oude meuk

Onderwerp

musical (137 nieuwsberichten)

  • In Amsterdam is de cabaretier, musicalster en televisiepresentator Jos Brink overleden aan darmkanker. Brink werd bekend als presentator van onder meer 'Avro's Puzzeluur' en 'Wedden dat...', maar zijn grote liefde was toch het theater. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren zestig als acteur in radiohoorspelen, waar hij opviel door zijn verzorgde dictie. Hij probeerde tevergeefs een rolletje te bemachtigen bij zijn grote voorbeeld Wim Sonneveld. Hij brak in de jaren zeventig door met cabaret Tekstpierement, de groep van zijn latere partner Frank Sanders. In de jaren tachtig schreef, speelde en produceerde Brink zijn eigen musicals, zoals 'Maskerade', 'Amerika-Amerika', 'Evenaar', 'Max Havelaar' en 'Sonneveld'. In 1986 schreef hij 'Een nieuwe dood', voor het grote publiek de eerste kennismaking met de gevolgen van de nieuwe ziekte aids. Zijn laatste grote theaterrol was die van de ‘foute’ tekstschrijver Jacques van Tol in de musical 'Als op het Leidscheplein...' Komend seizoen zou hij, net als vorig jaar, deel uitmaken van de cabaretgroep Purper. Jos Brink is 65 jaar geworden. (Volkskrant & NRC, 18/8/07)


  • Amsterdam krijgt een productiehuis voor kleine musicals. Onder de naam M-Lab opent het huis in juni zijn deuren in Amsterdam Noord. M-Lab is een initiatief van Joop en Janine van den Ende, hun VandenEnde Foundation zal de komende jaren 400.000 euro bijdragen aan de exploitatie. De gemeente Amsterdam geeft een startsubsidie van 200.000 euro, Koen van Dijk wordt artistiek leider. M-Lab zal jaarlijks ongeveer acht kleinere musicalproducties maken, die in de eigen zaal voor 150 man publiek kunnen worden getest en verbeterd. Bij succes kunnen de voorstellingen worden overgenomen door reguliere producenten om op tournee te gaan. "Een dergelijk Off-Broadway-achtig systeem bestaat in Nederland nog niet", aldus Van Dijk, "Er is een gapend gat tussen een goed idee op papier en een produktie in de theaters." M-Lab wil ook lezingen van nieuwe teksten en onuitgevoerd buitenlands repertoire brengen. (NRC, 11/4/07)
    zie ook: www.m-lab.nl


  • Willy Hofman, co-producent van de eerste grote musicals in Nederland, is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. In 1960 nam hij met de Amsterdamse theaterproducent Piet Meerburg het initiatief tot de eerste grote musicalproductie in Nederland, 'My Fair Lady', met Wim Sonneveld in de hoofdrol.
    Hofman studeerde economie en werd in de jaren zestig directeur van de dienst gemeentelijke kunstgebouwen in Rotterdam. Daar had hij de leiding over zes theaters, waaronder het oude Luxor, de oude Schouwburg en het Hofpleintheater. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Rotterdams filmfestival. Na 'My Fair Lady' maakten Hofman en Meerburg in 1965 nog het geflopte 'Oliver!' en 'Heerlijk duurt het langst', de eerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Ze stopten toen anderen zich ook met het produceren van musicals gingen bezighouden. In 1980 ging Hofman met pensioen. (Volkskrant, 9/3/07)


  • Bij een ongeluk in de schouwburg van Almere zijn de hoofdrolspelers van de musical Grease, Jim Bakkum en Bettina Holwerda, gewond geraakt. Zij zaten op het podium in een auto toen deze door nog onbekende oorzaak in de orkestbak belandde. Volgens producent Albert Verlinde heeft Bettina Holwerda een gebroken pols en Jim Bakkum een hersenschudding. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. (Teletekst, 26/2/07)

  • De musical 'Turks Fruit' heeft het afgelopen seizoen ruim 80.000 bezoekers getrokken. Dit maakte producent Beeldenstorm bekend. De musical naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers heeft zijn landelijke tournee afgesloten en zal nu nog twee weken spelen op de Pepsi Stage in Amsterdam. Beeldenstorm en Robin de Levita werken momenteel aan een internationale versie en hebben het hoopvolle plan om de musical naar Broadway te brengen. (ANP, 1/5/06)

  • In 2007 komt 'Op hoop van zegen' van Heijermans als Musical op de planken. Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen zijn bezig de cast samen te stellen. Voor de rol van Kniertje wordt gesproken met "een aantal Nederlandse topactrices". (ANP, 18/5/05)

    meer over: Heijermans


  • Pia Douwes gaat Velma Kelly in 'Chigago' op Broadway spelen. Vanaf de tweede week in april kunnen de Amerikanen in het Ambassador Theater gedurende zes weken genieten van Pia Douwes. Pia speelde de rol ook in de Nederlandse versie. (ANP, 3/3/04)

    meer over: Broadway, Pia Douwes


  • De John Kraaijkamp Musical Awards hebben gejongd: dit jaar wordt er onderscheid gemaakt tussen grote en kleine musicals: grote musicals hebben een cast van twaalf artiesten of meer, kleine musicals hebben elf man/vrouw of minder op het toneel. Daarnaast wordt de uitreiking verplaatst naar het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam en zijn er een aantal wijzigingen in de jury. Alles bij elkaar worden er op 10 mei 14 prijzen uitgereikt: 11 Musical Awards, twee ANWB Publieksprijzen en één Cubus Oeuvre Award. (VNG, 23/2/04)


  • Na zijn musical avontuur 'Doornroosje' gaat Jamai door in het musical gebeuren. Komend seizoen zal hij naast Jos Brink en Willeke Alberti te zien zijn in 'Hello Dolly!' van V&V entertainment. Willeke Alberti heeft veel te vieren tijdens deze produktie; ze wordt zestig en zit 45 jaar in het vak. (ANP, 16/2/04)

    meer over: Jos Brink


  • Twintig Dolly Dots-hits zullen de basis vormen van de nieuwe musical 'Love me just a little bit more' over een meisje dat een backstage-pas voor een popconcert wil bemachtigen. Froukje de Both en Linda Wagenmakers zullen de hoofdrollen spelen, de mannelijke lead is nog niet bekend. Het script is geschreven door Eelco Claassen. (Parool, 18/10/03)


  • Na twee jaar meer nieuws over de Scorpions musical over de val van de muur. Hij gaat 'Wind of Change' heten, net als de grootste hit van de vermaarde Duitse rockformatie. Behalve deze onverbiddelijke klassieker zullen de heren nog vijftien nieuwe liedjes schrijven. Het geheel zal begin volgend seizoen in Berlijn in première gaan. (ANP, 27/8/03)

  • Bert Maas probeert het opnieuw! Milionair Maas, voormalig koopman op het Amsterdamse Waterlooplein, probeert de in Nederland geflopte musical 'Grace' alsnog op de planken te brengen in Londen. De liedteksten worden op dit moment in het Engels vertaald. Eerder al had Maas alle decors en kostuums uit zijn failliete BV opgekocht. Veel schuldeisers hebben nog steeds rechtzaken lopen tegen Maas vanwege nalatig management. Volgens een advocaat, die de belangen behartigt van een aantal gedupeerden, is niet te voorkomen dat Maas in het buitenland overnieuw begint. (Trouw, 5/3/03)

  • Er dreigt een grote staking op Broadway. De belangrijkste vakbond van musici heeft haar leden opgeroepen vanaf donderdag in staking te gaan. Reden voor de staking is het voornemen van de producenten het aantal musici dat musicalvoorstellingen begeleidt tot maximaal zeven terug te brengen. Tot nu toe zijn 24 tot 26 musici bij een opvoering vereist maar de producenten willen hen vervangen door op computers afgedraaide opnames van orkesten. Volgens de voorzitter van de vereniging van producenten zijn musici eigenlijk niet meer nodig en is het aanbod van maximaal zeven begeleiders al een tegemoetkoming aan de vakbonden. De voorzitter van de vakbond spreekt tegen dat het hem om het behoud van arbeidsplaatsen gaat. Volgens hem zal Broadway zijn aantrekkingskracht verliezen als er alleen nog maar studio-opnames te beluisteren zijn. (ANP, 3/3/03)

    meer over: Broadway, stakingen


  • Joop van den Ende zal in de toekomst met zijn grote musicalvoorstellingen uitsluitend vier theaters in de Randstad bespelen. Natuurlijk zijn dit voornamelijk zijn eigen theaters: het Circustheater in Scheveningen, het Beatrixtheater in Utrecht en het toekomstige theater bij de RAI in Amsterdam. Incidenteel zullen grote musicals nog wel het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam aandoen. "Het kost enorm veel tijd en energie om musicals van deze omvang op de rails te krijgen. De logistiek van het rondreizen kunnen we er moeilijk meer bij hebben", aldus een woordvoerder. De grote theaters van Nederland gaan zich de komende weken beraden op een plan van aanpak om het gat dat in hun 'programmering' valt zo functioneel mogelijk op te vullen. (ANP, 8/2/03)

  • Meer nieuws over 'Mamma Mia!'. Simone Kleinsma gaat de hoofdrol van de alleenstaande moeder spelen. In Nederland zullen, net als in Duitsland, de liedjes van Abba vertaald worden, in ons geval door Coot van Doesburg. Verder krijgt het Beatrix Theater in Utrecht, waar 'Mamma Mia!' 28 september in première gaat, een speciaal balkon waardoor enkele honderden kaarten méér verkocht kunnen worden. (ANP, 7/2/03)

    meer over: Beatrixtheater


  • Stadsdeel Zuideramstel in Amsterdam heeft de gemeente 11 eisen gesteld, als die instemt met het bouwen van het musicaltheater aan de Zuidas. Het gaat voornamelijk om maatregelen tegen de verwachte parkeeroverlast en de verkeerstoename die het theater met zich mee zou brengen. Joop van den Ende, die het theater gaat uitbaten zou aan de plannen moeten meebetalen.
    Het stadsdeel vindt dat het theatercomplex voldoende parkeerplaatsen moet bieden en dat de openbare ruimte tussen de RAI en het nieuwe theater (aan de overkant van de Europaboulevard) moet worden verfraaid. Joop heeft al laten weten dat hij "zich goed in kan leven" in de wensen van de buurt. Hij geeft binnenkort een persconferentie over zijn plannen in Amsterdam (Parool, 5/2/03)

  • Chantal Janzen en René van Kooten gaan de hoofdrollen spelen in 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?' van V&V Entertainment. (Volkskrant, 19/12/02)

    meer over: Albert Verlinde


  • De SGP/ChristenUnie in Gouda protesteert tegen de opvoering van 'Adam, Eva enzovoort' van de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland. De partij, die ook in het college van B & W zit, wil zelfs dat de subsidie aan de school wordt ingetrokken. In de voorstelling, waar 32 kinderen en twee acteurs aan mee werken, is God een puber in een trainingspak en de Here Jezus een kadootje. Fractie voorzitter G. Schotanus: "Hier wordt een karikatuur van de bijbel gemaakt. Dat is voor ons buitengewoon kwetsend." Overigens heeft niemand van de partij de voorstelling al gezien, men baseerd zich op voorbeschouwingen van de musical. Theo Ham, directeur van de school en regisseur van de voorstelling kijkt, er anders tegen aan: "Dit stuk staat in de middeleeuwse traditie van de mysteriespelen." (NRC, 2/11/02)

  • Hoewel de kritiek niet enthousiast is, gaat de kaartverkoop als een zonnetje. 'Our House', een musical rond de liedjes van Madness geschreven door Tim Firth, is de de derde engelse musical rond bestaande liedjes van een popgroep, na 'Mamma Mia' (Abba) en 'We will rock you' (Queen). Op Broadway speelt overigens de musical 'Movin' Out' op basis van liedjes van Billy Joel. (NRC & VNG, 1/11/02)

    meer over: Broadway, Londen


  • In een allesonthullend interview verwoordt acteur Hein van der Heijden het ijzersterk: "Ik had geen zin om weer helemaal opnieuw te beginnen bij Toneelgroep Amsterdam. Metaalmoeheid belette mij om me te voegen naar Van Hove." Van der Heijden doet het tegenwoordig op zijn manier in de musical 'Sinatra: That's life!': "Ik ben naar een Amsterdamse Sinatra fanclubdag geweest en ik heb de goedkeuring van de leden weg mogen dragen." (Parool, 12/10/02)

  • West End-producenten overwegen een musical te maken naar de speelfilms van Monty Python. Volgens het showbizzvakblad The Stage overwegen zij 'Life of Brian' of 'Monty Python and The Holy Grail' voor het theater te bewerken. Roger Saunders van Python Pictures bevestigt dat verschillende West End-producenten belangstelling hebben getoond. Monty Python is bekend bij het publiek, wat volgens hen een garantie voor succes is. "Het idee is nog in een heel pril stadium, maar het zou geweldig zijn," aldus Saunders. (ANP, 10/10/02)

  • Op maandag 28 oktober is er een solidariteitsvoorstelling voor het Koninklijk Ballet Vlaanderen in het Theater aan de Parade in Den Bosch. De musicalartiesten, waaronder Albert Verlinde, Marjolein Keuning, Henk Poort en Ernst Daniël Smid willen ruchtbaarheid aan hun verontwaardiging over de dreigende subsidiekorting. (ANP, 10/10/02)

  • Volgend jaar maart stopt 'Les Misérables' op Broadway. De musical heeft dan 16 jaar gedraaid en zo'n 390 miljoen dollar opgebracht. Wereldwijd is 'Les Miz' goed voor 1,8 miljard dollar: "Dat een musical met zo'n onderwerp zo'n succes zou hebben, had ik nooit gedroomd", zei Cameron Mackintosh, de producer van de show. Omdat zijn 'Cats' en 'Miss Saigon' ook gestopt zijn, is 'The Phantom of the Opera' de enige echte Mackintosh die nog te zien is op Broadway. (ANP, 3/10/02)

    meer over: Broadway


  • Alle Vlaamse instellingen die werden bedreigd met subsidiekortingen krijgen alsnog hun geld, behalve het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Zij moet 640.000 euro inleveren, aldus het resultaat van een spoedberaad van de Vlaamse ministerraad. Vanwege de bezuiniging sneuvelen volgend jaar een nieuwe dansproductie van Jan Fabre en een nieuwe musical. Volgens het ministerie moet het KBvV zich beramen; het produceren van musicals hoort niet tot de 'core business' van een gesubsidieerd ballet-gezelschap. Eind juni stemde de cultuurminister nog in met de huidige subsidie van het gezelschap. "Het erge is dat we door de minister nooit op het matje zijn geroepen" zegt Linda Lepomme, artistiek directeur van de musical-afdeling. "We hebben van de politiek nooit op of aanmerkingen op ons beleid gekregen." (NRC, 27/9/02)

  • 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' wordt een reis-musical. Koen van Dijk heeft de afleveringen bewerkt voor Producent V&V Entertainment. Ad van Dijk zal regiseren. Voor de dertigers onder ons: Loeki Knol speelt, net als in de televisieserie, de vertelster Lidwina Walg, de rest van de bezetting is nog niet bekend. (ANP, 20/9/02)

  • De Vlaamse musical-ster Maike Boerdam heeft de 24e Pall Mall Export Prijs gekregen. De prijs gaat jaarlijkse naar opvallend jong talent in de sector kunst en cultuur. De 23-jarige Boerdam speelt nu in Essen de hoofdrol in 'Elisabeth'. (ANP, 14/5/02)


  • De initiatiefnemers van 'Pim, de Musical' hebben hun project gestaakt. Het idee voor een musical over Pim Fortuyn werd begin april als radiograp geboren. Het initiatief van Op Sterk Water Theater en 3FM-dj Roeland van Zeijst (AVRO) lokte zoveel positieve reacties uit dat alsnog werd besloten de productie kleinschalig te realiseren. Na de aanslag op Fortuyn zien de organisatoren daar dus van af, zo heeft AVRO Radio bekendgemaakt. (Telegraaf, 7/5/02)

  • Joop lijkt hard op weg om de grootste musical-producent van Duitsland te worden. Zijn grootste concurrent, Stella, is in financiële moeilijkheden geraakt en heeft surséance aangevraagd. Van den Ende's bedrijf Stage Holding heeft de exploitatie van het Operettenhaus in Hamburg overgenomen. Stage Holding bezit nu vier theaters in Duitsland, met als vlaggeschip het Metropol in Berlijn, dat op dit moment gerenoveerd wordt. Daar moet een Van den Ende-musical gaan draaien over de val van de muur, met muziek van The Scorpions. (ANP, 2/5/02)

  • Onpartijdig of niet, de Musical Awards zijn uitgereikt. Tijdens een spetterend gala, waarmee ons een voorproefje van het komende musicalseizoen werd aangeboden, vielen de volgende sterren in de prijzen: Jasperina de Jong voor beste vrouwelijke hoofdrol in 'Marlene Dietrich', Bastiaan Ragas voor beste mannelijke hoofdrol in 'Aida', beste musical 'Aida', beste vrouwelijke bijrol Frédérique Sluyterman van Loo in 'A little night music', beste mannelijke bijrol Jeroen Phaff in 'De Griezelbus', beste vrouwelijk aanstormend talent Chantal Janzen in 'Saturday Night Fever', beste mannelijk aanstormend talent Hein Gerrits 'A Chorus Line' en Pia Douwes voor beste acteur in een buitenlandse produktie (voor Elisabeth in Essen). Tim Rice kreeg de Cubus Oeuvre Award, eerder ging deze onderscheiding alleen naar Nederlandse mannen. (VNG, 22/4/02)

    meer over: Pia Douwes


  • De VSCD en Joop van den Ende praten over samenwerking rond en hun respectievelijke prijzen. Van den Ende heeft de VSCD benaderd, omdat hij wil dat musical en theater meer naar elkaar toe groeien, zodat grote acteurs en toneelregisseurs ook musicals gaan maken. En de VSCD-prijzen kunnen wel wat glamour gebruiken. Thomas Smit van de VSCD zegt dat zij ook wat meer ruchtbaarheid aan hun prijzen willen geven. Ook ziet hij mogelijkheden om de VSCD de jurering van de Musical Awards over te laten nemen. Voorlopig blijft het bij gesprekken en kan een daadwerkelijke samenwerking nog wel een paar jaar op zich laten wachten. (NRC, 12/4/02)

  • Uit onvrede over de John Kraaijkamp Musical Awards gaat de site MusicalFan vanaf volgend jaar hun eigen prijzen uitreiken. MusicalFan mist de categorie 'Beste Nederlandse Musical', bij de genomineerden 'Rex' en wil een eerlijke kans voor 'Nijntje'. De nieuwe prijzen zullen 'De Duim' gaan heten. (NRC, 27/3/02)

    meer over: internet


  • De gemeente Amsterdam zoekt naar mogelijkheden om het Grace-theater te recyclen. Het theater werd gebouwd door Bert Maas voor zijn geflopte musical 'Grace'. Die hoopte het theater twee jaar te bespelen en het daarna af te breken en ermee door Europa te reizen. Dat is nu van de baan; er is niet eens geld om het gebouw van steigermateriaal af te breken. De gemeente is dus nu op zoek naar nieuwe huurders voor de zaal met 1200 stoelen, een orkestbak en een toneeltoren van 20 meter hoog. In de theaterwereld is veel belangstelling, maar Amsterdam wil nog geen namen noemen. In de plannen moet overigens rekening worden gehouden met de bouw van het Getz Entertainment Center, die in 2004 begint. Dat komt op de plek van het Grace-theater, dat daarvoor in ieder geval wordt afgebroken. (NRC, 22/3/02)

    meer over: Bijlmer


  • Na het bericht dat eind april de voorstellingen van de musical 'Grace' vanwege de tegenvallende publieke belangstelling worden gestaakt, is nu ook duidelijk geworden dat er een faillissement in de lucht hangt voor de onderneming van de instant theatertycoon Bert Maas. Maaster Theaterproducties, het bedrijf achter de ambitieuze onderneming aan de Arena Boulevard in Zuidoost, wordt achtervolgd door schuldeisers. Voor transport, licht, tentenbouw en promotie, ligt in totaal nog tweehonderdduizend euro aan rekeningen. De leveranciers, waaronder Flashlight en Pieter Smit, hebben via hun gezamenlijke advocaat het faillisement van het productiebedrijf aangevraagd. De rechter doet binnen twee weken uitspraak. (Parool, 23/2/02)
    zie ook: 'Grace' stopt


  • De musical 'Grace' stopt waarschijnlijk per 28 april. Dat heeft Maaster Theaterproducties donderdag laten weten. Alleen een plotselinge toename van het aantal bezoekers kan de productie nog redden, aldus woordvoerder Van Noord. Het speciaal gebouwde Grace-theater, bij de Amsterdam ArenA had eigenlijk tot eind 2003 moeten staan. Van de 1200 zitplaatsen zijn er op een gemiddelde avond slechts 450 bezet. "We weten ook niet waar dat aan ligt, maar feit is dat we met deze stoelbezetting de dagelijkse kosten er niet uit halen", zegt Van Noord. "Dat wordt al duidelijk als je weet dat aan de voorstelling 440 mensen werken. We wijten de teleurstellende animo in ieder geval niet aan de locatie van het theater."
    Grace the Musical was een droom van zakenman Bert Maas. De textielhandelaar zette er speciaal het bedrijf Maaster Theaterproducties voor op. Onduidelijk is nu wat er met dat bedrijf gaat gebeuren, aangezien Maas geen nieuwe musicalplannen op de plank heeft liggen. Een mogelijkheid is dat Maas stopt met het productiebedrijf. "Hij bezint zich nu op de toekomst en komt zo snel mogelijk met duidelijkheid", geeft Van Noord aan. Voor de musical trok Maas zwaargewichten uit binnen- en buitenland aan. Zo tekende Broadway-veteraan Cy Coleman voor de muziek. Seth Gaaikema maakte het script en Frans Weisz verzorgde de regie. De hoofdrollen zijn in handen van Joke de Kruijf en Ernst Daniel Smid. (ANP, 21/2/02)

    meer over: Bijlmer


  • Joop van den Ende begint een musicalschool. Wie eind januari door de audities komt, mag straks meedoen aan een 'masterclass' voor musicaltalent. Iedereen van 18 tot en met 30 jaar kan zich aanmelden voor de audities, die 25, 26 en 27 januari plaatshebben. Twintig werkelijk getalenteerden krijgen daarna les van mensen als Willem Nijholt, Petra Laseur en Theu Boermans plus een beurs om volop te kunnen deelnemen. Het worden intensieve lessen op het gebied van dans, zang, acteren, acrobatiek en logopedie.
    De beste studenten kunnen in aanmerking komen voor rollen in 'De Drie Musketiers' en 'The Sound of Music'. Die laatste musical werd in Nederland in het seizoen 1963/1964 al eens uitgevoerd, maar de zalen bleven destijds leeg door een blunder met de rolbezetting. Voor de rol van antinazi-kapitein Von Trapp was Johannes Heesters ingehuurd, die als Nederlander kritiekloos carrière had gemaakt in nazi-Duitsland. (ANP, 28/12/01)

  • De belangstelling voor de musical 'Aïda' is volgens Joop van den Ende Theaterproducties "gigantisch. Tot donderdag waren er zo'n 210.000 kaartjes verkocht. Dat aantal is goed voor zo'n 120 uitverkochte voorstellingen in het Fortis Circustheater in Scheveningen. De musical van Elton John en Tim Rice ging zondag in première. Maandag en dinsdag werden per dag ruim 3000 kaarten verkocht. Het was zo druk dat de reserveerlijn van het theaterbedrijf capaciteitsproblemen kreeg en in alle haast meer personeel moest optrommelen. In advertenties in dagbladen werd excuses aangeboden aan het publiek voor de lange wachttijden. (ANP, 25/10/01)

  • Theaterproducent Maaster vraagt alle genodigden voor de première van de musical 'Grace', volgende week donderdag in Amsterdam, een identiteitsbewijs mee te brengen. Maaster doet dit "om veiligheidsoverwegingen en de huidige situatie in Amerika". Ook een brief die de genodigden bij hun kaartje ontvangen, moet worden getoond. (VNG, 19/10/01)

    meer over: 11 september, publiek


  • De problemen met de Sonneveld-musical zijn van de baan. Nabestaanden van Sonneveld, vriend en tekstschrijver Huub Jansen, Michel van der Plas en erven van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink wierpen bezwaren op tegen enkele stukken uit de musical. Volgens een woordvoerder van regisseur Jos Brink is na veel gepraat onder leiding van juristen besloten de strijdbijl te begraven. De musical mag worden uitgevoerd zoals Brink het wil. Op 19 oktober moet de musical in première gaan in Haarlem. (AD, 13/10/01)

    meer over: Jos Brink


  • Het splinternieuwe Grace Theater in Amsterdam stelt de eerste voorstellingen uit. Het gaat om vijf try-outvoorstellingen van 'Grace, the musical' die donderdag tot en met zondag zouden worden opgevoerd. De trappen worden aangepast zodat er bij calamiteiten beter kan worden ontruimd, aldus theatermanager B. van Noort. (AD, 12/10/01)

  • Jos Brink is in de problemen gekomen met zijn musical over Wim Sonneveld. De erfgenamen van Sonneveld's vroegere vriend Huub Janssen (die teksten aanleverde onder het pseudoniem Jean Senn), van schrijfster Annie M.G. Schmidt en van componist Harry Bannink, vinden dat Brink enkele Sonneveldnummers niet goed uitvoert. Ook Michel van der Plas, veelvuldig tekstleverancier van Sonneveld, is die mening toegedaan. Het meningsverschil gaat onder meer over de grappen in het nummer 'Frater Venantius', een van de meest legendarische typetjes van Sonneveld. Brink heeft een aantal moppen uit dit nummer veranderd, omdat ze volgens hem te belegen zijn. De première van de musical is gepland op vrijdag 19 oktober. (AD, 12/10/01)

  • Gaudi, de eerste musical van het beginnend productiebedrijf MBT-Producties, gaat niet door. Een bewindvoerder heeft de zaak overgenomen om de schulden te betalen. Volgens regisseur/schrijver Geert Kimpen, die inmiddels zelf op de producentenstoel is gaan zitten, is het bijna onmogelijk om 'naast het geweld van Van den Ende een musical te produceren'. Kimpen voert overleg met grote producenten en theaterliefhebbers met als doel een andere productie met dezelfde ploeg mensen op een later tijdstip in de theaters te brengen. (AD, 26/9/01)


  • Acteur Gerard Heystee is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Laren. Heystee debuteerde vlak na de oorlog met de solo-voordracht 'Gijsbrecht van Aemstel'. In de decennia daarna speelde hij in een groot aantal (vrije) toneel- en musicalproducties waaronder 'Anatevka' en 'Drie is teveel'. Hij acteerde bij gezelschappen als het Amsterdams Toneelgezelschap, de Nederlandse Comedie en Studio.
    Heystee was ook actief voor televisie. Hij speelde onder andere de rol van Chinees Liang Wang Tsjang Tsjeng in de gelijknamige tv-serie. Verder had hij (gast)rollen in een groot aantal producties waaronder 'Swiebertje', 'Maigret' en 'Ja zuster, nee zuster'. (ANP, 27/7/01)

    meer over: overleden


  • Rotterdam 2001 krijgt een cadeautje van Joop van den Ende Theaterproducties. Het gaat om een musicaloptreden op het Schouwburgplein 3 augustus met artiesten als Simone Kleinsma, Danny de Munk en Henk Poort. De voorstelling is een gratis voorproefje van de show 'Musicals in Concert', met hoogtepunten uit Van den Ende-musicals van de afgelopen tien jaar. (NRC, 26/7/01)

  • 'Elisabeth' staat zondagavond voor het laatst op het podium van het Circustheater in Scheveningen. De show was daar de afgelopen twintig maanden goed voor een miljoen bezoekers. In ruim anderhalf jaar tijd werd het stuk 581 keer opgevoerd. Na afloop van de voorstelling wordt het grote geveldoek van 'Elisabeth' vervangen door een afbeelding van 'Aïda', de volgende musical die in het Circustheater speelt. De acteurs van 'Elisabeth' dragen dan ook de kleedkamersleutels over aan hun opvolgers. Musicalliefhebbers die 'Elisabeth' nog niet hebben gezien, kunnen na zaterdag terecht in het Colosseum Theater in de Duitse stad Essen. Pia Douwes speelt daar opnieuw de titelrol. (VNG, 22/7/01)

  • Een 39-jarige werkloze Brit krijgt de hoofdrol in de musical 'The Main Event' over het leven van Frank Sinatra. Stephen Triffitt werd ontdekt door een impresario die zijn foto in een weekblad zag, heeft The Sunday Telegraph gemeld.
    'The Main Event' gaat op 12 mei in het Amerikaanse Atlantic City in première. Daarna maakt Triffitt zijn opwachting op Broadway en het Londense West End. De Brit deed Sinatra voor het eerst tijdens een karaokewedstijd op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife na. (ANP, 18/3/01)

    meer over: Broadway, Londen


  • Danny de Munk speelt de komende vier maanden de rol van Luigi Lucheni in de musical 'Elisabeth'. Hij neemt de rol over van Wim van den Driessche, die op 26 maart begint met de repetities voor de nieuwe Nederlandse musical 'Rex' van Ad van Dijk en Koen van Dijk. Danny de Munk zal de Lucheni-rol gemiddeld zes keer per week spelen; Antonie Kamerling is de 'alternate' voor de overige voorstellingen. De laatste voorstelling van 'Elisabeth' is op 22 juli. (ANP, 15/3/01)


  • Op 82-jarige leeftijd is Broadway-regisseur William Hammerstein, maker van wereldberoemde musicals als 'Oklahoma' en 'Fanny', overleden. Hammersteins grote doorbraak kwam in 1956 in Londen met de regie van de musical 'Fanny'. Op het New Yorkse Broadway beleefde hij zijn grootste succes in 1979 met de heruitgave van het door zijn vader Oscar Hammerstein II geschreven 'Oklahoma'. De regisseur vierde daarnaast ook als producer successen. Met kassuccessen als Neil Simons theaterstuk 'Come Blow Your Horn' uit 1961 en Garson Kanins 'Gift of Time' met de sterren Henry Fonda en Olivia de Havilland, oogstte hij veel lof. (ANP, 12/3/01)

    meer over: Broadway, overleden


  • De musical 'Van vrouwen en mannen' is afgeblazen door Mathilde Santing. In de musical zou zij samen met Stanley Burleson 'op eigen wijze tegen het leven en de liefde aankijken'. De reden van het afblazen is de "onverenigbaarheid der geesten'', aldus een woordvoerster van producent Gislebert Thierens. De musical zou in november in première gaan en zo'n 120 keer worden opgevoerd. De repetities waren nog niet begonnen. (Volkskrant, 8/3/01)

  • 'Piaf, de musical' plakt er nog maar weer een aantal voorstellingen aan vast. De musical was opgestart als een intieme voorstelling voor de bescheiden zalen, maar het liep nogal anders. Wegens succes is de tournee verlengd met tien voorstellingen in het Beatrix-theater en drie in Carré. Op één van de avonden wordt de honderduizendste bezoeker verwacht. (AD, 8/2/01)

  • Speciaal voor de musical 'Grace', die in september in première gaat, verrijst binnenkort bij de Amsterdam ArenA, naast de nieuwe Heineken Music Hall, een paleisachtig theater. Het theater bestaat uit een stalen constructie met grote beschilderde doeken waarop het paleis van Monaco staat afgebeeld. Het theater bevat 1200 zitplaatsen. De musical vertelt het verhaal van Prinses Gracia van Monaco, beter bekend als de filmster Grace Kelly. In de jaren vijftig schitterde zij onder andere in Hitchcock's 'Rear Window' en 'To Catch a Thief'. Ze gaf haar filmcarrière op om met prins Rainier van Monaco te trouwen. In 1982 maakte een tragisch ongeval een einde aan haar leven.
    Joke de Kruiff zal voor deze miljoenenproductie in de huid kruipen van de prinses. Ernst Daniël Smid tekent voor de rol van prins Rainier. De muziek is van de Amerikaanse componist Cy Coleman. De tekst is van Seth Gaaikema en de regie is in handen van Frans Weisz. De locatie in Amsterdam Zuidoost is tevens de plek waar het Getz Entertainmentcenter moet komen. De bouw hiervan begint pas in 2004, als de musical Grace al aan haar Europese tournee is begonnen. (ANP & VNG, 7/2/01)

    meer over: nieuwbouw


  • 'Diana, de musical' lijkt net als de hoofdpersoon niet voor gelukkig gesternte geboren: er is altijd wel iets aan de hand. Na zeer zorgvuldige voorbereidingen -met workshopvoorstellingen waarin het publiek, uniek in Nederland, al in een heel vroeg stadium kon reageren op de regie en de vormgeving- hard werken en veel aandacht stapt regisseur Jurrian van Dongen op, vier weken voor de première. Van Dongen kon zich niet meer vinden in de voorstelling toen alle opmerkingen en aanpassingen bij elkaar kwamen tijdens de repetities. Producent M. Bongerdman blijft echter postief over het bijzondere werkproces: "De lovende kritieken zeggen toch genoeg". (Volkskrant, 1/2/01)


  • Op 17 juni gaat de nieuwe Joop-musical in première in het Beatrix Theater in Utrecht. De vervanger van 'Chicago' is 'Saturday Night Fever', naar de film uit 1977. Voor de rol van Tony, in de film gespeeld door John Travolta, meldden zich volgens Joop van den Ende produkties honderden kandidaten uit diverse landen. De keuze viel op Joost de Jong, die het afgelopen jaar in 'Chicago' speelde en ook was te zien in 'Fame, de Musical', 'Hair' en 'West Side Story'. Stephanie wordt gespeeld door Chantal Janzen, die in '42nd Street' als stagiaire begon. Voor beide acteurs is 'Saturday Night Fever' de eerste productie waarin zij een hoofdrol spelen. (ANP, 1/2/01)

  • In het Leidse Rijksmuseum van Oudheden was afgelopen maandag 'Cheops, de musical' te bewonderen. Een authentieke Isis tempel vormde het decor voor de tragische liefde tussen de arbeider Amon (Perry Doset) en koningsdochter Mira (Nurlaila Karim). Vooraf werd er door Egyptische slavinnen warme drank en zoet gebak geserveerd. Als het aan schrijver Roel Pieters en componist Edwin Schimscheimer ligt, kan straks heel Nederland van deze musical genieten. Ze zijn er al vijf jaar mee in de weer. Eerst moeten er echter producenten en sponsors geinteresseerd raken. Als alles van de grond komt is het niet onwaarschijnlijk dat Nurlaila Karim, net als in de musical 'Rent', de magneet van deze productie zal worden. Aan de liedjes zal echter nog het nodige geschaafd moeten worden eer ze geschikt zijn voor een groot publiek. (Volkskrant, 31/1/01)

    meer over: museum


  • Na zo'n 4000 voorstellingen valt zondag het doek voor de musical 'Miss Saigon' in New York. Voor het laatst zal de helikopter die de jonge Vietnamese Kim met haar Amerikaanse geliefde uit Saigon evacueert, op het podium van het Broadway Theater landen. Eigenlijk zou de laatste voorstelling op oudejaarsdag zijn, maar de terugkeer van de Filipijnse Lea Salonga in de musical was zo'n groot succes dat het Broadway Theater elke avond vol zat. Daarom werd besloten de serie voorstellingen vier weken te verlengen. De reeks voorstellingen begon in 1991. Daarmee komt de musical op de zesde plaats van langstlopende voorstellingen op Broadway. Hij heeft ruim 600 miljoen gulden opgebracht.
    Ook in Nederland kende de musical een groot succes. 'Miss Saigon' werd voor het eerst opgevoerd in november 1996 in het Circustheater in Scheveningen. Daar viel het doek in juli 1999 over het spektakel. In totaal werd de musical daar 908 maal opgevoerd. (ANP, 26/1/01)

  • De tempel van Isis in de Taffeh-zaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is eind januari het decor voor 'Cheops'. 'Cheops' is een nieuw musical idee van Roel Pieters (tekst), Edwin Schimscheimer (muziek), Ans Markus (decor) en Frank Sanders (regie). Om te voorkomen dat er geen historische onjuistheden zitten in het verhaal heeft Egyptoloog Huub Pragt de plot scherp in de gaten gehouden. De club heeft nog geen producent gevonden, de voorstelling in Leiden is slechts een presentatie. (AD, 15/12/00)
    zie ook: www.rmo.nl

    meer over: decor, museum


  • Donderdag 30 november was Pia Douwes voor het laatst te zien als Sissi in de musical 'Elisabeth'. In het nieuwe jaar verruilt ze Scheveningen voor het Duitse Essen, waar ze Sissi zal vertolken in het Colosseum Theater. Maaike Widdershoven neemt de rol van Douwes over. Widderhoven was eerder te zien in 'Anatevka', 'West Side Story' en 'The Phantom of the Opera'. (ANP, 1/12/00)

    meer over: Pia Douwes


  • Stephanie Lawrence is op vijftigjarige leeftijd overleden. De Britse musicalster werd bekend door haar hoofdrollen in 'Cats', 'Evita' en 'Starlight Express', allemaal van Andrew Lloyd Webber. (Volkskrant, 6/11/00)
    zie ook: 'Cats' stopt


  • Stephen King en John Cougar Mellencamp gaan samen aan een spookachtige musical voor Broadway werken. (AD, 24/10/00)

    meer over: Broadway


  • Aandacht voor Wim Sonneveld op toneel en televisie barst los. De musical waarin Jos Brink Sonneveld speelt, krijgt verder vorm nu blijkt dat Gerrie van der Klei, Frans Mulder en Herman Boerman mee werken. Het verhaal speelt kort voor de dood van Sonneveld, wanneer hij in zijn huisje in Frankrijk terugkijkt op zijn leven en nadenkt over 'hoe nu verder'. De première staat gepland op 19 oktober 2001.
    Tegelijkertijd werkt theatergroep Toetssteen ook aan een voorstelling over de cabaretier die vond dat zijn privé-leven niemand iets aan ging. De VPRO doet een duit in het zakje met de serie 'Bij ons in de Jordaan', waarin Sonneveld een relatie met Johnny Jordaan wordt toegedicht. (ANP, 19/10/00)

  • De musical 'Saturday Night Fever' wordt de opvolger van 'Chicago'. De musical moet 17 juni in première gaan. Wie John Travolta gaat spelen is nog onbekend. 'Saturday Night Fever' zal korter dan een jaar in Utrecht te zien zijn. (ANP, 16/10/00)


  • 'Chicago' stopt, maar Simone Kleinsma geniet nog van elke voorstelling. Ze heeft ook wel weer eens zin in een grote dramatische toneelrol, maar kan niet over al het aanbod enthousiast zijn. Over 'Rent' zegt ze: "Ik had die musical in Amerika al gezien en tja, hoe moet ik het zeggen; eigenlijk vond ik er destijds in New York geen bal aan. En ook bij de Nederlandse versie moet ik eerlijk bekennen dat het nog steeds niet mijn ding is." (AD, 7/10/00)


  • Musical-ster Mieke Bos is op 63-jarige leeftijd overleden. De zangeres, die al op haar dertiende op de planken stond, werd met haar zus bekend als het duo De Selvera's. In 1963 stopte het duo omdat Mieke Bos de rol van Maria in de Nederlandse versie van 'The Sound of Music' kreeg. Daarna speelde ze onder andere in 'Stop the World, I want to get off' en met Ted de Braak in 'Tête à Ted'. De laatste jaren leefde zij een teruggetrokken leven. (AD, 23/9/00)

    meer over: overleden


  • De try-outs van 'Rent' zijn in volle gang en de cast wordt steeds zenuwachtiger voor de première. Regisseur Ivo van Hove niet: "Een rockmusical lijkt eenvoudig, maar al die polyfonische stukken in 'Rent' vergen veel oefening. Maar je moet het ook kunnen relativeren. Het is tenslotte maar theater. Ik ben begonnen met de instelling "We zullen wel zien". Daar voel ik me ontspannen bij." (AD, 15/9/00)

    meer over: Ivo van Hove


  • Er gaan geruchten dat 'Elisabeth' in de zomer van 2001 zal stoppen. De opvolger van de Joop-musical in het Circustheater wordt waarschijnlijk 'The Lion King'. Deze musical was in 1998 de grote winnaar bij de Tony Awards (Musical Fan, 10/8/00)

    meer over: Circustheater, Tony's


  • Op 3 oktober gaat de musical 'Rent' van producent Joop van den Ende in première, maar nu is er alvast een persconferentie. Regisseur Ivo van Hove moet duidelijk wennen: "Rare dag vandaag, interviews geven terwijl ik nog moet beginnen." Toch weet hij het nodige te melden: "In veel opzichten is het een antimusical. Ook in de keuze voor mij als regisseur zit, denk ik, wel een rebels element. Want ik heb geen ervaring met musical, ik weet nog van niks." (Parool, 8/8/00)

  • In 1996 bewerkte Walter Bobbie de jaren '70 musical 'Chicago' tot een strakke, sobere en succesvolle show. Nu spelen er versies in Zweden, Engeland, Duitsland, Australië en Nederland. Bobbie reist nu de wereld rond om te controleren of de verschillende shows nog wel genoeg op het origineel lijken. In Nederland heeft Bobbie weinig te klagen. Sophia Wezer als Velma vindt hij erg goed. Zijn kritiek zit hem vooral in details: na de pauze wordt Wezer slordig, de mouwinzet van het colbert van Billy Flynn kan beter. Dat Bobbie alle 'Chicago's' controleert betekent niet dat ze overal hetzelfde zijn: "Ze hebben overal iets 'land-eigens'. Zo is Roxie in Amerika 22 jaar, in Australië 67, en in Nederland in de veertig. Voor de nieuwe productie in Zuid Amerika is een buitengewoon voluptueuze Roxie gecast", aldus Bobbie. (AD, 31/7/00)

  • Er komt een musical over Nijntje. Levende poppen zullen het verhaal over het beroemde konijntje van tekenaar Dick Bruna op de planken brengen. Het wordt een musical voor kinderen vanaf drie jaar en zal in april 2001 in première gaan. Bruna zal nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van de productie. (AD, 20/7/00)
    zie ook: www.nijntje.nl


  • De eerste repetitie van '42nd Street' (gebaseerd op de gelijknamige filmmusical van producent Daryl F. Zannuck en regisseur Busby Berkely uit 1933) stond voornamelijk in het teken van uitleg van achtergrondinformatie. De Amerikaanse regisseur Mark Bramble (co-auteur van de oorspronkelijke musicalversie en regisseur van de producties in o.a. Londen, Sydney en Tokio) wil de acteurs doordringen van het depressie-gevoel. Alles moet er in de Nederlandse versie zo echt mogelijk uitzien. Zo mag niemand tijdens de repetitieperiode in de zon gaan liggen want dat deden ze in de jaren dertig in Amerika ook niet. Los van al deze somberheid, blijft het op en top Hollywood en wordt het gewoon een hele blije show. (AD, 18/7/00)


  • Op 6 november zal de musical 'The Little Shop of Horrors' in première gaan in Tilburg. Bill van Dijk zal de mensenetende plant gaan vertolken, Koen van Dijk is verantwoordelijk voor de vertaling, Ad van Dijk is arrangeur en muzikaal leider. De drie van Dijk-en, (geen familie) werkten zeven jaar geleden al samen aan de musical 'Cyrano'. (NRC, 28/6/00)


  • 1800 pelgrims kunnen op 15 juli in Lourdes een musical zien over de heilige Bernadette. Aan haar verscheen de maagd Maria in 1858 18 keer. Sindsdien is Lourdes het meest populaire bedevaartsoord van Europa. De musical wordt gemaakt door honderd Nederlandse vrijwilligers van de Vereniging Nationale Bedevaarten, die zieken en bejaarden begeleidt bij hun pelgrimage. De Vereniging hoopt met de voorstelling fondsen te werven voor ernstig zieke pelgrims die naar Lourdes willen. De musical is gebaseerd op het boek 'Vie de Bernadette' dat René Laurentin schreef over de ongeletterde boerendochter. (AD, 27/6/00)

  • Ruud de Graaf Theaterproducties is bezig met een musical-versie van 'Kruimeltje'. De verfilming van het boek was eerder dit jaar een grote hit in de Nederlandse bioscopen. De regie van de musical zal in handen zijn van Wim Serlie. Drie verschillende jongens zullen de hoofdrol spelen. Verder zijn er rollen voor Heddy Lester en Marc Dollevoet. Op 15 november zal de première plaatsvinden in Theater Zuidplein Rotterdam. Tot eind april zal de musical in meer dan tachtig theaters te zien zijn. (NRC, 16/5/00)


  • 'Van mannen en vrouwen' heet de musical die Stanley Burleson en Mathilde Santing gaan maken over hun persoonlijke opvattingen omtrent leven en liefde. Burleson en Santing hebben elkaar in 1997 tijdens het maken van de musical 'Joe' leren kennen. 'Van mannen en vrouwen' zal herfst volgend jaar in première gaan in de Meervaart in Amsterdam. Ruut Weissman is regisseur, Haye van der Heyden librettist, Theo Nijland componist. (Volkskrant, 2/5/00)


  • The musicalproductie 'Diana', die al enige maanden in de ijskast stond, gaat toch door! Na de zomer zullen de repetities van start gaan. Vera Mann, die de rol speelt van prinses Diana, heeft er ontzettend veel zin in en is zich nu al hard aan het voorbereiden. Ze vindt de rol haar op het lijf geschreven. Na haar vakantie op Bonaire zal ze zich vol overgave op de repetities storten. (Privé, 29/4/00)

    meer over: Vera Mann


  • '42nd Street' wordt de grootst opgezette reismusical die Nederland ooit gekend heeft. 38 acteurs en dansers reizen mee met de nieuwe Joop-musical die op 17 september in première gaat in Carré in Amsterdam. In de hoofdrollen staan Mariska van Kolck, Bart Oomen, Gerrie van der Klei (die inmiddels Cox Habbema weer heeft afgelost in 'Python, als liefde je wurgt') en Angela Schijf (GTST, 'Hertenkamp'), die haar podiumdebuut maakt. Martine Bijl maakt haar debuut als vertaalster. (AD, 19/4/00)

  • Veertien van de drieentwintig nominaties voor de John Kraaijkamp Musical Award zijn voor artiesten uit Joop van den Ende musicals. Toch is de Stichting Musical Awards die de prijs uitreikt volstrekt onafhankelijk, aldus de woordvoerder van Joop. Als het Joop om zelfprijzing ging, had hij "wel een award voor een hele musicalproductie in het leven geroepen". De prijs wordt op 18 april uitgereikt. (Volkskrant, 13/4/00)

  • Wim Sonneveld wordt hip. Jos Brink werkt aan een musical en daarnaast schrijft Ger Beukenkamp voor toneelgroep Toetssteen een toneelstuk over de cabaretier. De première van het stuk van Beukenkamp staat een half jaar eerder gepland dan die van de musical. Jos Brink wist van niets: "Dit is, op z'n zachtst gezegd, tegen de heersende codes binnen de theaterwereld. Het is al jaren bekend dat ik een voorstelling over Wim Sonneveld ga maken en dan is het niet leuk als je ineens hoort dat Toetssteen eerder uitkomt dan wij." Beukenkamp zit er niet zo mee: "Het is natuurlijk niet zo dat iemand een paar jaar een onderwerp kan claimen." (Parool & Volkskrant, 11/4/00)

  • Meer nieuws over de Musical-awards. De prijzen zijn genoemd naar John Kraaijkamp. Er worden 'John Kraaijkamp Musical Awards' uitgereikt voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofd- en bijrol en voor mannelijk en vrouwelijk veelbelovend talent. De prijzen bestaan uit een bronzen beeld en 5.000 gulden. Daarnaast wordt de Cubus Oeuvre Award uitgereikt, waaraan 25.000 gulden is verbonden. In iedere categorie zijn vijf nominaties, die op 11 april bekend worden gemaakt. De jury bestaat uit Anne Wil Blankers, Jacques d'Ancona, Hans van Willigenburg en Ton Odems, directeur van het Theater aan de Parade in Den Bosch. (AD, 5/4/00)

  • De Joop-musical 'Fame' gaat door. De musical zal wegens grote belangstelling nog een aantal maal te zien zijn in het Beatrix-theater in Utrecht. Tot nu toe heeft 'Fame' 150.000 bezoekers gehad. (AD, 5/4/00)

  • Charles Aznavour heeft een musical geschreven over schilder Henri Toulouse Lautrec. De première van 'Lautrec' vond plaats in het Londense Shaftsbury Theatre. (AD, 4/4/00)

    meer over: Londen


  • Op 18 april worden de Musical 2000 Awards uitgereikt. Het gaat om een nieuwe prijs voor de beste Nederlandse of Vlaamse musical. De prijs is een initiatief van Joop van den Ende, maar alle musicalvoorstellingen die in Nederland of Vlaanderen in 1999 in première zijn gegaan doen mee. Onbekend is nog wie er in de jury zit, hoe hoog de prijs is en wanneer de nominaties bekend worden gemaakt. RTL5 zal het spektakel op 3 mei uitzenden. (AD, 14/3/00)


  • In het Zuid-Duitse Neurenberg gaat deze week 'A Lady DIes' in première, een avant-garde opera over Princess Diana. Het is een grimmige satire op de onlesbare dorst naar sensationeel nieuws in de samenleving, met veel multimedia. Al eerder waren er in Duitsland plannen voor een musical over Lady Di. (AD, 13/3/00)

    meer over: Duitsland


  • 'Boyband' komt naar Nederland, en Johnny Kraaijkamp jr. doet mee. De musical toerde eerst door Engeland met bestaande liedjes, onder andere Wham. Pas voor West End werden er nieuwe nummers geschreven door schrijvers die ook voor Thake That hebben gewerkt. Behalve de liedjes is er ook een plot over een manager die met zijn laatste geld een grote slag wil slaan. (AD, 7/3/00)
    zie ook: www.boyband.nl


  • De musical 'Piaf' wordt wegens succes verlengd. In het seizoen 2000/2001 volgt een nieuwe tournee. (AD, 3/3/00)


  • Dit najaar gaat een Nederlandse versie van de Amerikaanse off-Broadway muscial 'The little shop of horrors' in première. De voorstelling is gebaseerd op de low-budget griezelfilm van Roger Corman uit 1960. De rol van de vleesetende plant wordt gespeeld door Bill van Dijk, verder doen Joke de Kruijf en Clous van Mechelen mee. Ruut Weissman regisseert. De voorstelling wordt geproduceerd door V&V, het productiebedrijf van televisiepresentator Albert Verlinde, dat dit seizoen debuteerde met 'Piaf, de musical'. In 1984 werd ook al een poging gedaan de musical op de planken te zetten met Joke Bruijs, maar dat mislukte vanwege een gebrek aan belangstelling van de theaterdirecteuren. (AD & NRC, 29/2/00)

    meer over: Albert Verlinde


  • In Stockholm wordt gewerkt aan een musical over filmdiva Greta Garbo. Drie actrices zullen Garbo in verschillende levensfases spelen (AD, 11/2/00)

    meer over: Zweden


  • Willeke Alberti gaat spelen in een musical van Ivo de Wijs over de geschiedenis van de Hout- en Bouwbond CNV. Vanaf september 2000 treedt zij 34 keer op in het gehele land, samen met acteurs als Dick Rienstra en Brigitte Nieman. De musical is alleen toegankelijk voor leden van de Hout- en Bouwbond CNV, die dit jaar 100 jaar bestaat. (Parool, 28/1/00)
    zie ook: www.cnv.nl


  • Op 13 februari maakt Pia Douwes haar West End-debuut in een benefietvoorstelling van 'Sweeney Todd'. De eenmalige voorstelling wordt gegeven ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de musical van Stephen Sondheim. Ook wordt Sondheim's 70ste verjaardag gevierd. De voorstelling wordt mede geproduceerd door Capitol Live Entertainment, een jong Nederlands theaterproductiebedrijfje. Pia Douwes speelt op dit moment de hoofdrol in 'Elizabeth' in Het Circustheater in Scheveningen. (VNG, 25/1/00)

  • "Passende regisseurs bij passende produkties", stelt Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende theaterproducties, in zijn reactie op het aantrekken van Ivo van Hove als regisseur voor de musical 'Rent'. Het wordt hoog tijd dat de kunstmatige kloof tussen het commerciële en het gesubsidieerde theater verdwijnt. "Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren en een kruisbestuiving juich ik dan ook zeer toe." Dat het hier voorlopig eenrichtingsverkeer betreft, geeft Lambaarts toe. "Maar ik weet zeker dat het kunsttoneel ook veel van ons zou kunnen leren." (Volkskrant, 11/1/00)

  • Ivo gaat commercieel! Onze dubbeldirecteur, regisseur en sinds kort ook acteur gaat aan de slag voor Joop. Hij zal de musical 'Rent' gaan regisseren, met - wie weet - Antonie Kamerling in de hoofdrol. Van den Ende is al enige tijd op zoek naar een regisseur uit het gesubsidieerde circuit; al eerder had hij contact met Theu Boermans en Dirk Tanghe. De eerste contacten tussen Van Hove en Van den Ende ontstonden al twee jaar geleden toen er plannen waren om de Amerikaanse versie van 'Rent' in het Holland Festival op te nemen. Dit ging niet door. De Nederlandse versie moet in oktober dit jaar in première gaan. De musical wordt getypeerd als de nineties versie van 'Hair', met in de hoofdrollen ondermeer een lesbisch stel, een travestiet en een rockster. (Volkskrant, 10/1/00)

  • Het gaat goed op Broadway. Tenminste, wat de financiën betreft. In het seizoen '98/'99 waren de inkomsten 558,5 miljoen dollar uit 11,7 miljoen bezoekers. De omzet groeide met 5,5 procent. De groei van de amusementsindustrie in New York is voor een belangrijk deel te danken aan Disney. 42nd Street, vroeger de favoriete locatie voor theaterexploitanten, was in de jaren '70 en '80 verloederd, maar toen Disney het New Amsterdam Theater kocht en voor 38,5 miljoen opknapte, kwamen er langzaam weer meer respectabele bedrijven naar het gebied rond Times Square. Maar met de komst van het grote geld zijn de zakelijke aspecten ook belangrijker geworden. Producenten spelen op zeker en vertrouwen liever op oude musicals en filmsterren dan op nieuw geschreven materiaal. Toch is er nog hoop. Het grootste succes van vorig seizoen, zowel financieel als artistiek was 'Wit', een Off-Broadway voorstelling over een vrouw met eierstokkanker. (NRC, 6/1/00)

  • De 272 kinderen die meespelen in de musical 'Oliver' lopen volgens een woordvoerster geen schoolachterstand op: "Sommige kinderen presteren nu beter dan vóór de musical. Als kinderen lekker in hun vel zitten, gaat het blijkbaar goed." Een twaalfjarig jongetje dat Oliver speelt, is zelfs erg vooruitgegaan op school. De kinderen krijgen geen privéles. Repetities waren vooral in het weekend en tijdens vakanties. (Parool, 29/12/99)

    meer over: ARBO


  • De Amerikaanse schrijver Joe DiPietro werkt aan een musical met liedjes van Elvis. In 2001 moet de voorstelling op Broadway in première gaan. De musical vertelt niet het levensverhaal van The King, maar gaat meer te werk volgens het 'Mama Mia'-principe. (AD, 24/12/99)


  • Pet Shop Boys Neil Tennant en Chris Lowe gaan een musical schrijven. "Het wordt een musical met hedendaagse muziek en een hedendaags thema", aldus Tennant, "De musicals die nu volle zalen trekken op West End hebben dat niet. De muziek is vaak hopeloos ouderwets, (...) en produkties als 'Mama Mia', 'Saturday Night Fever' en 'Buddy Holly' grijpen terug naar het verleden. Leuk om veel geld mee te verdienen, maar er mogen best wat hogere doelen worden gesteld in de musicalwereld."
    De musical heeft nog geen titel en moet eind volgend jaar in première gaan. Het lied 'Muscle Marys' van hun laatste CD 'Nightlife' zal in de musical terugkeren. Dat lied gaat over een vader die zijn dochter vertelt dat hij homo is. Op de CD is het een duet met Kylie Minogue. (AD, 23/10/99)


  • "Geitenbreier" Harry Bannink, componist van talloze musicals en liedjes, is op 19 oktober overleden. Hij is zeventig jaar geworden. In 1963 begon Bannink zijn samenwerking met Wim Sonnenveld, wat nummers als 'Frater Venantius' en 'Nikkelen Nelis' opleverde. Daarna werkte hij dertig jaar samen met Annie M.G. Schmidt, voor wie hij de liedjes voor musicals als 'Heerlijk duurt het langst', 'Het is over', 'En nu naar bed' en 'De dader heeft het gedaan' componeerde. Hij schreef daarnaast de muziek voor tv-series als 'Ja zuster, nee zuster', 'Farce Majeur', 'De Stratenmaker op Zee Show', 'De Film van Ome Willem' en 'Het Klokhuis'. (Parool & Metro, 20/10/99)

    meer over: overleden


  • Kuifje wordt musical-ster! De erven van Hergé hebben de Vlaamse producent Tabas & Co toestemming gegeven voor een muzikale bewerking van de avonturen van de stripheld. Seth Gaaikema zal de teksten schrijven, Dirk Brossé de muziek. Gaaikema's teksten zullen ook worden vertaald in het Frans, zodat de musical om en om in het Nederlands en het Frans kan worden gespeeld. Gaaikema verheugt zich nu al op het schrijven van een aria voor Bianca Castafiore. De première is gepland in september 2001 in Brussel. De makers willen er een open-end-productie van maken; de voorstelling speelt door totdat de publieke belangstelling afneemt. (NRC, 14/10/99)


  • Bij de musical 'De klokkenluider van de Notre Dame' van Opus One staan twee doventolken naast het toneel. Zo wordt ook voor een doof publiek duidelijk dat de gebochelde Quasimodo (in gebarentaal: 'met de rechterhand een bultgebaar over de linkerschouder') wordt gekroond tot narrenkoning ('met twee handen een narrenkap op het hoofd'). "Nederland loopt op dit gebied enorm achter", zegt Maarten Voogel, directeur van Opus One. "In Engeland en Amerika heb je in veel theaters vaste dagen waarop voorstellingen voor dove mensen worden vertaald. Volgens de Amerikaanse wetgeving kunnen dove mensen zelfs een tolk afdwingen, want daar wordt gebarentaal erkend als officiële taal." (Parool, 22/9/99)

    meer over: publiek


  • Elke avond staan er zestien kinderen op het podium bij de musical 'Oliver!'. Kindercoördinator Mijke van Munster heeft het er maar druk mee: "Kinderen tot vijftien jaar mogen maximaal drie voorstellingen per week en twaalf keer per kalenderjaar spelen. Zes dagen per week mag er zeven uur gerepeteerd worden. Om half elf moet de voorstelling afgelopen zijn. Ja, ik weet het precies, want we hebben permanent contact met de Arbeidsinspectie. Dat betekent dus dat we zeventien groepen van zestien kinderen nodig hebben: 272 kinderen." Niemand wil vertellen hoeveel de kinderen verdienen, zelfs de kinderen niet. Een jongetje dat bij een interview op AT5 "Vijftig gulden!" riep, werd door andere jongens direct gecorrigeerd: "Nee, het is veel meer, maar dat is beroepsgeheim." (Parool, 18/9/99)

    meer over: ARBO


  • In Den Haag heeft de eerste bijeenkomst van cast en crew van 'Elisabeth' plaatsgevonden. Joop houdt peptalk en staat even stil bij de financiële risico's. De show kost 14 miljoen gulden en houdt 200 man aan het werk. Dat betekent dat de zaal een jaar lang uitverkocht moet zijn om uit de kosten te komen. Gelukkig maar dat Joop schrijver Michael Kunze en componist Sylvester Levay heeft opgedragen de musical te herschrijven. Joop vond het eerst "te veel opera, te bombastisch" en bovendien moet er heel wat meer worden uitgelegd aan het Nederlandse publiek, dat van Sissi nauwelijks meer weet dan de tranen van Romy Schneider. Aan Pia Douwes zal het ook niet liggen. Zij werd door dezelfde rol in Oostenrijk zo beroemd, dat ze niet meer over straat kon en dat haar beeltnis tot op chocolaatjes 'vereeuwigd' werd. Overigens word de rol van Velma die Douwes speelde in 'Chicago' overgenomen door haar understudy Sophia Wezer. De nieuwe publiekstrekker voor deze musical, naast Simone Kleinsma, moet Jenny Arean worden, die vanaf dit najaar de rol van Mama Morton zal delen met Marjolein Touw. (Volkskrant & AD, 31/8/99)

  • Joop gaat 'Fame' doen. In deze musical geen grote namen, maar jong aanstormend talent. Directeur Theaterproducties Erwin van Lambaart hoopt een jong publiek te bereiken: "Wij willen laten zien dat er meer is dan tv en bioscoop." Koen van Dijk, die eerder 'Cyrano' en 'Joe' heeft geschreven, bewerkte het originele scenario van David de Silva en haalde het verhaal naar nu. Ook zijn er wijzigingen in de muziek en vernieuwde arrangementen aangebracht. De première is op 3 oktober in Tilburg. (AD, 3/8/99)

  • Vera Mann zal de rol van prinses Diana spelen in de one-women musical 'Diana'. Het idee en het script zijn afkomstig van Maurice Wijnen, die eerder 'Dancing Queens' maakte. Het stuk speelt in Diana's garderobe op Kensington Palace, waar ze jurken uitzoekt voor een liefdadigheidsveiling. Elke jurk brengt een herinnering boven. Vanaf 17 augustus zijn er een aantal workshop-voorstellingen te zien in Amsterdam en Den Bosch, waarbij het publiek na afloop mag reageren. In april 2000 vinden er try-outs plaats en pas in de zomer van 2000 volgt de première. (Parool & AD, 31/7/99)

    meer over: Vera Mann


  • Ex-Spice Girl Geri Halliwell is in onderhandeling over een rol in de Broadway-musical 'Jekyll and Hyde'. Het gaat om de rol van Julie, een hoer. (AD, 28/7/99)

    meer over: Broadway


  • Boudewijn de Groot zal opnieuw de titelrol spelen in de heropvoering van 'Tsjechov; de musical' over het leven van de Russische toneelschrijver. Hoewel de voorstelling opnieuw wordt geregisseerd door Eddy Habbema wordt het geen kopie. Er is een nieuw decor, nieuwe kostuums, een nieuwe choreografie en nieuw licht. Danny de Munk zal de rol van Maxim Gorki spelen en daarnaast doen onder anderen Caya de Groot en Wil van der Meer mee. De musical van Robert Long en Dimitri Frenkel Frank uit 1988 ging oorspronkelijk in première in 1991, na een opvoering in Duitsland en een plaatopname. De première is deze keer op 19 februari 2000 in Gouda. (AD, 8/7/99)


  • Afscheid nemen is een beetje doodgaan. Zo ondervonden cast en crew van 'Miss Saigon' maar weer eens bij hun allerlaatste voorstelling. Na 3 jaar, 908 voorstellingen met in totaal 1.559.605 bezoekers was de mega-musical zondag 4 juli voor het laatst te zien. Producent Joop van den Ende vereerde hoofdrolspeler Willem Nijholt met een bronzen beeld van de hand van Kees Verkade. "Dit is ons cadeau, zodat jij altijd in het Circustheater blijft", sprak Van den Ende tot een geroerde Nijholt. Na dit afscheid gaan de sterren hun eigen weg: Nijholt gaat Fagin spelen in 'Oliver!'; Linda Wagemakers gaat naar Berlijn om daar in 'Rent' te spelen, samen met haar aanstaande Greg, een zanger/danser in 'Miss Saigon'; Tony Neef zal de rol van Stanley Burleson in 'Chicago' gaan overnemen, nu deze gaat spelen in 'Elisabeth', het volgende avontuur in Scheveningen. (Telegraaf, 5/7/99)

  • Musicalzanger en acteur Danny "krijg toch allemaal de klere" de Munk maakt op 8 september zijn operadebuut. Op een benefietavond voor War Child zal hij aria's zingen van Verdi en Bizet. Andere solisten van de avond zijn Gail Gilmore en Laura Vlasblom. Na de pauze zal de Munk enkele musicalnummers doen. (AD, 24/6/99)

    meer over: opera


  • De choreograaf Toer van Schayk gaat meewerken aan de nieuwe Joop-musical 'Elisabeth', die op 21 november in het Circustheater in Scheveningen in première gaat. Van Scayk is al jaren verbonden aan het Nationale Ballet als choregraaf, ontwerper en danser. De hoofdrol van koningin Sissi zal worden gespeeld door Pia Douwes. Daarnaast is Stanley Burleson gecontracteerd. Beide sterren zijn nu nog te zien in 'Chicago'. Wie hun rollen in die musical zal overnemen is nog niet bekend. (Volkskrant, 14/6/99)

  • Liesbeth List zal de titelrol spelen in 'Piaf, De Musical', over het leven van Edith Piaf. De musical gaat op 11 oktober in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Behalve List doen ook Casper van Bohemen, Hans Cornelisse en Metta Gramberg mee. De muzikale leiding is in handen van Ad van Dijk. (NRC, 8/6/99)


  • Angela Groothuizen stopt met haar rol van Mevrouw Jonkers in de musical 'Blood Brothers'. Ze heeft een cyste op haar stembanden en moet geopereerd worden. Doris Baaten neemt haar rol waarschijnlijk voor twintig voorstellingen over, daarna neemt Joke Bruijs het over. (Volkskrant, 14/5/99)


  • De eerste Soetelieve Beurs voor aanstormend Nederlands musicaltalent is toegekend aan Maaike Widdershoven. De beurs van 10.000 gulden is een initiatief van Theater aan de Parade in Den Bosch en de Stichting Cultuur en Bedrijfsleven. Widdershoven is op dit moment te zien in 'Anatevka' en speelde eerder in 'The Phantom of the Opera' en 'West Side Story' (Volkskrant, 7/5/99)


  • Het imperium van Joop is met een musicaltheater in Utrecht uitgebreid. De pers mocht alvast rondkijken in het nieuwe Beatrixtheater, de voormalige congreszaal van de Jaarbeurs. Architect Arno Meijs, die eerder het Circustheater klaar maakte voor Joop, heeft gekozen voor zwart, grijs en dieprood als voornaamste kleuren en voor marmer en chroom als materiaal. Voor de deur komt een vier meter hoog bronzen beeld (Joop: "Ik ben een groot liefhebber van hedendaagse kunst geworden.") van een theatraal masker dat wordt gebroken door twee handen. Op 9 mei zal het theater officieel worden geopend met de première van 'Chicago'. Wordt het theater een succes, dan wil Van den Ende tegenover de beurs een nieuw musicaltheater bouwen voor 2500 bezoekers. Voor grote musicals is het Beatrixtheater namelijk te klein. Vooralsnog zal het Circustheater de grote spektakels en het romantische repertoire herbergen en zal in Utrecht kleiner en artistieker geprogrammeerd worden. Joop heeft inmiddels de rechten verworven van de Broadway-hit 'Rent' en van de Abba-musical 'Mamma Mia'. Daarnaast gaat Joop ook meer schrijfopdrachten uitdelen. Over onderwerpen maakt hij zich niet druk: "Rembrandt, Van Gogh, ach, er zijn zoveel onderwerpen die zich lenen voor een musical." Joop heeft nog steeds de wens om een theater in Amsterdam te openen, al liepen eerdere onderhandelingen met de gemeente op niets uit. Joop: "Het is niet voor niks dat er in Amsterdam nauwelijks film- of televisiestudio's zijn. Amsterdam richt zich teveel op gesubsidieerd theater. Ik vraag geen subsidie, alleen een goede locatie." (Volkskrant & Parool, 22/4/99)

  • Voor de musical 'Chicago', die op 9 mei in première gaat in het nieuwe Beatrix-theater in Utrecht zijn al 100.000 kaarten verkocht. Dat is opmerkelijk, omdat dit uitsluitend een gevolg van de publiciteitscampagne kan zijn geweest. (AD, 21/4/99)

  • Tijdens een persconferentie noemde de Engelse Regisseur Ken Caswell, die de Nederlandse versie van 'Oliver!' zal gaan regisseren, het Nederlandse musicaltalent "equally good, and sometimes much much better" dan wat hij aantrof bij audities in New York. Caswell wil van 'Oliver!' een voorstelling "voor het gehele gezin" maken, maar géén kindervoorstelling: "Ik probeer de duistere kant van het stuk te benadrukken. Wat niet meevalt met al die jolige deuntjes van Bart." Lionel Bart, schrijver van 'Oliver!', zal het allemaal niet meer meemaken. Hij overleed op 4 april jongstleden. Willem Nijholt en Arjan Ederveen zullen de rol van Fargin per toerbeurt spelen. Nijholt noemde de eerste opvoering van 'Oliver!' in 1963 met Johnny Kraaijkamp als Fagin "een flop." Hij had flink geaarzeld of hij op zijn 65ste wel weer in een musical moest stappen. "Eigenlijk had ik na 'Miss Saigon' geruisloos willen verdwijnen", zuchtte de ster op de persconferentie. "Maar ik doe dit voor Joop. Hij is erg goed voor me geweest." (AD, 16/4/99)

  • De Pall Mall Exportprijs gaat dit jaar naar musicalzangeres Lotti Hellingman. Deze prijs van 15.000 gulden wordt jaarlijks aan jong talent uitgereikt. Hellingman debuteerde in 1997 in de musical 'Eindeloos' van Ger Beukenkamp en Rob Hauser. Nu speelt zij de hoofdrol in de musical 'Blood Brothers'. (Parool, 13/4/99)


  • In Londen is de musical 'Mamma Mia' in première gegaan. De musical moet het niet hebben van enorme decors en een batterij techniek, maar van 27 liedjes van ABBA. Het verhaal gaat niet over de Belangrijkste Zweden van het Millenium, maar over een 'Absolutely Fabulous'-achtige moeder/dochter-relatie. Op de première waren niet alleen Björn en Benny, die de musical produceerden, maar ook Stephen Fry, Ben Elton, George Martin en enkele Spice Girls. Tot grote teleurstelling van de verzamelde fans waren Agnetha en Frida er niet; de een heeft een zieke man en de ander vliegangst. (Volkskrant, 8/4/99)

    meer over: Londen, Zweden


  • In een kort geding heeft de rechter besloten dat producent Melody Musical Productions schrijver Lars Boom binnen een week inzage moet geven in de opbrengsten van de tournee van 'Oh Johnny'. Boom zegt nog recht te hebben op 11.000 gulden aan achterstallige auteursrechten, maar Melody zegt dat Boom al zijn geld gekregen heeft. De rechter bepaalde ook dat beide partijen bewijs moeten leveren voor mondelinge afspraken over de auteursrechten. De musical 'Oh Johnny', over Johnny Jordaan, ging in 1997 in première op het Amsterdamse Kleinkunst Festival en ging daarna wegens succes op tournee. (AD & Volkskrant, 2/4/99)

    meer over: auteursrecht


  • Op 19 september gaat 'Oliver' in première, de nieuwe reismusical van Joop van den Ende. Arjen Ederveen zal tot december de hoofdrol van bendeleider Fagin spelen, daarna wisselt hij de rol af met Willem Nijholt. De musical, gebaseerd op 'Oliver Twist' van Charles Dickens, ging in 1963 voor het eerst in Nederland in première met John Kraaijkamp als Fagin. (Volkskrant & Parool, 25/2/99)

  • It's official: 'Elisabeth' wordt de opvolger van 'Miss Saigon'. In augustus beginnen de repetities voor de musical over keizerin Sissi van Oostenrijk. Zondag 4 juli is definitief de laatste voorstelling van 'Miss Saigon'. De voorstelling heeft dan twee en een half jaar gespeeld en zo'n 1,5 miljoen mensen hebben hem dan gezien. (AD, 2/2/99)

  • 'Elisabeth' wordt de opvolger van 'Miss Saigon' in het Circustheater in Scheveningen. 'Miss Saigon' zal in ieder geval nog te zien zijn tot eind maart, maar waarschijnlijk wordt de musical nog wel langer doorgespeeld, om aan de grote belangstelling te voldoen. Dat zou betekenen dat Willem Nijholt nog een aantal keer De Regelaar kan spelen. Die rol werd in oktober overgenomen door Bill van Dijk, omdat Nijholt zich wilde wijden aan een regie en aan de voorstelling 'En nu wij' met Gerrie van der Kleij. Overigens is Joop van den Ende in onderhandeling met Arjan Ederveen over een rol in de musical 'Oliver' die in het seizoen 1999/2000 'Anatevka' gaat opvolgen als reismusical. (Volkskrant, 30/1/99)

  • De reclamecampagne voor 'Chicago', de nieuwe Joop-musical, is begonnen. Met opvallende posters met daarop teksten als "All men have to go to jail", "All students have to go to jail" en "All art critics have to go to jail" moet eerst de nieuwsgierigheid worden geprikkeld. Van wie deze advertenties zijn wordt pas duidelijk als je het bijgevoegde telefoonummer belt. Met deze campagne wil Joop van den Ende een nieuw, meer trendy musical-publiek aanspreken. 'Chicago' heeft dan ook weinig gemeen met het reguliere musicalrepertoire dat in Nederland te zien is. De voorstelling gaat over een vrouw die in de jaren '20 wegens de moord op haar man in de gevangenis zit en door de media te manipuleren vrijuit gaat en furore maakt in het nachtclub-circuit. (Volkskrant, 4/12/98)

  • Op 9 mei 1999 zal 'Chicago' in première gaan in het nieuwe Joop van den Ende-theater in het Jaarbeurscomplex in Utrecht. Het theater is gevestigd in de voormalige Beatrix-hal van de Jaarbeurs en zal daarom Beatrix Theater gaan heten. De hoofdrollen in de musical zullen worden gespeeld door Pia Douwes en Simone Kleinsma. Joop van den Ende en de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs investeerden samen tien miljoen gulden in het nieuwe theater, dat 1140 plaatsen heeft. (AD, 25/11/98)


  • Na de aankondiging dat 'Miss Saigon' op 30 december zal stoppen zijn er in drie weken nog eens 91.000 kaarten voor de musical verkocht. Daarom heeft Joop besloten dat de voorstelling nog drie maanden langer speelt en pas eind maart 1999 stopt. Inmiddels hebben ruim 1,2 miljoen mensen de musical gezien. (Volkskrant, 29/10/98)

  • In Scheveningen beleefde mega-musical 'Miss Saigon' een nieuwe start; Bill van Dijk heeft de rol van de Regelaar over genomen van Willem Nijholt. De musical zal nog slechts spelen tot december. Over de opvolger in het Circustheater kan Joop van den Ende nog niets zeggen. In de wandelgangen vallen de namen van 'Titanic', 'Sunset Boulevard' en 'Elizabeth', de musical naar het Sissi-verhaal. Als het 'Titanic' wordt hoeven niemand zich af te vragen wie de Nederlandse Leonardo DiCaprio wordt; de Tony-winnende musical en de Oscar-winnende film hebben niets met elkaar te maken, behalve het einde: het schip zinkt... (Telegraaf, 5/10/98)

  • De musicalschool van Frank Sanders start op 1 september dit jaar met 15 leerlingen in de Wladimir studio's in Amsterdam (AD, 26/8/98)


  • De première van de musical 'Hair' in Maastricht leek op geen enkele manier op de chaotische happening van 30 jaar geleden. De doelgroep van toen zat nu keurig in première-outfit -het plaatselijke corpspresidium had zich zelfs in rokkostuum gehesen- zich te ergeren aan één hippie in de zaal, die ongepast opstond, gilde en applaudiseerde op de verkeerde momenten. Bijna niemand wist dat deze storende 'gestoorde' James Credo was, de geestelijk vader van de musical. (AD, 25/8/98)


  • De productiemaatschappij Work In Progress heeft geen overeenstemming bereikt met Polygram over 'Dancing Queens', de musical over Abba. Work In Progress mag wel de liedjes van de Zweedse groep gebruiken, maar niet het levensverhaal van de vier leden. Het gerucht gaat dat Polygram is afgeschrikt door het feit dat Joop van den Ende de moedermaatschappij is van Work In Progress; een Joop-musical over Abba, dat zou iets te veel naar Broadway rieken. Bovendien zijn Björn en Benny zelf al bezig met een musical onder de titel 'Mamma Mia'. Het Werkteater, dat de musical onderdak en technische faciliteiten verschafte, heeft de produktie van Work In Progress overgenomen en de musical gaat, zonder verwijzingen naar de band, op 13 juli in première. (Volkskrant & AD, 2/7/98)


  • Grote winnaar van de Tony-Awards is de musical 'The Lion King'. De musical kreeg 6 Tony's waaronder die voor beste regie. Julie Taylor is daarmee de eerste vrouw in de 52-jarige geschiedenis van de Tony's de deze award krijgt. (AD, 9/6/98)

  • Paul de Leeuw gaat met het televisieprogramma 'Laat de Leeuw' op lokatie om de opnames te combineren met zijn rol van Kruidenier in de musical 'Heerlijk duurt het langst'. (AD, 8/6/98)


  • Broadway producent S. Lane overweegt een musical te maken over het leven van Frank Sinatra. (AD, 25/5/98)

    meer over: Broadway


  • Het personeel van Medisch Centrum Alkmaar maakt samen de musical Pieter van Foreest, naar het leven van deze legendarische Alkmaarse geneesheer. Het samenwerken aan dit project wordt als verbroederend ervaren, wat de werksfeer in het ziekenhuis enorm ten goede komt. (Telegraaf, 23/5/98)

    meer over: theatertherapie


  • De nominaties voor de Tony Awards, de Oscars van de musicals, zijn bekendgemaakt. De musical 'Ragtime' is in bijna alle categorieën genomineerd. In de categorie 'best musical' neemt 'Ragtime' het op tegen 'The lion king', naar de Disney animatiefilm, en 'Cabaret'. Elton John is genomineerd voor de muziek van 'The lion king'. De uitreiking is op 7 juni. (NRC, 5/5/98)

    meer over: Tony's


  • De nieuwe musical van Joop van den Ende, 'Anatevka', maakt een nieuw soort tournee, waarbij slechts twaalf theaters worden bespeeld, elk voor een langere periode. De producent maakt daarmee de omslag van stads- naar regio-theater. Dit is noodzakelijk vanwege de nieuwe ARBO-wet; hierdoor is men in het theater gedwongen met twee ploegen op één dag te werken. Overigens zal de rol van Anatevka gespeeld worden door Henk Poort (Theatermaker, 1/5/98)


  • De Broadway-musicals "Ragtime" en "The lion king" zijn kandidaat voor de Dramadesk, de prijs van de Amerikaanse theatercritici voor de beste musical van het seizoen. (AD, 29/4/98)

    meer over: Broadway


  • De bekende thriller-schrijver F. Forsyth gaat samen met Andrew Lloyd Webber een vervolg schrijven op de hit-musical "The phantom of the opera". (AD, 28/4/98)


  • Op een persconferentie in het Hilton in Amsterdam maakte de firma Endemol haar halfjaarcijfers bekend. De grote verrassing was dat de divisie Live Entertainment sterk is gegroeid (18,6 % meer omzet). Dit terwijl een half jaar geleden nog besloten was televisie een hogere prioriteit te geven. De groei is te verklaren door het grote succes van de door Endemol gecoproduceerde Broadway musical 'Titanic', die onlangs een Tony Award kreeg. Daarnaast brachten 'Miss Saigon', 'Holiday on Ice' en zelfs ShowBizCity geld op. (NRC, 23/4/98)


  • Joke Bruys en Angela Groothuizen zullen omstebeurt de hoofdrol in de nieuwe Joop van den Ende-musical 'Blood Brothers' spelen. (Telegraaf, 20/4/98)


  • Jacco van Renesse, musical en operrette ster stopt na 40 jaar vanwege gezondheidsredenen. Iedereen was er op zijn afscheidsfeest; het was een geslaagde avond (AD, 16/3/98)


  • Het miljoenste kaartje van Miss Saigon wordt binen twee weken verkocht. (AD, 11/3/98)


  • Ryan van de Akker heeft een musical-concept bedacht rond Lady Chatterley. (Telegraaf, 5/3/98)


praat mee

schrijf een mini