Onderwerp
internet (22 nieuwsberichten)
- De Stichting Literaire Rechten Auteurs (LIRA) opent dit najaar een webwinkel, waar toneelgroepen teksten kunnen kopen en direct auteursrechten afdragen. LIRA wil daarmee schendingen van de Auteurswet in het amateurtheater tegengaan. Vanaf 26 november kunnen gezelschappen voor 4,95 euro één tekst downloaden. Met dat bedrag hebben ze voldaan aan de auteursrechten voor het eenmalig verveelvoudigen van dit intellectueel eigendom. Volgens Schelte van Ruiten van LIRA gebeurt het nu geregeld dat amateurgezelschappen toneelteksten kopiëren zonder daarbij auteursrechten af te dragen aan de schrijver daarvan. (Volkskrant, 30/8/07)
- Theatergroep De Lege Ruimte uit Assen geeft volgende week dinsdagavond 26 juni als eerste theatergezelschap in Nederland een voorstelling in Second Life. Het heet 'Wachten op Hem', naar 'Wachten op Godot' van Beckett. De voorstelling wordt gespeeld door virtuele acteurs in een virtueel theater. Studenten en medewerkers van Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben de omgeving 'gebouwd'. Om de 'acteurs' te laten bewegen, zijn speciale animaties gemaakt. Hun tekst is te lezen in tekstbalkjes, die onder in beeld verschijnen. De voorstelling begint dinsdag om acht uur en duurt twintig minuten. (ANP, 19/6/07)
- Choreograaf William Forsythe spamt! In een kettingmail dat ook Moose bereikte, schrijft hij: "Spread the word please and have people send letters if possible, it's very important. Thanks so much." Het stadsbestuur van Frankfurt am Main is dan ook van plan zijn ballet, het wereldberoemde Ballett Frankfurt, op te doeken. Forsythe: "Ik wist van niets, maar ze zijn bezig met een haalbaarheidsonderzoek om Ballett Frankfurt te vervangen door een gastbespelingsconstructie. Iedereen vraagt of mijn e-mailbericht geen 'hoax' was. Was het maar waar!" (VNG & Parool, 31/5/02)
- Uit onvrede over de John Kraaijkamp Musical Awards gaat de site MusicalFan vanaf volgend jaar hun eigen prijzen uitreiken. MusicalFan mist de categorie 'Beste Nederlandse Musical', bij de genomineerden 'Rex' en wil een eerlijke kans voor 'Nijntje'. De nieuwe prijzen zullen 'De Duim' gaan heten. (NRC, 27/3/02)
- Twintigduizend toneel-, dans-, cabaret-, opera- en musicalvoorstellingen en vele digitale museumcollecties zijn sinds deze week toegankelijk via internet. Met een database theaterproducties, een catalogus en een adressenbestand maakt het Theater Instituut Nederland (TIN) de theatergeschiedenis toegankelijk voor een groot publiek. In de database staan theaterproducties vanaf 1988 tot heden, waarbij alle medewerkers aan de productie worden vermeld, evenals het spelende gezelschap, en data van premières. De catalogus bevat gegevens uit de mediatheek en uit de museummaterialen van het TIN. (AD, 12/10/01)
- Er bestaat sinds kort een website voor hardcore Shakespeare-liefhebbers. Voer in deze zoekmachine een woord of zinsnede uit het gehele oeuvre van de Bard in en de betreffende tekst wordt je, samen met een verwijzing naar het juiste toneelstuk, voorgeschoteld. Het adres: www.rhymezone.com/shakespeare. (Volkskrant, 18/4/01)
- "Big Brother voor asielzoekers", zo noemt de Duitse regisseur Christoph Schlingensief zijn containerproject in het kader van de Wiener Festwochen. In een wooncontainer stopt hij twaalf - echte - asielzoekers, die via internet gevolgd en weggestemd kunnen worden. Weggestemde asielzoekers worden - echt - per getraliede auto weggevoerd en het land uit gezet. Wie wordt uitgezet krijgt wel een de kans om onder te duiken. Met dit projekt wil de regisseur protesteren tegen Haider's 'Realpolitik'. (Volkskrant, 7/6/00)
- Per september 2000 zal de Theatermaker ook op Internet te vinden zijn. Een selectie oude en nieuwe artikelen zal vanaf dan te raadplegen zijn op www.theatermaker.nl. Daarnaast zet de redactie een aparte site op voor leerlingen en docenten CKV. Op deze site kunnen CKVers direct vragen stellen aan de redactie over voorstellingen, gezelschappen, schrijvers, acteurs, of internationaal theater. De URL van deze site is www.ckvservice.nl. (TM, 0/6/00)
- De Raad voor Cultuur had zwaar ingezet op internet als verspreidingsmiddel voor het Advies Cultuurnota. Vanaf twaalf uur zou het hele advies beschikbaar zijn op www.cultuur.nl, maar de vele artistiek leiders, dirigenten, mimers en andere geïnteresseerde culturello's kregen nul op het rekest. Door de grote interesse was de site zo goed als onbereikbaar. De Raad houdt vol dat de server niet down is gegaan, maar alleen "vrij traag" was. De Raad meldt ook dat de website 7000 bezoekers heeft gekregen op maandag 15 mei. (Volkskrant, 18/5/00)
- Schouwburg De Meerse in Hoofddorp heeft een virtuele primeur. Voor de voorstelling 'Python, als liefde je wurgt' konden kaarten via internet worden besteld, betaald en thuis geprint. Dit laatste is een wereldprimeur van internetbedrijf Global Rangers. Ongeveer honderd mensen maakten gebruik van de nieuwe service. (AD, 13/5/00)
- Maandag 8 mei zal er in de Kleine Komedie een benefietvoorstelling worden gehouden voor het tijdschrift Sketch. Het noodleidende vakblad voor theateramusement dreigt na vier jaar ten onder te gaan. "Inhoudelijk en redactioneel gaat het goed met Sketch", stelt voorzitter Jacques Klöters deze maand in een inlegblad in TM, maar financieel balanceert het blad boven de afgrond. Een aantal methoden om aan meer geld te komen passeren in het inlegblad de revue. Zo wil men onder andere de mogelijkheid van publiceren op internet onderzoeken. Alle beetjes helpen en iedereen wordt uitgenodigd voor de voorstelling waaraan onder andere Peter Heerschop, Bram Vermeulen en Theo Nijland aan meewerken. (TM & VNG, 0/5/00)
- De rock-opera 'Lifehouse' van Pete Townshend, oudlid van de rockband The Who, is in het Londense Sadler's Well Theatre in première gegaan. 'Lifehouse' gaat over de verschuiving van menselijke contacten naar een digitaal communicatienetwerk, en werd dertig (!) jaar geleden als filmscript geschreven. Geldschieters waren destijds echter niet geïnteresseerd in de combinatie van science fiction, spiritisme en rock & roll. Townshend heeft nu plannen om de rock-opera in maart of april ook via het internet te verspreiden. (Parool, 28/2/00)
- De Raad voor Cultuur heeft de Webwijzer prijs van januari gewonnen. De prijs is ingesteld door minister Van Boxtel van nieuwe media en wordt toegekend aan de beste overheidssites op internet. De site is ontwikkeld door Media !ntegration en gemaakt door Media @vantage. (AD, 25/2/00)
- Naar schatting 12.000 mensen hebben een uitvoering van 'La Traviata' live via het internet bekeken. Deze productie werd in het Rotterdamse Ahoy' door het Nederlands Balletorkest en dirigent Ed Spanjaard uitgevoerd. Verslaggever Paul Janssen was niet onder de indruk: "Zo'n 'webcast' mag een leuk speeltje zijn, maar waar het vooralsnog op neer komt, is vier uur luisteren naar een gemankeerde radiouitzending met hier en daar wat plaatjes." (Parool, 24/1/00)
- Het TIN is on-line! En de toekomst is veelbelovend: vanaf september kunnen leden van het Theater Instituut Nederland de database met productiegegevens raadplegen. (VNG, 3/1/00)
- Het Zuidelijk Toneel zal op 26 oktober tussen 10 en 22 uur op haar website live verslag doen van de opbouw en de uitvoering van de voorstelling 'India Song' in de Schouwburg van Eindhoven. In een persbericht belooft het Zuidelijk Toneel het evenement de gehele dag met webcams te volgen: "van de aankomst van de vrachtwagens tot en met de reacties van de toeschouwers na afloop". Daarnaast zal het mogelijk te zijn te chatten met dramaturg Bart Van den Eynde, ontwerper Jan Versweyveld en componist Harry de Wit. (VNG, 21/10/99)
- De eerste internetvoorstelling van Nederland, 'De doorwerkers' van cabaretier Bert Klundert is een doorslaand succes geworden. De server van Schouwburg de Storm kon de belangstelling niet aan de de voorstelling moest een dag later herhaald worden. Acda & de Munnik zijn al benaderd voor een vervolgproject, maar weigerden pertinent. "Het heeft natuurlijk te maken met auteursrechten", aldus een woordvoerder van de schouwburg, "maar alles wordt teruggebracht tot het formaat van een dubbele postzegel en de kwaliteit van beeld en geluid laten te wensen over." Overigens mag een eventuele verzamelaar van digitale cabaret-voorstellingen wel een flinke computer meenemen: alleen al 'De doorwerkers' is 315 MB. (Theatermaker, 20/6/99)
- Schouwburg de Storm in Winterswijk zet ter gelegenheid van de opening van zijn nieuwe website de voorstelling 'De doorwerkers' van cabaretier Bert Klundert op Internet. Bij zijn laatste bezoek aan de schouwburg trok zijn voorstelling slechts 16 bezoekers. De Schouwburg ziet het wereldwijd doorgeven van de voorstellingen als tegenprestatie hiervoor. De voorstellingen zijn vanaf 8 mei vanaf 20.30 uur te zien op www.schouwburgdestorm.nl. (AD, 5/5/99)
- Sinds 2 mei 1999 hebben theaterliefhebbers hun eigen nieuwsgroep: nl.kunst.theater. Moose informeerde naar de beweegredenen van de initiatoren, Gerard Tonen, directeur van Schouwburg de Harmonie in Leeuwarden en Paul van Oort, directeur van Theater aan de Schie in Schiedam. Volgens Van Oort zijn schouwburgen als eilandjes: "Wat in de schouwburg in Maastricht wordt bedacht, doet er jaren over om de schouwburg in Groningen te bereiken. Internet geeft eindelijk de mogelijkheid om de publiciteitsmedewerkers van de podia snel te laten overleggen, de directies op de hoogte te stellen van de nieuwste ontwikkelingen." Tonen vindt dat Nederlands theater slecht vertegenwoordigd is op internet: "Ik geloof dat er slechts vier of vijf theaters een volwaardige site hebben. Moet je het in theaterkringen eens hebben over computers, mailinglisten, nieuwsgroepen. Dan wordt er gereageerd alsof men het in Keulen hoort donderen. Discussie over theater is sowieso zeldzaam. Waar vind je nou een podium waar je met elkaar over theater kunt praten? Hopelijk draagt deze nieuwsgroep daaraan bij." (VNG, 3/5/99)
- Joop wil nu ook het Internet hebben! Televisieproducent Endemol wil de interactieve media gaan bestormen. Veel wil topman John de Mol hierover nog niet kwijt. Het concern bezit volgens hem een aantal 'interactieve kroonjuwelen' en er lopen onderhandelingen met een aantal partijen. Over een aantal maanden hoopt hij meer duidelijkheid te kunnen geven. (Parool, 20/4/99)
- Per 1 november is de Nationale Uitlijn van start gegaan. In navolging van de AUB-uitlijn in Amsterdam kan men nu twaalf uur per dag informatie over voorstellingen en concerten in heel Nederland krijgen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om kaarten te bestellen en te laten thuisbezorgen. De Amsterdamse Uitlijn zal in dit initiatief opgaan. Vanaf april verwacht men de diensten ook via internet te kunnen aanbieden. De Nationale Uitlijn is geopend van negen uur 's ochtends tot negen uur 's avonds en kost 75 cent per minuut. het nummer is: 0900 0191 (Theatermaker, 2/12/98)
- Bij het tumultueus verlopen debat 'Hoe echt is echt' vorige week woensdag in Frascati wilde regisseur Cyrus Frisch, die was uitgenodigd vanwege zijn voorstelling 'Jezus/Liefhebber', een shot van vijf seconden opnemen voor zijn nog titelloze film. Het ging om het moment waarop de hoofdpersoon, een door Frisch zelf vertolkte mislukte regisseur, last krijgt van zijn geweten en de camera van z'n schouder haalt, terwijl het publiek achter hem stampij maakt. Frisch, die de opschudding verzorgde door het meenemen van zijn 'acteurs' naar het debat en door niet in te gaan op vragen uit het publiek, en Nes-theaters-progammeur Robert Steijn hebben na afloop echter rustig zitten praten. Gaat het Frisch om het publiek op te fokken? "Ik denk op zo'n moment alleen maar aan het shot. Na afloop ga ik vol zelfhaat naar huis." Vanaf 1 oktober wordt het debat overgedaan op internet. (Volkskrant, 11/9/98)