Onderwerp
Stadsschouwburg Amsterdam (22 nieuwsberichten)
- De nieuwe zaal tussen de Stadsschouwburg en de Melkweg in Amsterdam krijgt de naam Rabozaal. Eind dit jaar moet de zaal worden opgeleverd, vanaf februari 2009 wordt hij bespeeld. De Rabobank Amsterdam en omstreken is 'founding partner' geworden van de drie culturele instellingen achter de nieuwe zaal: de Stadsschouwburg, de Melkweg en Toneelgroep Amsterdam. De overeenkomst tussen de bank en de instellingen geldt voor vijf jaar.
De Stadsschouwburg gebruikt het geld van de bank ook om de verbouwing van het voorgebouw tot 'Stadsfoyer' te financieren. De ingang van het Uitburo, de Theater- en Filmboekwinkel en het bespreekbureau van de Stadsschouwburg komen ook in de Stadsfoyer. De drie instellingen zijn van plan de schouwburg, nieuwe zaal en de Melkweg ook samen te gebruiken voor festivals, waarbij een capaciteit van vijfduizend mensen ontstaat.
"Toneel is voor sponsoring nogal lastig. Concertgebouwen worden door bedrijven als betrouwbaar gezien: aan een klassiek concert kan weinig fout gaan. Een stuk van Shakespeare dat wordt uitgevoerd door Toneel Groep Amsterdam, kan heel traditioneel zijn, maar er kunnen ook naakte mensen over het podium rennen," zegt schouwburgdirecteur Melle Daamen. "Wij waren dus al blij dat een groot bedrijf het aandurfde met ons in zee te gaan." (Parool, 21/1/08)
- De nieuwe vlakke vloerzaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt minstens een half jaar later geopend dan gepland: najaar 2008 in plaats van maart 2008. De vertraging is te wijten aan de gemeente, die te lang doet over het goedkeuren van de staal- en betonconstructies in het gebouw. Na incidenten met nieuwbouw, zoals op het Bos en Lommerplein in Amsterdam, zijn de gemeentelijke controles verscherpt. Het huidige budget van 31,3 miljoen euro zal door de nieuwe vertraging overschreden worden. Komend voorjaar zal wel de verbouwing beginnen van het voorhuis van de schouwburg tot stadsfoyer. (Volkskrant, 7/12/06)
- Toneelgroep Amsterdam, de Stadsschouwburg en het Holland Festival hebben een plan opgesteld om jaarlijks tien buitenlandse producties naar Amsterdam te halen en twee coproducties op te zetten. "Op muziek- en museumgebied is Amsterdam met het Concertgebouw, het Muziektheater en het Van Gogh museum toonaangevend in Europa", aldus Stadsschouwburgdirecteur Melle Daamen, "Maar op toneelgebied blijven we achter in vergelijking met bijvoorbeeld Berlijn of München."
Het probleem is de kostenstijging van internationale produkties. "Op dit moment kunnen wij grote, belangrijke producties niet naar de stad halen. Internationale theatergrootheden als Christoph Marthaler of Frank Castorf gaan aan onze neus voorbij. Zelfs groepen als die van Alain Platel of Les Ballets C de la B. kunnen we niet meer betalen".
Het plan kost 2,7 miljoen euro, waarvan 1,9 miljoen afkomstig is uit de reguliere programmabudgetten van Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg. Acht ton moet van de gemeente Amsterdam komen, één ton van diverse fondsen. De gemeente Amsterdam heeft budget beschikbaar voor de internationale positionering van de stad in het kader van 'Amsterdam Topstad'. Op 27 september beslist de gemeenteraad over te toekenning van die gelden. (NRC, 16/9/06)
- De opvolger van Het Theaterfestival gaat TF-1 heten. Festivalleider wordt Jeffrey Meulman en de eerste editie vindt plaats van 26 augustus t/m 10 september 2006 in Amsterdam. Het festival sluit af met het Gala van het Nederlands Theater, waar de VSCD toneelprijzen worden uitgereikt.
TF-1 krijgt vier "themakanalen": TF-1 is de Nederlands Vlaamse theaterselectie, tien voorstellingen (grote en kleine zaal) gekozen door een jury onder leiding van Monique van de Ven. Bovendien worden binnen TF-1 drie finalisten voor Toneel Publieksprijs gespeeld. TF-2 wordt het Amsterdam Fringe Festival, waarin theatervernieuwing en jonge makers centraal staan. TF-3 is het randprogramma met veel verdieping. TF-4 toont de keuze van de Vlaamse jury in de Brakke Grond.
TF-1 is een gezamenlijk initiatief van de Stadsschouwburg Amsterdam, de VNT, Het TIN, Bureau Promotie Podiumkunsten en het Holland Festival. Op 17 mei maakt Monique van de Ven de juryselectie bekend. (Redactie, 20/4/06)
- Er komt dit jaar toch een Theaterfestival in Amsterdam, zij het een interim-editie. Nadat zowel het Ministerie van OC&W als de gemeente Amsterdam de subsidie aan het door Arthur Sonnen geleide festival stopzetten, leek het doek definitief gevallen. Met ondersteuning van de Vlaamse poot, die wel bleef bestaan, en de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt van 5 t/m 10 september een eenvoudig festival georganiseerd. Daarnaast zijn vijf partners -VNT, Bureau Promotie Podiumkunsten, het Holland Festival, Stadsschouwburg Amsterdam en het TIN- bezig met het opzetten van een nieuw festival voor Nederlandstalig toneel.
De selectie voor Het Theaterfestival 2005 is gemaakt door de Vlaamse curator Cis Bierinckx. Hij koos de volgende negen voorstellingen:
(NRC, 6/5/05)
- Café Cox, het theatercafé in de Stadsschouwburg Amsterdam, moet worden ontruimd. Dat is de uitslag van een rechtszaak die de schouwburg had aangespannen tegen de beruchte horeca-tycoon Sjoerd Kooistra, eigenaar van het café. Kooistra, die onlangs door de gemeente Amsterdam in de ban werd gedaan, heeft aangekondigd het pand niet vrijwillig te zullen verlaten. De schouwburg heeft een deurwaarder ingeschakeld, die met bijstand van de politie het pand binnen enkele dagen zal ontruimen.
Café Cox opende 15 jaar geleden haar deuren en werd al snel de stamkroeg van Toneelgroep Amsterdam. In 1997 verkochten de oprichters het café aan Passania, het bedrijf van Kooistra. Sindsdien is het een komen en gaan van uitbaters en bleven de theatermakers weg. Eind 2003 vroeg directeur Melle Daamen de rechtbank om ontbinding van de huurovereenkomst, een verzoek dat op 20 juli werd ingewilligd. (Redactie, 17/8/04)
- De theaters aan het Leidseplein willen meer samenwerken. Het gaat om de Stadsschouwburg Amsterdam, Bellevue/Nieuwe de la Mar, de Balie, de Melkweg en Paradiso. De directeuren van deze theaters vormen het bestuur van de Stichting Samenwerkende Leidseplein Theaters. Marc Verstappen, directeur van Villanella, gaat 'De Nachten' naar Amsterdam halen. Begin 2005 zal dit Antwerpse 'Crossing Border' op het plein neerstrijken. Volgend jaar wordt 'Kunstkoters' verwacht, een culturele manifestatie voor het hele gezin, ook in de koker 'Heavenhotel' over vreemdelingen. (Parool, 7/10/03)
- De horeca rond het Leidseplein maakt zich zorgen. Zal de hogere nieuwe schouwburg niet een schaduw werpen op het plein vol met terrassen? De ondernemers vragen de gemeente om de plannen te herzien. Zij denken dat als de architect enkele ruimtes ondergronds plaatst het gebouw als geheel lager kan worden. Zij verwijzen hierbij naar de nieuwbouw van het Van Goghmuseum. (Amsterdams Stadsblad, 23/4/03)
- In Amsterdam heeft de Stadsschouwburg de definitieve nieuwbouwplannen gepresenteerd voor de nieuwe vlakke vloer-zaal. In het ontwerp van architect Jim Klinkhamer komt de nieuwe zaal te liggen tussen de oude zaal van Stadsschouwburg aan de ene kant en de Melkweg aan de andere. Daarnaast bestaat het plan uit kantoren voor de schouwburg en Toneelgroep Amsterdam, twee repetitieruimtes en een uitbreiding van zaal The Max van de Melkweg. Tenslotte krijgt de schouwburg zelf een facelift: de AUB-Ticketshop en de Theatre Bookshop verdwijnen en alle oude schouwburgingangen komen weer in gebruik. Op de begane grond komt een 'Stadsfoyer', met een horeca-voorziening die de hele dag geopend zal zijn.
Klinkhamer heeft naar eigen zeggen geprobeerd de nieuwbouw zo "zacht" mogelijk in te passen in de bestaande bebouwing. De kap van de nieuwe zaal steekt een paar meter boven de huidige schouwburg uitsteen. Een glazen gang zal de nieuwe en de oude zaal verbinden, ook komt er een verbinding met de Melkweg. Omdat alle zalen zonder geluidsoverlast van elkaar bespeeld kunnen worden, is het hele complex te gebruiken voor festivals.
De verbouwing kan, als alles goed gaat, in de zomer van 2004 beginnen en de nieuwe zaal kan dan begin 2007 worden opgeleverd. Een vertragende factor daarin kan zijn dat buurtbewoners, die vrezen voor minder zonlicht en meer overlast van fietsen, bezwaren gaan indienen tegen de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. De totale kosten voor het plan bedragen 29,5 miljoen euro, die door de gemeente Amsterdam betaald zullen worden. De verbouwing van de Stadsschouwburg die deze herfst plaatsvindt, staat overigens los van de nieuwbouw. (NRC & VNG, 11/4/03)
- De grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam gaat van half juli tot eind december dit jaar dicht. Net als alle andere schouwburgen moet de schouwburg haar trekkenwand vernieuwen. Tegelijk wordt de rest van de zaal onder handen genomen: er komt een klimaatinstallatie, het schilder en stuc-werk wordt opgeknapt en de stoelen worden gerenoveerd. Door de helling in de zaal iets te vergroten, moeten de zichtlijnen beter worden. De kosten van de verbouwing liggen zo rond de 6 miljoen euro, waarvan ongeveer 4 miljoen naar de nieuwe trekkenwand gaat.
De schouwburg gaat niet helemaal dicht, benadrukt directeur Melle Daamen. Zo zal de hippe twintigers-salon Urban Myth gewoon doorgaan en gaan verschillende groepen iets locatie-achtigs maken in de publieksruimtes. Door de verbouwing is de grote zaal niet beschikbaar voor Het Theaterfestival. Voor de grote-zaalprogramering zal het festival uitwijken naar de Meervaart in Osdorp. (VNG, 7/4/03)
- Twee Amsterdamse organisaties protesteren tegen de bouw van de nieuwe theaterzaal tussen de Stadsschouwburg en de Melkweg. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad vreest vooral de grootschaligheid van de uitbreiding, die met 40 meter hoger wordt dan de huidige toneeltoren. "Daarmee reduceert zij de bestaande schouwburg tot een mallotig aanhangsel.", aldus een 'zienswijze' van de vereniging aan de gemeente. Het Cuypersgenootschap, dat behoud van de 19e eeuwse archtitectuur nastreeft, verzet zich vooral tegen het plan om ook het interieur van de schouwburg aan te pakken. (NRC, 29/1/03)
- Toneelgezelschappen Courage en Het Toneel Speelt zijn niet langer vaste bespelers van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Directeur Melle Daamen: "De omvang van hun voorstellingen en de kwaliteit zijn niet onderscheidend genoeg. Wat mij betreft is er maar één huisgezelschap, en dat is Toneelgroep Amsterdam." Verder wil Daamen meer ruimte voor film, beeldende kunst, nieuwe media en events. Hij wil de schouwburg ontdoen van haar stoffige imago en het bezoekersaantal van 110.000 per jaar naar 190.000 brengen. Als in 2003 met de bouw van de nieuwe vlakkevloerzaal wordt begonnen, zal meteen ook worden gewerkt aan een uitnodigender toegang tot het gebouw. De vitrines bij de ingang zullen verdwijnen en er komt een grand café in de huidige foyer. Daamen: "De schouwburg moet de hele dag toegankelijk zijn." (Parool, 20/6/02)
- In juni lijkt er eindelijk een beslissing te vallen over de nieuwe directeurs voor de Amsterdamse Stadsschouwburg. Op dit moment zijn er nog twee kandidaten over die voldoen aan de eisen van de sollicitatiecommissie onder leiding van wethouder van cultuur Saskia Bruines. Zowel Melle Daamen, directeur van de Mondriaan Stichting, als Jacques van Veen, zakelijk leider van het Holland Festival, hebben de test op vermeende managementskwaliteiten overleefd. De nieuwe directeur moet de aanstaande verbouwing van de Stadsschouwburg begeleiden én overweg kunnen met Ivo van Hove, de nieuwe artistiek leider van huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam. (Volkskrant, 25/4/01)
- Het conceptprofiel van de nieuwe directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam is vastgesteld. De nieuwe directeur moet in dienst zijn van de gemeente Amsterdam. Hierbij komt een zware programmeringsafdeling. Belangrijke kandidaat is Jacques van Veen, zakelijk leider van het Holland Festival en voorheen directeur van de Groningse Schouwburg. (AD, 8/12/00)
- Ivo van Hove heeft 100 voorstellingsavonden geclaimd in de Amsterdamse Stadsschouwburg voor het seizoen 2001/2002. Hij wil dat zijn TGA weer het huisgezelschap van de schouwburg wordt. Programmeur Luuk van Eijk vindt het "heel vervelend". Hij brengt liever een breed aanbod aan voorstellingen en gezelschappen. De ruimte wordt wel erg krap omdat ook Het Toneel Speelt meer avonden opeist en een opera een grote hap uit de beschikbare avonden neemt. Volgens Van Eijk is er één voordeel aan deze situatie: het is nu eens te meer duidelijk dat de tweede zaal op de Leidseplein hard nodig is. De Amsterdamse stadsbestuur neemt hierover volgende maand een beslissing. (Volkskrant, 26/10/00)
- Er zal snel een nieuwe directeur voor de Amsterdamse Stadsschouwburg benoemd moeten worden. De ondernemingsraad van de schouwburg en wethouder Saskia Bruines zijn hard aan het brainstormen. Na het kerstreces zal de procedure beginnen. Aangezien de fusie tussen het huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam en de schouwburg niet doorgaat is er plaats voor een klassieke theaterdirecteur in plaats van een intendant. Deze theaterdirecteur zal het theater tot het eerste toneelpodium van het land moeten uitbouwen.
Het is al bijna zeker dat het nieuwe vlakke vloertheater tussen de schouwburg en de Melkweg er komt. De gemeente heeft geld over omdat de uitbreiding van het Stedelijk Museum voorlopig niet doorgaat. Het nieuwe theater gaat zo'n 55 miljoen gulden kosten.
De huidige directeur van de Stadsschouwburg, Henk van der Wolf, werd vier jaar geleden aangesteld om na het vertrek van Cox Habbema de boel een half jaartje waar te nemen. Er werden echter geen knopen doorgehakt over de toekomst van de Stadsschouwburg en Van der Wolf is gebleven. De Amsterdamse Kunstraad vindt het nu tijd voor "bevlogen, creatief en initiatiefrijk leiderschap". De Raad heeft in haar advies veel kritiek geuit op de schouwburg en stelt voor 3,5 ton op de begroting te korten. De Kunstraad maakt de vergelijking met Theatercombinatie Nieuwe de la Mar/Bellevue, die met een kwart van de subsidie die de schouwburg krijgt hetzelfde aantal bezoekers trekt. "Die vergelijking is absurd', zegt Van der Wolf. De Stadsschouwburg is een toneelhuis en geen pretfrabriek, aldus Van der Wolf: "In augustus hebben wij ook twee van dergelijke voorstellingen gehad, 'Stomp' en de musical 'Tsjechov': 20.000 bezoekers in één maand. Dat is echt geen verdienste, dat is gewoon risicoloos programmeren."
Het ziet er naar uit dat wethouder Bruines het advies zal niet zal opvolgen. Ze is erg te spreken over het leiderschap van Van der Wolf: "Eigenlijk is de Stadsschouwburg al het mooiste toneelpodium van het land." (Volkskrant, 27/9/00)
- Petra Laseur ergert zich aan de toestand van de Stadschouwburg Amsterdam. "Die grauwsluier die erover hangt! Treurig!" Laseur denkt dat er veel meer van te maken is: "Ik wil dat mensen het er leuk hebben. Dat er sfeer is. Goed eten en drinken. Mooie lunchvoorstellingen. Ik zou er bij betrokken willen zijn, als adviseur. Waarom niet? Niets op artistiek of zakelijk gebied, uiteraard. Maar wat betreft pand, personeel, publiek: graag. Eens even haarfijn uitzoeken hoe je het kunt opknappen." (Volkskrant, 14/9/00)
- Fusies zijn uit; de eerste is alweer afgelast. Toneelgroep Amsterdam, de Stadsschouwburg en de gemeente Amsterdam zijn het erover eens dat de bouw van een nieuw vlakke-vloertheater tussen de Stadsschouwburg en de Melkweg belangrijker is dan de samenvoeging van de organisaties van schouwburg en TGA. De gemeente is bezig om 51 miljoen gulden vrij te maken in de begroting voor de bouw van dat theater. Daarna wordt een nieuwe directeur van de schouwburg gezocht, die voor een periode van minstens vijf jaar wordt aangesteld. Op dit moment wordt de schouwburg geleid door interimdirecteur Henk van der Wolf. (Volkskrant, 10/12/99)
- Architect Jim Klinkhamer, die eerder de uitbreiding van de Melkweg heeft ontworpen, heeft vorige week een plan gepresenteerd voor het nieuwe theater aan het Leidseplein in Amsterdam. Volgens cultuurwethouder van der Giessen is dit écht het laatste plan. Het theater zal boven het achtertoneel van de Stadsschouwburg en een deel van de Melkweg komen te zweven. Het nieuwe plan maakt een kostbare akoestische scheidingswand tussen de Melkweg en het theater overbodig. Er zal gelijktijdig in de Stadsschouwburg en in het nieuwe theater gespeeld kunnen worden, het monument Stadsschouwburg zal ongeschonden blijven en de nieuwe zaal 'The Max' van de Melkweg kan tien meter worden doorgetrokken. In het nieuwe theater komen 525 zitplaatsen. Zonder tribunes, bijvoorbeeld tijdens een popconcert, kunnen er 1200 mensen in. Er zijn nog twee obstakels die de bouw kunnen verhinderen: de gemeente moet bereid zijn 38,4 miljoen van de benodigde 51 miljoen voor haar rekening te nemen, en het theater zal vijf meter boven de Stadsschouwburg uitsteken. Dat is vijf meter te hoog, volgens het bestemmingsplan. (Parool, 25/2/99)
- Volgens ingewijden zal er in Amsterdam een nieuw theater komen tussen de Stadsschouwburg en de Melkweg, dat bespeeld zal worden door TGA. Dit is de voornaamste conclusie van het rapport dat topambtenaar George Lawson schrijft in opdracht van het ministerie van OC&W, dat binnen enkele weken wordt verwacht. Zowel TGA als de gemeente Amsterdam staan positief tegenover het plan, zodat de voornaamste vraag blijft wat het advies van Lawson zal zijn over het bestuur van deze zaal. Moet de Stadsschouwburg een eigen directeur houden of moeten de twee zalen en het gezelschap geleid worden door één persoon (een intendant)? Vanzelfsprekend circuleert er al een lijstje namen voor de verschillende functies en visies op hoe het nou moet met de Stadsschouwburg zijn er ook genoeg. Genoemd zijn Theu Boermans ("Het zou goed zijn als er nieuwe gezichten komen. Ikzelf? Dat is niet aan de orde."), ex-Rotterdamse Schouwburgdirecteur Carel Alons ("Wat wij probeerden in Rotterdam had eigenlijk in Amsterdam gemoeten."), George Lawson zelf en vooral Ivo van Hove, al dan niet samen met de zakelijk leider van het Holland Festival Jacques van Veen. Die zouden in ieder geval de broodnodige sfeer weer kunnen terugbrengen in de Stadsschouwburg, want sinds het vertrek van Cox Habbema, bijna drie jaar geleden, was het er niet meer zo gezellig als tijdens het laatste Holland Festival. (Volkskrant, 12/2/99)
- George Lawson is de topambtenaar van het ministerie van OC&W die voor de gemeente Amsterdam onderzoek zal gaan doen naar een nieuw vlakke vloer-theater aan het Leidseplein. Lawson zal niet alleen kijken naar de exploitatie- en beheersmogelijkheden, maar ook naar het mogelijke beleid en de artistieke toekomst van de Stadsschouwburg, Toneelgroep Amsterdam en het nieuwe theater. Volgens wethouder Jikkie van de Giessen moet dit het laatste onderzoek worden naar een nieuwe zaal voor TGA. (Volkskrant, 16/10/98)
- Het Ministerie voor OC&W onderzoekt in opdracht van de gemeente Amsterdam of het mogelijk is om een geheel nieuw theater te bouwen achter de Stadsschouwburg. Het theater zou moeten komen op de plaats van het achterhuis van de schouwburg en gedeeltelijk op bestaande bebouwing van De Melkweg. Het nieuwe theater wordt een vlakke vloer-theater voor Toneelgroep Amsterdam. (Parool, 14/10/98)