-impressario Hans Tobi overleden. Tobi werd in Dortmund geboren, was in de jaren '60 acteur maar werd al snel impressario voor onder andere Cabaret Lurelei, André van den Heuvel en Kitty Jansen. (AD, 27/4/00)
- David Merrick, de beroemde Broadway-producent is op 88-jarige leeftijd overleden. Merrick had meer dan tachtig produkties op zijn naam staan, waaronder 'Gypsy', 'Hello, Dolly' en '42nd Street'. (Volkskrant, 27/4/00)
- Op 80-jarige leeftijd is acteur Frits Butselaar overleden. Na een sportcarrière (hij was polsstokhoogspringer) debuteerde Butselaar in 1968 bij Het Vrije Toneel. Later speelde hij bij het Rotterdams Toneel en de Rotterdamse Comedie, voordat hij vanaf 1952 een van de eerste televisieacteurs van Nederland werd. Nog later werkte hij als regisseur en als cursusleider op de televisieopleiding in Hilversum. (AD, 19/4/00)
- Musicus en cabaretier Wim van de Meeberg is op 67-jarige leeftijd overleden. Van de Meeberg maakte in de jaren '70 muziek voor theaterproducties en voor cabaretprogramma's van Frits Lambrechts en Rob van de Meeberg, zijn broer. De laatste begeleide hij recentelijk in voorstellingen 'Ken Kan' en 'Oh Johnny'. (NRC, 17/4/00)
- In Zwolle is op 81-jarige leeftijd acteur Piet Hendriks overleden. Hij werd bekend als televisie-acteur, in series als 'Ja zuster, nee zuster', 'Zeg 'ns AAA' en 'Sesamstraat', maar hij begon zijn carrière aan het toneel. Hij speelde bij de Amsterdamse Comedie en bij het Ambulante toneel. (Trouw, 7/4/00)
- Op 8 maart jongstleden is actrice Elly Ruimschotel overleden in haar woonplaats in Ierland. Ruimschotel speelde bij de Haagse Comedie en toneelgroep Theater. Daar werd ze later ook dramaturg. Bekend werd Ruimschotel in de jaren '70 als Mevrouw Van Does in de televisieserie 'De stille kracht' en Tante Toetie in de 'Late Late Lien show'. Ook bij de AVRO werkte ze als dramaturg. Ruimschotel werd 68 jaar. (TM & NRC, 0/4/00)
- Acteur en regisseur Paul Storm van 's Gravensande is op 99-jarige leeftijd overleden. Hij werkte van de jaren twintig tot zeventig bij vele bekende toneelgezelschappen, zoals het Schouwtoneel, de Amsterdamsche Toneelvereeniging, Nederlandsch Toneel, Studio, Toneelgroep 5 mei 1945, Start en het Rotterdams Toneel. (Parool, 31/3/00)
- Op 74-jarige leeftijd is acteur en regisseur Ab Abspoel overleden. Abspoel debuteerde in 1952 bij Speelgroep Phoenix en richtte Proloog mede op en werd daar artistiek leider. Daarnaast was hij verbonden aan Toneelgroep '66, Studio en Theater. (NRC, 29/3/00)
- Ian Dury, zanger van 'Hit me with you rhythm stick' en 'Sex & drugs & rock & roll' is op 57-jarige leeftijd overleden. Bijna niemand weet dat Dury ook in films van Polanski en Greenaway heeft gespeeld, een eigen musical ('Apples') heeft geschreven en muziek heeft gecomponeerd voor een aantal toneelstukken van de Royal Shakespeare Company. De redactie van Moose wil Ian bedanken dat wij eind '98 aanwezig mochten zijn bij zijn afscheidsconcert in Paradiso. Ian bedankt. (Parool & VNG, 28/3/00)
- De tweede solist van het Nationale Ballet, Sjef Annink, is op 28-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Hij zou tijdens de reprise van 'De Toverfluit' de rol van Monostatos gedanst hebben. (Volkskrant, 16/12/99)
- Acteur en opa van Sesamstraat Lex Goudsmit is overleden aan een hersenbloeding. Hij was 86 jaar. In oktober kreeg Goudsmit nog de Blijvend Applaus Prijs voor mensen die algemeen gewaardeerde bijdragen aan theater, televisie en film hebben geleverd. Hij was dan ook bij al deze media werkzaam. We kennen hem als Lex in Sesamstraat, maar ook als Tevje in de musical 'Anatevka'. Hij speelde onder meer in de film 'Left Luggage' en in het theater bij gezelschappen als Publiekstheater, het Amsterdams Toneel en de Nederlandse Comedie. (Volkskrant, 11/12/99)
- Op 64-jarige leeftijd is Hans Boswinkel overleden. Boswinkel was van huis uit acteur, maar bekender werd hij als belangenbehartiger van kunstenaars. Hij was voorzitter van de vakverenniging NVV en later van de Kunstenbond FNV. (Volkskrant, 10/12/99)
- De Amerikaanse actrice en zangeres Madeline Kahn is op 57-jarige leeftijd overleden aan kanker. Hoewel ze vooral bekend was als filmactrice -ze kreeg twee Oscarnominaties- speelde Kahn ook toneel. In 1993 kreeg ze voor haar rol in 'The sisters Rosenberg' een Tony Award. (Volkskrant & NRC, 6/12/99)
- De Duitse acteur, regisseur en schrijver Martin Hellberg is op 94-jarige leeftijd overleden. In 1950 werd Hellberg intendant van het Staatstheater in Dresden. Later, in de jaren zestig, kreeg hij van het Oostduitse regime een speel- en spreekverbod opgelegd vanwege zijn anti-stalinistische opvattingen. Hij trok zich terug en wijdde zich aan het schrijven. (NRC, 1/11/99)
- "Geitenbreier" Harry Bannink, componist van talloze musicals en liedjes, is op 19 oktober overleden. Hij is zeventig jaar geworden. In 1963 begon Bannink zijn samenwerking met Wim Sonnenveld, wat nummers als 'Frater Venantius' en 'Nikkelen Nelis' opleverde. Daarna werkte hij dertig jaar samen met Annie M.G. Schmidt, voor wie hij de liedjes voor musicals als 'Heerlijk duurt het langst', 'Het is over', 'En nu naar bed' en 'De dader heeft het gedaan' componeerde. Hij schreef daarnaast de muziek voor tv-series als 'Ja zuster, nee zuster', 'Farce Majeur', 'De Stratenmaker op Zee Show', 'De Film van Ome Willem' en 'Het Klokhuis'. (Parool & Metro, 20/10/99)
- Op 18 augustus is de omstreden Israëlische toneelschrijver Hanoch Levin overleden. Levin was fel criticus van Israëlische politiek en maatschappij. Enkele van zijn 34 stukken werden zelfs verboden. (Theatermaker, 3/10/99)
- Op 4 augustus is de Britse decorontwerper Carl Toms overleden. Toms was een leerling van Oliver Messel en ontwierp voor theater, films, opera en ballet. Hij won een Tony Award en een Drama Desk Award voor zijn decor bij 'Sherlock Holmes'. (Theatermaker, 3/10/99)
- Op 2 augustus is op 83-jarige leeftijd actrice Aline Markus overleden. Markus debuteerde in 1936 en werkte onder anderen met Louis Saalborn. Na 1948 beperkte ze zich vooral tot voordrachten en nasynchronisaties. (Theatermaker, 3/10/99)
- De Duitse volksacteur Willy Millowitsch is op 90-jarige leeftijd overleden. Al tijdens zijn leven werd een standbeeld aan deze ereburger van Keulen gewijd. (Parool, 20/9/99)
- Begin juli is André van Zandbergen op 88-jarige leeftijd overleden. Van Zandbergen was acteur en theaterdocent. In 1935 begon hij als bijrolspeler bij de Amsterdamsche Tooneelvereniging, later speelde hij bij het Residentie Tooneel, de Haagsche Comedie en het Amsterdams Volkstoneel. Na zijn afscheid, in 1959 werkte hij als docent aan een amateurtoneelschool en aan de Kleinkunstacademie (Theatermaker, 29/8/99)
- In Berlijn is Ignatz Bubis overleden. Bubis was voorzitter van de Centrale Raad voor de joden in Duitsland, waar hij vooral bekend werd door R.W. Fassbinder van antisemitisme te beschuldigen, naar aanleiding van diens toneelstuk 'Het vuil, de stad en de dood'. Omdat een van de personages uit het stuk op Bubis zou zijn gebaseerd, bestaat het vermoeden dat Bubis zijn positie heeft misbruikt om een persoonlijke vete uit te vechten. Desalniettemin is het stuk nooit in Duitsland opgevoerd. Toen het Berlijnse Maxim Gorki theater vorig jaar nog het stuk wilde spelen barstte er een storm van protest los. Ook in Nederland is het stuk niet onomstreden. In Israël niet. Daar is het dit jaar door een studentengroep uitgevoerd zonder dat er een haan naar kraaide.
Bubis is 72 jaar geworden en is conform zijn wens in Israël begraven. (Parool, 14/8/99)
- Frans Schmitz, beter bekend als Frans Muriloff, is op 95-jarige leeftijd overleden. De van oorsprong klassieke danser maakte de balletten van grote revues zoals die van Snip en Snap, maar richtte zich later meer op produceren. Hij was de man achter de schermen bij 'De Bonte Dinsdagavondtrein', bij optredens van grote sterren als Vera Lynn en bij het 'Grand Gala du Disque'. Nog later richtte hij met zijn vrouw Phyllis Lane een theateradviesbureau op, waarmee hij feestavonden voor grote bedrijven organiseerde. Toen Joop van de Ende hem uit deze markt concurreerde omdat die ook de catering verzorgde voor dit soort avonden, zei Frans "ik doe niet in spruitjes" en hield het voor gezien. (Parool, 13/8/99)
- In Amsterdam is op 69-jarige leeftijd Louis Dusée overleden. Dusée was tekstschrijver voor onder meer Wim Sonneveld, André van Duin en The Mounties. Kort na de oorlog reisde als acteur met theatergezelschappen door Duitsland en schreef samen met Harold Pinter het succesvolle stuk 'Going Dutch'. Pinter wilde samen met hem een voorstelling maken in Engeland, maar Dusée sloeg dat af. (Volkskrant, 9/8/99)
- Op 85-jarige leeftijd is acteur en toneelleider Willem Goossens overleden. In 1929 debuteerde hij bij het volkstoneelgezelschap van Marius Spree en in 1936 richtte hij een eigen gezelschap op, het Nederlandsch Volkstooneel. Daarmee speelde hij in zalen als Carré in Amsterdam en Luxor in Rotterdam het volkse standaardrepertoire zoals 'De Jantjes', 'De twee weezen' en 'Rooie Sien'. Na de oorlog ging hij meer de show-kant op met intenationale ijsrevues en andere ondernemingen. (Volkskrant, 6/7/99)
- In zijn woonplaats Beverly Hills is de Amerikaanse theater- en filmproducent Allan Carr overleden. Carr kreeg in 1984 een Tony Award voor de Broadway produktie 'La cage aux folles', maar werd vooral bekend als producent van de film 'Grease' uit 1978. Carr leed al lange tijd aan kanker. Hij is 62 jaar geworden. (AD, 1/7/99)
- Ernst van Altena, onder andere bekend als vertaler van Molière en Oscar Wilde, is op 65-jarige leeftijd in Landsmeer overleden. (Parool, 18/6/99)
- Decorontwerper Hep van Delft is op 12 mei jl. overleden. Vanaf 1956 werkte hij meer dan veertien jaar in vaste dienst bij de Haagse Comedie. Zijn decor voor Arthurs Millers 'Van de brug af gezien' werd uitgeroepen tot decor van het jaar. In 1970 ging Van Delft enkele jaren bij het gezelschap Theater werken, waarna hij zich weer als freelance ontwerper vestigde. Van Delft zei ooit in een interview: "Decor is op zich net zo onbelangrijk als een leeg pakje Van Nelle, ja toch? Dat gooi je weg. Het decor is iets van een moment. In drie uur is het gebeurd. dan gaan de mensen naar huis en zijn de acteurs van het toneel verdwenen. Wat is het decor dan nog. Niets, hartstikke niets." Hep van Delft is 78 jaar geworden. (Parool, 26/5/99)
- Acteur Ab van der Linden is op 21 mei overleden. Hij is 87 jaar geworden. Van der Linden is vooral bekend geworden als clown Flappie. Het clownsduo Appie en Flappie was een begrip. Veertig jaar geleden was het eerste optreden en 2 mei jl. het laatste. (Parool, 22/5/99)
- De Belgische acteur Vic Moeremans is op 86-jarige leeftijd overleden. Moeremans was 27 jaar verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. In de jaren '60 werd hij bekend door tal van jeugdtelevisieseries, zoals 'Kapitein Zeppos', 'Johan en de Alverman' en 'Fabian van Fallada'. In 1983 kreeg hij een Gouden Kalf voor zijn rol in 'De Vlaschaard', naar de gelijknamige roman van Stijn Streuvels. (Telegraaf, 9/4/99)
- In New York is de Amerikaanse regisseur Jose Quintero op 74-jarige leeftijd overleden. Quintero werd vooral bekend als regisseur van zijn favoriete auteur Eugene O'Neill. Tussen 1956 en 1996 regisseerde hij 19 stukken van O'Neill op Broadway. (AD, 1/3/99)
- Sarah Kane, een van de meest controversiële toneelschrijfsters van Groot Brittannië, is op 20 februari dood in haar flat aangetroffen. Ze heeft zich waarschijnlijk opgehangen. Kane werd 27 jaar en liet vier toneelstukken achter: 'Blasted', 'Phaedra's Love', 'Cleansed' en 'Crave'. Met haar debuut 'Blasted' (1995) haalde Kane de Britse voorpagina's. "Het vraagt geen aandacht, maar het eist het. Het maakt me misselijk. Sarah Kane kan schrijven. Ik hoop alleen dat ze ontwaakt uit de nachtmerrie van haar eigen verbeelding," schreef The Observer toen. Met Ravenhill ('Shopping and Fucking') en Butterworth ('Mojo') behoorde Sarah Kane tot de nieuwe generatie Britse toneelschrijvers. (Parool, 23/2/99)
- De toneelschrijver Jef Heydendael (1915-1999) is op 2 februari 1999 in Amsterdam overleden. Heydendael genoot eind jaren veertig bekendheid als schrijver van stukken als 'Revisie', 'Voor altijd Pilatus' en 'Armada'. (Parool, 11/2/99)
- De Franse mimespeler en theaterdirecteur Jacques Lecoq is op 77-jarige leeftijd overleden. Zijn lesmethode is zeer invloedrijk geweest. (Volkskrant, 29/1/99)
- In zijn huis vlakbij Pisa in Italië is op 65-jarige leeftijd Jerzy Grotowsky overleden. Grotowsky geldt als één van de belangrijkse theatervernieuwers van deze eeuw. Zijn boek 'Towards a poor theatre' uit 1968 is zijn meest invloedrijke werk. (AD, 16/1/99)
- Op nieuwjaarsdag is theatermaker Cas Baas overleden. Baas was in 1950 mede-oprichter van Puck, de eerste jeugdtheatergroep van Nederland, maar speelde al daarvoor bij Toneelgroep Studio van Albert van Dalsum. In de jaren '60 en '70 ging hij meer regisseren en richtte hij in Antwerpen het Groot Limburgs Toneel op, waarmee hij zich meer op het arbeiderspubliek richtte. Vanaf het eind van de jaren '70 trad hij minder in de openbaarheid. Zijn laatste toneelrol was in Sofokles' 'Oidipous' bij het Ro Theater in 1995. Cas Baas werd 80 jaar. (AD en Volkskrant, 7/1/99)
- Op 74-jarige leeftijd is de acteur Henk Molenberg overleden. Hij studeerde in Parijs en speelde in hoorspelen, kinderseries en films (o.a. 'The spy who came in from the cold'). Hij speelde toneel bij het Amsterdams Volkstoneel en bij Toneelgezelschap Johan Kaart. Later presenteerde hij culinaire programma's en schreef hij kookboeken. (Volkskrant, 8/12/98)
- In zijn woonplaats Blaricum is op 67-jarige leeftijd René van Vooren overleden. Van Vooren (zijn echte naam was Sleeswijk) werd vooral bekend als een van De Mounties, het komische duo dat hij vormde met Piet Bambergen. Op het podium en op de televisie was Van Vooren de aangever, maar achter de schermen was hij de baas. In 1985 werd hij creatief adviseur bij Joop van den Ende televisie, waar hij meewerkte aan de shows van André van Duin en aan 'Moppentoppers'. (AD en Parool, 24/11/98)
- In Berlijn is op 93-jarige leeftijd de Duitse acteur Bernhard Minetti overleden. Minetti was een van de belangrijkste duitstalige acteurs. Thomas Bernhard bewonderde hem zeer en schreef het stuk 'Minetti' speciaal voor hem. Zijn laatste grote rol speelde hij eerder dit jaar in 'De Oceaanvlucht' van Robert Wilson. (AD, 13/10/98)
- In Amsterdam is op 57-jarige leeftijd Mira Rafalowicz overleden. Ze was voor theaterliefhebbers vooral bekend als dramaturge bij Gerardjan Rijnders' zogenaamde montagevoorstellingen, zoals 'Bakeliet', 'Count your blessings' en 'Ballet'. Daarnaast was ze expert op het gebied van Jiddische taal en cultuur. (Parool, 1/10/98)
- Op 82-jarige leeftijd is in Frankrijk H.A. Gomperts overleden. Gomperts werd vooral bekend als literatuurcriticus van Het Parool, maar vanaf 1957 wijdde hij zich aan toneelrecensies. Dat was makkelijker, want "toneelspelers zijn voor mij net zo iets als dieren in een dierentuin, daar kan ik dus heel objectief over schrijven". (Parool, 19/9/98)
- De acteur Ben Minoli is op 81-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Minoli werkte tussen 1942 en '62 bij verschillende ambulante gezelschappen, maar is vooral bekend voor zijn jeugdtheater. Het stuk 'Pierrot valt van de maan', dat hij schreef voor Puck is zijn bekendste prestatie; het werd ook in het buitenland veel gespeeld. (Volkskrant, 31/8/98)
- Tekstdichter en toneelschrijver Guus Vleugel is op 66-jarige leeftijd overleden. Vleugel werd in de jaren '60 bekend als schrijver van liedteksten voor de cabaretgroep Lurelei van Jasperina de Jong, waar hij met liedjes over hasj roken, abortus, zelfmoord en het koninklijk huis veel taboes te lijf ging. Met zijn vaste schrijf- en levenspartner Ton Vorstenbosch vertaalde en schreef hij toneelteksten, waarin de tijdgeest kritisch onder de loep werd genomen. Zoals in 'Srebrenica!' over de rol van de Nederlandse troepen in Bosnië, wat veel ophef veroorzaakte en waarover het Ministerie van Defensie zijn afkeuring uitsprak. (Parool, 17/8/98)
- Regisseur Kees van Iersel is 6 juli jl. op 86-jarige leeftijd overleden. Van Iersel maakte naam als misschien wel de belangrijkste vernieuwer van acteerstijl en repertoire in het Nederlandse theater. Hij begon zijn carrière als acteur en stond van 1942 tot 1954 op de planken. Van 1953 tot 1955 zat hij in de artistieke leiding van de Arnhemse toneelgroep Theater. Daarna had hij vijf jaar lang een eigen gezelschap, toneelwerkgroep Test, dat experimenteel toneel bracht. Hier introduceerde hij het werk van Ionesco, Beckett en Adamov in ons land. Bovendien vond hij hiermee het lokatietheater uit. Van 1960 tot 1970 was hij artistiek leider bij de toneelgroep Studio. Daar was in de voorstelling '0=0' voor het eerst naakt op het toneel te zien. In die tijd stimuleerde hij schrijvers als Koolhaas, Van Loggem, Rodenko, Polet en Schierbeek tot het schrijven van toneelstukken voor dit gezelschap. Ook de toneelloopbaan van Lodewijk de Boer begon op instigatie van Van Iersel. Naar aanleiding van artistieke meningsverschillen vertrok Van Iersel bij Studio. In 1977 maakte Van Iersel nog de tv-bewerking van Merijntje Gijzen. (Parool, Volkskrant & NRC, 8/7/98)
- De akteur Jaap Hoogstra is op 83-jarige leeftijd overleden. Hoogstra's carriere begon al voor de oorlog, maar hij werd bekend in de jaren '50 als artistiek leider van Toneelgroep Studio. Hoogstra bleef tot op hoge leeftijd akteren. Zijn laatste rol speelde hij vorig seizoen in 'Een Soort Hades' van Toneelgroep Amsterdam (Volkskrant, 1/7/98)
- De duitse actrice Lotti Huber is op 85-jarige leeftijd overleden. (AD, 3/6/98)
- Manuel van Loggem is 8 april overleden op 82 jarige leeftijd. Manuel van Loggem is bekend als schrijver voor en over het toneel en was toneelmedewerker van het AD in de jaren '70. (AD, 11/4/98)