Onderwerp
stakingen (13 nieuwsberichten)
- Er dreigt een grote staking op Broadway. De belangrijkste vakbond van musici heeft haar leden opgeroepen vanaf donderdag in staking te gaan. Reden voor de staking is het voornemen van de producenten het aantal musici dat musicalvoorstellingen begeleidt tot maximaal zeven terug te brengen. Tot nu toe zijn 24 tot 26 musici bij een opvoering vereist maar de producenten willen hen vervangen door op computers afgedraaide opnames van orkesten. Volgens de voorzitter van de vereniging van producenten zijn musici eigenlijk niet meer nodig en is het aanbod van maximaal zeven begeleiders al een tegemoetkoming aan de vakbonden. De voorzitter van de vakbond spreekt tegen dat het hem om het behoud van arbeidsplaatsen gaat. Volgens hem zal Broadway zijn aantrekkingskracht verliezen als er alleen nog maar studio-opnames te beluisteren zijn. (ANP, 3/3/03)
- De meeste theaters in Parijs zullen in verband met stakingen dinsdag gesloten zijn. Het theaterveld verzet zich zo tegen de plannen van de regering om te korten op de werkloosheiduitkeringen van kunstenaars en muzikanten in periodes dat ze weinig werk hebben. (Volkskrant, 27/2/03)
- Dogtroep heeft de reeks voorstellingen in de gevangenis van Brugge vroegtijdig moeten afbreken. Het publiek kon de gevangenis niet meer in omdat de Belgische gevangenisbewaarders staakten. De bewakers haddenvoor de ingang een barricade van brandende autobanden opgeworpen.
De Dogtroep speelde de voorstelling, die was gemaakt in samenwerking met enkele gedetineerden en bewaarders in het kader van Brugge Culturele Hoofdstad 2002 , vanaf 26 maart. De laatste voorstelling zou op zaterdag 6 april zijn. De stakingen begonnen op 3 april vanwege conflicten tussen de bonden, de gevangenisdirecties en het ministerie van Justitie.
Volgens woordvoerder B. Kusters waren de voorstellingen overigens een enorm succes. De tien optredens die wel doorgingen, trokken ruim tachtig bezoekers per avond. Een deel daarvan van hen was personeel en gedetineerden. (ANP, 7/4/02)
- Studenten aan de Antwerpse theateropleiding Studio Herman Teirlinck hebben in Antwerpen geprotesteerd tegen de fusie met de toneelopleiding van Dora van den Groen. Ze bezetten een kruispunt in de stad. De fusie zou ten koste gaan van de eigenheid van hun opleiding. De fusie loopt al twee jaar achter op schema. Er zijn inmiddels twee gedeeltelijk gelijk lopende programma's. Maar nu heeft de verantwoordelijke afdeling van de Hogeschool Antwerpen besloten om de fusie volledig te maken, om financiële redenen.
Artistiek leider Frank Vercruyssen van Studio Herman Teirlinck vreest dat de vijftigjarige studio wordt afgeschaft. Hij valt Dora van der Groen niet af, maar zegt dat zijn opleiding een breder spectrum nastreeft. De Studio heeft zo'n vijftig studenten, onder wie een aantal Nederlanders. (ANP, 29/3/02)
- Het operaseizoen in Parijs dreigt in de war te raken door een arbeidsconflict met technici over een kortere werkweek. Zo ging 'Die Zauberflöte' in première zonder decorwisselingen, terwijl voor 'Lucia di Lammermoor' helemaal geen decor opgesteld was. (Volkskrant, 29/11/00)
- De landelijke actie tegen de cultuurnota is niet bepaald een enorm succes geworden. Het Ro Theater speelde zaterdag 'De Wespenfabriek' in Leiden gratis en het koor van De Nederlandse Opera deelde op vrijdag pamfletten uit, terwijl het tot 175 telde. Ook in het Trusttheater en bij het Nationale Toneel waren er pamfletten. De enige echte stakers waren de jongeren die bij het Onafhankelijk Toneel 'Heartbreak Hotel' niet speelden. De protestbijeenkomst in de Theaterschool in Amsterdam was goedbezocht maar mat. Cultuurwoordvoerders van VVD, PvdA en D66 hadden begrip voor de eisen van de kunstenaars, maar denken op korte termijn niets meer te kunnen veranderen. Marc van Warmerdam stelde voor om op maandag met z'n allen "in zeker tempo" naar Den Haag te reizen, maar slechts vijf mensen in de zaal waren daarvoor te porren. (VNG & NRC, 12/11/00)
- In het kader van de kunstenbrede protestactie tegen de Cultuurnota heeft Moose besloten haar lang van te voren geplande redactie-uitje naar Valkenburg niet te verplaatsen. Geheel tegen onze gewoonte in zullen wij dit weekend niet van uur tot uur verslaan. U kunt dit beschouwen als een staking. Maandag zijn wij weer op volle sterkte aanwezig om de rokende puinhopen van het cultuurlandschap te overzien. (VNG, 11/11/00)
- Een echte staking wordt het niet, maar kunstenaars grijpen hun laatste kans om te protesteren voordat op maandag 13 november de vaste Kamercommissie Cultuur met Staatssecretaris Van der Ploeg van cultuur spreekt over de cultuurnota. Op zaterdag 11 november worden door een aantal podiumkunstenaars werkonderbrekingen gehouden onder de titel '175 seconden voor 175 miljoen'. De samenwerkende kunstinstellingen, die de acties organiseren, eisen structureel 150 miljoen gulden extra en incidenteel 25 miljoen gulden voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden.
Grotere gezelschappen die aan het protest meedoen zijn onder andere Het Nationale Toneel, Scapino, Orkater, Gelders Orkest, Nederlands Dans Theater en Rotterdamse Dansgroep. Verder onderbreken ook kleinere organisaties hun voorstelling. De kunstinstellingen beleggen zaterdagavond vanaf 19:00 uur een landelijke protestmanifestatie in de Theaterschool aan de Jodenbreestraat in Amsterdam. Gasten zijn onder meer de leden van de vaste Tweede-Kamercommissie voor Cultuur. De handtekeningen van de kaartenactie zullen worden aangeboden aan de vice-voorzitter van de commissie, Judith Bellinfante (PvdA). Via een videoscherm wordt de zaal op de hoogte gehouden van de diverse werkonderbrekingen. De acties worden georganiseerd door FNV KIEM, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, Kunsten '92, Nederlandse Toonkunstenaarsbond en werkgevers in de kunsten. (VNG, 3/11/00)
- Gaan 11 november de theaters plat? Dat is de vraag die de kunstbonden hun achterban stellen. Het plan is om met een landelijke staking de eis van 150 miljoen extra voor de Cultuurnota kracht bij te zetten. Het verzet van de kunstwereld tegen de plannen van Van der Ploeg is nog niet uitgeraasd sinds op 18 september de Cornelis Lelylaan in Amsterdam werd geblokkeerd. Op vrijdag 20 oktober verzamelen vakorganisaties en hun leden zich op het Theater Instituut Nederland voor een ludieke opening van de interactieve tentoonstelling 'En hij ploegde voort' met uitspraken van bewonderaars en criticasters van de staatssecretaris. Tijdens die actie moet duidelijk worden of de landelijke staking er komt. (ANP, 19/10/00)
- De kunstenwereld actiet verder. Echter niet met stakingen of door het onderbreken van voorstellingen. Wel met een grootse kaartenactie en door te spreken op alle gelegenheden waar de cultuurnota op tafel komt. Bezoekers van voorstellingen of concerten krijgen kaarten onder ogen die zij kunnen tekenen. De eisen: 150 miljoen gulden structureel erbij, en 25 miljoen incidenteel. De kaarten worden gestuurd aan de voorziter van de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven. De actievoerders roepen de politiek op "goed op te letten" wat de staatsecretaris met de 40 miljoen extra doet die nu is vrij gekomen. "Wij willen dat daarbij een onderzoek komt naar de geldstromen in de sector", zegt Frans De Ruiter van Kunsten '92, samen met FNV KIEM een van de voortrekkers van de actie. "Het is zo langzamerhand niet meer te achterhalen waar het geld vandaan komt en waar het naar toe gaat." Op 16 oktober worden hoorzittingen gehouden waar organisaties hun bezwaren toe kunnen lichten. (ANP, 28/9/00)
- Actie! De verontwaardiging over de komende Cultuurnota is kunstenbreed. Daarom verzamelden zo'n 250 actievoerders uit alle hoeken van de kunstwereld zich vanmiddag op de Cornelis Lelylaan in Amsterdam. Onder het motto "Blokkeren? Geen kunst! - Geen kunst blokkeren" werd het verkeer dat vanaf de snelweg de stad in wilde kortstondig stilgelegd. Koepelorganisaties als FNV KIEM, Kunsten '92, De Federatie van Kunstenaarsbelangen, de VSCD, de VNT en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond hadden deze actie georganiseerd, samen met veel instellingen en individuele kunstenaars. Zij protesteerden hiermee tegen "de huidige situatie die in de kunstenwereld is ontstaan naar aanleiding van het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg en het advies van de Raad voor Cultuur". Titus Muizelaar en Gijs Scholten van Asschat hielden midden op straat een persconferentie, en verwoorden de eisen van de actievoerders: 150 miljoen gulden extra voor de kunstenbegroting en een consistent kunstbeleid. "Dus niet een situatie waarbij zoals nu, elke nieuwe bewindspersoon bedenkt jaar welke maatschappelijke functie de kunst moet vervullen om bestaansrecht te hebben", aldus Scholten van Asschat.
De woordvoerders waarschuwden: "Als de staatssecretaris ingrijpende besluiten over het voortbestaan van instellingen baseert op onzorgvuldige adviezen, dan zal de rechter hem terugfluiten. Wij roepen de Tweede Kamer op om de chaos die dan ontstaat te voorkomen". Woordvoerder John Leerdam, directeur van Cosmic: "We roepen al jaren dat er meer geld bij moet. En nu komt er voor alles extra geld, behalve voor de kunsten die als een soort stiefkind behandeld worden. Als er morgen bij de presentatie van de Cultuurnota geen extra geld voor de kunsten komt, zullen er door het hele land meer acties als deze georganiseerd gaan worden." (VNG, 18/9/00)
- Medewerkers van het Muziektheater en De Nederlandse Opera hebben, voorafgaand aan de première van 'Aida', hun werk onderbroken. Hiermee probeerden zij een betere CAO bij de directie af te dwingen. Het is ze gelukt: het personeel krijgt nu twee extra atv-dagen. De nieuwe CAO gaat per 1 januari 2001 in. (Volkskrant, 10/6/00)
- Er wordt opnieuw gestaakt de Rotterdamse theaters. Door de stukgelopen onderhandelingen over een nieuwe CAO Gemeenten konden eind april al enkel voorstellingen in de Rotterdamse Schouwburg niet doorgaan. Dit keer staken niet alleen de technici van de Rotterdamse Schouwburg, maar ook die van Theater Zuidplein en het Luxor Theater. Hierdoor gaan onder andere een voorstelling van Herman Finkers en van de Royal Shakespeare Company niet door. Alle toeschouwers worden opgebeld en kunnen een andere keer de voorstelling inhalen (Volkskrant, 11/5/99)