oude meuk

Onderwerp

Brussel (6 nieuwsberichten)

  • De Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel wordt heropend na een zes jaar durende verbouwing. Het theater werd in 1857 ontworpen door de Brusselse architect Baes en dreigde aan het eind van de vorige eeuw in elkaar te storten. Tijdens de grootscheepse renovatie week het vaste KVS-toneelgezelschap uit naar een voormalige bottelarij van de Brusselse brouwerij Bellevue. Vanaf woensdag is in de KVS de nieuwe voorstelling van Ultima Vez te zien. (ANP, 6/4/06)

    meer over: verbouwing


  • Gent en Brussel staan deze week volop in de spotlights. 13 december gaat in de Utrechtse Stadsschouwburg het festival Gentse Geesten van start: theater, cabaret, film en muziek geselecteerd door Gentse gastprogrammeurs. Dito'Dito speelt tegelijkertijd in de Brakke Grond een deel van haar oeuvre in de special 'Brussel-Amsterdam'. Waar theatermakers als Dirk Tanghe, Alain Platel, Arne Sierens en Dirk Pauwels vooral proberen de Gentse ziel bloot te leggen, waagt het theatercollectief Dito'Dito zich in Brussel aan politiek geĆ«ngageerd teksttoneel. Oprichter Willy Thomas: "Door de eeuwige taalstrijd wordt in Brussel alles wat je doet al snel politiek". Thomas kan nog steeds verloren raken in Brussel. In tegenstelling tot Gent, waar je na twee weken alles gezien hebt. Dirk Tanghe komt dan weer niet graag in Brussel: "Ik vind dat ze daar te veel kunst kakken". (Volkskrant, 13/12/00)

    meer over: Dirk Tanghe


  • Ook Franz Marijnen geeft er de brui aan. Na zeven jaar stapt hij op als directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Het waren zeven magere jaren; al in 1996 dreigde Marijnen op te stappen vanwege de financiĆ«le situatie en nu is ook nog de jaarlijkse subsidie van een kleine vier ton paar jaar geschrapt. Volgens de oud-directeur is het echter niet het geld wat hem de das om deed: "Ik neem evenwel geen ontslag om gezondheidsrederen, maar wel om te vermijden dat ik om gezondheidsredenenen defintief moet afhaken. (AD, 6/9/00)


  • De Vlaamse minister van cultuur wil praten met Rick van der Ploeg over de oprichting van een Vlaams/Nederlands huis in Brussel. Rick stelde vorig jaar in Gent al voor om in Brussel een centrum te openen als tegenhanger van De Brakke Grond in Amsterdam. Volgens Rick zou het een plek moeten zijn voor intellectuelen, kunstenaars en politici om in discussie te gaan over Europese cultuur. (AD, 13/3/00)

    meer over: De Brakke Grond


  • Theater de Korre houdt nog hoop op subsidie. Zakelijk leider Robrecht de Spiegelaere heeft persoonlijk een nieuw beleidsplan naar Brussel gebracht. Daar had de Belgische Raad voor Cultuur hun eerste beleidsplan "gespeend van elke visie" en "uiterst vaag, summier, onrijp en ondoordacht" genoemd. De Korre zelf wijt dit aan het feit dat het gezelschap op het moment van schrijven nog op zoek was naar een artistiek leider. Die werd later gevonden in de persoon van Josse de Pauw. (TM, 0/3/00)


  • De culturele manifestatie Brussel 2000 is een succes. Er zijn zo'n 30.000 passepartouts verkocht, 10.000 meer dan de organisatie gehoopt had. Volgens de bewoners van Brussel zijn het voornamelijk mensen van buiten die door de stad rond 'hupsen'. (AD, 28/2/00)

praat mee

schrijf een mini