Onderwerp
theatertherapie (19 nieuwsberichten)
- Karel de Rooij (Mini, van Maxi) gaat met theater mensen helpen bij het inburgeren. Het project van de Rotary, de Mondriaan Onderwijsgroep en theater Diligentia in Den Haag bestaat uit een theaterabonnement voor Haagse inburgeraars. Het abonnement geeft toegang tot beeldende en muzikale voorstellingen, zoals van De Wereldband, Mini & Maxi, het Nederlands Dans Theater, Montezuma's Revenge en de Ashton Brothers. Er is gekozen voor voorstellingen met weinig taal, die dus toegankelijk moeten zijn voor mensen met onvoldoende kennis van de Nederlandse taal. Naast een kennismaking met andere Hagenaars hoopt De Rooij ook dat dit project de drempel voor theaterbezoek verlaagd. Bij succes wil hij het abonnement ook aanbieden in andere steden waar inburgeringcursussen gegeven worden
(ANP, 10/2/06)
- De stichting Kunst=Zinnig maakt in metrostation Wilhelminaplein met acht Rotterdamse daklozen een voorstelling over hun leven. Scènes in 'Under Cover' zijn gebaseerd op interviews en hebben dan ook namen als 'Biertje, biertje'. Behalve een mooie voorstelling moet er een ander beeld neergezet worden van daklozen en moet het de spelers structuur en zelfvertrouwen geven. Na Rotterdam trekt de productie het land in.
(Volkskrant, 7/9/03)
- Slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede gaan op uitnodiging van het plaatselijke Vestzaktheater een theaterstuk schrijven over de nasleep van de vuurwerkramp. "We willen laten zien op welke wijze de vuurwerkramp nog steeds in het dagelijks leven van de gedupeerden aanwezig is", vertelt E. van Rugge van het Vestzaktheater. De slachtoffers zijn opgeroepen om verhalen aan te leveren aan de hand waarvan een definitief script wordt gemaakt. Het stuk wordt door professionele acteurs uitgevoerd, maar voor de bijrollen willen de initiatiefnemers slachtoffers zelf inschakelen. (ANP, 17/2/03)
- Om de Amsterdamse daklozen ook een kerstige voorstelling te laten beleven, wordt er voor hen op kerstavond op het Spui een speciaal straattheater opgevoerd. Een groep van vijftien jongeren speelt een eigentijdse versie van het Kerstverhaal. Voor de uitvoering zijn ruim zestig daklozen uitgenodigd. Na de uitvoering is er voor de toeschouwers een warme maaltijd, een kerstpakket, dat bestaat uit sokken, sjaals en mutsen. Het idee voor het daklozen-straat-theater komt van Kim Heerema; "Ik wilde eens iets anders doen met kerst dan met zijn allen eten, drinken, televisie kijken en spelletjes doen. Toen ik bedacht om een toneelstuk op te voeren met veel mensen, kwam het idee om het te doen voor de daklozen eigenlijk vanzelf. Die mensen hebben het al zo moeilijk." (ANP, 18/12/02)
- Het oude Luxor theater in Rotterdam blijft open. "Het theater trekt gemiddeld 700 bezoekers per avond en versterkt de levendigheid op en rond de Kruiskade. Een geblindeerde gevel zal niet bijdragen aan het gevoel van veiligheid van passanten. Daarom hebben we besloten de programmering voorlopig voort te zetten" aldus burgemeester en wethouders. Het theater blijft in ieder geval de rest van dit seizoen open. Volgens eerdere plannen zou het oude Luxor aan de Kruiskade begin 2003 gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuw middelgroot theater. Die plannen gaan voorlopig de ijskast in. (ANP, 7/11/02)
- In de grote zaal van het Rijksmuseum Twenthe in Enschede zijn eind maart en begin april een aantal speciale voorstellingen van de Griekse tragedie 'Oedipus' te zien. De directe aanleiding hiervoor is de vuurwerkramp in Enschede. Volgens initiatiefnemer en regisseur Godfried Beumers vertoont het verhaal grote gelijkenissen met de ramp van mei afgelopen jaar.
In het stuk wordt de stad Thebe getroffen door de pest. Dit veroorzaakt een ramp van onmetelijke proporties waarbij veel doden vallen. Evenals in Enschede stellen ook in Thebe de machthebbers en de burgers de vraag hoe het zover heeft kunnen komen en wie er verantwoordelijk voor gehouden zou kunnen worden. Ook de vraag hoe om te gaan met ondraaglijk lijden komt in het stuk tot uitdrukking.
Na afloop van de voorstelling zal er voor het publiek gelegenheid zijn om na te praten met acteurs en regisseur. Onder andere de Nationale Reisopera, toneelgroep Echo uit Zutphen en Theaterinitiatief Venetië uit Enschede zullen aan deze speciale voorstelling meewerken. (ANP, 7/3/01)
- 'Geweld... Nee' van Tryater krijgt buiten Friesland een vervolg. Het stuk, geschreven na de gewelddadige dood van Meindert Tjoelker in 1997, wordt vanaf deze week in Tilburg opgevoerd op middelbare scholen. Ook in Wales zal het gespeeld worden. Het succes zit volgens projectleider E. Wijnsma in de kleinschaligheid. In de voorstelling wordt een jongen in elkaar geslagen. Omstanders doen of ze het niet zien en verzinnen een excuus om maar niet te hoeven ingrijpen. De gemeente Lelystad en de Hogeschool Utrecht hebben ook belangstelling getoond voor het toneelstuk. (ANP, 30/10/00)
- Theater is straf! Tenminste, voor criminelen tussen de twaalf en 18 jaar in de Zuid-Israëlische stad Beersheba. De stad gaat de jeugdige delinquenten dwingen om naar het theater of een concert te gaan, op internet te surfen of rond te reizen door het land. Daarnaast moeten ze naar groepstherapie en workshops. De gemeente, die het project betaald, wil hiermee jonge autodieven en inbrekers een gevoel van eigenwaarde geven. (Metro, 1/9/00)
- 1800 pelgrims kunnen op 15 juli in Lourdes een musical zien over de heilige Bernadette. Aan haar verscheen de maagd Maria in 1858 18 keer. Sindsdien is Lourdes het meest populaire bedevaartsoord van Europa. De musical wordt gemaakt door honderd Nederlandse vrijwilligers van de Vereniging Nationale Bedevaarten, die zieken en bejaarden begeleidt bij hun pelgrimage. De Vereniging hoopt met de voorstelling fondsen te werven voor ernstig zieke pelgrims die naar Lourdes willen. De musical is gebaseerd op het boek 'Vie de Bernadette' dat René Laurentin schreef over de ongeletterde boerendochter. (AD, 27/6/00)
- Theatermaker Saskia Huybrechtse reist met haar voorstelling 'Soms staat hij te zwingen in zijn hok' langs gevangenissen in Nederland. In het Amsterdamse Huis van Bewaring kreeg ze toestemming om ook de partners van de gedetineerden uit te nodigen voor haar monoloog. Huybrechtse: "Het is gemakkelijker om de voorstelling voor de mannen alleen te spelen. Veel zaken liggen heel gevoelig. Omdat hun partner nu naast ze zit, worden ze direct geconfronteerd met haar reactie." Gedetineerde Henk (de naam is gefingeerd): "Ik kende mijn vriendin pas een paar maanden toen ik werd gearresteerd. Mijn grote angst is natuurlijk dat ze van me afwil. Het is mooi dat Rita uit het stuk ondanks alles achter haar man blijft staan." (Parool, 27/3/00)
- In de Rotterdamse Millinxbuurt wordt de misère van de stedelijke volkshuisvesting getrotseerd en bekritiseerd in de buurtsoap. Regisseur Cees Bavius hanteert grimmige of aandoenlijke verhalen van buurtbewoners als leidraad voor de soap. Buurtbewoners spelen de personages en de soap wordt opgevoerd in een tent, die uitpuilt van de bezoekers. "De buurtsoap is onze spreekbuis en onze uitlaatklep", stelt buurtsoapactrice Masja Parlevliet. Een medebuurtbewoonster vult haar aan: "De soap helpt voor de terugkeer van het Millinxgevoel. Mensen staan weer voor elkaar klaar." (Volkskrant, 21/12/99)
- Cabaretier Jelle Kuiper is deze zomer te zien op 35 campings in Nederland met zijn voorstelling 'Herrie in de tent'. Het idee voor de voorstelling kwam voort uit zijn ervaring als barman tijdens zomervakanties op Vlieland. Kuiper is gefascineerd door de niet te verwaarlozen campinggast 'de man alleen' en heeft voor de gelegenheid zelfs een camper gekocht waarin hij na de voorstelling op de camping blijft slapen. (Parool, 11/8/99)
- Het vakantieseizoen is uitgebroken. Om de lange wachttijden op Schiphol enigszins te veraangenamen heeft de luchthaven een aantal straatartiesten ingehuurd. Tot eind augustus zullen zij de wachtenden in de langste rijen even hun leed doen vergeten. (AD, 17/7/99)
- De gemeente Venray heeft een theaterbureau ingeschakeld om haar ambtenaren een nieuwe gedragscode op het gebied van telefoneren te leren. Er wordt een toneelstuk opgevoerd waarin acteurs heel zwart-wit neerzetten hoe ambtenaren burgers soms behandelen. De gemeente heeft veel klachten gekregen over ambtenaren die de telefoon niet opnemen of ondanks beloftes niet terugbellen. (Volkskrant, 20/5/99)
- Duitse en Nederlandse kinderen schelden elkaar nog steeds uit voor 'kaaskoppen' respectievelijk 'rotmoffen'. Dit bleek tijdens toneellessen op scholen. Daarom zal het Duitse jeugdtheatergezelschap Mini-Art op 2 juni een gedeeltelijk Duitstalige voorstelling geven in Nijmegen onder de titel 'Hinter der Grenze liegt ein anderes Land'. (AD, 18/5/99)
- Richard Olivier, de zoon van Laurence, gaat managementcursussen geven aan de hand van het werk van de Belangrijkste Brit van Millennium. "De mensen die de hedendaagse multinationals drijven worden met dezelfde dilemma's geconfronteerd als de koningen en hertogen uit 1600. Shakespeare gaat over macht en verantwoordelijkheid", aldus Olivier. Shakespeare biedt volgens Olivier een groot potentieel aan uitwegen uit de jungle van het zakenleven: "Theater heeft veel te bieden als opvoedkundig instrument." De lessen vinden plaats in het nieuwe Globe Theatre in Londen, een replica van het originele Shakespeare-theater. De prijs is 1000 pond per deelnemer. (Volkskrant, 8/4/99)
- De Technische Universiteit Eindhoven biedt haar docenten een cursus Theatervaardigheden aan. Dr. ir. Meeuwsen wil docenten zo leren de aandacht vast te houden. (Telegraaf, 9/1/99)
- Theatergroep Wederzijds speelt de voorstelling 'Op rantsoen' in verschillende asielzoekerscentra in Nederland. De voorstelling heeft als ondertitel 'Next time I want to see a funny show', naar een uitspraak van een bezoeker van 'Transit' een voorstelling van Ad de Bont van twee jaar geleden, ook voor asielzoekers. Die voorstelling ging over de ellende waarmee veel van hen te maken krijgen. 'Op rantsoen' is een vrolijke voorstelling over eten, met veel woordloze humor. Mensen van zo'n dertig verschillende nationaliteiten moeten de voorstelling immers kunnen begrijpen. Vooral de kinderen vinden het geweldig. Een medewerker van een asielzoekerscentrum zegt echter: "Het amusement is tot een minimum beperkt. Het mag hier niet te leuk worden. Dat geeft valse hoop." (NRC, 4/12/98)
- Het personeel van Medisch Centrum Alkmaar maakt samen de musical Pieter van Foreest, naar het leven van deze legendarische Alkmaarse geneesheer. Het samenwerken aan dit project wordt als verbroederend ervaren, wat de werksfeer in het ziekenhuis enorm ten goede komt. (Telegraaf, 23/5/98)