oude meuk

Onderwerp

11 september (10 nieuwsberichten)

  • Uit protest tegen de naderende oorlog wordt de voorstelling 'Liefdeslounge' op de avond van het aflopen van het ultimatum gratis gespeeld. "Onze voorstelling gaat alleen maar over de liefde", zegt regisseur Marcus Azzini. "Op televisie gaat het alleen maar over de oorlog. Daar wilden wij iets tegenover stellen." Na de voorstelling blijft het gezelschap met de nog aanwezige toeschouwers wachten tot het moment dat het ultimatum van de Verenigde Staten aan Irak afloopt. Wat er dan wordt gedaan, kon Azzini nog niet zeggen. Mogelijk komen de eerste avond na het uitbreken van de oorlog voorstellingen te vervallen bij theaters en schouwburgen in Nederland. "Ik weet dat men er in sommige theaterzalen en repetitiezalen over nadenkt" , zegt Kees Vuyk, directeur van het Theater Instituut. Ook na de terreuraanslagen op 11 september 2001 werden enkele voorstellingen en premières afgelast. (ANP, 19/3/03)

    meer over: Kees Vuyk


  • In de Indiase deelstaat West Bengalen mogen geen heldendrama's over Osama Bin Laden meer opgevoerd worden. Volgens de regionale regering vormen dergelijke stukken een gevaar voor de vrede tussen de verschillende religieuze groepen. Zeker vijf theatergroepen trekken met drama's over het leven Bin Laden door de regio en kunnen zich daarbij verheugen op een grote publieke belangstelling. "De Saudische terrorist is onze redding geworden", verklaarde theateruitbater Shibu Paul. (ANP, 10/12/02)

    meer over: India


  • In India trekt een theatergroep volle zalen met een toneelstuk over Osama bin Laden en de aanslagen van 11 september. Binnen twee weken hebben al meer dan 25.000 mensen het stuk bezocht. Soms moet de groep Shankaradeva Theater drie voorstellingen per dag spelen om aan de belangstelling te voldoen. Toneelleider Biswa Saikia begreep al snel dat het onderwerp commercieel interessant was. Hij ging meteen het stuk schrijven en ontwierp in twee maanden de rekwisieten, zoals de WTC-torens en de uitrusting die de Amerikanen en hun bondgenoten gebruikten in de aanval op Afghanistan. (ANP, 11/9/02)

    meer over: India


  • 'Hetze', het omstreden toneelstuk over de gevolgen van een aanslag op de leider van 'Weerbaar Nederland', is hervat. Na 6 mei waren de uitvoeringen tijdelijk gestaakt, omdat het toneelstuk haast een voorspelling leek van de moord op Pim Fortuyn. Schrijver Pieter Hilhorst: "Ik ben aan de slag gegaan met de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten en heb daar later de ontwikkelingen met Pim Fortuyn mee verweven. 'Hetze' was het resultaat." Het toneelstuk begint op het moment dat lijsttrekker Schat van Weerbaar Nederland is gemolesteerd door vier Marokkanen. Mobiel regisseur Carel Alphenaar: "Het gaat uiteindelijk niet over Fortuyn, het gaat over politici die na zo'n aanslag hun straatje trachten schoon te vegen met leugen en bedrog. De beschuldiging van lijkenpikkerij is flauwekul. Dit is een geënsceneerde lezing die drie dagen in een zaaltje in De Balie speelt en die alleen maar geld kost." (Parool & NRC, 28/5/02)

    meer over: De Balie


  • De Britse omroep BBC is niet van zins te zwichten voor Amerikaanse kritiek op de opera De Dood van Klinghoffer van de Amerikaan John Adams. Het symfonieorkest van de BBC wil het muziekstuk over de kaping van het cruiseschip Achille Lauro door Palestijnen voor het eerst uitvoeren op 18 januari, aldus The Independent zaterdag. Het Amerikaanse Boston Symphony Orchestra schrapte de opera in november wegens vermeend antisemitisme in het werk en wegens "gevoeligheden" na de terroristische aanslagen van 11 september. De vooraanstaande musicoloog Richard Taruskin betichtte Adams in The New York Times ervan het terrorisme te "verromantiseren".
    De baas van het BBC-orkest spreekt evenwel van een "kunstwerk" dat het verdiend eindelijk eens in zijn geheel te worden uitgevoerd op Britse bodem. De opera, die al in 1991 in Brussel in première ging, is gebaseerd op de kaping van de Achille Lauro in 1985 op de Middellandse Zee. De moord op de Amerikaanse jood Leon Klinghoffer aan boord van het schip staat centraal. (ANP, 5/1/02)

    meer over: opera


  • De theaters op Broadway zijn een grote reclamecampagne begonnen om toeristen en anderen tot een bezoek aan hun shows te verleiden. De verkoop van kaartjes is sinds de aanslagen van 11 september met 7 procent gedaald.
    Toeristen die tot 16 januari meer dan 500 dollar (550 euro) uitgeven in een groot aantal winkels, restaurants en musea, krijgen gratis toegang tot musicals en andere voorstellingen in het New Yorkse theaterdistrict. De gemeente New York heeft voor de actie 2,5 miljoen dollar uitgetrokken. Zij heeft 50.000 kaartjes ingeslagen. Daarvan zijn 16.000 gegeven aan liefdadigheidsinstellingen en mensen die na de aanslag op het World Trade Center bij het reddingswerk waren betrokken.
    Het gebrek aan belangstelling de afgelopen maanden leidde ertoe dat diverse voorstellingen, waaronder de musical 'Kiss Me Kate', voortijdig werd afgebroken. Normaal is eind december al de helft van alle zitplaatsen in de theaters voor januari en februari gereserveerd. Nu gold dat voor slechts 15 procent van alle plaatsen. (ANP, 4/1/02)

  • Theaterproducent Maaster vraagt alle genodigden voor de première van de musical 'Grace', volgende week donderdag in Amsterdam, een identiteitsbewijs mee te brengen. Maaster doet dit "om veiligheidsoverwegingen en de huidige situatie in Amerika". Ook een brief die de genodigden bij hun kaartje ontvangen, moet worden getoond. (VNG, 19/10/01)

    meer over: musical, publiek


  • De Italiaanse theatermaker Dario Fo voelt zich 'uitermate gegriefd' door de heksenjacht die Westerse media op hem geopend hebben na zijn commentaar op de aanslagen van 11 september in Amerika. Een dag na de terreurdaden deed Fo een oproep voor vrede in de krant Corriere della Sera. Deze heeft zijn woorden volgens Fo echter zo verdraaid, dat het een hetze van ongekende proporties in de wereldpers heeft veroorzaakt. In Nederland zegt Fo te wachten op een rectificatie van Het Parool, dat hem onder de kop "Dario Fo: wat zijn nu twintigduizend doden" bekritiseerde.
    Fo uitte in zijn wekelijkse nieuwsbrief zijn woede over het feit dat de beurshandelaren op 11 september geen moment gestopt zijn met handelen en op die manier veel geld hebben kunnen verdienen aan de doden die er die dag gevallen zijn. "Wat zijn twintigduizend doden op één dag vergeleken met de miljoenen slachtoffers van armoede waar de rijke economische landen niet naar omkijken", was de strekking van Fo's commentaar. Door een paar zinnen uit zijn tekst te lichten en achter elkaar te plakken, heeft de Corriere Fo's tekst in een andere contekst geplaatst. Zijn woede is dan ook vooral gericht tegen deze Italiaanse krant, die eigendom is van de Italiaanse premier en mediamagnaat Berlusconi. Fo is een tegenstander van Berlusconi en verdenkt de Corriere van opzettelijke manipulatie. (Volkskrant, 12/10/01)

    meer over: Italië


  • ITs in de problemen! Hoofdsponsor Philip Morris houdt het voor gezien, volgens de organisatie van het festival in verband met het wettelijke verbod op sponsoring van jongerenevenementen door de tabaksindustrie dat de overheid binnenkort invoert. De sigarettenfabrikant zegt echter dat de subsidie is stopgezet in verband met een gewijzigd subsidiebeleid aan culturele instellingen.
    Besprekingen met een nieuwe sponsor waren inmiddels in een ver gevorderd stadium. Maar deze sponsor, een grote vermogensbank, maakt sinds de aanslagen in de Verenigde Staten een pas op de plaats, zodat de organisatie nog steeds met een tekort zit. Het festival krijgt wel subsidie van het Rijk en de gemeente Amsterdam, maar dit is maar de helft van wat nodig is. De organisatie heeft staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) en de gemeente Amsterdam inmiddels een brandbrief gestuurd. Als er voor 15 december geen 300.000 gulden op tafel ligt, gaat het feest niet door, aldus de organisatie. (ANP, 3/10/01)

    meer over: sponsoring


  • Als gevolg van de terroristische aanslagen in Washington en New York zijn de theaters op Broadway in een grote crisis geraakt. De eerste dagen na de aanslag bleven de theaters gesloten, nadien bleef het grote publiek weg. Dit, ondanks de oproep van burgemeester Giuliani, die de New Yorkers en vooral de toeristen heeft opgeroepen om zich ondanks alles weer in het uitgaansleven te storten. Voor een aantal producties is deze oproep al te laat gekomen: vijf musicals hielden zondag hun laatste voorstelling en de première van zeker één andere musical is geschrapt omdat de investeerders zich hebben teruggetrokken.
    Zo'n honderd acteurs zijn hun baan kwijt. Er is al een verlies van miljoenen dollars geleden. De musicalindustrie heeft ondertussen crisismaatregelen genomen. Concurerende bedrijven op Broadway zetten een gezamenlijke reclamecampagne op en de acteurs van de langlopende musicals ('Chigago', 'Les Misérables', 'The Full Monty', 'The Phantom of the Opera' en 'Rent') leveren een maand lang een kwart van hun salaris in. De eigenaars van de grote theaters innen voorlopig geen huur. Bovendien probeert aan aantal eigenaars de kaartverkoop te stimuleren door van elk verkocht kaartje vijf dollar te doneren aan het Twin Towers Fund.
    Ook de acteercarrière van de dochter van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Linda Powell ondervindt gevolgen. Maandag trok zij zich om veiligheidsredenen terug uit een toneelstuk dat in Londen wordt ingestudeerd. Volgens de woordvoerster van het National Theatre zou de 35-jarige Powell vanaf volgende maand optreden in 'Jitney', een stuk over een taxibedrijf in Pittsburgh dat zich afspeelt in de jaren zeventig. (Volkskrant, 25/9/01)

    meer over: Broadway


praat mee

schrijf een mini