Onderwerp
Italië (11 nieuwsberichten)
- Het Van Gogh Museum gaat een tentoonstelling maken over de Scala in Milaan. Decorontwerpen en kostuums, vooral van de "exotische" opera's als 'Aïda', 'Madam Butterfly' en 'Turandot', vormen de kern van de expositie. 'La Scala, de Oriënt en de Opera, 1780-1930' heet de tentoonstelling dan ook. De schatten van de Scala zijn van 7 november tot en met 8 februari te bewonderen. Het TIN organiseert in dezelfde periode een schaduwtentoonstelling 'De Oriënt in de Opera Nu'.
(ANP, 29/8/03)
- In Rome is op 98-jarige leeftijd Goffredo Petrassi overleden. In de jaren '40 en '50 was Petrassi directeur van het Venetiaanse operahuis La Fenice en artistiek leider van de Accademia Filharmonica Romana. Petrassi maakte ook naam als dirigent en componist. Hij componeerde voor ballet, toneel en film. (ANP, 3/3/03)
- Onder druk van de Italiaanse autoriteiten is een afbeelding van premier Berlusconi uit een Siciliaans toneeldecor verwijderd. Bij een opvoering van 'De Kikkers' van Aristophanes had regisseur Luca Roncini grote decorpanelen laten maken met afbeeldingen van eigentijdse tirannen, waaronder premier Berlusconi. Voorafgaand aan de première verweten de plaatselijke autoriteiten de regisseur dat hij met overheidsgeld zijn broodsheren bekritiseerde. Ronconi liet toen, uit angst voor represailles, de portretten weghalen. Op de première vormden de grote lege vlakken een zwijgend protest. Melandri, oud-minister van Cultuur: "Dit illustreert de fundamentele misvatting bij rechts: ze halen regering en staat door elkaar. Ronconi werkt met geld van de staat, niet van Berlusconi of van het rechtse kabinet." Berlusconi heeft Ronconi aangespoord de panelen weer terug te plaatsen. Ronconi weigert dit: "Anders lijkt het erop dat de portretten pas zijn geplaatst na toestemming van hogerhand". (NRC, 28/5/02)
- La Scala, het beroemde operahuis van Milaan, gaat bijna drie jaar dicht. Op 31 december is er een feestelijk concert waarna een renovatie van het gebouw uit 1778 begint. Het is de bedoeling dat de Scala 7 december 2004 weer opengaat. Dan wordt de opera 'L'Europa riconosciuta' van Antonio Salieri opgevoerd. Dit muziekstuk werd ook bij de opening in 1778 uitgevoerd. Volgens Italiaanse media zal Milaan het de komende drie jaar niet zonder opera's hoeven te stellen. De opvoeringen die normaliter in de Scala worden gehouden, worden verplaatst naar het Bicocca-theater aan de rand van Milaan. De eerste opera die daar te zien is, is 19 januari La Traviata van Guiseppe Verdi. (ANP, 25/10/01)
- De Italiaanse theatermaker Dario Fo voelt zich 'uitermate gegriefd' door de heksenjacht die Westerse media op hem geopend hebben na zijn commentaar op de aanslagen van 11 september in Amerika. Een dag na de terreurdaden deed Fo een oproep voor vrede in de krant Corriere della Sera. Deze heeft zijn woorden volgens Fo echter zo verdraaid, dat het een hetze van ongekende proporties in de wereldpers heeft veroorzaakt. In Nederland zegt Fo te wachten op een rectificatie van Het Parool, dat hem onder de kop "Dario Fo: wat zijn nu twintigduizend doden" bekritiseerde.
Fo uitte in zijn wekelijkse nieuwsbrief zijn woede over het feit dat de beurshandelaren op 11 september geen moment gestopt zijn met handelen en op die manier veel geld hebben kunnen verdienen aan de doden die er die dag gevallen zijn. "Wat zijn twintigduizend doden op één dag vergeleken met de miljoenen slachtoffers van armoede waar de rijke economische landen niet naar omkijken", was de strekking van Fo's commentaar. Door een paar zinnen uit zijn tekst te lichten en achter elkaar te plakken, heeft de Corriere Fo's tekst in een andere contekst geplaatst. Zijn woede is dan ook vooral gericht tegen deze Italiaanse krant, die eigendom is van de Italiaanse premier en mediamagnaat Berlusconi. Fo is een tegenstander van Berlusconi en verdenkt de Corriere van opzettelijke manipulatie. (Volkskrant, 12/10/01)
- Tijdens het Rossini-festival in het Italiaanse Pesaro zal een opera in première gaan waarin flink wordt uitgehaald naar premier Silvio Berlusconi. Initiatiefnemer en bewerker is de Italiaanse theatermaker Dario Fo, Nobelprijswinnaar voor de literatuur uit 1997. De opera 'La Gazzetta' ('De krant') is gebaseerd op een nooit voltooide opera van Rossini uit 1816. Fo levert in het stuk kritiek op de plaats die de televisie heeft ingenomen in het politieke debat. Berlusconi is naast premier ook eigenaar van het grootste commerciële televisienetwerk van Italië en heeft als hoofd van het kabinet bovendien controle over de publieke staatsomroep. (Volkskrant, 14/8/01)
- De Rotterdamse Schouwburg probeert alsnog een voorstelling over Aïsja, de vrouw van de profeet Mohammed, op de planken te krijgen. Het OT zei de uitvoering van 'Aïsja en de vrouwen van Medina' in november af. De schouwburg onderhandelt nu met producenten in Italië die een vergelijkbaar stuk uitvoeren. (Volkskrant, 15/1/01)
- Pier Paolo Pasolini, Italiaanse omni-kunstenaar, is 25 jaar dood, maar Italië wil het zich liever niet herinneren. Ter nagedachtenis van de man die naast films, gedichten en romans ook toneelstukken schreef staat tussen het hoge gras op een plek net buiten Ostia een beeldje. Hier werd in 1975 zijn lijk gevonden. De wethouder van cultuur van Rome getroostte zich de moeite dit 'monument' te bezoeken. Het was wel even zoeken aangezien de enige wegwijzer een roestig olievat is met daarop Pasolini's naam en een pijl. (Volkskrant, 4/11/00)
- Na 1500 jaar wordt er weer een potje theater gespeeld in het Colosseum in Rome. Het amfitheater werd in het jaar 80 na Christus door keizer Titus geopend en is onlangs voor 44 miljoen gulden gerestaureerd. Het Nationaal Theater van Griekenland gaat het Colosseum heropenen met de 'Oedipus rex'. Daarna volgen uitvoeringen van 'Antigone' door een Iraans gezelschap. (Volkskrant, 19/7/00)
- De Belangrijkste Brit van het vorige Millenium heette Michelangelo Florio Crollalanza en werd geboren in het Siciliaanse Messina. Zijn familie moest vluchten voor de heilige inquisitie en zo belandde hij op 24-jarige leeftijd in Stratford. De familie vertaalde de Italiaanse naam letterlijk naar het Engels en onze Michelangelo heette voortaan Shakespeare. Deze theorie van de Italiaanse professor Iuvara verklaart het mysterie van de uitgebreide kennis over Italië die Shakespeare in vijftien van zijn toneelstukken tentoonspreidt. Kolonel Khadhaffi van Libië heeft het ook ooit geprobeerd: Shakespeare was eigenlijk een Libiër en heette oorspronkelijk: Sheik-al-Speare. En kent u al dat mopje over wat een clitoris in het Engels is? (Volksrant, 17/4/00)
- In 2002 zal het operahuis La Scala in Milaan voor honderd miljoen gulden worden opgeknapt. Als de opknapbeurt klaar is in 2004, kunnen jaarlijks 120 voorstellingen worden gegeven in plaats van de huidige tachtig, doordat het toneel met de nieuwe apparatuur sneller kan worden omgebouwd. Bovendien kunnen van dit geld de veiligheidsvoorzieningen worden verbeterd. (Parool, 16/10/99)