Onderwerp
buitenlandse tournee (37 nieuwsberichten)
- De twee Islam-stukken van theatermaakster Adelheid Roosen maken in oktober een korte tournee door de Verenigde Staten. De voorstellingen 'Is.Man' en 'De Gesluierde Monologen' zijn onder andere te zien in New York. Roosen werd utgenodigd door Susan Feldman, artistiek directeur van het theater St. Ann’s Warehouse in New York, die enthousiast is over de manier waarop Roosen thema's als eerwraak, uithuwelijking en vrouwenonderdrukking behandelt. De voorstellingen worden in het Engels gespeeld. De Nederlandse cast bestaat uit acht spelers met een Koerdische, Turkse en Nederlands-Palestijnse achtergrond. Roosen vindt de tournee een bijzondere onderneming. "Over een paar weken voeren we midden in New York een dialoog tussen het Westen en de Arabische Wereld. Ik vind dat uitermate stoer." Nederland beseft zich volgens Roosen niet vaak genoeg dat het een gidsland kan zijn in vraagstukken over integratie. "Wij doen aan zelfreflectie en durven de dialoog aan te gaan. Daar zouden we als land trots op moeten zijn." (Volkskrant, 17/9/07)
- De voorstelling 'Wolf!' van Huis aan de Amstel heeft op de podiumkunstbeurs Showcase van IPAY (International Performing Arts for Youth) in Cleveland (VS) de Victor Award voor de beste jeugdtheatervoorstelling gewonnen. Het is een prijs die wordt toegekend door jeugdtheaterprogrammeurs, -gezelschappen en agenten. Maar ook de andere Nederlandse voorstellingen vielen in de prijzen: 'Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt' van regisseur Jetse Batelaan bij Theatergroep Max en 'Vuurtoren wacht' van Gienke Deuten bij produktieKERN eindigden op de tweede en derde plaats, aldus het TIN. Genomineerden uit Denemarken, Mexico, Frankrijk, België, Kenia, Verenigde Staten en Canada hadden dus het nakijken.
(ANP, 16/1/07)
- Nederland brengt tijdens haar voorzitterschap van de EU een cultureel programma dat gericht is op samenwerking en uitwisseling, vooral met de tien nieuwe lidstaten. Op theatergebied kunnen we het Paradise Festival verwachten, met theatermakers uit Oost Europa. Onder hen is Krysztof Warlikovski, die eerder dit jaar 'Droomsporen' regisseerde bij TGA. Theatergroep JongHollandia maakt in Ljubjana een voorstelling met een Sloveens groep. (NRC, 12/6/04)
- 'Tantalus' blijft succesvol. De Appel heeft weer extra voorstellingen gepland, in september en oktober 2004. Daarnaast zal het gezelschap delen uit de marathon spelen op het Butrinti 2000 festival in Albanië. Het succes van de voorstelling heeft ook positieve gevolgen voor de financiële situatie van het gezelschap, dat het sinds 2001 met flink wat minder subsidie moet doen. (Volkskrant en redactie, 9/4/04)
- Het Ro Theater zal drie delen van de Proust-cyclus spelen op de Wiener Festwochen. Regisseur Guy Cassiers is daarvoor uitgenodigd door festivalleider Luc Bondy. Het is voor de derde maal dat het Ro Theater in Wenen is uitgenodigd. Deel 3 van het Proust project, 'Proust 3: de kant van Charlus' gaat op 15 mei in première in de Rotterdamse Schouwburg. (Volkskrant, 1/4/04)
- Onder de titel 'Orenthal' wordt het toneelstuk 'OJ Othello' van Maarten van Hinte (Made in da Shade) opgevoerd op het Urban Theater Festival in New York. De Engelstalige monoloog, waarin het verhaal van Othello wordt vermengd met dat van OJ Simpson, werd in Nederland in 1998 opgevoerd in de regie van John Leerdam door Frank Sheppard. De voorstelling won een First Fringe Award op het theaterfestival in Edinburgh.
(NRC, 12/12/03)
- De Parade gaat dit jaar niet naar Barcelona. De organisatie kan de begroting niet rond krijgen. Vorig jaar was het festival (daar onder de naam Boulevard of Broken Dreams) wel een artistiek succes, maar de recettes vielen tegen. Om het avontuur dit jaar door te laten gaan, werd extra geld gezocht door loterijen, benefietvoorstellingen en sponsoring. (ANP, 8/9/03)
- De voorstelling 'Geweld...nee' van Tryater gaat naar Amerika. De Amerikaanse theatergroep Youth Ensemble Atlanta is erg enthousiast over de manier waarop Tryater het stuk op scholen brengt. Tryater is "heel blij en trots'' met de Amerikaanse belangstelling. Wel denkt het gezelschap het een en ander aan te moeten passen aan de Amerikaanse omstandigheden. Vorig seizoen is de productie met succes in Wales opgevoerd. Het stuk is in Nederland al ruim achthonderd keer gespeeld. (ANP, 29/11/02)
- De Parade kan na een paar dagen vertraging aan de gang in Barcelona. Het evenement, dat daar nog 'Boulevard of Broken Dreams' heet, had eerder wat probleempjes met het plaatselijk bestuur. Het festival duurt tot 29 september. (ANP, 20/9/02)
- Als gastactrice speelde Adelheid Roosen met TGA tweemaal 'De koopman van Venetië' in Caïro. Met Engelse boventitels. Roosen: "Het was een geweldig gevoel: de voorstelling is zo Nederlands en dat je dan naar Egypte gaat en dat dat ding het doet. Het doet het! Het communiceert! De voorstelling ging stikgoed. Het publiek reageerde luidruchtiger dan hier. In Nederland worden alle mobieltjes uitgezet. Daar niet. Iedereen had ze aanstaan. Wie gebeld werd, stond gewoon op en begon te praten, wrong zich vervolgens de rij uit en praatte buiten de zaal op zijn gemak verder. Niemand om ze heen stoort zich daaraan. Dan is het ook niet raar. Daardoor had ook niemand van ons er last van. Er verschuift iets in je hoofd." (Parool, 19/9/02)
- De Parade trekt dit jaar naast de vier grote steden in Nederland ook naar de Spaanse stad Barcelona. Van 18 tot en met 29 september wordt er gespeeld in het centrum van Barcelona, waarschijnlijk op Joan de Borbó, een boulevard vlakbij zee. Door haar mobiliteit en flexibele programma's is De Parade volgens de organisatie zeer geschikt om programma's in het buitenland te spelen. Zo trok de karavaan in eerdere jaren al naar Edinburgh, Gent en Antwerpen. (ANP, 5/6/02)
- De Dogtroep is op dit moment te vinden op het Moskouse Plein van de Revolutie. Vanaf 18 juni geeft het gezelschap in de openlucht tien voorstellingen voor de Moskovieten. De Dogtroep is daarmee de hoofdattractie van het straattheaterfestival The theatre Olympics, onderdeel van het Tsjechov-festival. Dat strekt zich ook uit over de reguliere theaters in de stad. De Dogtroep verwacht veel belangstelling voor 'Onno'. Volgens een woordvoerster van het gezelschap is het publiek in Moskou wel klaar voor de surrealistische manier van theatermaken van deze Nederlandse groep, waarbij de taal geen rol speelt. "De Russen zijn op theatergebied best ver." De kaartjes kosten 20 gulden en dat is veel voor de gewone en dus arme Rus, "Maar in de grote theaters zijn de voorstellingen van de gerenommeerde gezelschappen meestal uitverkocht en daar kosten de kaartjes soms wel 100 gulden."
De voorbereidingen vallen de Dogtroep vooral door de Russische bureaucratie nogal zwaar. Zoals altijd wil de groep ook deze voorstelling aanpassen aan de plek waar zij gespeeld wordt. "We wilden bijvoorbeeld Moskous straatmeubilar hebben, maar niemand weet dan wie daarover gaat." Gelukkig voor de Dogtroep werken er ook wat Russen mee en buitenlanders die vaker in Rusland actief zijn. Zij helpen het gezelschap uiteindelijk de juiste weg te vinden. Het Russische avontuur kost de groep twee miljoen gulden, een bedrag dat niet terug te verdienen valt. "Met de subsidie uit het kunstenplan en nog een speciale bijdrage van het Fonds voor de Podiumkunsten redden we het net. Alles is hier ook zo vreselijk duur. Een zak nootjes in de supermarkt is al gauw 30 gulden. We weten nu gelukkig redelijk de weg met de metro en gaan zo af en toe naar de buitenwijken om op de markten daar goedkoper in te slaan," aldus de woordvoerster, onder de rook van het fameuze Bolshoitheater. (ANP, 6/6/01)
- 'Der Fall der Götter' van Hollandia is uitgenodigd voor de Salzburger Festspiele. Hollandia is hiermee het eerste Nederlandse gezelschap dat een produktie brengt op dit festival. De Nederlandse versie 'De val van de goden' ging in september '99 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam in première. Het stuk gaat over grootindustriëlen die overgenomen worden door de Nazi's. Eerst maakt de fabriek staal, dan mitrailleurs en kanonnen. Een pikante keuze van festivalleider Gerard Mortier, die de strijd is aangegaan met de behoudende cultuurpolitiek van Salzburg. Dat Hollandia in januari fuseert met Het Zuidelijk Toneel staat deze uitnodiging niet in de weg. Beide gezelschappen hebben de afgelopen jaren op internationale podia gestaan. Er zijn zelfs plannen om 'Ongebluste Kalk' en 'Bacchanten' te vertalen en in het buitenland op te voeren. (Volkskrant, 16/11/00)
- Warner en Consorten heeft op avontuur in Afrika nog maar net aan een rel kunnen ontkomen. Het optreden in het zakencentrum van Nairobi, Kenia was nog maar net begonnen toen een man in het publiek een bijbel de lucht in stak en de acteurs uitmaakte voor 'duivelsvereerders'. Drie witten in slecht zittend pak met badmuts op zijn voldoende aanleiding om de lopende discussie in Kenia over duivelsverering hoog te doen oplaaien. Binnen no-time had de priester een scanderende menigte aan zijn kant. Gelukkig voor de theatermakers was er politie in de buurt en koos deze hun kant. Warner en Consorten trad eerder op in Zuid Afrika en Colombia, daar was niets aan de hand. "Kenia sloeg echter alles", aldus acteur Kim van Kaam, "door een combinatie van pech en een zeer typerende culturele verwarring." Een optreden in een sloppenwijk is afgelast. (Volkskrant, 30/10/00)
- Alize Zandwijk verovert het Europese theater. 'Nachtasiel', haar eerste regie bij het Ro Theater, was deze zomer een succes op het festival in Edinburgh. Ook op de Wiener Festwochen kreeg ze enkel lof. Recensenten prijzen de grote emoties en het invoelbare spel dat door de acteurs neergezet wordt. Ze wordt zelfs op één lijn gezet met Peter Stein, Peter Zadek en Klaus Grüber. "Luc Bondy wil nu eeuwig co-produceren met het Ro Theater. Hij wil dat ik bij hem in Wenen elk jaar een productie kom doen, ik kan werken met wie ik maar wil, met acteurs als Gerd Voss, Jutta Lampe". Haar volgende regie, 'Macbeth', is ongezien al uitgenodigd in Wenen. (Volkskrant, 20/10/00)
- Begin juni speelt het Ro Theater 'Nachtasiel' op de Wiener Festwochen. Regisseuse Alize Zandwijk was vorig jaar al door festivalleider Luc Bondy uitgenodigd, maar vindt de opvoering nu "een protest tegen de deelname van extreem rechts aan de regering en een teken van solidariteit met de democratische krachten in Oostenrijk. (AD, 31/5/00)
- 'Hondje' heeft in Amerika veel succes. Onder de titel 'Runt' trekt de show volle zalen na positieve recensies in de New York Post en New York Times, die de voorstelling een "product van groot talent" noemden. (AD, 13/5/00)
- De Duitse variant van Het Theaterfestival, het Theatertreffen vindt voor de 37e keer plaats in Berlijn van 5 t/m 20 mei. Bij de geselecteerde voorstellingen, de tien beste uit het Duitse spraakgebied, zitten onder andere 'Schlachten', 'Körper' -de openingsvoorstelling van het Holland Festival- en 'Nothing hurts' -een voorstelling van regisseur Falk Richter en de Nederlandse choreografe Anouk van Dijk, die eerder werd geselecteerd voor de Keuze van de Rotterdamse Schouwburg. (VNG, 1/5/00)
- FACT gaat internationaal. De voorstelling 'Global life' van Mechteld Prins zal van 11 t/m 13 mei spelen in het Karaca Theater in Istanbul. De voorstellingen vinden plaats op uitnodiging van de Rotterdamse Kunststichting, en gedeeltelijk in het kader van een forum over onverwerkt verleden. (VNG, 2/4/00)
- De Nieuw Amsterdam gaat met de voorstelling 'John en Joanna' op tournee naar Suriname. De voorstelling is gebaseerd op het dagboek van een Nederlandse huursoldaat die in Suriname verliefd wordt op een slavin. Het is de afscheidsvoorstelling van Alida Neslo als artistiek leider van DNA. De voorstelling wordt negen keer gespeeld, eerst op locatie in Fort Zeelandia, later in Theater Talia in Paramaribo. (TM, 0/4/00)
- De extra voorstellingen van 'Ja zuster, nee zuster' waren binnen een dag zo goed als uitverkocht. En ook in het buitenland boert het Ro Theater goed: in New York is 80 procent van de kaartjes voor de voorstellingen van 'The Doggy Show' in mei verkocht. (AD, 2/3/00)
- Onder auspiciën van de Europese Commisiee is de zesde European Prize New Theatrical Realities, een van de belangrijkste Europese theaterprijzen dit jaar toegekend aan theatergroep Hollandia en in het bijzonder aan de artistiek leiders Johan Simons en Paul Koek. De onderscheiding ging eerder naar Christoph Marlowe en het Royal Court Theatre uit London. De prijs wordt in april tijdens het Festival van Taormina op Sicilië aan Hollandia uitgereikt. De theatergroep zal op dit festival 'Twee stemmen' en 'Ongebluste kalk' spelen. Op een speciale bijeenkomst van theaterwetenschappers zal uitgebreid aandacht besteed worden aan het werk van Hollandia. (Volkskrant, 17/2/00)
- In Oporto in Portugal heeft Ivo van Hove zijn debuut als acteur gemaakt. Dit gebeurde nadat acteur Stefan van der Watermeulen wegens familieomstandigheden naar huis moest afreizen. Het uit nood geboren debuut vond plaats op het Ponti Festival, waar Het Zuidelijk Toneel te gast is met de voorstelling 'India Song'. Actrice Chris Nietvelt merkte op dat Van Hove nu wellicht rijp was voor de voorpagina van de Volkskrant, omdat de artistiek leider halfnaakt op het podium had gelegen. (Volkskrant, 20/12/99)
- Hollandia heeft met de voorstelling 'Zwei Stimmen' van regisseur Johan Simons en acteur Jeroen Willems een van de drie hoofprijzen gewonnen op het vierde Festival Politik im freien Theater in Stuttgart. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 D-mark verbonden. 'Zwei Stimmen' is de Duitse versie van 'Twee stemmen', de Hollandia-voorstelling uit 1997 die de Grote Theaterfestivalprijs van dat jaar won. De voorstelling is in verschillende talen in het buitenland te zien, zoals onlangs nog in New York, onder de titel 'Voices'. (Volkskrant, 6/12/99)
- In het Hans-Otto-Theater in Potsdam is 'Geheimnisse im Märchenwald' in première gegaan. Het gaat om de Duitse vertaling van 'Soms verdwaal ik in een draak' van Pauline Mol, die het stuk weer baseerde op sprookje van Grimm. (Volkskrant, 29/9/99)
- In tegenstelling tot eerdere berichten gaan De Gebroeders Flint door! Stef van Eijnden, sinds 1979 samen met Felix Strategier verantwoordelijk voor het artistieke beleid, neemt in 2001 afscheid. Waarschijnlijk heeft de media daar verkeerde conclusies uit getrokken. Het gaat zelfs heel goed met de Gebroeders Flint; najaar 2000 gaat 'Bingo!' naar West End! (VNG, 21/9/99)
- 'India Song' is in Edinburgh nogal gemengd ontvangen. The Herald gaf regisseur Ivo van Hove een Archangel Award, de prijs voor de beste voorstelling van de week. De Financial Times echter vond het echter "zo saai dat het moeilijk is je gedachten bij het stuk te houden, laat staan dat je er, eenmaal buiten, nog een herinnering aan kunt oproepen." De voorstelling wordt door publiek en pers ervaren als zeer avantgardistisch. "Mensen vinden het zeer vreemd om op het toneel te zitten", aldus woordvoerder Max van Engen van Het Zuidelijk Toneel die het wijt het aan het "conservatieve theaterklimaat". Ivo kan z'n prijsje niet zelf op komen halen; hij zit inmiddels in New York (Volkskrant, 3/9/99)
- In Edinburgh zijn de jaarlijkse festivals begonnen. De directeur van het Theaterfestival Brian McMaster zei in zijn openingsrede te streven naar een meer vernieuwende programmering en verwees ondubbelzinnig naar de problemen van zijn collega Mortier bij de Salzburger Festspiele. De Nederlandse bijdrage aan het festival is groot. Het Nationale Ballet danst 'Artifact' van William Forsythe, Het Zuidelijk Toneel (vorig jaar vertegenwoordigd met 'Caligula') speelt 'India Song' en het Ro Theater speelt 'The lower depths' van Gorki. De Nederlandse voorstellingen vormen een zeer progressief element in de programmering van ook door zijn prijzen en status nogal chique festival.
Nee, dan het Fringe Festival. Daar treden 14.562 artiesten op in 1346 voorstellingen. Dit jaar zijn er veel stukken over beroemde personen (Adolf Hitler, Barbra Streisand) en veel Macbeths ('Macbeth '99', 'Macbeth, the 2000 version')
Daarnaast vinden tegelijkertijd nog het filmfestival en het boekenfestival plaats. Alle festiva trekken ieder jaar meer bezoekers. De Edinburghers vinden het nu dan ook een beetje te druk. (Volkskrant, 17/8/99)
- Jeugdtheatergezelschap Terra speelt in Amerika en Canada de voorstellingen 'Koninginnesoep' (vertaald als 'Princess' soup'), 'Zwanendans' en 'Gat in de lucht'. De voorstellingen spelen op festivals in New York, Vancouver, Pittsburg en Calgary. (Theatermaker, 20/6/99)
- Ook in Amerika zijn honden hip! De familievoorstelling van het RO Theater, 'Hondje', zal volgend jaar twee weken te zien zijn op Broadway. De productie wordt in het engels onder de titel 'Doggy Show' opgevoerd in het New Victory theater, dat zich specialiseert in hoogwaardig jeugdtheater. In Nederland trok de voorstelling van Rieks Swarte en Mark Rietman in drie maanden 30.000 bezoekers. (AD, 18/6/99)
- Het Zuidelijk Toneel gaat dit jaar wederom naar Edinburgh, ditmaal met de voorstelling 'India Song', die op 10 juni tijdens het Holland Festival in première gaat. De voorstelling, een stuk van Marguerite Duras in de regie van Ivo van Hove gaat in de herfst van dit jaar op tournee, en speelt ook in Parijs. Daarnaast speelt Het Zuidelijk Toneel 'Koppen' op het Festival Theater der Welt in Berlijn. (VNG, 18/3/99)
- De twee voorstellingen 'Caligula' en 'More Stately Mansions' van Ivo van Hove zijn te zien op het Festival van Edinburgh. De Amerikaanse versie van 'Rijkemanshuis' viel beter in de smaak dan Theaterfestival-winnaar 'Caligula'. De Schotse pers vond de voorstelling "slepend" en "zelfgenoegzaam". The Herald vond 'More Stately Mansions' "a brilliant performance", The Scotsman zocht het in termen als "weird", "radical" en "fascinating". (Parool, 4/9/98)
- De acteur Ben Minoli is op 81-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Minoli werkte tussen 1942 en '62 bij verschillende ambulante gezelschappen, maar is vooral bekend voor zijn jeugdtheater. Het stuk 'Pierrot valt van de maan', dat hij schreef voor Puck is zijn bekendste prestatie; het werd ook in het buitenland veel gespeeld. (Volkskrant, 31/8/98)
- De Parade krijgt op het Edinburgh Fringe Festival de First Fringe Award. Deze prijs wordt gedurende het festival vier à vijf keer per week uitgereikt door The Scotsman aan een van de 1300 acts op het festival. Vooral 'Bingo' van de Gebroeders Flint maakt indruk op het Schotse publiek. (Volkskrant, 27/8/98)
- Enkele voorstellingen van De Parade staan onder de naam The Amsterdam Parade op het Fringe festival in Edinburgh. De Schotse krant The Scotsman schrijft erover: "Het is een van de spectaculairste en meest vernieuwende theaterinitiatieven ter wereld. Dit mag je niet missen." Felix Stategier van De Gebroeders Flint vindt het wel even wennen; "In Nederland zit de tent steevast bomvol... Hier moet je echt werken om publiek binnen te krijgen." (Telegraaf, 26/8/98)
- De Parade heeft dit jaar 165.000 bezoekers getrokken, 25.000 meer dan vorig jaar. Het succes wordt toegeschreven aan de toeoeging van een vierde stad en het succesvolle kinderprogramma. Negen voorstellingen van de Parade zullen te zien zijn op het Edinburgh Fringe Festival. Dit in het kader van plannen om met de Parade elk jaar, naast vier Nederlandse steden, één buitenlandse stad te bezoeken. Er is al concreet overleg met New York, maar er wordt ook gedacht aan Berlijn en Barcelona. (Parool, 17/8/98)
- Toneelgroep Amsterdam gaat in juni en juli een buitenlandse tournee door Groot Brittannië en Zwitserland maken. Gespeeld worden de voorstellingen 'Ashes to ashes', 'Liefhebber' en 'Een soort Hades'. Het is voor het eerst dat de een Nederlands gezelschap een zo grote buitenlands tournee maakt. (Parool, 15/5/98)