oude meuk

Onderwerp

Het Nationale Toneel (29 nieuwsberichten)

  • De jury van TF-1 heeft haar selectie bekend gemaakt. Voor de grote zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd: Voor de kleine zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd: De jury bestond uit voorzitter Mieke van der Weij, Ursul de Geer, Ivo Kuyl, Tarkan Köroglu en Daphne Richter en werd bijgestaan door meer dan 35 tipgevers uit de Nederlandse en Vlaamse theaterwereld. De geselecteerde voorstellingen zullen hernomen worden tijdens theaterfestival TF, van 30 augustus tot en met 9 september in Amsterdam.
    Ook de Vlaamse jury heeft haar selectie geopenbaard: Het Vlaamse festival vindt plaats van 23 augustus t/m 1 september in Brussel. (Redactie, 11/5/07)

  • In zijn geboortestad Utrecht is acteur Gees Linnebank overleden aan de gevolgen van beenmergkanker. Linnebank werd opgeleid aan de toneelschool Arnhem en maakte in 1969 zijn debuut bij het Rotterdams Toneel. In 1981 onving hij de Louis d'Or voor zijn rol in 'Mijnheer Puntila en zijn knecht Matti' van Bertolt Brecht. Sinds enkele jaren was hij verbonden aan het Nationale Toneel. Dit seizoen speelde hij nog de rol van de vader in 'Een bruid in de morgen' van Hugo Claus in de regie van Maaike van Langen. Naast zijn werk voor toneel en film (o.a. 'De kleine blonde dood' en 'Op hoop van zegen') was hij als speldocent verbonden aan de theateracademies van Arnhem en Maastricht. Gees Linnebank is 61 jaar geworden. (Redactie, 16/6/06)

    meer over: overleden


  • Het advies van de Raad voor Cultuur biedt vooral behoud: een zeer groot aantal instellingen krijgen net zoveel als in de huidige cultuurnotaperiode. Zo'n 100 instellingen vliegen eruit en zo'n 70 nieuwe aanvragers komen erin. In totaal adviseert de Raad om het beschikbare budget van 392,5 miljoen te verdelen over 422 instellingen. Daarnaast vindt de Raad subsidie wenselijk voor 13 instellingen, mits daar extra geld voor komt.
    Onder de afvallers bevinden zich Het Theaterfestival, Carver, Kas en de Wolf, ZEP, Carina Molier, het Volksbuurtmuseum en het ITs. De Theatercompagnie, ZT Hollandia, Dogtroep en Alex d'Electrique moeten flink inleveren. De Raad heeft nog ruimte gevonden voor nieuwe aanvragers: Bambie, Els Inc., Generale Oost, De Berenkuil en Kassys. De Appel maakt na vier jaar zijn rentree. Meer geld is er voor Het Gasthuis, Golden Palace, het Veemtheater, Het Toneel Speelt en Hotel Modern.
    De Raad zegt geschrokken te zijn door de slechte kwaliteit van de beleidsplannen van Het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Bij beide gezelschappen vindt de Raad dat de positie, taken en verantwoordelijkheden niet helder worden verwoord. Het advies luidt om beide instellingen slechts twee jaar te ondersteunen, en daarna opnieuw te beoordelen op basis van een nieuw beleidsplan.
    De Raad is positief over bijdrage van de Zomerfestivals aan het culturele klimaat. Oerol, Boulevard en Noorderzon krijgen meer geld. Daarnaast is er een nieuwe categorie 'Beeldend locatietheater' toegevoegd en in dat genre krijgen Peergroup (van Sjoerd Wagenaar) en The Lunatics nu geld. Daar staat tegenover dat de Raad minder geld geeft aan Vis à Vis en de Dogtroep. (Redactie, 19/4/04)

  • Koningin Beatrix woont zaterdagavond 1 mei de première bij van 'Naspel' door het Nationale Toneel. De voorstelling is exclusief voor het jubileum van de Koninklijke Schouwburg geproduceerd en alleen in Den Haag te zien. (ANP, 13/4/04)

  • TV-persoonlijkheid Gert-Jan Dröge trekt zich terug uit de voorstelling 'Cyrano de Bergerac' van Het Nationale Toneel. Het zou zijn eerste ervaring als acteur zijn, maar na enkele weken repeteren bleek dat de rol van De Guiche te zwaar is voor iemand zonder acteerervaring. "De Guiche is een moeilijke rol waar ik me finaal op heb verkeken", aldus Dröge. Het gezelschap heeft nog geen vervanger voor de rol. De voorstelling gaat op 1 november in Den Haag in première. (ANP, 1/10/03)
    zie ook: Cyrano


  • De première van 'Tartuffe' van Het Nationale Toneel is uitgesteld vanwege artistieke onenigheid tussen regisseur Jürgen Gosch en acteur Carol van Herwijnen. Van Herwijnen wordt vervangen door Hans Hoes. Directeur Evert de Jager van HNT noemt het: "Een grote clash van totaal verschillende opvattingen over toneelspelen. Wij hebben Gosch gevraagd vanwege zijn befaamde regie-opvatting, die inhoudt dat hij acteurs met al hun onzekerheden het toneel opstuurt. Van Herwijnen heeft een tegenovergestelde opvatting."
    De afgelopen weken heeft het gezelschap geprobeerd om beide partijen dichter bij elkaar te brengen, maar na een repetitie afgelopen dinsdag bleek dat het zo niet verder ging. De première is nu verplaatst naar 17 oktober. (ANP & Volkskrant, 24/9/03)

  • Het Nationale Toneel heeft de muziektheatervoorstelling 'The Black Rider' geschrapt, nadat componist Tom Waits geen toestemming gaf voor opvoering. 'The Black Rider' zou op 15 maart 2003 in première gaan. Toestemming van regisseur Robert Wilson en de erven van schrijver William Burroughs was al binnen. "We wachten al een jaar op meneer Waits. Hij woont op een heuvel in Californië en is zelfs voor zijn New Yorkse agent moeilijk bereikbaar", aldus directeur Evert de Jager. "In de zomer kregen we te horen dat hij het opvoeren van al zijn muziek in Europa verbiedt. We weten niet waarom." (NRC, 29/8/02)


  • Het Nationale Toneel heeft zijn zinnen gezet op een nieuw kantoor achter de Koninklijke Schouwburg. Het ontwerp van het haagse Atelier Pro moet zo'n 8 miljoen euro kosten. Het gebouw waar nu in gewerkt wordt is te klein, slecht onderhouden en niet meer van deze tijd. Het Nationale Toneel heeft nu maar één repetitieruimte, die tegelijkertijd de enige plek is waar werkplaats-voorstellingen gegeven kunnen worden. De gemeente, die voor de kosten moet opdraaien, zegt met belangstelling naar de plannen uit te zien. (NRC, 14/3/02)

  • De Vlaamse publicist en vertaler Frank Albers is boos op Het Nationale Toneel omdat dit gezelschap zijn vertaling van Shakespeare's 'King Lear' grof zou hebben misbruikt. De voorstelling, met in de hoofdrol Hans Croiset, ging deze week in Den Haag in première.
    Albers noemt het "een heilloos idee van regisseur Johan Doesburg en Het Nationale Toneel om Hans Croiset in te huren. Croiset speelde al eerder in andere King Lears en nu meent hij zijn kijk op het stuk door te kunnen drukken, ten koste van mijn vertaling. Kijk, de 'King Lear' is meer dan welk ander stuk ook door de geschiedenis gekneusd. Veel verzen zijn zo vaak overgeschreven dat ze metrisch niet meer kloppen. Ik heb het metrische patroon gerestaureerd. Maar de heer Croiset heeft de metri naar zijn eigen hand gezet."
    Volgens Frank Albers heeft het gezelschap niet bij de première niet eens een plaats voor hem vrij gehouden. "Maar het gaat hier niet alleen om mij. Het gaat om de positie van de vertaler. Te vaak beschouwt een gezelschap een tekst waar een jaar lang met passie aan is gewerkt als niets meer dan een werkdocument. Ik pleit voor meer respect. Voor de tekst en voor de vertaler." (NRC, 16/10/01)

  • Het Nationale Toneel stelt de première van 'Het leven van Galileï' uit tot 10 maart. Acteur Gees Linnebank heeft zich wegens gezondheidsredenen teruggetrokken. Ger Thijs, die de voorstelling ook regisseert, zal zijn rol overnemen. (AD, 16/2/01)

  • De voorstelling van 'De meisjes' van het Nationale Toneel gaat definitief niet door. Een paar dagen voor de première is volgens regisseur Johan Doesburg "niet het gewenste resultaat behaald". Eerder stapten Pleuni Touw en Hugo Metsers uit de productie, maar met hun vervangers Ella van Drumpt en Marthe-Geke Bracht lukt het ook niet. Dit is de tweede afgelasting van het Nationale Toneel in twee maanden. Eerder werd Nora, in regie van Ger Thijs, afgeblazen. (Parool & Volkskrant, 14/4/00)

  • Het Nationale Toneel zit niet goed in z'n karma. Naast de afgelasting van 'Nora' en de problemen met 'De meisjes' maakte de première van 'Misery' z'n naam waar. Hoofdrolspeler Eric Schneider moest in de voorstelling een lucifer afstrijken, maar de brandende kop vloog in zijn kraag, zodat hij een flinke brandwond opliep. Een tweede lucifer ging wel aan, maar niet goed uit toen Schneider hem in de prullenbak wierp. Alleen een oplettende toneelknecht wist een ouderwetse schouwburgbrand te voorkomen. Aan het eind van de voorstelling rolde Schneider, die voor zijn rol in een rolstoel zit, nog bijna van het podium af. De 65-jarige acteur, met ruim 40 jaar toneelervaring, vertrok tijdens alle ongevallen geen spier. (Spits, 23/3/00)

    meer over: ongelukken


  • Pleuni Touw en Annemarie Prins zullen niet samen te zien zijn in 'De Meisjes' van het Nationale Toneel. Veertig jaar geleden speelden ze samen in dit stuk op de toneelschool, nu zouden ze voor het eerst sindsdien weer met elkaar op het podium staan. Maar Pleuni Touw stapt, samen met haar man Hugo Metsers, uit de voorstelling. Het bleek tussen haar en Prins niet te klikken. De voorstelling gaat door: Touw wordt vervangen door Ella van Drumpt, Metsers door Marthe Geke Bracht. De première is verplaatst naar 15 april en naar Amsterdam. (Volkskrant, 23/3/00)

  • Oud nieuws! Johan Doesburg wil 'Het vuil, de stad en de dood' nog steeds opvoeren. Het staat in het beleidsplan van Het Nationale Toneel voor de komende cultuurnotaperiode. Doesburg was in 1987 de regisseur van het omstreden stuk. Het was zijn examenvoorstelling voor de Amsterdamse regie-opleiding, maar de voorstelling kende slechts één -besloten- uitvoering. Doesburg zegt dat hij heeft willen wachten met een nieuwe opvoering totdat de rel eromheen zou zijn geluwd: "Ook dit zou dus geen goed moment zijn." Aan de andere kant: "Bij die rel denk ik altijd: laat het stuk dan zien. Speel het! Dan pas krijg je helderheid." Doesburg wil niet bij de Boekenweek-'affairette' betrokken raken, omdat het noch over hem, noch over het stuk gaat: "Ik vind het uitstekend dat Mulisch er een boekje over schrijft en ik vind het uitstekend dat Freek de Jonge dat wil verbranden. Maar laat mij dan regisseren wat ik wil. Ik kan mijzelf alleen maar verdedigen door toneel te maken." (NRC, 14/3/00)

  • "Het lag niet aan de acteurs", verklaart Ger Thijs zijn ziekmelding als regisseur van 'Nora' bij het Nationale Toneel, "het was de sfeer in het gebouw". Thijs werd twee maanden geleden uit de artistieke leiding gezet en voelt zich aan de kant geschoven. Hij voelt zich verraden door Evert de Jager, die door Thijs zelf bij het gezelschap is binnengehaald. Ondanks de problemen vertrekt Thijs niet: "Het is nog altijd mijn schouwburg. Ik ga door, al is het in de oppositie". (Volkskrant, 10/2/00)
    zie ook: 'Nora' afgelast

    meer over: Ger Thijs


  • Ibsens 'Nora' is bij Het Nationale Toneel een vroege dood gestorven. De voorstelling is nog voor de premièredatum van 10 maart afgelast omdat regisseur Ger Thijs zich ziek heeft gemeld. Het is niet duidelijk of de afgelasting iets te maken heeft met de interne conflicten bij Het Nationale Toneel, die ertoe hebben geleid dat Ger Thijs het artistiek leiderschap moest afstaan aan Johan Doesburg en Evert de Jager. (Parool, 5/2/00)

  • Evert de Jager neemt met onmiddelijke ingang de algehele leiding van het Nationale Toneel over. Ger Thijs is niet langer artistiek leider. Johan Doesburg is nog steeds ziek, maar blijft aan. Er komt een artistieke raad met Gijs Scholten van Asschat en Antoine Uitdehaag als leden. De Jager was per 1 september juist aangenomen om het conflict tussen Doesburg en Thijs op te lossen. De Jager noemt de poging daartoe "mislukt".
    Ger Thijs blijft één voorstelling per jaar regisseren en gaat een opleiding voor toneelschrijvers opzetten. "Ik was het allemaal wel van plan. Maar ik had niet de neiging uit de artistieke leiding te stappen. En ik wilde het in mijn eigen tempo. Nu wordt dit alles mij stante pede in de maag gesplitst", aldus Thijs, die acht jaar artistiek leider is geweest. De Jager zegt te streven naar helderheid met het oog op de nieuwe Kunstenplanperiode: "Een artistiek leider die nog maar één regie per jaar aflevert is niet langer gezichtsbepalend voor het gezelschap."
    Thijs lijkt zich nog niet zo goed kunnen vinden in de gang van zaken: "Ik heb net 'Oude mensen' geregisseerd, alle rampen met 'De Kersentuin' opgelost en nu krijg ik te horen van het bestuur dat ik beter uit de leiding kan gaan. Dat hoort bij het jachtige tempo van deze tijd. Stilletjes wordt er een hele generatie toneelmakers gewipt." (Volkskrant, 15/11/99)

  • Zonder dat er van 'De Kersentuin' ook maar een repetitie is geweest heeft Het Nationale Toneel al twee regisseurs versleten. Nadat Johan Doesburg met een "persoonlijke ziekte" naar huis was gegaan, zou Arda Brokman het project overnemen, maar zij vond de overgebleven voorbereidingstijd toch te kort. Nu is de overal en altijd inzetbare Agaath Witteman bereid gevonden om de klus te klaren. De première is een week uitgesteld. (Volkskrant, 9/9/99)


  • Elisabeth Andersen zal voor het eerst in 10 jaar weer op het toneel staan. Zij speelt de rol van mevrouw Derksz in 'Van oude mensen' van Het Nationale Toneel. Deze bewerking van 'Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan' van Couperus wordt geregisseerd door Ger Thijs en gaat op 18 september in première in de vers verbouwde Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Andersen had oorspronkelijk de rol geweigert, maar toen tweede keus Elisabeth Hoijtink ziek werd nam ze de rol alsnog aan. In de voorstelling spelen nog meer oude(re) acteurs mee, zoals Joop Doderer, Gees Linnebank, Ton Kuyl, Johan Ooms en Wim van den Heuvel. De laatste keer dat Andersen op het podium te zien was, was in 1989 in 'Hebriana' van Lars Norén, ook geregisseerd door Ger Thijs. (Volkskrant, 6/8/99)


  • In het Theater aan de Parade in Den Bosch zijn de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt.
  • De Colombina is gewonnen door Sien Eggers voor haar rol in 'De Cocu Magnifique' van Het Toneelhuis. [minirecensie]
  • De Arlecchino is gewonnen door Paul Hoes voor zijn rol in 'Jefta of semitische liefdes' van Het Toneel Speelt.
  • De Hans Snoek Prijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling is gewonnen door 'De Tolbrug' van Ybycus.
  • De Theo d'Or is gewonnen door Marieke Heebink voor haar rol in 'Een ideale vrouw' van Toneelgroep Amsterdam. [minirecensie]
  • De Louis d'Or is gewonnen door Lucas van der Eynde voor zijn rol in 'De Cocu Magnifique' van Het Toneelhuis. [minirecensie]
  • De Prosceniumprijs is gewonnen door het Onafhankelijk Toneel voor hun uitvoering van 'De Woudduivel' in de regie van Mirjam Koen. [minirecensie]
  • De Toneel Publieksprijs is gewonnen door zowel 'Wilhelmina; je maintiendrai' als 'Hamlet' van Het Nationale Toneel. [minirecensie 'Wilhelmina'] [minirecensie 'Hamlet']
  • Het geheel werd verder opgeleukt door een Toneelgroep Amsterdam-modeshow, met Hans Kesting als lady-speaker; Stef Bos; een basketbal-opera;fragmenten uit 'De prijs van de liefde' van Henri de Bataille, gespeeld door Theo Mann Bouwmeester gespeeld door Trudy de Jong, Louis Bouwmeester gespeeld door Pierre Bokma, de jonge minnaar gespeeld door Jacob Derwig, en door het dienstmeisje gespeeld door Halina Reijn; een dronken Rick van der Ploeg; en door een ontroerende speech, waarin Marieke Heebink haar prijs opdroeg aan haar moeder. Overigens moeten de beide winnaars van de Publieksprijs het prijzengeld delen. Zowel het Impresariaat Jacques Senf als Het Nationale Toneel krijgen 50.000 gulden. Ook demissionair staatssecretaris Van der Ploeg, die de prijs uitreikte, noemde de uitslag onwaarschijnlijk, "het lijkt de politiek wel". Beide voorstellingen kregen een cijfer van 8,6333. (VNG, 6/6/99)

  • Op 18 september zal de na een verbouwing van enige jaren de Koninklijke Schouwburg in Den Haag weer open gaan. De openingsvoorstelling is een bewerking van 'Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan' van Louis Couperus door Het Nationale Toneel. (AD, 31/5/99)


  • Een update in de nominaties voor de belangrijke theaterprijzen!
    Voor de Theo d'Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, zijn dit jaar genomineerd:
  • Marieke Heebink ('Een ideale vrouw', TGA) [minirecensie]
  • Marjon Brandsma ('Na de repetitie', De Appel)
  • Sylvia Poorta ('De Kersentuin', De Trust) [minirecensie]
  • Voor de Louis d'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol, zijn dit jaar genomineerd:
  • Gijs Scholten van Asschat ('Hamlet', Het Nationale Toneel) [minirecensie]
  • Lucas van der Eynde ('De Cocu Magnifique', Het Toneelhuis) [minirecensie]
  • Voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, zijn dit jaar genomineerd:
  • Sien Eggers ('De Cocu Magnifique', Het Toneelhuis) [minirecensie]
  • Anneke Blok ('De Kersentuin', De Trust) [minirecensie]
  • Voor de Arlecchino, de prijs voor de beste mannelijke bijrol, zijn dit jaar genomineerd:
  • Gees Linnebank ('Tweeduister', Het Nationale Toneel)
  • Paul Hoes ('Jefta of Semitische liefdes', Het Toneel Speelt)
  • Voor de Publieksprijs (voorheen de Gouden Gids Publieksprijs) komen de volgende voorstellingen in aanmerking:
  • 'De Hel' (Grünfeld Theaterproducties)
  • 'Hamlet' (Het Nationale Toneel) [minirecensie]
  • ''t Gelag' (Fred Delfgauw)
  • 'Wilhelmina, Je Mantiendrai' (Impresariaat Jacques Senf) [minirecensie]
  • De winnaars van deze prijzen zullen, samen met de Prosceniumprijs (beste voorstelling) en de Hans Snoekprijs (beste jeugdvoorstelling), op 6 juni bekend gemaakt worden tijdens een gala-avond in Theater aan de Parade in Den Bosch. (Parool, 18/5/99)

  • Toneelschrijver Vincent Winter, bekend van stukken als 'Ik zal handhaven' (1994) en 'Het Heilig Moeten' (1996), beide opgevoerd door Het Jachtgezelschap, beticht Peer Wittenbols van plagiaat. Winter is op dit moment bezig met de toneelmonoloog 'Duister'. Winter heeft in het verleden met Wittenbols over de titel en het thema van dit stuk gesproken. Op dit moment voert Het Nationale Toneel in de regie van Rob Ligthert het avondvullende toneelstuk 'Tweeduister' van Peer Wittenbols op. "Zowel in titel als thema zeer verwant aan mijn monoloog", aldus Winter, die hierin geen toeval ziet. Samen met zijn advocaat beziet de schrijver op dit moment de mogelijkheden om Wittenbols voor de rechter te dagen. "Vooral omdat Wittenbols door dit stuk ineens zo in de publiciteit is komen te staan." (VNG, 1/4/99)


  • Vijf nieuwe nominaties voor de Toneel Publieksprijs:
  • Hamlet (Het Nationale Toneel) [minirecensie]
  • Bermuda Driehoek (Art & Pro (Parool)/Han Römer en Titus Tiel Groenestege (Volkskrant))
  • De hel (Helmert Woudenberg (Volkskrant)/Grünfeld Theaterprodukties (Parool))
  • De Dresser (Hummelinck Stuurman Theaterbureau)
  • De Kersentuin (De Trust) [minirecensie]
  • In totaal zijn er nu 13 voorstellingen genomineerd. In mei worden alle geselecteerde voorstellingen nogmaals beoordeeld door een jury van tienduizend mensen. (Volkskrant & Parool, 9/3/99)

  • Er is een nijpend tekort aan theaters voor een breed publiek in Amsterdam, aldus Hans Schaamle van produktiebureau Dans in Uitvoering. Vooral groepen die op projectbasis werken zijn hiervan de dupe, omdat zij pas te horen krijgen of hun subsidie doorgaat op het moment dat alle theaters al volgeboekt zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld de voorstelling 'Sladek' van Het Nationale Toneel niet naar Amsterdam komen. (Volkskrant, 29/1/99)

    meer over: Amsterdam


  • Evert de Jager volgt eind 1999 Jacques Luyer op als zakelijk leider van Het Nationale Toneel. De Jager is sinds begin jaren '90 algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel. (NRC, 30/9/98)


  • De Albert van Dalsumprijs is dit jaar gewonnen door regisseuse/actrice Annemarie Prins voor de voorstellingen 'Harmoniehof' en 'Waterlanders' van Het Nationale Toneel. De prijs wordt uitgereikt door het Amsterdams fonds voor de Kunst en bestaat uit een geldbedrag van f 15.000,-. Volgens het juryrapport zoekt Prins steevast het grensverleggend experiment en vervult ze een voortrekkersrol in het Nederlands theater. Beeld, geluid, tekst en beweging zijn in haar voorstellingen telkens anders op elkaar afgestemd en ze maakt in het laatste seizoen gebruik van moderne technieken, zoals camera's en geluidsboxen. (Parool & AD, 24/8/98)


  • 'Newyorkers' van het Nationale Toneel is genomineerd voor de CJP Podiumprijs. De jury: "De stukken zijn vrij luchtig, maar toch geloofwaardig." (CJP magazine, 23/4/98)


  • 'Ik heb het met 'm gedaan', van het Nationale Toneel is genomineerd voor de Gouden Gids Publieksprijs. (Telegraaf, 2/4/98)


praat mee

schrijf een mini