Onderwerp
decor (22 nieuwsberichten)
- De nieuwe voorstelling van toneelgroep Alaska, 'Sic Transit Gloria Mundi' wordt gratis toegankelijk, dankzij private sponsoring. Particulieren en bedrijven kunnen een deel van het decor kopen en daarop hun beeldmerk plaatsen. Regisseur Marijke Schermer zei maandag de langlopende discussies hierover in de kunstwereld concreet te maken.
Schermer: "Met dit project willen we een steen in de vijver gooien. Er is veel discussie in de kunstwereld én daarbuiten over subsidieafhankelijkheid, sponsoring en de toekomst van het theater. Er is terughoudendheid bij bedrijven en kunstenaars om samen te werken."
De voorstelling gaat dit najaar in première. (ANP, 21/5/07)
- Afgelopen vrijdag is Marc Meulemans onverwachts overleden in zijn woonplaats Antwerpen. Meulemans was de vaste geluidsontwerper van de voorstellingen van Ivo van Hove, en maakte onder andere het veelgeprezen geluidsdecor met songs van Neil Young voor de voorstelling 'Opening Night'. Hij is vijftig jaar oud geworden.
Marc werkte in 1998 voor het eerst met Van Hove samen ('Romeo en Julia' bij het Zuidelijk Toneel). In de afgelopen jaren maakte Meulemans het geluidsontwerp voor o.a. Rouw siert Electra, Het temmen van de feeks en Perfect Wedding. Naast zijn werkzaamheden voor Toneelgroep Amsterdam was hij als grafisch vormgever actief, onder meer voor dEUS, het Gentse museum SMAK en als huisontwerper voor het modehuis A.F. Vandevorst.
(Redactie, 30/1/07)
- In zijn woonplaats Laren is beeldend kunstenaar en decorontwerper Nicolaas Wijnberg overleden. Wijnberg werd opgeleid als lithograaf en werkte voor onder andere voor een reclamebureau voordat hij met Hans Snoek het Scapino Ballet oprichtte, de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Naast zijn vrije werk, werkte hij veel in het theater voor regisseurs en choreografen als Abraham van der Vies, Pjotr Sjarov, Ton Lutz en Hans van Manen. Daarnaast was Wijnberg de eerste hoogleraar aan de door hem opgerichte faculteit scenografie van de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Wijnberg kreeg in 2000 de oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten. Nicolaas Wijberg is 87 jaar geworden. (Redactie, 13/6/06)
- Vormgever Jean-Paul Vroom is op 84 jarige leeftijd overleden. Hij werd in de jaren zeventig bekend als decor- en kostuumontwerper voor choreograaf Hans van Manen, voor wie hij abstracte decors met neonlicht en film maakte. Van oorsprong was Vroom graficus en schilder. (NRC, 11/4/06)
- De opslag van het Kirov-ballet in Sint Petersburg is getroffen door brand. Veel decorstukken en kostuums zijn verwoest, onder andere die voor de komende tournee naar Japan. Het gerucht gaat dat een om werk verlegen kostuum-atelier iets met de brand te maken heeft. (Redactie, 5/9/03)
- Decorontwerper Dries Verhoeven wint de Charlotte Köhlerprijs. (VNG, 24/2/03)
- Toneelgroep Amsterdam zal zijn decoratelier afstoten. Er is te weinig werk voor de zeven werknemers. Het decoratelier bestaat al dertig jaar en werkt sinds 1987 enkel voor Toneelgroep Amsterdam. Het atelier wordt overgenomen door het Rotterdamse bedrijf Vorm en Decor. TGA directeur Ivo van Hove: "Het zijn allemaal mensen die tegen hun pensioen aanzitten. Op den duur was het atelier vanzelf uitgestorven. Er zit veel vakmanschap. Vorm en Decor gaat jonge mensen aan de groep toevoegen, zodat er overdracht van het ambacht kan plaatsvinden." Werknemer Joop Reessen is minder gelukkig: "We worden omgebouwd tot decorfabriek." (NRC, 14/11/02)
- Decorontwerper Harry Wich is op 75-jarige leeftijd afgelopen dinsdag in Amstelveen overleden. Wich was jarenlang ontwerper voor de Haagse Comedie, later het Nationale Toneel. (ANP, 22/8/02)
- Onder druk van de Italiaanse autoriteiten is een afbeelding van premier Berlusconi uit een Siciliaans toneeldecor verwijderd. Bij een opvoering van 'De Kikkers' van Aristophanes had regisseur Luca Roncini grote decorpanelen laten maken met afbeeldingen van eigentijdse tirannen, waaronder premier Berlusconi. Voorafgaand aan de première verweten de plaatselijke autoriteiten de regisseur dat hij met overheidsgeld zijn broodsheren bekritiseerde. Ronconi liet toen, uit angst voor represailles, de portretten weghalen. Op de première vormden de grote lege vlakken een zwijgend protest. Melandri, oud-minister van Cultuur: "Dit illustreert de fundamentele misvatting bij rechts: ze halen regering en staat door elkaar. Ronconi werkt met geld van de staat, niet van Berlusconi of van het rechtse kabinet." Berlusconi heeft Ronconi aangespoord de panelen weer terug te plaatsen. Ronconi weigert dit: "Anders lijkt het erop dat de portretten pas zijn geplaatst na toestemming van hogerhand". (NRC, 28/5/02)
- De tempel van Isis in de Taffeh-zaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is eind januari het decor voor 'Cheops'. 'Cheops' is een nieuw musical idee van Roel Pieters (tekst), Edwin Schimscheimer (muziek), Ans Markus (decor) en Frank Sanders (regie). Om te voorkomen dat er geen historische onjuistheden zitten in het verhaal heeft Egyptoloog Huub Pragt de plot scherp in de gaten gehouden. De club heeft nog geen producent gevonden, de voorstelling in Leiden is slechts een presentatie. (AD, 15/12/00)
- Erik Vos is hard aan het werk bij de Staatsopera van Tatarstan in de voormalige Sovjet Unie. Hij is bezig met een nieuwe enscenering van Verdi's opera 'Falstaff'. In maart en april volgend jaar zal deze voorstelling in 22 verschillende theaters in Nederland te zien zijn. De samenwerking met Tatarstan is tot stand gekomen met behulp van Eurostage, een impressariaat dat in Nederland op grote schaal voorstellingen distribueert uit Oost-Europese landen.
Vos zegt dat hij niet alleen op vakmanschap is gestuit, maar ook op een reeks problemen. Zo vroeg de directie bij het zien de maquette voor het decor: "Waar is het decor?" en zijn veel zangers volgens Vos "vergroeid met de clichés van hun rollen". Daarnaast heeft hij gelukkig ook "groene bladeren aan de takken aangetroffen". (Volkskrant, 8/11/00)
- In een interview met Sigrid Koetse, Ellen Vogel en Henny Orri geven deze diva's van het Nederlansch Tooneel hun visie op de toekomst. Koetse: "Alles mag weer. Ik ben heel optimistisch. Neem nou dat decor waar ik in sta. Met echte deuren. Wel allemaal enorm nep. Maar ik denk wel: zo begon ik. Als amateur. En ik zeg tegen Gerardjan Rijnders: "Kijk nou. Ik ben in geen honderd jaar meer door een deur gekomen. We komen toch altijd maar uit de coulissen." Orri valt haar bij: "Ik heb ook een deur. Het is wel een gestileerde deur. Maar ik gebruik hem wel als een deur. Vogel glundert "Heel vooruitstrevend. Dat we weer deuren hebben." (AD, 2/11/00)
- "Een échte Bijmoer", dat zei Jacques Klöters over het decorontwerp van Rieks Swarte voor 'Ja zuster, nee zuster'. Vorige week is illustrator en decorontwerper Wim Bijmoer op 86-jarige leeftijd overleden. Bijmoer werd vooral bekend door zijn samenwerking met Annie M.G. Schmidt. Hij schiep het Schaap Veronica en maakte onder andere het originele decor van 'Ja zuster, nee zuster'. Ook ontwierp hij voor de 'Sleeswijk Revues' van Snip en Snap. (AD, 7/10/00)
- Brand! De tent waarin Suver Nuver op de Karavaan de voorstelling 'Popla' speelt is gedeeltelijk verwoest. Een vuurpijl bracht het dak aan het smeulen, waarna er brand op de toneelvloer uitbrak. De aceurs van theatergroep Vis à Vis namen net hun applaus in ontvangst toen ze verderop op het festivalterrein de tent in brand zagen vliegen. Met snel ingrijpen konden nog enkele delen van het decor en de kostuums gered worden, maar ze zijn zwaar beschadigd. De apparatuur voor licht en geluid ging verloren. Er wordt hard gewerkt om zo snel mogelijk weer te kunnen spelen. (NRC & Volkskrant, 13/7/00)
- Toen Koen Schyvens acht jaar geleden naar Zundert kwam voor een regie voor het Zunderts Toneel, kon hij niet weten dat hij nu artistiek leider zou zijn van het 'Shakespearement 2000'. Twee jaar geleden is de harde kern van het gezelschap naar de Globe in Londen gegaan om alles op te meten, met het voornemen in Zundert een replica te maken. Nu staat het bouwwerk er en wordt deze zomer bespeeld door professionele en amateur gezelschappen. De uit de hand gelopen droom kost zo'n drie ton, verkregen uit sponsorbijdragen, subsidie en kaartverkoop. Bijna alle Zundertenaren zijn vrijwilliger in de organisatie. Eén van hen regelde bij Mars (ook van de Nuts-repen) zesduizend kilo hazelnotendoppen voor op de vloer. Bij archeologische onderzoekingen waren die gevonden op de vloer van de orginele Globe, in Zundert werken ze als een vochtabsorberende vloerbedekking. Erg handig bij een openlucht evenement in Nederland. (Volkskrant, 25/5/00)
- Op het Westergasterrein worden film- en theaterrequisieten en decorstukken verkocht op het Millennium Props 1999. Het is de derde keer dat deze openbare verkoop van requisieten plaatsvindt. Het kost initiatiefneemster S. Budding wel flink veel moeite om de spullen te verzamelen: "De meeste film- en theatermakers zijn toch erg gehecht aan hun spullen." Desalniettemin zijn er zo'n honderd artikelen van onder andere De Trust, Peter Zegveld, Het Syndicaat en Huis aan de Amstel. (AD, 20/12/99)
- Op 4 augustus is de Britse decorontwerper Carl Toms overleden. Toms was een leerling van Oliver Messel en ontwierp voor theater, films, opera en ballet. Hij won een Tony Award en een Drama Desk Award voor zijn decor bij 'Sherlock Holmes'. (Theatermaker, 3/10/99)
- Decorontwerper Hep van Delft is op 12 mei jl. overleden. Vanaf 1956 werkte hij meer dan veertien jaar in vaste dienst bij de Haagse Comedie. Zijn decor voor Arthurs Millers 'Van de brug af gezien' werd uitgeroepen tot decor van het jaar. In 1970 ging Van Delft enkele jaren bij het gezelschap Theater werken, waarna hij zich weer als freelance ontwerper vestigde. Van Delft zei ooit in een interview: "Decor is op zich net zo onbelangrijk als een leeg pakje Van Nelle, ja toch? Dat gooi je weg. Het decor is iets van een moment. In drie uur is het gebeurd. dan gaan de mensen naar huis en zijn de acteurs van het toneel verdwenen. Wat is het decor dan nog. Niets, hartstikke niets." Hep van Delft is 78 jaar geworden. (Parool, 26/5/99)
- De Nederlandse afvaardiging naar de Quadriënnale van Praag telt zeven architectenbureaus, drie professionele theatervormgevers en 28 studenten theatervormgeving. Deze laatste groep maakte met onder andere maquettes en tekeningen een tentoonstelling van interpretaties van 'Woyzeck'. De vierjaarlijkse bijeenkomst van theaterarchitecten en -vormgevers vindt plaats sinds 1967. (Theatermaker, 10/5/99)
- Het gat in het dak van het Decorcentrum van het Muziektheater, dat eind oktober door hevige regenval veroorzaakt werd, is nog steeds niet dicht. Er wordt gewacht op de uitslag van een onderzoek dat moet aangeven of het Decorcentrum ingrijpend verbouwd gaat worden, of dat het zal verhuizen naar een plek buiten het Muziektheater. Het gat in het dak zal in het laatste geval ook gedicht worden, maar zonder een nieuwe dakconstructie te maken. (Voetnoot, personeelsblad van het Muziektheater, 11/2/99)
- De schade aan de decors van De Nederlandse Opera als gevolg van de waterschade valt erg mee. De decors die Karel Appel maakte voor 'Noach' hebben geen noemenswaardige littekens overgehouden aan het doorlekken van het dak van de decoropslag in Amsterdam Zuidoost. Het Nationale Ballet had meer pech: de schade blijkt achteraf toch veel groter dan verwacht. Enkele decors zijn total loss. (Volkskrant, 20/11/98)
- De hevige regenval heeft niet alleen watersnood veroorzaakt in het noorden van Nederland, maar ook bij de decoropslag van het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera in Amsterdam Zuidoost. De schade viel mee: slechts een ton... (AD, 31/10/98)