oude meuk

Onderwerp

Londen (50 nieuwsberichten)

  • Bill Taylor wordt de nieuwe CEO van de Engelse vestiging van Stage Entertainment, het podiumkunstenbedrijf van Joop van den Ende. Taylor was eerder directeur van de Really Useful Group van Andrew Lloyd Webber dat onder zijn bewind een wereldomspannend bedrijf werd met 70 musicals onder zijn beheer. Taylor wordt bij Stage Entertainment verantwoordelijk voor de ontwikkeling van theater en ander amusement in Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Van den Ende wil met deze benoeming streker aanwezig worden op Broadway en West End. (ANP, 7/2/06)


  • Het plafond van het West Endse Royal Haymarket is tijdens een voorstelling van 'When Harry Met Sally' ietwat neer beneden gevallen. Oorzaak was het loskomen van de gezekerde kroonluchter; het veiligheidskoord stopte de val, maar door de kracht liet een deel van het plafond los. VIjftien bezoekers raakte lichtgewond. (ANP, 16/5/04)

    meer over: ongelukken, publiek


  • Op 28 september gaat in het Old Vic theater in Londen 'Cloaca' in première. Kevin Spacey zal het stuk regisseren. Spacey is vanaf volgend seizoen artistiek leider van the Old Vic en wil in die functie veel nieuw werk spelen, vooral van buiten het Engelse taalgebied. Spacey is zeer lovend over het werk van Maria Goos, "de schrijfster is op de top van haar kunnen". Goos zal tijdens de repetities aanwezig zijn; in Engeland hebben schrijvers vaak de rol van dramaturg. Vier van de vijf rollen zijn inmiddels ingevuld: Hugh Bonneville, Neil Pearson, Stephen Tomkinson en Ingeborga Dapkunaite spelen mee. Oscarwinnaar Spacey zegt nog wel in films te willen blijven spelen, maar dat zijn eerste verantwoordelijkheid bij het theater komt te liggen. Hij is inmiddels verhuisd naar Londen. In het komende seizoen zal hij na 12 weken 'Cloaca' nog drie eigen producties maken: 'Aladdin', 'National Anthems' en 'The Philadelphia Story'. In de laatste twee voorstellingen zal Spacey zelf dce hoofdrol spelen, mogelijk tegenover een andere Hollywood-ster. Vooral de namen van Cameron Diaz en Gwyneth Paltrow worden veel genoemd. (Volkskrant, 23/4/04)

  • 'Jerry Springer; The Opera heeft vier Olivier Awards gewonnen, waaronder die voor beste musical. De Laurence Olivier Awards zijn de meest prestigieuze Britse theaterprijzen. Een speciale prijs was er voor Dame Judi Dench, die een Olivier kreeg voor haar gehele oeuvre. (ANP, 23/2/04)

  • Veertien dubbelgangers van Saddam Hussein hebben zich in Londen gemeld voor de audities voor 'Follow my Leader', een nieuwe satire van Alistair Beaton. Regisseur Posner heeft twee of drie dubbelgangers van Saddam Hussein nodig en was tevreden over de opkomst, hoewel de meesten voor de lol auditeerden. (ANP, 1/5/03)

    meer over: audities, terreur


  • Bert Maas probeert het opnieuw! Milionair Maas, voormalig koopman op het Amsterdamse Waterlooplein, probeert de in Nederland geflopte musical 'Grace' alsnog op de planken te brengen in Londen. De liedteksten worden op dit moment in het Engels vertaald. Eerder al had Maas alle decors en kostuums uit zijn failliete BV opgekocht. Veel schuldeisers hebben nog steeds rechtzaken lopen tegen Maas vanwege nalatig management. Volgens een advocaat, die de belangen behartigt van een aantal gedupeerden, is niet te voorkomen dat Maas in het buitenland overnieuw begint. (Trouw, 5/3/03)

  • Kevin Spacey wordt de artistiek directeur van het Old Vic Theatre in Londen. Het beroemde, 180 jaar oude theater dreigt al enige tijd ten onder te gaan. Er is 15,8 miljoen euro nodig voor de renovatie van het pand en met sterren als Spacey en Elton John in het bestuur wordt geprobeerd het geld bij elkaar te halen. Het eerste plan van de nieuwe artistiek leiding is de toneelversie van 'Billy Elliot', met muziek van Elton. (ANP, 4/2/03)

  • Nicholas Maws heeft de roman 'Sophie's Choice' bewerkt tot een opera. De voorstelling, met regie van Trevor Nunn en Simon Rattle als dirigent, gaat op 7 december in het Londense Royal Opera House in première. Er is discussie of zulke problematiek zich leent voor een opera. Uit zorg over de "onverkoopbaarheid" van het thema heeft het Royal Opera House in Covent Garden slechts vijf avonden geboekt. Vanzelfsprekend allemaal uitverkocht. (ANP, 3/12/02)

  • 'The Mousetrap' van Agatha Christie bestaat vijftig jaar. In Londen zal het halve-eeuwfeest van het langstlopende toneelstuk ter wereld gevierd in aanwezigheid van de Britse koningin Elisabeth. Inmiddels hebben meer dan tien miljoen mensen hebben het stuk gezien. (ANP, 24/11/02)


  • Hoewel de kritiek niet enthousiast is, gaat de kaartverkoop als een zonnetje. 'Our House', een musical rond de liedjes van Madness geschreven door Tim Firth, is de de derde engelse musical rond bestaande liedjes van een popgroep, na 'Mamma Mia' (Abba) en 'We will rock you' (Queen). Op Broadway speelt overigens de musical 'Movin' Out' op basis van liedjes van Billy Joel. (NRC & VNG, 1/11/02)

    meer over: Broadway, musical


  • Sir Alan Ayckbourn lucht tijdens een lezing in het Apollo Theatre eens zijn hart over de toestand van West End. Madonna kan niet acteren en kan beter "in een museum staan, achter een rood koord, terwijl ze een bord spaghetti zit te eten in plaats van op de planken". De "obsessie" voor sterren die op West End voor uitverkochte zalen spelen zijn volgens Ayckbourn een teken van verkalking en lethargie. Ook vindt hij dat zijn nieuwe stuk 'Damsels in Distress' wordt verprutst door de producenten. Hoewel het een trilogie is, worden niet alle delen iedere avond gespeeld. In het vervolg wil hij alleen nog maar werken met gesubsidieerde fringe-theaters, zoals The National Theatre. Tom Stoppard's trilogie 'The Coast of Utopia' wordt daar wel in zijn geheel gespeeld. Het is de vraag op onze brompot het daar lang zal uithouden. Ster Glenn Close maakte bij het theater een kassucces van 'A streetcar named desire'. (NRC, 26/10/02)

  • West End-producenten overwegen een musical te maken naar de speelfilms van Monty Python. Volgens het showbizzvakblad The Stage overwegen zij 'Life of Brian' of 'Monty Python and The Holy Grail' voor het theater te bewerken. Roger Saunders van Python Pictures bevestigt dat verschillende West End-producenten belangstelling hebben getoond. Monty Python is bekend bij het publiek, wat volgens hen een garantie voor succes is. "Het idee is nog in een heel pril stadium, maar het zou geweldig zijn," aldus Saunders. (ANP, 10/10/02)

  • De Britse toneelregisseuse en actrice Joan Littlewood is in Londen op 87-jarige leeftijd overleden. In de jaren vijftig en zestig werd ze bekend door haar avantgardistische en kritische ensceneringen. Ze ensceneerde onder andere van Brendan Behan 'The Square Fellow' en 'The Hostage' en van Shelagh Delaney 'A Taste of Honey'. Veruit haar bekendste werk was de musical 'Oh What a Lovely War', een antioorlogsstuk uit 1963. (ANP, 22/9/02)

    meer over: overleden


  • Na West-End ligt wellicht binnenkort heel de wereld aan de voeten van onze Jochum ten Haaf. De scouts van Hollywood zijn hem op het spoor. Zo is hij gevraagd voor een rol in de film 'The Pirates of the Caribbean', waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Johny Depp en Geoffrey Rush. Ten Haaf moet er allemaal nog goed over na denken: "Ik wil niet in Londen hoeven smeken om drie zinnen, als ik in Nederland kan kiezen uit tien prachtrollen." 'Vincent in Brixton' wordt in ieder geval opgenomen door de BBC. (NRC, 21/8/02)

  • De meningen over toneeldebuut van Madonna zijn verdeeld: het premièrepubliek was dolenthousiast, de pers noemt haar Mechanical Girl. De tien weken draaiende voorstelling is volledig uitverkocht en op de zwarte markt gaan kaartjes tien keer over de kop. (ANP, 24/5/02)

  • Popfenomeen Madonna en oscarwinnares Gwyneth Paltrow zullen beiden hun debuut maken op het Londense West End. Paltrow zal vanaf 15 mei te zien zijn in 'Proof' van David Auburn waarin zij de dochter van een krankzinnige wiskundige speelt. Madonna kruipt vanaf 23 mei in de huid van een kunsthandelaar die een Jackson Pollock wil verkopen in 'Up for Grabs' van David Williamson. De Londense tabloids vragen zich af wie de ongekroonde koningin van West End zal worden. Extra spannend omdat de Moose-redactie toevallig weet dat de beide dames hartsvriendinnen zijn. Madonna ontving bij een try-out al een ovatie toen zij enkel het podium opstapte. (NRC, 15/5/02)

  • 'Cats' is gestopt. Na precies 21 jaar speelde de musical van Andrew Lloyd Webber voor het laatst in Londen in aanwezigheid van 150 acteurs en actrices in de loop der tijd in de voorstelling hebben meegespeeld. (ANP, 12/5/02)
    zie ook: 'Cats' stopt


  • De Engelse toneelschrijver en regisseur Harold Pinter lijdt aan slokdarmkanker. Hij ondergaat een chemotherapie, zo heeft zijn vertegenwoordiger aan de BBC meegedeeld. Pinter is een zware roker. Pinter zal ondanks zijn ziekte zoals gepland 8 en 11 februari in het National Theatre in Londen een korte voorstelling regisseren. (ANP, 2/2/02)

    meer over: Harold Pinter


  • De 23-jarige Nederlandse acteur Jochum ten Haaf heeft een hoofdrol in de wacht gesleept bij het Royal National Theatre in Londen. Ten Haaf, die sinds een jaar speelt bij het Noord Nederlands Toneel (NNT), speelt Vincent van Gogh in het stuk 'House of Mystery'. Het stuk van Nicholas Wright verhaalt over de periode dat de twintigjarige Van Gogh in de jaren zeventig van de negentiende eeuw in Londen woonde.
    De repetities voor 'House of Mystery' beginnen in maart 2002. De rol van de vijftigjarige Ursula wordt vertolkt door de Britse actrice Clare Higgens, die onder meer speelde in de eerste twee Hellraiser-films van regisseur Clive Barker. Ten Haaf vertolkte eerder dit seizoen bij het NNT onder meer rollen in 'Othello' onder regie van Koos Terpstra en in het stuk 'Troe Romans', dat zich baseerde op de film van Quentin Tarantino. Voordat hij naar Londen vertrekt, is de acteur nog te zien in het stuk 'Arturo Uï' van Bertolt Brecht, dat half december in Groningen in première gaat. (ANP, 1/12/01)

  • De Britse toneelschrijver Anthony Shaffer is in zijn woonplaats Londen op 75-jarige leeftijd gestorven. Dat heeft zijn agent dinsdag bekendgemaakt. Shaffer werd wereldberoemd met zijn stuk 'Sleuth'. In Nederland is het opgevoerd onder de titel 'Moordspel'. Shaffer begon zijn carriére als arbeider in een kolenmijn. Hij volgde daarna een opleiding tot advocaat, maar kwam al snel in de journalistiek terecht. In 1970 schreef hij de thriller 'Sleuth'. Het stuk werd meer dan 2000 keer opgevoerd in Londen en New York. Het werd later verfilmd met in de hoofdrollen Laurence Olivier en Michael Caine. Ook schreef Shaffer scenario's voor films als 'Wicker Man' en Alfred Hitchcocks 'Frenzy'.
    Anthony Shaffer was de tweelingbroer van de schrijver Peter Shaffer, die internationale bekendheid geniet door zijn stukken als 'Equus' en 'Amadeus'. (ANP, 7/11/01)

    meer over: overleden


  • Johanna ter Steege speelt tot half mei in het prestigieuze Londense Almeida Theatre tegenover Anna Friel de lesbische gravin Geschwitz in de door Jonathan Kent geregisseerde productie van Frank Wedekind's 'Lulu'. Het stuk wordt in juni ook opgevoerd in het John F. Kennedy Theatre in Washington. (NRC, 2/5/01)


  • Een 39-jarige werkloze Brit krijgt de hoofdrol in de musical 'The Main Event' over het leven van Frank Sinatra. Stephen Triffitt werd ontdekt door een impresario die zijn foto in een weekblad zag, heeft The Sunday Telegraph gemeld.
    'The Main Event' gaat op 12 mei in het Amerikaanse Atlantic City in première. Daarna maakt Triffitt zijn opwachting op Broadway en het Londense West End. De Brit deed Sinatra voor het eerst tijdens een karaokewedstijd op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife na. (ANP, 18/3/01)

    meer over: Broadway, musical


  • John Kraaijkamp sr. gaat de hoofdrol spelen in 'De Huisbewaarder' van Harold Pinter. Berend Boudewijn zal gaat de Joop van den Ende-productie regisseren. In oktober gaan de repetities van start en eind december vindt de première plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Half februari wordt bekend wie de andere twee rollen zullen vertolken. Waarschijnlijk zal Kraaijkamp met deze rol afscheid nemen van het toneel. De acteur is inmiddels 75. Het afgelopen jaar stond hij veelvuldig op het toneel in Jeff Baron's tragikomedie 'Op bezoek bij meneer Green'. De keuze voor Pinter's 'Huisbewaarder' komt niet zomaar uit de lucht vallen. Onlangs werd de zeventigste verjaardag van de toneelschrijver gevierd en 'The Caretaker' ging precies 40 jaar geleden in première.
    In Londen was het stuk eerder dit seizoen, met Sir Michael Gabon in de hoofdrol, een groot succes. 'De Huisbewaarder' zal in Nederland 100 keer gespeeld worden. Kraaijkamp zal de rol van Davies gaan vertolken, een oude zwerver die onderdak vindt in het lekkende appartement van twee louche broers. (Volkskrant, 31/1/01)

  • Twee voorstellingen van het Nederlands Dans Theater zijn genomineerd voor de Engelse Laurence Olivier Award. In de categorie beste nieuwe dansproductie komen de balletten 'Indigo Rose' van Jiri Kylián en 'Mellantid' van Johan Ingers in aanmerking voor de prijs. Beide balletten werden uitvoerd door NDT II, het gezelschap voor dansers tussen de 17 en 22 jaar. NDT II voerde de twee balletten april vorig jaar op in het Sadler's Wells theater in Londen. De Laurence Olivier Awards worden 23 februari uitgereikt. (ANP, 18/1/01)

    meer over: dans


  • In London speelt voor de 20.000e keer 'The Mousetrap'. Behalve de gebruikelijke historische overzichten, staan de Londense kranten ook vol met kritiek. De pers vind het stuk een soort perpetuum mobile; de onsterfelijkheid van het stuk is de belangrijkste reden van haar bestaan. (AD, 15/12/00)


  • Cirque du Soleil, in 1984 in Montreal begonnen als een clubje straatartiesten, gaat een ontspannings- en cultuuroord opzetten in Londen. Het moet een pretpark worden met drama, architectuur, kunst en optredens van het Circus. Locatie wordt Battersea Power Station, het hoogste bakstenen gebouw van Europa, dat zal worden omgebouwd tot een complex met 2000 zitplaatsen. De kosten bedragen 1,8 miljard gulden, die worden opgehoest door investeerder Parkview International. Het circus wil het hier niet bij laten. In de komende tien jaar moeten er 4 tot 6 van dit soort centra overal ter wereld komen. (ANP, 11/12/00)

    meer over: circus, nieuwbouw


  • Oscar Wilde is honderd jaar dood en Harold Pinter zeventig jaar oud. Londen heeft reden voor een aantal feestjes. Wilde wordt geëerd met twee tentoonstellingen en een speciale Wilde-wandeling. Pinter schreef voor zijn verjaardag zelf een eenakter 'Celebration'. Groot succes heeft Pinter echter met 'The Caretaker'. Voor dit stuk - dat ook jubileert, het is veertig jaar geleden geschreven - staat het Londense publiek in lange rijen. (Volkskrant, 28/11/00)

    meer over: Harold Pinter


  • De toneelcritici in Londen hebben er nu wel hun buik van vol; weer een filmbewerking met een Hollywood-ster op de planken. Hoewel 'The Seven Year Itch' oorspronkelijk een toneelstuk was, kent iedereen het als de film waarin Marilyn Monroe's rokken omhoog waaien boven een metro-rooster. Het stuk staat op dit moment op West-End met Daryl Hannah in de hoofdrol. Hannah heeft echter totaal geen theaterervaring, sterker nog, ze moest in therapie om haar plankenkoorts te overwinnen. Hoewel sommige recensenten haar verschijning bevallig vinden, mort het overgrote gedeelte over het artistieke faillisement van West-End. (AD, 17/10/00)

  • De Engelse politicus en schrijver Jeffrey Archer is op de dag dat zijn toneeldebuut 'The Accused' in première gaat, in staat van beschuldiging gesteld wegens meineed en belemmering van de rechtsgang. Archer werd 13 jaar geleden voor vijf jaar geroyeerd als lid van de Conservatieve Partij en kon het Londense burgemeesterschap wel vergeten nadat de schandaalkrant de Daily Star bekend maakte dat hij er een affaire op na hield met een prostituee. De Daily Star moest uiteindelijk smartengeld betalen omdat de beschuldiging niet hard kon worden gemaakt. Het toneelstuk 'The Accused' zinspeelt op deze affaire, en Archer zelf speelt de rol van een dokter die terecht staat voor de moord op zijn vrouw. Het publiek wordt meegenomen naar een levensecht ogende rechtzaal en zal als jury aan de avond deel moeten nemen. Aan het eind wordt van hen een heus oordeel verlangd. Ironisch genoeg is er nu bewijs boven tafel gekomen waaruit blijkt dat Archer 13 jaar geleden wel degelijk met een prostituee gerotzooid heeft. De Daily Star had enkel verkeerde data genoemd. Op al deze data had Archer uitstekende alibi's. Voor de zekerheid had hij toch maar een vriend een valse veklaring laten afleggen om voor een alibi te zorgen in het geval dat de juiste datum wel zou worden genoemd.
    De eerste fase van het nieuwe proces is op 3 oktober van start gegaan. De gehele procedure kan maanden in beslag gaan nemen. De Daily Star wrijft in zijn handjes. Ze eist het smartengeld terug, met rente. (AD, 4/10/00)

    meer over: rechtszaken


  • De zoveelste Hollywood-ster die op West-End uit de kleren gaat, is Macaulay Culkin. Het inmiddels 20-jarige kind-sterretje uit 'Home Alone' speelt in het erotische stuk 'Madame Melville' de rol van de 15-jarige Carl die in Parijs in de schone kunsten wordt onderwezen. Daar hoort natuurlijk ook de Kamasutra bij. Tegenspeelster wordt de uit de films van Krzysztof Kieslowski bekende Irene Jacob. Het stuk van Richard Nelson gaat op 18 oktober in het Vaudeville Theater in London in première. (Metro, News.nl, 8/9/00)

  • Nicole Kidman komt terug op de planken. De actrice onderhandelt met het Londense Royal National Theatre over de hoofdrol in Ibsen's 'De vrouw van de zee'. Twee jaar geleden wist de 33-jarige actrice de zaal te vullen van een tot dan toe onbekende schouwburg in het Londense Soho, door in het stuk 'The Blue Room' kortstondig naakt op het toneel te staan. (Parool, 21/8/00)

  • Op 86-jarige leeftijd is de Britse acteur Sir Alec Guinness overleden. Guinness werd in 1934 ontdekt door John Gielgud en speelde tot de oorlog bij het Old Vic theater in Londen. Na de oorlog speelde hij voornamelijk in films. Zijn grootste bekendheid dankt hij aan zijn hoofdrol in 'The Bridge on the River Kwai' en de rol van Obi-Wan Kenobi in 'Star Wars'. (NRC, 7/8/00)

    meer over: overleden


  • Jerry Hall's vertolking van Mrs. Robinson in de Londense voorstelling 'The Graduate' heeft voor een ware hype gezorgd. Hoewel fotograferen tijdens de voorstelling uit den boze was, gingen er tijdens de beruchte naaktscène heel wat flitsen af. Na afloop werden alle fotorolletjes in beslag genomen. Dit heeft niet kunnen verkomen dat er toch foto's gepubliceerd zijn. Hall nam de rol over van Kathleen Turner. Het publiek stroomt massaal toe, maar de pers was minder enthousiast. (AD, 3/8/00)

  • Jerry Hall, de ex van Brian Ferry en Mick Jagger gaat het toneel op. Ze neemt eind juli de rol van Mrs Robinson in 'The Graduate' over van Kathleen Turner. Of de critici vinden dat Hall er net zo goed uitziet als Turner is nog maar de vraag. (AD, 14/6/00)

  • Charles Aznavour heeft een musical geschreven over schilder Henri Toulouse Lautrec. De première van 'Lautrec' vond plaats in het Londense Shaftsbury Theatre. (AD, 4/4/00)

    meer over: musical


  • In Engeland is een run op kaartjes voor 'The Graduate' ontstaan toen na een try-out bleek dat hoofdrolspeelster Kathleen Turner in een scène naakt op het toneel staat. In de voorstelling, naar de film uit 1967, speelt de 45-jarige Turner in haar West End-debuut Mrs. Robinson tegenover Matthew Rhys. (AD & VNG, 29/3/00)

  • De rock-opera 'Lifehouse' van Pete Townshend, oudlid van de rockband The Who, is in het Londense Sadler's Well Theatre in première gegaan. 'Lifehouse' gaat over de verschuiving van menselijke contacten naar een digitaal communicatienetwerk, en werd dertig (!) jaar geleden als filmscript geschreven. Geldschieters waren destijds echter niet geïnteresseerd in de combinatie van science fiction, spiritisme en rock & roll. Townshend heeft nu plannen om de rock-opera in maart of april ook via het internet te verspreiden. (Parool, 28/2/00)
    zie ook: Vervolg 'Tommy'

    meer over: internet, opera


  • In Londen worden er audities gehouden voor het stuk 'Cooking with Elvis'. Men is op zoek naar een schildpad die de rol van Stanley wil spelen, het huisdier van de familie. De schildpad zal zich moeten laten welgevallen dat hij van tafel wordt geplukt om als vijgenblad voor een naakte acteur te dienen. De producer van het stuk, Adam Kenwright, besloot een advertentie in het theaterblad Stage te plaatsen toen hij erachter kwam dat het ruim duizend pond per week kostte om een schildpad te huren. De schildpad zou dan meer verdienen dan de acteurs, en dat is een beetje mal natuurlijk.
    Overigens wordt het stuk in Nederland opgevoerd tijdens het Festival aan de Werf 2000 in mei, onder de titel 'Koken met Elvis'. Hoe de regisseurs, Paul Feld en Jeroen Kriek van Growing up in Public, de schildpad-situatie gaan oplossen is nog niet bekend. (Parool & VNG, 12/2/00)

  • Op 13 februari maakt Pia Douwes haar West End-debuut in een benefietvoorstelling van 'Sweeney Todd'. De eenmalige voorstelling wordt gegeven ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de musical van Stephen Sondheim. Ook wordt Sondheim's 70ste verjaardag gevierd. De voorstelling wordt mede geproduceerd door Capitol Live Entertainment, een jong Nederlands theaterproductiebedrijfje. Pia Douwes speelt op dit moment de hoofdrol in 'Elizabeth' in Het Circustheater in Scheveningen. (VNG, 25/1/00)

  • De Londense theaterketen Stoll Moss Theatres is gekocht door Andrew Lloyd Webber . Met de overname is 85 miljoen pond (± 250 miljoen gulden) gemoeid. De overname is gefinancierd door de investeringsmaatschappij NatWest Equity Partners. Stoll Moss is met 10 theaters de grootste keten van West End met schouwburgen als Palladium, Theatre Royal en Drury Lane. Lloyd Webber's maatschappij, The Really Useful Group, bezat al drie theaters in Londen. Deze worden aan de nieuwe organisatie toegevoegd, die daarmee de helft van alle zitplaatsen in Londen bezit. Op de BBC televisie verklaarde Lloyd Webber dat hij de 'moneymen' buiten de theaterwereld wil houden. In de nieuw verworven theaters zullen niet nog meer van zijn eigen musicals gaan spelen (er draaien er al drie van zijn hand op West End): "Ik hoop dat we zo avontuurlijk mogelijk kunnen programmeren. Ik zal me er niet teveel mee bemoeien, mijn werk bestaat uit componeren." Ontwikkelingen zoals kaartverkoop via internet vormen een bedreiging voor het theater wanneer de bankiers en de accountants het voor het zeggen krijgen, aldus Lord Lloyd Webber. (VNG & NRC, 9/1/00)

  • Ook in Engeland gaan verbouwingen niet over rozen. Na een verbouwing van bijna een jaar heropent het Royal Opera House Covent Garden in Londen. De opera 'Le grand macabre' van Ligeti onder regie van Peter Sellars moest echter worden afgelast wegens "technische problemen". Ironisch genoeg was het verbeteren van de sterk verouderde techniek van het theater een van de belangrijkste doelen van de verbouwing. De andere openingsvoorstelling, 'Falstaff', met Bernhard Haitink als dirigent, gaat wel door. De Royal Opera is hierdoor in grote verlegenheid gebracht, om nog maar te zwijgen van financiële problemen: alle zangers worden doorbetaald, hoewel ze niet optreden. Gelukkig was het openingsgala op 4 december binnen een uur uitverkocht. Voor de pechvogels die geen kaartje konden krijgen: de BBC zend de opening integraal uit. (Volkskrant, 24/11/99)

  • Tegen Terence McNally, de amerikaanse auteur van het toneelstuk 'Corpus Christi', is een fatwa uitgevaardigd. In het toneelstuk wordt Jezus geportretteerd als homoseksueel, die - verraden door zijn minnaar Judas - wordt gekruisigd als "koning van de homo's". De fatwa werd uitgesproken door het sharia-hof van Groot-Britannië, nadat het stuk afgelopen donderdag in Londen in première ging. Buiten het theater werd door aanhangers van de religieuze groep Al-Muhajiroun luid geprotesteerd tegen de opvoering. Tussen de oproerkraaiers bevonden zich ook christenen die het toneelstuk een grove belediging vonden. Volgens de islamieten is de fatwa bindend; zodra McNally in een islamitisch land komt moet hij worden aangehouden en terechtgesteld. Het stuk had al eerder hevige protesten opgeroepen in New York en op het Edinburgh Festival. Acteur Stephen Billington, die Judas speelt, vindt het stuk "zeer belangwekkend met een boodschap over tolerantie." McNally werd in Nederland vooral bekend als schrijver van het stuk 'Masterclass', over Maria Callas. (Volkskrant & NRC, 1/11/99)

    meer over: censuur


  • Joop gaat internationaal! Van den Ende Theaterproducties zal in samenwerking met Pola Jones Limited een aantal musicals in Londen uitbrengen, zoals 'Fosse' en 'Spend Spend Spend'. Directeur E. van Lambaart vertelde de pers dat Van den Ende wil groeien en daarbij nadrukkelijk over de landsgrenzen kijkt. (Parool, 27/9/99)

  • Het Londense Royal Court Theatre gaat '4:48 psychosis' opvoeren. Het gaat om het laatste stuk van Sarah Kane dat ze schreef in enkele nachten één week voor haar dood. Kane pleegde in februari dit jaar zelfmoord door in een ziekenhuis een overdosis te nemen en zich vervolgens op te hangen aan haar schoenveters. (AD, 21/9/99)

    meer over: Sarah Kane


  • De grootste theaterketen van Londen, Stoll Moss Theatres, gaat in de verkoop. Eigenaar Heytesbury, van de Australische familie Holmes à Court, wil 100 miljoen pond hebben voor de keten, waartoe het Apollo, Cambridge, Duchess, Drury Lane, Garrick, Gielgud, Her Majesty's, London Palladium, Lyric en Queen's behoren. In totaal werken voor deze theaters zo'n 750 mensen. Omdat ook de Associated Capital Theatre Group in de etalage staat (8 theaters, 20 miljoen pond) en de The Apollo Leisure Group (4 theaters op West End, nog 16 in de rest van Groot Brittannië) inmiddels voor 160 miljoen pond verkocht is aan SFX Entertainment, zijn aan het eind van dit jaar vrijwel alle theaters in West End in andere handen (Volkskrant & VNG, 3/8/99)


  • De Britse acteur Jeremy Irons zingt dit jaar tijdens de 'Last Night of the Proms' een medley van liedjes van de toneelschrijver Noel Coward. Irons is gekozen vanwege zijn gelijkenis met Coward. (Parool, 1/5/99)


  • In Londen is de musical 'Mamma Mia' in première gegaan. De musical moet het niet hebben van enorme decors en een batterij techniek, maar van 27 liedjes van ABBA. Het verhaal gaat niet over de Belangrijkste Zweden van het Millenium, maar over een 'Absolutely Fabulous'-achtige moeder/dochter-relatie. Op de première waren niet alleen Björn en Benny, die de musical produceerden, maar ook Stephen Fry, Ben Elton, George Martin en enkele Spice Girls. Tot grote teleurstelling van de verzamelde fans waren Agnetha en Frida er niet; de een heeft een zieke man en de ander vliegangst. (Volkskrant, 8/4/99)

    meer over: musical, Zweden


  • Het kleine Donmar theater in Londen is voor de komende weken uitverkocht. De reden is filmster Nicole Kidman. Zij speelt er in de voorstelling 'Blue Room' een bewerking door David Hare van 'Reigen' van Schnitzler, met als thema de leegheid van sex. Kidman verdient met deze rol het minimumloon voor acteurs in Engeland van 100 gulden per voorstelling. "Het mooie van theater is dat je elke avond iets nieuws doet", aldus de ster. Overigens heeft de voorstelling het armlastige Donmar theater gered van een faillisement. (Volkskrant, 1/10/98)

  • Filmster Nicole Kidman verrast vriend en vijand met haar schitterende spel in 'De Blauwe Kamer' van Schnitzler in Londen. (AD, 24/9/98)


  • Armani weigert zijn creaties voor The Royal Opera aan te passen aan de maten van de zangers. The Royal Opera neemt zijn toevlucht tot Mark's and Spencer's. Grote vraag tijdens de voorstelling is wat is wat? (AD, 11/3/98)


praat mee

schrijf een mini