Onderwerp
verbouwing (66 nieuwsberichten)
- Het aantal podiumkunstbezoeken groeide in 2005 met 8 procent van 11,4 tot 12,4 miljoen. Dit meldt de VSCD na onderzoek bij de bij haar aangesloten schouwburgen. Er werden 34.000 voorstellingen gegeven. De groei van het bezoek deed zich vooral voor bij musical/operette, populaire muziek en cabaret/kleinkunst. Maar ook het bezoek aan toneel, klassieke muziek en dans bleef gelijk of groeide licht. Alleen het bezoek aan opera/muziektheater nam iets af. 23 procent van alle voorstellingen was uitverkocht. Vooral bij de populaire genres was de publieksdruk groot (meer dan 40 procent uitverkocht), maar ook bij opera, toneel en klassieke muziek was tien tot twintig procent van alle voorstellingen vol.
Ook in 2005 melden veel theaters bouwplannen of opleveringen; nieuwe zalen openden in Haarlem, Amsterdam, Alphen aan de Rijn en Apeldoorn en in zo'n 60 gemeenten bestaan plannen of wordt er gebouwd. Tegelijk staat het voortbestaan van podia in een aantal kleinere gemeenten ter discussie, zoals in Lochem, Winterswijk, Wageningen en Weert. Ruim de helft van het toegenomen bezoek is het gevolg van heropening van theaters die het jaar daarvoor vanwege verbouwing gesloten waren, zoals Carré, of werd geteld bij podia of festivals die eerder geen lid waren van de vereniging. Ruim 400.000 extra bezoeken zijn het gevolg van autonome toegenomen belangstelling. Het aantal voorstellingen en uitvoeringen bleef in 2005 met 34.000 even groot als in 2004. De totale omzet van de podia en festivals in 2005 bedroeg 495 miljoen euro (8,5 procent meer). 35% daarvan komt uit kaartverkoop, 30% uit zakelijke verhuur, horeca-activiteiten en sponsoring en 35% wordt gefinancierd door gemeentelijke overheden. (Redactie, 13/12/06)
- De nieuwe vlakke vloerzaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt minstens een half jaar later geopend dan gepland: najaar 2008 in plaats van maart 2008. De vertraging is te wijten aan de gemeente, die te lang doet over het goedkeuren van de staal- en betonconstructies in het gebouw. Na incidenten met nieuwbouw, zoals op het Bos en Lommerplein in Amsterdam, zijn de gemeentelijke controles verscherpt. Het huidige budget van 31,3 miljoen euro zal door de nieuwe vertraging overschreden worden. Komend voorjaar zal wel de verbouwing beginnen van het voorhuis van de schouwburg tot stadsfoyer. (Volkskrant, 7/12/06)
- In de Nes in Amsterdam wordt dit najaar een nieuw theater geopend voor cabaret en standup comedy. Initiatiefnemer is impresario Frans Ruhl (o.a. Claudia de Breij en Javier Guzman), die al jaren een eigen theater wil: "In de bestaande theaters moeten we steeds harder vechten om voor onze cabaretiers een plaatsje te verwerven. Zó vol zitten die theaters. Een man als Alex Agnew, die in 2003 de jury- en de publieksprijs heeft gewonnen op het Leids Cabaretfestival, kan met veel moeite één avond in de Kleine Komedie krijgen. Dat is onvoorstelbaar jammer."
In de eerste maanden zal de programmering voornamelijk bestaan uit artiesten uit Ruhls eigen stal, maar vanaf januari wil Ruhl breder gaan programmeren. De verbouwing van het pand, een vroegere tabaksmakelaardij die al jaren leeg staat, kost zo'n 60.000 euro, die grotendeels wordt gesponsord door het in sms-diensten gespecialiseerde bedrijf Glomobi van Ruhls zoon. De eerste voorstellingen zijn er te zien tijdens de Uitmarkt, de officiële opening is op 12 oktober. (NRC, 16/6/06)
- Het Nieuwe De La Mar theater werd dan wel op 31 december gesloten, maar omdat de aangekondigde verbouwing op zich laat wachten gaat het theater tijdelijk weer open. Initiatiefnemer is Ivo Niehe, die onder de naam Oude Delamar tot de sloop en herbouw zal beginnen voorstellingen bedenken en produceren. Niehe zelf zal als eerste optreden met fragmenten uit zijn Theatershow, en met John Kraaykamp. Andere voorstellingen zijn een Reve-avond (op 12 mei) en een avond over het Amsterdamse levenslied (22 mei). Tijdens het WK zal het Oude Delamar worden omgetoverd tot stadiontheater. (Redactie, 18/4/06)
- De Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel wordt heropend na een zes jaar durende verbouwing. Het theater werd in 1857 ontworpen door de Brusselse architect Baes en dreigde aan het eind van de vorige eeuw in elkaar te storten. Tijdens de grootscheepse renovatie week het vaste KVS-toneelgezelschap uit naar een voormalige bottelarij van de Brusselse brouwerij Bellevue. Vanaf woensdag is in de KVS de nieuwe voorstelling van Ultima Vez te zien.
(ANP, 6/4/06)
- Het Openbaar Ministerie in Groningen gaat een onderzoek instellen naar een mogelijk illegale verbouwing van de Stadsschouwburg. Voor een deel van de geplande werkzaamheden, met name het dichten van de vide in de entree, is geen vergunning aangevraagd.De schouwburg uit 1883 is een monument. De bouwwerkzaamheden zijn inmiddels stilgelegd, en moeten mogelijk zelfs worden teruggedraaid. De Stadsschouwburg Groningen is een van de vijf nog bestaande 19e-eeuwse 'bonbondozen', samen met de schouwburgen van Leiden, Den Haag, Amsterdam en Haarlem. (ANP, 12/8/04)
- Theater Diligentia in Den Haag heeft de feestelijke heropening op zondag afgelast in verband met het overlijden van Prinses Juliana. Koningin Beatrix zou de opening van het gerenoveerde theater verrichten. Directrice Anja Overhoff: "We leven zo mee met de familie, we gaan geen feestje houden als majesteit verdriet heeft en wij ook." Een nieuwe datum is nog niet gepland. (ANP, 20/3/04)
- Koningin Beatrix zal op 21 maart in Den Haag het gerenoveerde Theater Diligentia openen. De openingsvoorstelling is een programma met cabaret, muziek en Paul van Vliet. De kosten van de renovering waren 9 miljoen euro.
(ANP, 18/2/04)
- De Amsterdamse wethouder van Cultuur Hannah Belliot heeft een nog onbekende bemiddelaar aangesteld om het gesprek tussen gemeente, de Vandenende Foundation en de directie van het Nieuwe de la Mar weer op de rails te krijgen. Belliot wil snel tot een oplossing komen. Volgens Ryclef Rienstra van de Vandenende Foundation wordt het Nieuwe de la Mar niet een Joop-podium: "Het moet een plek worden waar vooral de toneelproducties van anderen komen te staan, naast die van Van den Ende. Wij hebben de gemeente ook toegezegd dat de huidige gevarieerde programmering in het Nieuwe de la Mar behouden blijft. Wij investeren de opbrengst uit populaire voorstellingen in niet-rendabele, artistiek interessante producties." Zowel de Vandenende Foundation als de Gemeente Amsterdam blijven erbij dat dit gesprek zowel los staat van de plannen voor een musicaltheater bij de Rai als de miljoenen voor het Stedelijk Museum Amsterdam. (Volkskrant, 7/9/03)
- Als de renovatie van het Bolsjoj niet op korte termijn begint, kan het Moskouse theater voorgoed veroren gaan. Dit zegt Tamara Nosenko, de manager van het Unesco-project bedoeld om het 150 jaar oude theater te redden. Vooral de fundering is er slecht aan toe. Het bouwproject is uiterst ingewikkeld: "We moeten immers een architectonisch monument gaan conserveren dat tegelijkertijd ook haar theaterfunctie naar behoren moet kunnen blijven uitoefenen," aldus Nosenko (ANP, 27/6/03)
- In Amsterdam heeft de Stadsschouwburg de definitieve nieuwbouwplannen gepresenteerd voor de nieuwe vlakke vloer-zaal. In het ontwerp van architect Jim Klinkhamer komt de nieuwe zaal te liggen tussen de oude zaal van Stadsschouwburg aan de ene kant en de Melkweg aan de andere. Daarnaast bestaat het plan uit kantoren voor de schouwburg en Toneelgroep Amsterdam, twee repetitieruimtes en een uitbreiding van zaal The Max van de Melkweg. Tenslotte krijgt de schouwburg zelf een facelift: de AUB-Ticketshop en de Theatre Bookshop verdwijnen en alle oude schouwburgingangen komen weer in gebruik. Op de begane grond komt een 'Stadsfoyer', met een horeca-voorziening die de hele dag geopend zal zijn.
Klinkhamer heeft naar eigen zeggen geprobeerd de nieuwbouw zo "zacht" mogelijk in te passen in de bestaande bebouwing. De kap van de nieuwe zaal steekt een paar meter boven de huidige schouwburg uitsteen. Een glazen gang zal de nieuwe en de oude zaal verbinden, ook komt er een verbinding met de Melkweg. Omdat alle zalen zonder geluidsoverlast van elkaar bespeeld kunnen worden, is het hele complex te gebruiken voor festivals.
De verbouwing kan, als alles goed gaat, in de zomer van 2004 beginnen en de nieuwe zaal kan dan begin 2007 worden opgeleverd. Een vertragende factor daarin kan zijn dat buurtbewoners, die vrezen voor minder zonlicht en meer overlast van fietsen, bezwaren gaan indienen tegen de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. De totale kosten voor het plan bedragen 29,5 miljoen euro, die door de gemeente Amsterdam betaald zullen worden. De verbouwing van de Stadsschouwburg die deze herfst plaatsvindt, staat overigens los van de nieuwbouw. (NRC & VNG, 11/4/03)
- De grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam gaat van half juli tot eind december dit jaar dicht. Net als alle andere schouwburgen moet de schouwburg haar trekkenwand vernieuwen. Tegelijk wordt de rest van de zaal onder handen genomen: er komt een klimaatinstallatie, het schilder en stuc-werk wordt opgeknapt en de stoelen worden gerenoveerd. Door de helling in de zaal iets te vergroten, moeten de zichtlijnen beter worden. De kosten van de verbouwing liggen zo rond de 6 miljoen euro, waarvan ongeveer 4 miljoen naar de nieuwe trekkenwand gaat.
De schouwburg gaat niet helemaal dicht, benadrukt directeur Melle Daamen. Zo zal de hippe twintigers-salon Urban Myth gewoon doorgaan en gaan verschillende groepen iets locatie-achtigs maken in de publieksruimtes. Door de verbouwing is de grote zaal niet beschikbaar voor Het Theaterfestival. Voor de grote-zaalprogramering zal het festival uitwijken naar de Meervaart in Osdorp. (VNG, 7/4/03)
- De Stadsgehoorzaal in Kampen zal worden verbouwd. Eerdere plannen voor nieuwbouw of uitbreiding gaan niet door . Het toneel wordt verbreed van acht naar twaalf meter en de toneeltoren wordt opgehoogd tot twintig meter. De verbouwing gaat zo'n 6 miljoen euro kosten. Lang lopende onderhandlingen met de Kerkvoogdij Hervormde Gemeente Kampen zijn op niets uitgelopen. Het theater wilde uitbreiden op het terrein van de naastgelegen Broederkerk. Voor nieuwbouw ontbrak zowel draagvlak als geld, aldus cultuurwethouder R. de Boer. (ANP, 23/1/03)
- Het Muziektheater in Amsterdam krijgt 2,5 miljoen euro om te verbouwen. Dit geld was eerder gereserveerd uit een overschot in het budget voor de verbouwing van Carré, maar dat moet van de gemeenteraad worden gebruikt voor het Rozentheater. Waar deze miljoenen vandaan komen wordt later beslist, in de voorjaarsnota. De verbouwing zal deze zomer plaatsvinden. (NRC, 21/1/03)
- Het Rozentheater lijkt uit de brand, nu de Amsterdamse gemeenteraad besloten heeft om 2,4 miljoen euro vrij te maken voor de verbouwing. De verbouwing is nodig om zo'n 35 jaar achterstallig onderhoud weg te werken en om het theater ARBO-klaar te maken. De kantoren verhuizen naar het achterhuis, waar vroeger het decoratelier en opslagruimtes waren.
De totale kosten voor de verbouwing zijn zo'n 3,8 miljoen euro. De overige 1,4 miljoen moeten worden bijeengebracht door Monumentenzorg (de gevel van het pand is beschermd), Stadsherstel en/of Woningbouwvereniging Eigen Haard. Begin februari hoopt het theater een definitief plan te presenteren. De verbouwing, die zes maanden zal duren, kan dan eind dit jaar beginnen. (VNG, 8/1/03)
- "Nog net acceptabel voor publiek, en onaanvaardbaar voor het personeel", dat was volgens Jan De Kuijper, directeur van het Rozentheater, het oordeel van de ARBO-dienst over het gebouw aan de Amsterdamse Rozengracht. Omdat het theater in 2003 zou verbouwen, werd de situatie gedoogd. Maar nu het Rozentheater door De Theatercompagnie is afgestoten, is er geen geld meer voor de verbouwing. De gemeente Amsterdam heeft de 3,8 miljoen euro nog niet begroot. Wethouder Hannah Belliot zegt dat het wel hoog op haar prioriteitenlijstje staat. Aan het theater is al 35 jaar nauwelijks wat gedaan. Het grid moet vervangen, de geluidsisolatie verbeterd en de kantoren verplaatst. (NRC, 14/10/02)
- Schiedam heeft er weer een theater bij. Na het Fortis Theater aan de Schie, beter bekend als 'De Sauna' opent nu 'De Teerstoof ' haar deuren voor publiek. Het zaaltje, in een klein 17e-eeuws pand aan de Nieuwstraat, gaat na een verbouwing van een aantal jaren weer open als jeugdtheater. Dertig jaar geleden werd het bespeeld door cabaretiers, nu door jeugdtheatergroep Opslag voor Cacao en de nieuwe jeugdtheaterschool die ook in het pand is gevestigd. (ANP, 27/9/02)
- De voormalige Verkadefabriek in Den Bosch transformeert de komende jaren naar een kunstencentrum met daarin plaats voor enkele professionele theatergezelschappen, een amateur theaterschool en een filmhuis. Het centrum moet in het najaar van 2004 klaar zijn. De gemeente investeert 13 miljoen euro in de verbouwing. De toekomstige gebruikers van De Verkadefabriek zijn Theater Bis, Theatergroep De Wetten van Kepler, Productiehuis Brabant, Amateurtheaterschool Picos en Filmhuis Jeroen. Ze verwachten jaarlijks ongeveer 60.000 bezoekers. (ANP, 4/4/02)
- De wereldberoemde Opera van Sydney wordt gerenoveerd. Het gebouw met het witte schelpendak, de blikvanger in de haven van de Australische stad, is in 1957 ontworpen door de Deense architect Jörn Utzon, maar werd pas in 1973 geopend. De bouw werd geplaagd door technische en financiële problemen en in 1966 verliet Utzon Australië voorgoed. De 83-jarige architect is vanuit Denemarken betrokken bij de verbetering van de inrichting en akoestiek van de vier zalen. (NRC, 20/3/02)
- Het Nationale Toneel heeft zijn zinnen gezet op een nieuw kantoor achter de Koninklijke Schouwburg. Het ontwerp van het haagse Atelier Pro moet zo'n 8 miljoen euro kosten. Het gebouw waar nu in gewerkt wordt is te klein, slecht onderhouden en niet meer van deze tijd. Het Nationale Toneel heeft nu maar één repetitieruimte, die tegelijkertijd de enige plek is waar werkplaats-voorstellingen gegeven kunnen worden. De gemeente, die voor de kosten moet opdraaien, zegt met belangstelling naar de plannen uit te zien. (NRC, 14/3/02)
- Theater Diligentia komt in handen van de gemeente Den Haag. De gemeente trekt 20 miljoen gulden uit voor de renovatie van het theater. Dat is nodig omdat Diligentia niet voldoet aan de arbo- en aan eisen voor brandveiligheid. De verbouwing begint 1 juli 2002 en duurt tot januari 2004. (AD, 2/11/01)
- La Scala, het beroemde operahuis van Milaan, gaat bijna drie jaar dicht. Op 31 december is er een feestelijk concert waarna een renovatie van het gebouw uit 1778 begint. Het is de bedoeling dat de Scala 7 december 2004 weer opengaat. Dan wordt de opera 'L'Europa riconosciuta' van Antonio Salieri opgevoerd. Dit muziekstuk werd ook bij de opening in 1778 uitgevoerd. Volgens Italiaanse media zal Milaan het de komende drie jaar niet zonder opera's hoeven te stellen. De opvoeringen die normaliter in de Scala worden gehouden, worden verplaatst naar het Bicocca-theater aan de rand van Milaan. De eerste opera die daar te zien is, is 19 januari La Traviata van Guiseppe Verdi. (ANP, 25/10/01)
- De Eindhovense Stadsschouwburg wordt uitgebreid en ingrijpend gerenoveerd. Het theater krijgt een extra multifunctionele zaal en komt meer in het aangrenzende Stadswandelpark te liggen. 'Daarom veranderen we de naam ook maar in Parktheater Eindhoven', aldus schouwburgdirecteur F. Bruins. Bruins noemt zichzelf een 'overgelukkig mens'. Na zes jaar van onderhandelen kan hij eindelijk aan de slag met zijn vernieuwingsplan, dat bijna 60 miljoen gulden moet gaan kosten. De gemeente Eindhoven zal 46 miljoen bijdragen, de rest moet komen uit sponsorgelden en eigen reserves.
Het paradepaardje wordt de nieuwe zaal met vijfhonderd zitplaatsen, die geschikt is voor zowel lijst- als vlakkevloertheaer. Als voorbeeld dient het Teatro Central in Sevilla. De huidige grote zaal wordt gerenoveerd en ook de Globezaal wordt vernieuwd en uitgebreid. De feestelijke opening van het Parktheater Eindhoven staat gepland voor 2 oktober 2005, precies 41 jaar na de opening van de Stadsschouwburg door prinses Beatrix. (Volkskrant, 26/9/01)
- Per 6 augustus is Harm Lambers (44) aangesteld als directeur van Theater Kikker in Utrecht. Hij volgt Wim Warmer op, die sinds oktober 2000 waarnemend directeur was. Lambers werkte de laatste negen jaar als zakelijk leider van FACT. In die jaren vervulde hij binnen het Utrechtse theaterveld diverse bestuurs- en adviesfuncties. Van 1987 tot 1992 was hij algemeen coördinator bij Theater Kikker. Na een ingrijpende verbouwing van meer dan twee jaar en een periode van proefdraaien van een half jaar wordt Theater Kikker op 8 september aanstaande officieel heropend. Het nieuwe Theater Kikker beschikt over een kleine zaal en een nieuwe grote zaal met respectievelijk 65 en 172 zitplaatsen. (VNG, 7/8/01)
- In juni lijkt er eindelijk een beslissing te vallen over de nieuwe directeurs voor de Amsterdamse Stadsschouwburg. Op dit moment zijn er nog twee kandidaten over die voldoen aan de eisen van de sollicitatiecommissie onder leiding van wethouder van cultuur Saskia Bruines. Zowel Melle Daamen, directeur van de Mondriaan Stichting, als Jacques van Veen, zakelijk leider van het Holland Festival, hebben de test op vermeende managementskwaliteiten overleefd. De nieuwe directeur moet de aanstaande verbouwing van de Stadsschouwburg begeleiden én overweg kunnen met Ivo van Hove, de nieuwe artistiek leider van huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam. (Volkskrant, 25/4/01)
- De Stadsschouwburg van Eindhoven heeft een verbouwingsplan op tafel gelegd dat volgens het gemeentebestuur niet door de beugel kan. Met een gerenoveerde Grote Zaal en een nieuw te bouwen, hypermoderne middenzaal aan het Stadswandelpark zou de schouwburg volgens directeur F. Bruins een noviteit in Nederland zijn. Het grote nadeel van dit ambitieuze plan is het prijskaartje. Het schouwburgbestuur is volgens wethouder N. van der Spek buiten haar boekje gegaan en moet met een plan komen dat minstens 10 miljoen gulden goedkoper is. Een nieuwe schouwburg in de binnenstad van Eindhoven acht de gemeente wel mogelijk; ondanks de nog hogere kosten zou een dergelijk project gunstig zijn voor de ontwikkeling van de stad. Schouwburgdirecteur Bruins wil echter helemaal niet naar de binnenstad. Hij voorziet de grootste parkeerellende van bezoekers uit de regio.
De gemeenteraad heeft besloten om de alternatieven nog eens goed te laten onderzoeken. Want "de Schouwburg heeft drie jaar gewerkt aan een plan dat gewoon niet kan", aldus wethouder Van der Spek. (Volkskrant, 18/4/01)
- De gemeente Den Haag overweegt Theater Diligentia over te nemen van huidige eigenaar Maatschappij Diligentia. Als de gemeente besluit geld uit te trekken voor de renovatie van het pand zou wethouder Louise Engering van cultuur het theater willen kopen. De renovatie zal tussen de 5,3 en 19,5 miljoen gulden kosten. Het pand van Diligentia is slecht onderhouden en voldoet niet aan de ARBO-eisen. De wethouder is alleen geïnteresseerd in investeren in een eigen pand. De gemeente is in onderhandeling met Diligentia en heeft een ingenieursbureau opdracht gegeven de verbouwingsvarianten voor het theater te onderzoeken. (Volkskrant, 7/2/01)
- Groningen krijgt een van de twee grootste theaters van Nederland. Evenementencomplex de Martinihal wordt verbouwd tot het luxeuze Martiniplaza. Aan het gebouw, dat nu nog slechts een evenementenhal omvat, worden een theater en sporthal toegevoegd. De hele verbouwing gaat veertig miljoen gulden kosten. Met een capaciteit van vijftienhonderd stoelen is het Martinitheater, samen met het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam, het grootste theater van Nederland. "Carré had er vroeger meer, maar heeft door allerlei brandvoorschriften in moeten dikken", verklaart Martinidirecteur H. van der Zee. Het gebouw wordt deze herfst in gebruik genomen, maar de officiële opening vindt pas in het voorjaar van 2002 plaats. Aanleiding voor de uitbreiding en verbouwing was onder andere ruimtegebrek in het gebouw. Bij grotere evenementen als de Jaarbeurs Groningen moesten op het voorplein zelfs tenten worden bijgeplaatst. Bovendien heeft de huidige evenementenhal, die sporadisch ook voor theateruitvoeringen wordt gebruikt, met een betonnen tribune en oranje plastic kuipstoeltjes teveel het karakter van een sporthal. "Daar kan je in deze tijd van multitheaters niet meer mee aan komen", meent Van der Zee. Behalve een betere publieksaccomodatie krijgt het nieuwe theater ook de modernste theatertechnische faciliteiten zoals een toneeltoren en een heisinstallatie waarmee decorstukken op en neer worden getakeld. De eerste grote productie die wordt vertoond, is de Joop van den Ende-musical 'Titanic'. (ANP, 26/1/01)
- De Stadsschouwburg Groningen krijgt een opknapbeurt van 5 miljoen. Het gebouw uit 1883 krijgt een computergestuurde trekkenwand en de lijsten, ornamenten en de plafondschilderingen van Irene Verbeek worden gerenoveerd. (AD, 27/11/00)
- Loes Luca heeft sinds vrijdagavond haar eigen foyer. Tijdens de heropening van het Hofpleintheater in Rotterdam werd in het gebouw het Loes Luca-plein onthuld. Als dank voor haar inzet bij het weer in orde maken van het vorig jaar door brand verwoeste theatergebouw, geeft het jeugdtheater de actrice "haar eigen plekje". Anderhalf jaar geleden hield een hevige brand huis in het theater. Van het gebouw bleef maar weinig over. Het gezelschap vond met hulp van de gemeente tijdelijk onderdak in een partycentrum elders in de stad.
Volwassen acteurs en muzikanten zoals Loes Luca en Harry Jekkers hielpen het jeugdtheatergezelschap met de recette van een aantal van hun optredens. Daarmee konden nieuwe kostuums en decors worden gemaakt. Loes Luca heeft het Hofpleintheater volgens een medewerker de afgelopen maanden wel erg hard geholpen en daarom heeft zij nu haar eigen foyer. In de ruimte hangen allerlei attributen die naar haar verwijzen. De komende maanden worden in het theater verschillende stukken opgevoerd waaronder 'Peter Pan', 'Hans en Grietje' en 'Don Quichot'. (ANP, 25/11/00)
- Het publiek in Hoorn zal in januari 2001 beslissen welke stoelen er geplaatst zullen worden in de nieuwe schouwburg Het Park. Er zijn zes prototypes ontwikkeld en het is aan het publiek de mooiste en comfortabelste uit te zoeken. De schouwburg opent de deuren in november 2001 en zal ook dienst doen als congrescentrum. Totale kosten van de bouw bedragen 43 miljoen gulden. (AD, 11/10/00)
- De bouw van de nieuwe Toneelschuur in Haarlem valt duurder uit dan verwacht. Geen 18 maar 26 miljoen gaat het nieuwe theater kosten. Directeur van de Toneelschuur Frans Lommerse maakt zich niet druk, hij gaat ervan uit dat de gemeente betaalt. VVD-raadslid Kruseman windt zich wél op: "Budgetdiscipline, daar gaat het om". De oorzaak - verhoging van de bouwkosten - vindt hij al helemaal raar: "Ja, hallo, daar moet je in de offerte rekening mee houden." De bouw is al gestart en zal hoogst waarschijnlijk doorgang vinden. (Volkskrant, 5/10/00)
- Dirigent Gennadi Rozdjestvenki wordt getipt als nieuwe directeur van het Bolsjoi. De functie van directeur zal wel wat anders zijn dan die van Vasiljev, de directeur die vorige week via de radio moest horen dat hij uit zijn functie was ontzet. Na acht jaar onafhankelijkheid zal het Bolsjoi weer rechtsreeks onder het ministerie van Cultuur staan. De huidige minister van Cultuur Sjvydkoj geeft als argument voor deze ingreep: "Een verbouwing is een lastige zaak, een artistiek directeur kan dat niet aan . Hoe kan ik verantwoordelijkheid dragen over geldstromen als ik ze niet kan controleren?". Sjvydkoi, vroeger theaterresencent, staat bekend als een harde en berekenend ambtenaar die niets liever wil dan aantonen hoe machtig en invloedrijk zijn ministerie wel is. Vanwege alle toestanden is het feestelijke buffet ter gelegenheid van de opening van het 225ste seizoen afgelast. (AD, 6/9/00)
- Na 1500 jaar wordt er weer een potje theater gespeeld in het Colosseum in Rome. Het amfitheater werd in het jaar 80 na Christus door keizer Titus geopend en is onlangs voor 44 miljoen gulden gerestaureerd. Het Nationaal Theater van Griekenland gaat het Colosseum heropenen met de 'Oedipus rex'. Daarna volgen uitvoeringen van 'Antigone' door een Iraans gezelschap. (Volkskrant, 19/7/00)
- Anja Overhoff, sinds februari directeur van theater Diligentia in Den Haag, houdt goede moed voor de verbouwing van haar zaal. Het theater denkt 16 miljoen gulden te kunnen lospeuteren van de Haagse gemeenteraad. De rest van de benodigde 20 miljoen hoopt het door sponsoring bij elkaar te krijgen. Wanneer alles loopt als verwacht, zal het theater in 2002 een jaar lang de deuren sluiten. (NRC, 19/6/00)
- Neil Wallace, vorig jaar aangesteld als directeur van de Stichting Stadsschouwburg en Concertgebouw in Haarlem, is opgelucht: de schouwburg en het concertgebouw zullen tussen 2001 en 2004 worden gerenoveerd. De twee gebouwen zijn door jarenlange verwaarlozing in slechte staat geraakt. De verbouwing moet zo'n 65 miljoen gulden kosten. Dit geld wordt grotendeels betaald uit de opbrengst van de verkoop van de Haarlemse kabel. Een ander deel wordt betaald met het geld dat was gereserveerd voor de bouw van een nieuwe schouwburg. Door protest van de Haarlemse bevolking werd de bouw van dit geplande theater echter afgeblazen. (NRC & Volkskrant, 3/5/00)
- Na een zes maanden durende en één miljoen gulden kostende renovatie is het geboortehuis van de Belangrijkste Brit van het Vorige Millennium weer geopend. De opening werd verricht door de gerenommeerde Shakespeare-acteurs Judi Dench en Michael Williams. (AD, 28/4/00)
- Theater Diligentia in Den Haag wil verbouwen. De toneeltoren moet voor 10 tot 15 miljoen gulden worden vergroot en gemoderniseerd. Op dit moment is het toneel te klein, waardoor voorstellingen van bijvoorbeeld Youp van 't Hek en Bert Visscher niet meer geprogrammeerd kunnen worden. (AD, 11/2/00)
- In het kader van het tv-programma 'TV Woonmagazine' heeft Jan des Bouvrie de artiestenfoyer van het Schiedamse Theater aan de Schie een metamorfose laten ondergaan. Directeur Paul van Oort: "Een en ander is het gevolg van het krappe bouwbudget - er was geen geld meer om de artiestenfoyer in te richten. Met behulp van het programma is het nu toch gelukt." De metamorfose wordt op 26 februari tussen 19 en 20 uur uitgezonden bij Veronica. (VNG, 11/2/00)
- De gemeente Leiden stelt een onderzoek in naar de vondst van asbest in de Leidse Stadsgehoorzaal. Het asbest had in 1994 of 1996 al verwijderd moeten zijn bij een verbouwing. (AD, 17/1/00)
- De verbouwingen aan Frascati dwingen eetcafé Frascati en het naastgelegen café De Blincker tot een tijdelijke sluiting van zeven maanden. De eigenaar van eetcafé Frascati, Jaap de Vries Robles, heeft in een kort geding schadevergoeding geëist van de gemeente, verhuurder van de twee café's. De rechtbank heeft deze eis afgewezen, omdat het volgens haar de plicht is van de verhuurder om dringende reparaties uit te voeren. Bovendien is er in het huurcontract overeengekomen dat de huurder geen schadeloosstelling kan vorderen voor het "tijdelijk gemis van huurgenot", als dat niet de schuld is van de verhuurder. De rechtbank stelde wel vast dat het informeren van De Vries Robles en tussenhuurder Heineken onvoldoende en te laat is gebeurd. De café-eigenaar overweegt nu een bodemprocedure. (Parool, 14/1/00)
- Fusies zijn uit; de eerste is alweer afgelast. Toneelgroep Amsterdam, de Stadsschouwburg en de gemeente Amsterdam zijn het erover eens dat de bouw van een nieuw vlakke-vloertheater tussen de Stadsschouwburg en de Melkweg belangrijker is dan de samenvoeging van de organisaties van schouwburg en TGA. De gemeente is bezig om 51 miljoen gulden vrij te maken in de begroting voor de bouw van dat theater. Daarna wordt een nieuwe directeur van de schouwburg gezocht, die voor een periode van minstens vijf jaar wordt aangesteld. Op dit moment wordt de schouwburg geleid door interimdirecteur Henk van der Wolf. (Volkskrant, 10/12/99)
- Ook in Engeland gaan verbouwingen niet over rozen. Na een verbouwing van bijna een jaar heropent het Royal Opera House Covent Garden in Londen. De opera 'Le grand macabre' van Ligeti onder regie van Peter Sellars moest echter worden afgelast wegens "technische problemen". Ironisch genoeg was het verbeteren van de sterk verouderde techniek van het theater een van de belangrijkste doelen van de verbouwing. De andere openingsvoorstelling, 'Falstaff', met Bernhard Haitink als dirigent, gaat wel door. De Royal Opera is hierdoor in grote verlegenheid gebracht, om nog maar te zwijgen van financiële problemen: alle zangers worden doorbetaald, hoewel ze niet optreden. Gelukkig was het openingsgala op 4 december binnen een uur uitverkocht. Voor de pechvogels die geen kaartje konden krijgen: de BBC zend de opening integraal uit. (Volkskrant, 24/11/99)
- Het had weinig gescheeld of het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam had zijn deuren moeten sluiten. Een inspectie door gemeentelijke bouw- en woningtoezicht bracht aan het licht dat de vloer van de zaal op instorten stond. Er zijn onmiddelijk zes stutbalken geplaatst. Er was al bekend dat de vloer een zwakke balk kende en ook dat het podium soms millimeters bewoog, maar niemand had verwacht dat de situatie zo erg zou zijn. Het Nieuwe de la Mar bereid zich al een tijd voor op een 40-miljoen kostende verbouwing, die het theater meer zaal- en foyer-ruimte moet geven. (Volkskrant, 13/11/99)
- De Koninklijke Schouwburg in Den Haag heeft een enorm akoestisch probleem. Na de 30 miljoen kostende verbouwing heeft de zaal een vreemde nagalm en zijn de acteurs onverstaanbaar zodra ze midden op het toneel staan. Links vóór op het podium is een plek die daarentegen als luidspreker werkt. Het akoestisch adviesbureau Peutz, dat de verbouwing begeleidde, wijt het probleem aan een niet opgevolgd advies over het aanbrengen van absorberende beplating in de toneeltoren. "Normaal ga je ervanuit dat rond het toneel zij- en achterdoeken hangen", aldus Rob Metkemeier van Peutz, "Dat er nu twee keer [bij 'Oude mensen' en 'De Kersentuin'. red.] een decorontwerper aan het werk ging die het hele toneel leeg wilde laten konden wij niet voorzien."
De gemeente Den Haag, opdrachtgever van de verbouwing van de schouwburg, wijt de situatie aan een misverstand tijdens de toch al vertraagde bouw. Peutz gaat nu alsnog absorberende platen aanbrengen en verwacht dat de akoestiek binnen een maand weer in orde is. Tot die tijd moeten de theatermakers zich behelpen met doeken (AD, 12/11/99)
- In 2002 zal het operahuis La Scala in Milaan voor honderd miljoen gulden worden opgeknapt. Als de opknapbeurt klaar is in 2004, kunnen jaarlijks 120 voorstellingen worden gegeven in plaats van de huidige tachtig, doordat het toneel met de nieuwe apparatuur sneller kan worden omgebouwd. Bovendien kunnen van dit geld de veiligheidsvoorzieningen worden verbeterd. (Parool, 16/10/99)
- In Barcelona is met de opera 'Turandot' het Gran Theatro del Liceu heropend. Vijf jaar geleden brandde dit beroemde operahuis helemaal af. De heropening werd bezocht door ondermeer Koning Juan Carlos en koningin Sofia. Op haar verzoek werd er geen galakleding gedragen bij deze feestelijkheid - de lange avondjurken die vaak al voor de zomer waren besteld moesten in de kast blijven hangen. (Volkskrant, 9/10/99)
- In voorbereiding op 'Elisabeth' heeft het Circustheater in Scheveningen een grondige opknapbeurt ondergaan. De stoelen zijn vervangen er er is meer beenruimte voor de bezoeker. Hiervoor zijn 40 plaatsen opgeofferd. Het totaal aantal stoelen komt daarme op 1726. Ook is het theater ARBO-klaar. In de nok, waar het voorheen tijdens een voorstelling wel 35 graden werd, kunnen de volgspotters nu bij iets behaaglijker temperaturen werken. Overigens zijn er al 130.000 kaarten verkocht, waarmee de belangstelling voor 'Elisabeth' nu vergelijkbaar is met die voor 'The phantom of the opera' en 'Miss Saigon'. (AD, 8/10/99)
- De ondergrondse uitbreiding van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem aan het Onderlangs gaat vrijwel zeker niet door. Door technische problemen zou het project enkele miljoenen duurder worden dan de eerder begrote 35 miljoen. Het Twentse bureau PNO gaat proberen andere financieringsbronnen te vinden en in november wordt de knoop definitief doorgehakt. (Arnhemse Courant, 5/10/99)
- Het geboortehuis van de Belangrijkste Brit van het Millennium wordt nóg authentieker. De verbouwing gaat ongeveer een ton kosten en moet voor de verjaardag van Shakespeare in april 2000 klaar zijn. Er worden meubels geplaatst uit de 16e eeuw die bij de familie Shakespeare thuis hadden kunnen staan. Eén kamer wordt omgebouwd tot werkplaats waarin Shakespeare's vader handmatig schoenen maakte. (Parool, 11/9/99)
- De Meervaart op het Osdorpplein in Amsterdam is bijna klaar. Er moet nog veel gebeuren vóór de officiële opening op 6 november, maar de eerste voorstelling is al gespeeld. Het voormalig cultureel centrum is een volwaardig theater geworden met een grote zaal voor 850 bezoekers en een kleine zaal voor 300. De Meervaart hoopt met haar programmering het derde grote theater van Amsterdam te kunnen worden. Op een open dag in de Meervaart kwam ook Emma van den Heuvel, rondleidster in een ander groot Amsterdams theater, Carré. Zij miste de trekkenwand in de Meervaart: "Waar zijn hier de grepen, ik zie helemaal geen touwen? Bij ons werken we nog met touwen en tegengewichten, dat vinden de mensen ook prettiger. Omdat ze zelf de hoogte kunnen bepalen, meer feeling hebben met het decor." De trekken in de Meervaart worden echter, naar de huidige ARBO-maatstaven, elektrisch bediend. (Parool, 6/9/99)
- In Den Haag wordt in september niet alleen de verbouwde Koninklijke Schouwburg heropend, ook Theater Korzo opent feestelijk haar deuren na een verbouwing/uitbreiding. Het theater en productiehuis voor dans heeft een aantal naastgelegen panden weten te verwerven en krijgt er een dans- en repetitiestudion bij. Het vernieuwde Korzo wordt op 23 september feestelijk geopend. (Theatermaker, 29/8/99)
- Theater de Agnietenhof in Tiel wordt verbouwd. Het aantal stoelen in de grote zaal stijgt met 295 tot 1051. De verbouwing van het dertig jaar oude gebouw kost 16 miljoen gulden, waarvan het leeuwedeel wordt betaald door de gemeente Tiel. De verbowuing moet zijn afgerond in november 2000. (AD, 1/6/99)
- Op 18 september zal de na een verbouwing van enige jaren de Koninklijke Schouwburg in Den Haag weer open gaan. De openingsvoorstelling is een bewerking van 'Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan' van Louis Couperus door Het Nationale Toneel. (AD, 31/5/99)
- In de Bordenhal van het voormalige porselein-imperium Societé Céramique in Maastricht komt het nieuwe theater van het theatergezelschap Het Vervolg. Het gezelschap zat al jaren op een veel te klein zoldertheatertje aan het Vrijthof. De gemeente Maastricht betaalde vier miljoen gulden om het industriële gebouw te verbouwen tot theater, maar het gezelschap moest nog vijf ton ophoesten om het in te richten. Er werd een Comité van Aanbeveling opgericht, waarin onder andere André Rieu en Gerard Reve (eeuwig fan sinds het gezelschap 'De Avonden' op de planken zette) zitting namen. Het gezelschap haalde maar liefst 1,6 miljoen binnen. Het nieuwe Derlon Theater wordt pas in september officieel geopend, maar nu al zijn er midden in de verbouwing proef-voorstellingen van 'De Avonden' te zien. Zakelijk leider Ine Timmer is blij dat Limburg zich meer op theater gaat richten: "Muziek is altijd zaligmakend geweest... De overheid ziet ons nu niet meer als een stelletje rare theatermakers dat af en toe eens een voorstelling maakt." Artistiek leider Hans Trentelman hoopt te kunnen uitgroeien tot een echt stadsgezelschap: "Ik heb visioenen van een locatievoorstelling waarin we in de zaal spelen, op het plein buiten en ook aan de oevers van de Maas." (Volkskrant, 7/5/99)
- Na Pasen wordt De Melkweg in Amsterdam gedeeltelijk verbouwd. Onder andere worden de theaterzaal en het theehuis samengevoegd tot één zaal voor theater en dansvoorstellingen. De kosten voor de verbouwing bedragen 4,5 ton. 3,5 ton daarvan wordt betaald door de gemeente Amsterdam. (AD, 1/4/99)
- Op 9 april gaat na zes maanden het café-restaurant van De Brakke Grond weer open. Na het faillisement in oktober '98 had eigenaar Interbrew heel wat moeilijkheden om een nieuwe uitbater te vinden, maar dat probleem is van de baan. Een horeca-holding die al verschillende cafés in Amsterdam uitbaat, werd bereid gevonden café-restaurant De Brakke Grond nieuw leven in te blazen. Er moest alleen verbouwd worden om het saaie interieur te verbeteren. Dat de nieuwe uitbaters goede ideeën hebben, wordt al zichtbaar in de plannen voor die verbouwing. Elementen uit de Rode Zaal die nu nog liggen te rotten in de kelders van De Brakke Grond krijgen een plaatsje in het café, zodat de sfeer van de Rode Zaal daar wordt doorgetrokken.
De officiële opening is op 9 april om 19.00 uur, en vanaf dan is het café weer gewoon open, dus kan je ook later binnenspringen. (Bram, 26/3/99)
- Kleine Komedie gaat benefiet! In september zullen er zo'n tachtig kleinkunstartiesten een maand lang belangeloos optreden om een ingrijpende renovatie van het theater mogelijk te maken. De artiesten is gevraagd een "technisch eenvoudig" optreden in elkaar te zetten, aangezien de Kleine Komedie in september door de verbouwing maar gedeeltelijk bespeelbaar is. De optredens zullen één ton van de benodigde 1,5 miljoen opbrengen. Het overige deel wordt door sponsors, de stichting Vrienden van de Kleine Komedie, het theater zelf en de gemeente Amsterdam opgebracht. De verbouwingen komen voort uit de gewijzigde ARBO-wetgeving. (Parool, 19/3/99)
- Het wereldberoemde Schillertheater in Berlijn wordt mogelijk heropend als thuisbasis van de Berliner Festspiele. Het Filmfestival van Berlijn en het Theatertreffen zullen er onderdak vinden. Het Schillertheater was na de oorlog het belangrijkste Westberlijnse theater, maar werd in 1986 gesloten, omdat de kosten met 30 miljoen mark per jaar nogal uit de hand waren gelopen. (AD, 11/3/99)
- De renovatie van het Bolsjoi Theater in Moskou gaat zo'n 400 miljoen gulden kosten. Het gebouw moet aan de ene kant worden hersteld in haar oorspronkelijke staat (het theater is gebouwd in 1825) en moet aan de andere kant worden gemoderniseerd. De Russische staat hoopt op sponsors. (AD, 25/2/99)
- De gemeente Haarlem heeft besloten dat er geen theater komt op het te bebouwen Enschedé-terrein, nadat ongeveer 3000 bewoners een bezwaarschrift hadden ingediend tegen de hoogte van het nieuwe gebouw. Het theater zou 24,5 meter hoog worden. Zonder theater wordt het complex, waarin onder andere een rechtbank, horeca, winkels, woningen en een parkeergarage worden opgenomen, niet hoger dan 18 meter. De gemeente wil nu de huidige schouwburg laten opknappen. (Parool, 9/9/98)
- Amsterdam gaat investeren in de verbouwing van bekende culturele accomodaties. Onder andere wordt de fundering van Frascati voor 4,2 miljoen gulden hersteld. (Telegraaf, 2/9/98)
- Het Schouwburgplein in Rotterdam moet worden opgeknapt, zodat er minder plassen op liggen. De kosten hiervoor worden geschat op 635.000 gulden. (AD, 13/6/98)
- In New York wordt Radio City Music Hall gerestaureerd voor z'n 60 miljoen dollar. (Telegraaf, 12/6/98)
- De gemeente Amsterdam wil 625.000 gulden uittrekken voor de renovatie van het Openluchttheater in het Amsterdamse Bos. De werkzaamheden zullen bestaan uit het vernieuwen van het podium en de aanleg van een beter drainage-systeem. In het uit de jaren '50 stammende theater zijn jaarlijks in de zomer voorstellingen te zien, die gemiddeld 40.000 à 50.000 bezoekers trekken. (Theatermaker, 1/5/98)
- Het Cultureel Centrum Amstelveen ondergaat een grondige opknapbeurt, wordt uitgebreid met een zaal voor driehonderd man en krijgt een nieuwe naam: Schouwburg Amstelveen. Dit moet leiden tot meer ruimte voor minder commerciële produkties, die nu vaak de dupe worden van het ruimtegebrek. De verbouwing moet in 2000 klaar zijn en gaat zo'n vijf miljoen gulden kosten. (Parool, 16/4/98)