Onderwerp
Hugo Claus (8 nieuwsberichten)
- De Belgische auteur Hugo Claus is overleden. Claus, geboren op 5 april 1929 in Brugge, werd 78 jaar. De schrijver, schilder en cineast leed aan de ziekte van Alzheimer. Volgens de uitgever De Bezige Bij had Claus zelf het moment van zijn dood bepaald en had hij om euthanasie gevraagd.
Toneelschrijver Rob de Graaf noemde Claus in Toneel Theatraal: "de godfather van de moderne Nederlandstalige toneelschrijfkunst". Het toneeloeuvre van Claus is zeer omvangrijk: 35 oorspronkelijke stukken en nog eens 31 vertalingen en bewerkingen van Engelse, Griekse, Latijnse, Franse, Spaanse en Nederlandse toneelstukken en romans. Zijn bekendste roman was 'Het verdriet van Belgi?' (1983). De laatste jaren produceerde Claus voornamelijk dichtbundels en schilderde hij. (Redactie, 19/3/08)
- Hugo Claus is vijfenzeventig jaar geworden. In België wordt dat wild gevierd met bundels en symposia, wij op Moose schrijven er een klein nieuwsje over. (Redactie, 5/4/04)
- Volgens uitgever Robbert Ammerlaan gaat het weer beter met Hugo Claus. Vandaag of morgen mag hij weer naar huis. Claus heeft niet, zoals gevreesd werd, een herseninfart gehad, maar had waarschijnlijk klachten als gevolg van een beginnende longontsteking en hoge koorts. (NRC, 19/3/03)
- Hugo Claus is gisteren tijdens een literair optreden in Leuven onwel geworden en in het ziekenhuis opgenomen. Zijn toestand is onduidelijk. Tijdens zijn optreden in de lezingentournee 'Saint Amour' begon Claus te stamelen en stapte van het podium af. Op aanraden van een arts is de auteur voor onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. Connie Palmen zei voor de Vlaamse radio: "Hij liep wat slechter en was onduidelijk en vager. Ik dacht dat hij zenuwachtig was voor het optreden. 's Nachts is al een scan gemaakt, waar weinig op viel te zien." Een complicerende factor is volgens haar dat Claus een longontsteking heeft. (ANP, 13/2/03)
- Recensent Hein Janssen had 'De verlossing' van Het Toneel Speelt de grond in geschreven en een paar maanden later kreeg hij een uitnodiging het stuk nogmaals te bekijken. "Kom nog een keer kijken, zo aan het eind van de rit, de acteurs hebben het stuk overgenomen en nu is de voorstelling zoal we vinden dat hij moet zijn," schreef Hans Croiset, artistiek leider van Het Toneel Speelt. "Tijdens de repetities bleek een groot verschil van inzicht tussen regisseur Albert Lubbers en de spelers. Een paar dagen na die moeizame première kwam Lubbers naar ons toe met zijn aantekeningen, las ze aan ons voor en zei: nu ga ik weg, nu is de voorstelling van jullie. We zijn toen ogenblikkelijk aan het werk gegaan." Hugo Claus, schrijver van het stuk, werd uitgenodigd bij een repetitie en hij sprak het toverwoord 'feeëriek' uit. Zo was 'De Verlossing' bedoeld, niet als "gootsteendrama vol verloederde mensjes die van zure soep slurpten." De acteurs hebben het stuk "zinnetje voor zinnetje opnieuw gerepeteerd - met dat woord feeëriek in het hoofd." Hein Janssen zag het stuk opnieuw, en was dit keer aanmerkelijk milder in zijn oordeel: "De acteurs van Het Toneel Speelt hebben het theater als levende kunstvorm een dienst bewezen." (Volkskrant, 10/12/99)
- De Uitmarkt in Amsterdam was wederom druk en tam, op een klein relletje na: organisator Pieter Teepe had niet duidelijk gemaakt dat de Hugo Claus-verering, op vrijdag in de Stadsschouwburg, niet openbaar was, maar slechts voor veertig genodigden. Vele Claus-adepten stonden voor niets in de rij en reageerden hun frustraties af via hun GSM. (AD, 30/8/99)
- Hugo Claus gaat een nieuw stuk schrijven voor Het Toneel Speelt. Dit ondanks zijn uitspraak, enkele jaren geleden, dat hij wel toneel wilde blijven schrijven, maar dat hij niet wilde dat het werd opgevoerd. Deze uitspraak deed hij naar aanleiding van de volgens hem vreselijke uitvoering van zijn stuk 'Onder de torens' door Sam Bogaerts. Het Toneel Speelt kreeg ook pas na lang zeuren bij Claus toestemming om 'De verlossing' te spelen. Regisseur Hans Croiset verklaart de ommekeer door de vertrouwensrelatie tussen de auteur en de groep. (Volkskrant, 27/8/99)
- Nadat op 26 augustus zijn nieuwste stuk in première is gegaan ('De verlossing' door Het Toneel Speelt), is Hugo Claus op 27 augustus het onderwerp van een AVRO-televisie-uitzending vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam. De 70-jarige (toneel)schrijver wordt geëerd met opvoeringen van scènes uit zijn werk. De scènes zijn uitgekozen door collega's Maria Goos, Willem Jan Otten en Benno Barnard en worden geregisseerd door Gerardjan Rijnders, Theu Boermans en Willem van de Sande Bakhuysen. (Volkskrant, 6/8/99)