Onderwerp
Edinburgh (16 nieuwsberichten)
- Een vaste bezoekster heeft het Edinburgh festival postuum verblijdt met een schenking van zo’n 5.5 miljoen euro. De Ierse vrouw, die graag klassieke concerten op het festival bezocht, heeft geen partner of kinderen en wil haar erfenis ten goede laten komen aan jong artistiek talent. De naaste familie, een zus en een gehandicapte broer, zien de erfenis liever anders verdeeld. De vrouw heeft al sinds het overlijden van hun moeder, twaalf jaar geleden, geen contact meer gehad met haar familie. Later dit jaar zal de executeur-testamentair de wilsbeschikking uitvoeren. (Redactie, 25/8/06)
- Alize Zandwijk verovert het Europese theater. 'Nachtasiel', haar eerste regie bij het Ro Theater, was deze zomer een succes op het festival in Edinburgh. Ook op de Wiener Festwochen kreeg ze enkel lof. Recensenten prijzen de grote emoties en het invoelbare spel dat door de acteurs neergezet wordt. Ze wordt zelfs op één lijn gezet met Peter Stein, Peter Zadek en Klaus Grüber. "Luc Bondy wil nu eeuwig co-produceren met het Ro Theater. Hij wil dat ik bij hem in Wenen elk jaar een productie kom doen, ik kan werken met wie ik maar wil, met acteurs als Gerd Voss, Jutta Lampe". Haar volgende regie, 'Macbeth', is ongezien al uitgenodigd in Wenen. (Volkskrant, 20/10/00)
- Het is een verrassende hit op het anders zo serieuze Edinburgh Festival: 'The Simpsons' live. De acteurs die hun stemmen lenen aan de personages uit de getekende sitcom lezen live een script. Grote uitgesneden tekeningen moeten het publiek helpen begrijpen welk personage aan het woord is. Matt Groening, de bedenker van de show, kwam op het idee toen hij vorig jaar zijn nieuwe serie 'Futurama' promootte op het Edinburgh Film Festival. De voorstelling, die later ook nog in Londen te zien zal zijn, was binnen een uur uitverkocht hetgeen de festivalorganisatie nogal verbaasde. (VNG, 17/8/00)
- De Amerikaanse komiek Scott Capurro heeft het tijdens het theaterfestival in Edinburgh voor elkaar gekregen een kwart van zijn publiek de zaal uit te jagen door grappen te maken over de jodenvervolging. Capurro vindt de reactie van zijn publiek een aanleiding om nog meer holocaustgrappen te schrijven: "Ik schop heilige huisjes omver, dat is mijn baan. Ik word ervoor betaald om te schokken. Zo te zien ben ik hier op een goudmijn gestuit!"
Capurro, een stand-up comedian uit San Francisco wiens overgrootmoeder joods was, staat er om bekend geen blad voor de mond te nemen. Aan het begin van zijn optreden zat de spanning er al goed in. Hij verweet de organisatie dat ze de Joodse komiek Ian Stone hadden gevraagd de titel van zijn show 'Een beetje smous' te veranderen omdat het te beledigend zou zijn. Capurro vervolgde met een aantal grappen waarin hij zich afvroeg waarom zwarten en homo's wel beledigd mogen worden en joden niet. Of de joden niet eens over iets anders konden zeuren dan die "holocaust, schmolocaust". Bij het plaatsen van deze opmerking verlieten enkele mensen de zaal. Een man die vanuit het publiek tegen de grap protesteerde kreeg een verwensing naar zijn hoofd: "Ik hoop dat je sterft aan Aids". Hierop verlieten nog meer mensen de zaal en begon een jong meisje te huilen.
Ian Stone verdedigt zijn collega: "Het publiek moet begrijpen dat het om theater gaat. Capurro valt vooroordelen aan. Hij ziet zichzelf als een outsider en hij vindt dat joden de woorden moeten heroveren die tegen hen zijn gebruikt." Stone begrijpt dat veel mensen beledigd zijn. Ook met zijn eigen show 'Een beetje S...', die veel vriendelijker is, heeft hij mensen tegen zich in het harnas gejaagd. Zijn eigen tante wil bijvoorbeeld niet meer met hem praten. (Volkskrant, 11/8/00)
- Maarten van Hinte, artistiek leider van Made in da Shade is uitgenodigd om zijn stuk 'O.J. Othello' voor te lezen op het New Europe Festival in New York. Dit festival wordt georganiseerd door de New York Theatre Workshop om Europese theaterstukken onder de aandacht te brengen van Amerikaanse theaters en programmeurs. Hinte won in 1998 een First Fringe Award voor de beste nieuwe toneeltekst op het Edinburgh Fringe Festival. (AD, 12/10/99)
- 'India Song' is in Edinburgh nogal gemengd ontvangen. The Herald gaf regisseur Ivo van Hove een Archangel Award, de prijs voor de beste voorstelling van de week. De Financial Times echter vond het echter "zo saai dat het moeilijk is je gedachten bij het stuk te houden, laat staan dat je er, eenmaal buiten, nog een herinnering aan kunt oproepen." De voorstelling wordt door publiek en pers ervaren als zeer avantgardistisch. "Mensen vinden het zeer vreemd om op het toneel te zitten", aldus woordvoerder Max van Engen van Het Zuidelijk Toneel die het wijt het aan het "conservatieve theaterklimaat". Ivo kan z'n prijsje niet zelf op komen halen; hij zit inmiddels in New York (Volkskrant, 3/9/99)
- De voorstelling 'Nachtasiel' van het Ro Theater heeft veel succes in Edinburgh. De Engelse en Schotse pers is zeer enthousiast over 'The Lower Depths'; kranten koppen met "stunning new heights" en "outstanding". Alize Zandwijk, wiens regie spectaculair wordt genoemd, is blij verrast met het succes: "Ik had me namelijk net zo goed kunnen voorstellen dat er mensen waren weggelopen. Er loopt een naakte man op toneel aan zijn lul te sjorren, er is een decor dat uitdrukkelijk geen decor is. In Engeland zijn ze daar niet zo aan gewend." Ook Luc Bondy, artistiek directeur van de Wiener Festwochen, is enthousiast. Hij heeft het Ro uitgenodigd op zijn festival volgend jaar. (Volkskrant, 27/8/99)
- In Edinburgh zijn de jaarlijkse festivals begonnen. De directeur van het Theaterfestival Brian McMaster zei in zijn openingsrede te streven naar een meer vernieuwende programmering en verwees ondubbelzinnig naar de problemen van zijn collega Mortier bij de Salzburger Festspiele. De Nederlandse bijdrage aan het festival is groot. Het Nationale Ballet danst 'Artifact' van William Forsythe, Het Zuidelijk Toneel (vorig jaar vertegenwoordigd met 'Caligula') speelt 'India Song' en het Ro Theater speelt 'The lower depths' van Gorki. De Nederlandse voorstellingen vormen een zeer progressief element in de programmering van ook door zijn prijzen en status nogal chique festival.
Nee, dan het Fringe Festival. Daar treden 14.562 artiesten op in 1346 voorstellingen. Dit jaar zijn er veel stukken over beroemde personen (Adolf Hitler, Barbra Streisand) en veel Macbeths ('Macbeth '99', 'Macbeth, the 2000 version')
Daarnaast vinden tegelijkertijd nog het filmfestival en het boekenfestival plaats. Alle festiva trekken ieder jaar meer bezoekers. De Edinburghers vinden het nu dan ook een beetje te druk. (Volkskrant, 17/8/99)
- Het Zuidelijk Toneel gaat dit jaar wederom naar Edinburgh, ditmaal met de voorstelling 'India Song', die op 10 juni tijdens het Holland Festival in première gaat. De voorstelling, een stuk van Marguerite Duras in de regie van Ivo van Hove gaat in de herfst van dit jaar op tournee, en speelt ook in Parijs. Daarnaast speelt Het Zuidelijk Toneel 'Koppen' op het Festival Theater der Welt in Berlijn. (VNG, 18/3/99)
- Xaviera Hollander werpt zich op als theatermecaenas. Na enkele voorstellingen bij haar thuis laat ze nu de Engelse performer Kerry Shale het stuk 'The prince of West End Avenue' opvoeren in het Bethaniënklooster op de Amsterdamse wallen. De voormalige Happy Hooker laat er geen misverstand over bestaan dat het hier om high-brow kunst gaat. De voorstelling van Shale, die Hollander ontdekte op het Edinburgh Festival, gaat over de holocaust. (AD, 18/12/98)
- De twee voorstellingen 'Caligula' en 'More Stately Mansions' van Ivo van Hove zijn te zien op het Festival van Edinburgh. De Amerikaanse versie van 'Rijkemanshuis' viel beter in de smaak dan Theaterfestival-winnaar 'Caligula'. De Schotse pers vond de voorstelling "slepend" en "zelfgenoegzaam". The Herald vond 'More Stately Mansions' "a brilliant performance", The Scotsman zocht het in termen als "weird", "radical" en "fascinating". (Parool, 4/9/98)
- Hans van Manen heeft in Edinburgh de Archangel gekregen, een dansprijs van balletcritici. Hij krijgt de prijs, een initiatief van The Herald, voor zijn hele oevre, zijn staat van dienst en voor zijn invloed op de hedendaagse dans. (Volkskrant, 3/9/98)
- Ivo van Hove zou het een goed idee vinden als het Holland Festival een eigen Fringe festival zou krijgen, zoals ieder jaar gebeurd in Edinburgh. De directeur van het Holland Festival zei dit naar aanleiding van zijn bezoek aan Edinburgh, waar zijn voorstelling 'Caligula' te zien is in het hoofdfestival. Op de alternatieve tegenhanger van het pretentieuze festival, het Fringe Festival, staat de Parade met groot succes. (Telegraaf, 2/9/98)
- Een Kroatische soldaat die op het Edinburgh Festival deelnam aan de voorstelling 'Soldiers' is beschuldigd van oorlogsmisdaden. De voorstelling is afgelast, omdat de acteur het land heeft verlaten. (Volkskrant, 28/8/98)
- De Parade krijgt op het Edinburgh Fringe Festival de First Fringe Award. Deze prijs wordt gedurende het festival vier à vijf keer per week uitgereikt door The Scotsman aan een van de 1300 acts op het festival. Vooral 'Bingo' van de Gebroeders Flint maakt indruk op het Schotse publiek. (Volkskrant, 27/8/98)
- Enkele voorstellingen van De Parade staan onder de naam The Amsterdam Parade op het Fringe festival in Edinburgh. De Schotse krant The Scotsman schrijft erover: "Het is een van de spectaculairste en meest vernieuwende theaterinitiatieven ter wereld. Dit mag je niet missen." Felix Stategier van De Gebroeders Flint vindt het wel even wennen; "In Nederland zit de tent steevast bomvol... Hier moet je echt werken om publiek binnen te krijgen." (Telegraaf, 26/8/98)