oude meuk

Onderwerp

terreur (18 nieuwsberichten)

  • Het eerste Theaterfestival van Kabul gaat niet door. Van 30 september tot 10 oktober zouden groepen uit Duitsland, Frankrijk, Iran en Pakistan optreden in de Afghaanse hoofdstad, maar vanwege de verkiezingen dreigt er te veel gevaar. Er zouden op het festival ook voorstellingen van Afghaanse groepen zijn, waaronder een van een vrouwengroep uit Kunduz. De organisatie hoopt volgend jaar wel een festival te kunnen organiseren. (NRC, 13/8/04)

    meer over: Iran


  • Veertien dubbelgangers van Saddam Hussein hebben zich in Londen gemeld voor de audities voor 'Follow my Leader', een nieuwe satire van Alistair Beaton. Regisseur Posner heeft twee of drie dubbelgangers van Saddam Hussein nodig en was tevreden over de opkomst, hoewel de meesten voor de lol auditeerden. (ANP, 1/5/03)

    meer over: audities, Londen


  • Een medewerker van theater Carré in Amsterdam is overvallen en bedreigd met een vuurwapen. In een kantoorruimte van het theater aan de Amstel drongen twee mannen met helmen binnen via een vernielde ruit en ging er met een onbekend geldbedrag vandoor op een rode scooter. De daders zijn nog voortvluchtig. Volgens de politie is de Carré-medewerker ongedeerd. (ANP, 31/3/03)

    meer over: Carré


  • De schandalen rond de prestigieuze balletschool van het Ballet de l'Opera National in Parijs stapelen zich op. In 2000 kwamen de eerste verhalen over het onmenselijke regime al naar buiten in een interview in de 'Marie Claire', maar na een onderzoek van het Ministerie van Werkgelegenheid komen de verhalen goed los. Anorexia, anti-depressiva, ontstekingsremmers, pijn, psychologische terreur, dit alles onder het schrikbewind van de 70-jarige Claude Bessy. Ondanks alle verhalen blijven honderden leerlingen per jaar zich aanmelden. De dertig die uiteindelijk worden aangenomen, komen in ieder geval op een zeer harde leerschool terecht. Bessy: "Als een kind niet wil werken, dwing ik het niet. Dan kan het vertrekken." (NRC, 5/12/02)

  • De musical 'Nord-Ost' wordt over circa twee maanden toch weer hernomen in het Doebrovka-theater, waar vorige week nog de gijzeling plaatsvond door Tsjetsjeense rebellen. Hiertoe hebben de regisseur Vasiliev, de Russische vice-premier Matvienko en de minister van cultuur Sjvydkov besloten. Dit omdat het "de minste tijd, de minste moeite en het minste geld" kost, aldus Vasiliev. Eerder zei hij nog dat "uitgesloten" was dat Nord-Ost in hetzelfde theater zou doorspelen, omdat de plek "gedrenkt was in bloed". Het ministerie van Cultuur geeft de producenten ruim 100.000 euro en het salaris van de acteurs wordt in de tussenliggende periode doorbetaald zodat ze beschikbaar kunnen blijven. Tijdens de beëindiging van de gijzeling door Russische elitetroepen, kwamen zeker 119 gijzelaars en bijna 50 gijzelnemers om het leven. Onder de acteurs, musici en andere werknemers van de productie vielen zeker achttien doden. (ANP, 1/11/02)

    meer over: 'Nord Ost'


  • De voorstelling 'Hooligans' van ZEP is vooralsnog afgelast. Hoofdrolspeler Rogier Philipoom stapte op, omdat hij zich bedreigd voelde nadat de voorstelling op 10 maart werd verstoord door een groep van ongeveer 25 voetbalsupporters. De voorstelling werd vijf minuten na aanvang gestaakt. "Ze waren luidruchtig en reageerden direct op datgene wat op het podium werd gezegd. De spelers konden niet verder spelen", aldus S. Zijlstra zakelijk leidster van ZEP. Er waren overigens ook supporters die om stilte riepen. Voetbalsupporters hadden bij eerdere optredens positief op het toneelstuk gereageerd.
    Voor de voorstellingen in Theater Bellevue in Amsterdam, 15 t/m 18 maart, waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen, maar dat bracht Philipoom niet op andere gedachten. Er wordt een vervanger gezocht. (Volkskrant & ANP, 15/3/01)

    meer over: voetbal


  • Ze hebben het flink verpest, de CKV-leerlingen die onbewaakt op het derde balkon van de Stadsschouwburg in Amsterdam naar 'Nachtasiel' van het Ro Theater zaten te kijken. Kauwgom knallen, praten, commentaar roepen, de hele zaal had er last van. Zo ook de acteurs. Jack Wouterse legde het applaus stil: "Ik hoop dat u een mooie avond hebt gehad. Wij hadden het erg moeilijk. Ik snap dat er pubers naar toneel moeten, maar voor ons was het een hele moeilijke avond." Met vouchers -een soort strippenkaart voor cultuur- kunnen CKV leerlingen gratis naar voorstellingen. De staatssecretaris stimuleert hiermee zelfstandig theaterbezoek. Maar dat gaat er bij Wouterse niet meer in. Ze zijn welkom, maar niet loslopend. "Met begeleiding zijn ze rustig en dan is het top". (Volkskrant, 30/11/00)

  • Warner en Consorten heeft op avontuur in Afrika nog maar net aan een rel kunnen ontkomen. Het optreden in het zakencentrum van Nairobi, Kenia was nog maar net begonnen toen een man in het publiek een bijbel de lucht in stak en de acteurs uitmaakte voor 'duivelsvereerders'. Drie witten in slecht zittend pak met badmuts op zijn voldoende aanleiding om de lopende discussie in Kenia over duivelsverering hoog te doen oplaaien. Binnen no-time had de priester een scanderende menigte aan zijn kant. Gelukkig voor de theatermakers was er politie in de buurt en koos deze hun kant. Warner en Consorten trad eerder op in Zuid Afrika en Colombia, daar was niets aan de hand. "Kenia sloeg echter alles", aldus acteur Kim van Kaam, "door een combinatie van pech en een zeer typerende culturele verwarring." Een optreden in een sloppenwijk is afgelast. (Volkskrant, 30/10/00)

  • De Amerikaanse komiek Scott Capurro heeft het tijdens het theaterfestival in Edinburgh voor elkaar gekregen een kwart van zijn publiek de zaal uit te jagen door grappen te maken over de jodenvervolging. Capurro vindt de reactie van zijn publiek een aanleiding om nog meer holocaustgrappen te schrijven: "Ik schop heilige huisjes omver, dat is mijn baan. Ik word ervoor betaald om te schokken. Zo te zien ben ik hier op een goudmijn gestuit!"
    Capurro, een stand-up comedian uit San Francisco wiens overgrootmoeder joods was, staat er om bekend geen blad voor de mond te nemen. Aan het begin van zijn optreden zat de spanning er al goed in. Hij verweet de organisatie dat ze de Joodse komiek Ian Stone hadden gevraagd de titel van zijn show 'Een beetje smous' te veranderen omdat het te beledigend zou zijn. Capurro vervolgde met een aantal grappen waarin hij zich afvroeg waarom zwarten en homo's wel beledigd mogen worden en joden niet. Of de joden niet eens over iets anders konden zeuren dan die "holocaust, schmolocaust". Bij het plaatsen van deze opmerking verlieten enkele mensen de zaal. Een man die vanuit het publiek tegen de grap protesteerde kreeg een verwensing naar zijn hoofd: "Ik hoop dat je sterft aan Aids". Hierop verlieten nog meer mensen de zaal en begon een jong meisje te huilen.
    Ian Stone verdedigt zijn collega: "Het publiek moet begrijpen dat het om theater gaat. Capurro valt vooroordelen aan. Hij ziet zichzelf als een outsider en hij vindt dat joden de woorden moeten heroveren die tegen hen zijn gebruikt." Stone begrijpt dat veel mensen beledigd zijn. Ook met zijn eigen show 'Een beetje S...', die veel vriendelijker is, heeft hij mensen tegen zich in het harnas gejaagd. Zijn eigen tante wil bijvoorbeeld niet meer met hem praten. (Volkskrant, 11/8/00)

    meer over: Edinburgh, publiek


  • Iedereen was er! Nou ja, bijna iedereen. Enkele tientallen Amsterdamse 'smaakmakers' waren uitgenodigd om op De Parade vereeuwigd te worden door schilder Rob Scholte. Een hedendaags schuttersportret moest het worden, een schilderij van de huidige 'culturele elite'. Aan een lange gevulde tafel zaten dus, naast vele andere klinkende namen, castingkoning Hans Kemna, Osdorp Posse zanger Def P., zakelijk leider Holland Festival Jacques van der Veen en pin-up Monique Sluyter te wachten op de komst van de meester. Maar Rob Scholte kwam niet. Hij liet weten bang te zijn voor een aanslag. Het schuttersportret zal nu worden gemaakt aan de hand van de foto's die op de avond van de cultuurdragers zijn gemaakt. Volgend jaar wordt het schilderij door de organisatie van De Parade aan de gemeente Amsterdam overhandigd, als cadeautje voor tien jaar gastheerschap. (Parool, 2/8/00)

    meer over: Hans Kemna, De Parade


  • De eerste problemen rijzen voor Christoph Schlingensief's 'Ausländer Raus'-project. Rechts-extremisten hebben gedreigd de containers met asielzoekers in brand te steken. En met dertig graden is het al zo warm binnen. De stemming blijft echter goed, vooral omdat de bewoners van Schlingensief's containers dagelijks bezoek krijgen van kunstenaars en politici, zoals Elfriede Jellinek en Luc Bondy. Een Oostenrijker uit Karinthië heeft inmiddels een asielaanvraag gedaan bij de container, omdat hij "in Haider's Oostenrijk niet meer kan leven". De FPÖ-fractie in de Weense gemeenteraad overweegt een motie van wantrouwen in te dienen tegen ÖVP-wethouder van cultuur Peter Marboe. (NRC, 14/6/00)

    meer over: Wenen


  • Liesbeth Coltof, artistiek leider van Huis aan de Amstel kwam op het idee voor '5 (geen sprookje)' nadat ze zelf in de trein bijna gemolesteerd werd door drie voetbalhooligans. Daarna hing ze met haar collega's op en rond het August Allebé-plein in Amsterdam. Ze hielden overal hun jas aan en namen een mobieltje. Het duurde even maar na een paar weken werden ze geaccepteerd door de jongeren. Coltof heeft er zelfs een bijnaam aan overgehouden; op straat word ze aangesproken met 'Theater'. (NRC, 1/4/00)

    meer over: Liesbeth Colthof


  • Joop heeft klachten ontvangen. In 'Elisabeth' komt na de pauze een scène voor waarin vlaggen met op hakenkruizen lijkende tekens voorkomen en waarin acteurs de Hitlergroet brengen en gezamenlijk "Sieg heil" roepen. Enkele oorlogsgetroffenen zijn geschokt en hebben Joop verzocht de scène te schrappen. In een persoonlijke reactie zegt Joop echter dat de scène gehandhaafd blijft, omdat "het opkomende fascisme een belangrijk onderdeel is van het leven van Elisabeth." Hij biedt echter wel zijn excuses aan zegt dat de klachten hem "zeer aangegrepen" en "aan het denken gezet hebben". Een woordvoerder zegt dat telefonistes van de reserveerlijn zijn geïnstrueerd om te zeggen dat er "een scène over nazi-Duitsland" in de musical voorkomt, maar bij proeftelefoontjes door NRC Handelsblad werd dat niet gedaan. Een anonieme oorlogsgetroffene -die "wat een prachtige avond had moeten worden" zag veranderen in "een nachtmerrie"- heeft het er moeilijk mee: "De scène zit er nog steeds in, er wordt geen waarschuwing gegeven en ze spelen ook nog gewoon op 4 mei. Dat is schandalig." (NRC, 11/3/00)

  • Nadat de eerste voorstellingen van 'Corpus Christi' van Terrence McNally in Duitsland weinig protesten opleverden is nu de vlam in de pan geslagen. De opvoering van het stuk, waarin Jezus als homoseksueel ten tonele wordt gevoerd, leidt tot heftige reacties in het Zuid-Duitse Heilbronn. Bij elke voorstelling wordt gedemonstreerd en er waren verschillende bommeldingen. De theaterdirectie, de acteurs en de burgemeester van Heilbronn ontvingen anonieme doodsbedreigingen. (Volkskrant, 1/3/00)

    meer over: Duitsland


  • Het Zuidelijk Toneel heeft in februari een voorstelling van 'Romeo & Julia' af moeten breken, omdat de in de zaal zittende eindexamenklas voor te veel overlast zorgde. Er was sprake van geroep door de zaal, klappen met kauwgom en constant geroezemoes. HZT is over het algemeen niet afkerig van schoolbezoeken ("het is je publiek van morgen", aldus een woordvoerder), maar legt wel contractueel vast dat er maximaal 100 scholieren in de zaal mogen zitten. De groep vindt dat scholen en ouders de jongeren gedragsregels moeten aanleren: "Ze moeten zich realiseren dat ze niet naar een voetbalwedstrijd , maar naar een tenniswedstrijd gaan." De school heeft inmiddels een excuusbrief aan het theater en het gezelschap geschreven en de schuldige leerlingen hebben een 1 gekregen voor het culturele project, waar het theaterbezoek deel van uitmaakte. Daarnaast zijn ze een week geschorst. De twee grootste amok-makers zijn verzocht de school te verlaten. (Theatermaker, 7/4/99)

  • Jan Decleir doet toch niet mee aan de Duitse versie van 'Ten Oorlog'. Via derden laat hij weten dat hij zijn gage niet hoog genoeg vindt, maar een woordvoerder van Het Toneelhuis beweert dat Decleir grote moeite heeft met de Duitse taal. 'Ten Oorlog' gaat in het Duits 'Schlachten' heten en wordt opgevoerd door alle acteurs van de Vlaamse versie, minus dus nu Jan Decleir. Zijn rol wordt overgenomen door Thomas Thiele. Overigens moesten de vertalers enkele passages herschrijven, omdat in de Duitse vertaling anders regels zouden staan als "Ordnung macht frei", "Mein Führer, Volkes Vater", en andere beladen termen. (Theatermaker, 7/4/99)

  • Het Droogdokfestival in Amsterdam gaat door, ondanks de tragische dood van een 33-jarige Italiaanse DJ donderdagavond. Twee Engelse deelnemers aan het festival reden toen met een vrachtauto een loods in waar tientallen mensen aanwezig waren. Een vrouw en een tweejarig kind raakten gewond. De twee Engelsen zitten vast op verdenking van doodslag en/of moord. In gezamelijk overleg tussen krakers, gemeente en politie is besloten om het festival toch door te laten gaan, zij het in minder uitbundige vorm. (Parool en Trouw, 29/8/98)


  • Een Kroatische soldaat die op het Edinburgh Festival deelnam aan de voorstelling 'Soldiers' is beschuldigd van oorlogsmisdaden. De voorstelling is afgelast, omdat de acteur het land heeft verlaten. (Volkskrant, 28/8/98)

    meer over: Edinburgh


praat mee

schrijf een mini