oude meuk

Onderwerp

De Parade (19 nieuwsberichten)

  • In zijn woonplaats Amsterdam is plotseling acteur Carol van Herwijnen overleden. Na zijn opleiding aan de toneelschool in Amsterdam debuteerde Van Herwijnen in 1965 bij Toneelgroep Studio. Hij werd bekend met talloze rollen op toneel, televisie (oa. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?) en in films. In 1988 won hij de Louis d'Or voor zijn rol in 'Om het af te leren' ('One for the road') van Pinter in regie van Mette Bouhuijs. Daarnaast was hij in de theaterwereld berucht als de acteur die in 1994 Volkskrant-recensent Hein Janssen molesteerde, na een uitzending van het programma 'De Plantage'. Van Herwijnen speelde deze zomer op de Parade als travestiet in de voorstelling 'Bouillabaisse', samen met oa. Kees Boot en Barbara Pouwels. Van Herwijnen is 67 jaar oud geworden. (ANP, 9/7/08)

    meer over: overleden


  • De Parade gaat dit jaar niet naar Barcelona. De organisatie kan de begroting niet rond krijgen. Vorig jaar was het festival (daar onder de naam Boulevard of Broken Dreams) wel een artistiek succes, maar de recettes vielen tegen. Om het avontuur dit jaar door te laten gaan, werd extra geld gezocht door loterijen, benefietvoorstellingen en sponsoring. (ANP, 8/9/03)

  • De Parade heeft dit jaar zo'n 285.000 bezoekers getrokken. Dat is veel meer dan de 250.000 van vorig jaar. De organisatie dankt het mooie weer van deze zomer: "Het was als een warm bed voor alle betrokkenen". Het festival zal in oktober voor de tweede keer naar Barcelona reizen, waar wordt opgetreden onder de naam 'Boulevard of Broken Dreams'. (ANP, 18/8/03)

  • De Parade kan na een paar dagen vertraging aan de gang in Barcelona. Het evenement, dat daar nog 'Boulevard of Broken Dreams' heet, had eerder wat probleempjes met het plaatselijk bestuur. Het festival duurt tot 29 september. (ANP, 20/9/02)

  • De Parade heeft dit jaar weer meer publiek getrokken, de teller staat nu op een kwart miljoen bezoekers, dat is 20.000 man meer dan vorig jaar. Op de laatste avond kreeg Huis a/d Werf een prijs voor de productie 'Mondo Leone' van Leon Giesen. Sanne Vogel kreeg de aanmoedingsprijs voor aanstormend Paradetalent. Loes Luca werd bekroond voor haar gehele Parade-oeuvre. (ANP, 19/8/02)

  • De Parade trekt dit jaar naast de vier grote steden in Nederland ook naar de Spaanse stad Barcelona. Van 18 tot en met 29 september wordt er gespeeld in het centrum van Barcelona, waarschijnlijk op Joan de Borbó, een boulevard vlakbij zee. Door haar mobiliteit en flexibele programma's is De Parade volgens de organisatie zeer geschikt om programma's in het buitenland te spelen. Zo trok de karavaan in eerdere jaren al naar Edinburgh, Gent en Antwerpen. (ANP, 5/6/02)

  • In Amsterdam is na een kort ziekbed artieste Nanette Currie overleden. Currie werd bekend met circusachtige theatershows, met zang, dans, theater en cabaret, die ze met groot succes uitvoerde op de Parade. Daarnaast had ze haar eigen Currie Kerstshow. Nanette Currie is 46 jaar geworden. (AT5, 29/1/01)

    meer over: circus, overleden


  • Iedereen was er! Nou ja, bijna iedereen. Enkele tientallen Amsterdamse 'smaakmakers' waren uitgenodigd om op De Parade vereeuwigd te worden door schilder Rob Scholte. Een hedendaags schuttersportret moest het worden, een schilderij van de huidige 'culturele elite'. Aan een lange gevulde tafel zaten dus, naast vele andere klinkende namen, castingkoning Hans Kemna, Osdorp Posse zanger Def P., zakelijk leider Holland Festival Jacques van der Veen en pin-up Monique Sluyter te wachten op de komst van de meester. Maar Rob Scholte kwam niet. Hij liet weten bang te zijn voor een aanslag. Het schuttersportret zal nu worden gemaakt aan de hand van de foto's die op de avond van de cultuurdragers zijn gemaakt. Volgend jaar wordt het schilderij door de organisatie van De Parade aan de gemeente Amsterdam overhandigd, als cadeautje voor tien jaar gastheerschap. (Parool, 2/8/00)

    meer over: Hans Kemna, terreur


  • Prins Willem Alexander zal tijdens de opening van het gerenoveerde Zuiderpark in Den Haag De Parade aandoen. Gedurende een kwartier zal hij langs verschillende acts worden geleid. Loes Luca zal aan het einde van de excursie een lied aan de prins opdragen. Tot 9 juli staat De Parade in het Zuiderpark, daarna worden Utrecht en Amsterdam aangedaan. (Telegraaf, 27/6/00)

    meer over: Loes Luca, royalty


  • Op de dagen dat er gevoetbald wordt in Rotterdam, mag er op De Parade geen drank verkocht worden."Zelfs niet in onze tent, wel heel vervelend als je pretenteert een nachtclub-achtige, oh-la-la show te hebben. Ik hou zelf helemaal niet van voetballen, nu nog minder", aldus mevrouw Parade Loes Luca zelf. Gelukkig schijnt de legendarische "doorzak", de borrel voor de medewerkers als het publiek vertrokken is, des te steviger te zijn. (NRC, 24/6/00)

    meer over: Loes Luca, voetbal


  • De Winterparade is geen overweldigend succes gebleken. Vooral de hoge toegangsprijs van 60 gulden bleek voor veel mensen een te hoge drempel. Marije Jansen van producent Mobile Arts: "De bezoekers verwachtten een soortgelijk evenement als de zomerparade. Maar de Winterparade is een heel ander evenement, meer een theateravond." Toch komt er eind dit jaar waarschijnlijk weer een Winterparade. "We zijn ervan uitgegaan dat er de eerste drie jaar geld bij moet. In die tijd zullen we de Winterparade inderdaad toegankelijker moeten maken." (TM, 0/2/00)

  • De Parade heeft dit jaar 210.000 bezoekers getrokken. Dat is iets meer dan vorig jaar. Ook financieel verwacht organisator Mobile Arts een succes. Op de Parade waren dit jaar naast theater ook film, opera, dans en beeldende kunst te zien. Voor de kinderen was er een speciale Kinderparade. De buitenlandse uitbreiding die Terts Brinkhoff alweer enige tijd geleden aankondigde, wordt niet op korte termijn gerealiseerd. "Het is een enorme organisatie en het moet wel allemaal worden betaald.": aldus Parade-woordvoerster Marije Jansen. In de Kerstvakantie zal er wel opnieuw een Winterparade plaatsvinden. (NRC & AD, 31/1/00)

  • De Parade heeft dit jaar ruim 165.000 bezoekers getrokken. Volgend jaar denkt organisator Mobile Arts de 200.000 bezoekers te halen. Echte liefhebbers hoeven niet tot volgend jaar te wachten, in december wordt in de Westergasfabriek de eerste Winterparade gehouden. (Parool, 16/8/99)

  • Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft de H.N. Werkmanprijs 1999, een prijs voor grafische vormgeving, toegekend aan Marten Jongema. De jury vond dat zijn posters voor de Boulevard of Broken Dreams en De Parade "in een flits de aandacht van de kijker trekken, die slechts enkele seconden naar het affiche kunnen kijken". In 1992 won Jongema de Theater Afficheprijs voor zijn posters voor Theatergroep Carrousel (AD, 17/7/99)

    meer over: affiche


  • Ook deze zomer trekt De Parade weer door het land. De data: 18 t/m 17 juni in Rotterdam; 2 t/m 7 juli in Den Haag; 16 t/m 25 juli in Utrecht en 30 juli t/m 15 augustus in Amsterdam. Dit jaar zijn onder meer te zien 'Love Boat' van Ellen Pieters en Ist van Hitzelberger; 'Eurocharmant' van Riny en Will; 'De Brandweermannen', een familievoorstelling, en de nieuwe voorstelling van Orkater, met Peter Blok en Loes Luca. (Theatermaker, 10/5/99)


  • De Parade krijgt op het Edinburgh Fringe Festival de First Fringe Award. Deze prijs wordt gedurende het festival vier à vijf keer per week uitgereikt door The Scotsman aan een van de 1300 acts op het festival. Vooral 'Bingo' van de Gebroeders Flint maakt indruk op het Schotse publiek. (Volkskrant, 27/8/98)

  • Enkele voorstellingen van De Parade staan onder de naam The Amsterdam Parade op het Fringe festival in Edinburgh. De Schotse krant The Scotsman schrijft erover: "Het is een van de spectaculairste en meest vernieuwende theaterinitiatieven ter wereld. Dit mag je niet missen." Felix Stategier van De Gebroeders Flint vindt het wel even wennen; "In Nederland zit de tent steevast bomvol... Hier moet je echt werken om publiek binnen te krijgen." (Telegraaf, 26/8/98)


  • De Parade heeft dit jaar 165.000 bezoekers getrokken, 25.000 meer dan vorig jaar. Het succes wordt toegeschreven aan de toeoeging van een vierde stad en het succesvolle kinderprogramma. Negen voorstellingen van de Parade zullen te zien zijn op het Edinburgh Fringe Festival. Dit in het kader van plannen om met de Parade elk jaar, naast vier Nederlandse steden, één buitenlandse stad te bezoeken. Er is al concreet overleg met New York, maar er wordt ook gedacht aan Berlijn en Barcelona. (Parool, 17/8/98)

  • Terts Brinkhoff, artistiek directeur van De Parade wil over twee jaar een stierengevecht op de Parade. "Natuurlijk eindigt zo'n gevecht bij ons niet met de dood. Wij brengen het gevecht terug tot zijn essentie: moed, respect en kracht. Het is wel de bedoeling dat die stier flink kwaad wordt. Zo'n groot, zwart monster wil ik, en die stierenvechter moet een van de besten van Spanje zijn. (Parool, 8/8/98)

    meer over: dieren


praat mee

schrijf een mini