oude meuk

Onderwerp

Gerard Mortier (12 nieuwsberichten)

  • De Belg Gerard Mortier wordt leider van een groot theater- en muziekfestival dat in 2003 voor het eerst in het Ruhrgebied wordt gehouden. Dat hebben woordvoerders van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen bevestigd. Het nieuwe festival, dat kunst, toneel en muziek van hoog niveau aanbiedt, moet elke drie jaar worden georganiseerd. Over de kosten, geschat op ongeveer 40 miljoen mark (45 miljoen gulden), moet de regering van de deelstaat nog een beslissing nemen. Het is de bedoeling dat bestaande festivals in het Ruhrgebied, zoals de Ruhrfestspiele in Recklinghausen, onder de papaplu van het nieuwe festival komen. De opvoeringen zullen niet alleen in theaters, maar ook in voormalige fabrieken te zien zijn. (ANP, 12/12/00)

    meer over: Duitsland


  • 'Der Fall der Götter' van Hollandia is uitgenodigd voor de Salzburger Festspiele. Hollandia is hiermee het eerste Nederlandse gezelschap dat een produktie brengt op dit festival. De Nederlandse versie 'De val van de goden' ging in september '99 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam in première. Het stuk gaat over grootindustriëlen die overgenomen worden door de Nazi's. Eerst maakt de fabriek staal, dan mitrailleurs en kanonnen. Een pikante keuze van festivalleider Gerard Mortier, die de strijd is aangegaan met de behoudende cultuurpolitiek van Salzburg. Dat Hollandia in januari fuseert met Het Zuidelijk Toneel staat deze uitnodiging niet in de weg. Beide gezelschappen hebben de afgelopen jaren op internationale podia gestaan. Er zijn zelfs plannen om 'Ongebluste Kalk' en 'Bacchanten' te vertalen en in het buitenland op te voeren. (Volkskrant, 16/11/00)

  • Eindelijk is duidelijk wat Gerard Mortier gaat doen! In oktober 2001 zal hij op uitnodiging van het Berliner Wissenschaftskollege tien maanden de gast van de Duitse hoofdstad zijn. Wat hij gaat doen is niet direct duidelijk. Mortier beweerde eerder dat Berlijn de potentie had om dé opera-stad van Europa te worden. Hij is echter tegen de plannen om de verschillende operahuizen te fuseren, hij vindt echter wel dat het repertoire beter op elkaar afgestemd moet worden. Het idee van één super-intendant valt ook niet in goed aarde bij Mortier, dus zijn verblijf hoeft niet gezien te worden als een lange sollicitatie naar die functie. (Volkskrant, 8/8/00)

    meer over: Berlijn


  • Het is Gerard Mortier, intendant van de Salzburger Festspiele afgeraden om deel te nemen aan een televisiediscussie over dit festival. Het bestuur zou elke uitspraak kunnen gebruiken om hem op staande voet te ontslaan. Mortier heeft het vooral aan de stok met Helga Rabl-Stader, de presidente van het festival die met haar veto elke beslissing van Mortier kan tegen gaan. De vorige directeur theater, Frank Baumbauer, heeft al eerder geroepen haar te willen wurgen. En diens voorganger Ivan Nagl moest opstappen omdat hij Elfride Jelinek "author in residence" had gemaakt. Rabl-Stader haat Elfride. De presidente, een vrouw uit de textielwereld, heeft de functie om partijpolitieke redenen. Een vriend zei over haar: "Ze kan een viool niet van een piano onderscheiden zelfs niet als ze de instrumenten ziet." In en rond de Salzburger Festspiele is veel discussie en protest tegen de nieuwe FPÖ regering. Daarin komt ook het nazi-verleden van het festival en de stad vaak ter tafel. (NRC, 1/8/00)

    meer over: Salzburg


  • Opnieuw een afzegging voor Gerard Mortier. De Franse acteur Patrice Chérau weigert mee te doen aan de Salzburger Festspiele uit protest tegen de regeringsdeelname van de FPÖ in Oostenrijk. Intendant Mortier heeft tevergeefs geprobeerd om Chérau op andere gedachten te brengen. De acteur zou hebben opgetreden als verteller in het orkestwerk 'Lélio' van Berlioz. De Brit George Benjamin, die het stuk zou dirigeren, zegde al eerder af en wordt vervangen door Peter Eötvös. Wie de taak van Chérau overneemt is nog onbekend. (NRC, 2/6/00)

    meer over: Salzburg


  • De Salzburger Festpiele krijgen minder subsidie. De regering geeft zeven procent minder geld en de stad Salzburg twee procent minder. Bezuinigingen zijn de opgegeven redenen. Festivaldirecteur Gerard Mortier zegt dat de programmering voor het festival in 2001 een stuk moeilijker gaat worden en sluit niet uit dat de toegangsprijzen omhoog moeten. (AD, 20/3/00)

  • Gerard Mortier blijft toch aan als intendant van de Salzburger Festspiele. Eerder stelde hij dat hij na de komst van de FPÖ in de regering niets anders kon dan opstappen. Maar nu zegt Mortier dat hij "onder druk van de overweldigende betoging van de Oostenrijkers (...) en hun bekentenis tot de democratie" verplicht is zijn standpunt te herzien. Hij heeft besloten: "solidair met de Oostenrijkers het verzet tegen de fascistische partij van Haider te ondersteunen". (Volkskrant, 24/2/00)

    meer over: Salzburg


  • Meer afzeggingen voor de Salzburger Festspiele. Vaste gasten Christoph Marthaler en Sylvain Cambreling zullen niet meewerken aan het festival van 2001. Gerard Mortier, die vertrekt na het festival van dit jaar, maakt nog wel het programma voor 2001, maar dat kan moeilijk worden vanwege de afzeggingen van kunstenaars en geldschieters. Mortier wil in ieder geval een andere openingsproductie voor dat jaar.
    Hilmar Hoffman, de president van het Duitse Goethe Instituut, is tegen een culturele boycott. De kunst moet juist de ontwikkelingen in Oostenrijk kritisch volgen: "Als de kritiek emigreert, dan is er geen kritiek meer", aldus Hoffman tijdens discussiedag voor intellectuelen over Oostenrijk in Frankfurt. Daar werd ook 'Heldenplatz' van Thomas Bernhard opgevoerd, een stuk over de moeizame omgang van Oostenrijk met zijn geschiedenis. Zulke opvoeringen zijn volgens Hoffman "belangrijk op het moment dat er politiek onheil dreigt". (NRC, 18/2/00)

    meer over: Salzburg


  • De Salzburger Festspiele krijgt dit jaar drie openingen, één officiële en twee alternatieve. Dit is het verzet van de scheidende festivalleider, Gerard Mortier, die vindt dat de officiele opening slechts "een daad van leugenachtigheid" kan zijn. De alternatieve openingen worden verzorgd door ondermeer Ariane Mnouchkine en Peter Sellars. Daarnaast zal er een oriëntaals concert gegeven worden, waarvoor alle "Salzburgers die afkomstig zijn uit een andere cultuur uitgenodigd zullen worden". (Volkskrant, 17/2/00)

    meer over: Salzburg


  • Gerard Mortier is woedend! De Belgische intendant van de Salzburger Festspiele zou per 2001 zijn functie neerleggen, maar nam na het aantreden van de nieuwe regering het eerste vliegtuig naar huis. Hij is razend op de nieuwe regeringsleider Schüssel die volgens hem met de fascisten heult om zelf kanselier te worden."De rechts-extremisten noem ik zonder aarzeling fascistisch", zegt hij, "Neem alleen al hun (zeer korte) cultuurprogramma. Duits is de enige taal die belang heeft."
    Toch zal Mortier de Festspiele 2000 leiden. Hij vertrekt meteen erna. Hij maakt daarmee gebruik van een clausule in zijn contract die zegt dat hij mag opstappen als hij zijn ideeën niet meer kan realiseren. Mortier denkt dat die situatie nu ontstaan is. "Bij de volgende vergadering moeten de minister van financiën en de staatssecretaris voor cultuur nieuwe leden in de raad van beheer van het festival benoemen. Dan komt er zeker een FPÖer in. Omdat met eenparigheid moet worden besloten, zal hij alles tegenhouden", aldus Mortier. "Ik kan niet winnen van die partij".
    Mortier denkt ook dat zijn opvolger, Peter Ruzicka, het nog veel zwaarder zal krijgen: "Hij heeft concessies moeten doen om benoemd te worden. De muziek wordt dus zeker geen Schönberg en zelfs geen Berg, want dat behoort nu tot de 'entartete Musik'. En verder alleen partituurgetrouwe weergaves, dus geen gewelddadige scènes en ook geen scènes met sex, wat niet betekent dat die heren zelf zo preuts zijn."
    Nog even en de Salzburger Festspiele, een van Europa's belangrijkste kunstfestivals, zal een toneel zijn van Johann Strauss, Richard Strauss en jodelwedstrijden, profeteert hij.
    Mortier denkt dat zijn vertrek uit Salzburg tot miljoenverliezen zal leiden, omdat sponsors en bezoekers weg zullen blijven. Dat heeft weer effect op de Weense middenstand, "en juist deze hoteliers en restauranthouders hebben op Haider gestemd." (Volkskrant & NRC, 11/2/00)

    meer over: Salzburg


  • Nadat Gerard Mortier zijn functie als intendant bij de Salzburger Festspiele vaarwel heeft gezegd als protest tegen de deelname van de extreem rechtse FPÖ in de Oostenrijkse regering, zegt nu ook een van de sponsers haar bijdrage op. De Amerikaanse Betty Freeman geeft geen expliciete reden, maar liet weten dat haar jaarlijkse bijdrage van 300.000 dollar aan de Festspiele dit jaar voor het laatst gegeven wordt. (Volkskrant, 9/2/00)


  • Volgens de Oostenrijkse media wordt Peter Ruzicka per 2001 hoogstwaarschijnlijk de opvolger van Gerard Mortier als artistiek leider van de Salzburger Festspiele. De Duiter Ruzicka is componist en op dit moment intendant van de Münchner Biennale, een tweejaarlijks festival voor moderne opera. Daarnaast is hij artistiek adviseur van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tot 1997 was hij intendant van de Hamburgse Staatsopera. Als hij wordt benoemd tot festivalleider wordt verwacht dat hij de progressieve koers van Mortier zal voortzetten. (AD, 25/11/99)

    meer over: Salzburg


praat mee

schrijf een mini