Onderwerp
Adelheid Roosen (3 nieuwsberichten)
- De twee Islam-stukken van theatermaakster Adelheid Roosen maken in oktober een korte tournee door de Verenigde Staten. De voorstellingen 'Is.Man' en 'De Gesluierde Monologen' zijn onder andere te zien in New York. Roosen werd utgenodigd door Susan Feldman, artistiek directeur van het theater St. Ann’s Warehouse in New York, die enthousiast is over de manier waarop Roosen thema's als eerwraak, uithuwelijking en vrouwenonderdrukking behandelt. De voorstellingen worden in het Engels gespeeld. De Nederlandse cast bestaat uit acht spelers met een Koerdische, Turkse en Nederlands-Palestijnse achtergrond. Roosen vindt de tournee een bijzondere onderneming. "Over een paar weken voeren we midden in New York een dialoog tussen het Westen en de Arabische Wereld. Ik vind dat uitermate stoer." Nederland beseft zich volgens Roosen niet vaak genoeg dat het een gidsland kan zijn in vraagstukken over integratie. "Wij doen aan zelfreflectie en durven de dialoog aan te gaan. Daar zouden we als land trots op moeten zijn." (Volkskrant, 17/9/07)
- Adelheid Roosen organiseert op de Internationale Vrouwendag, 8 maart, in de Balie in Amsterdam de 'Gesluierde Monologen', een spin-off van 'De vagina monologen' waaraan vrouwen met een islamitische achtergrond zullen meewerken. 't Bos Theaterprodukties wil het concept verder uitwerken en met de resultaten volgend seizoen op toernee. "Dit is bedoeld als overgang naar de spontane bijdragen, naar het delen van intimiteit die vaak verstopt zit tussen culturen, bedekt is door religie of kleding en verpakt in vooroordelen", aldus een woordvoerder van het evenement, dat alleen voor vrouwen toegankelijk is. (ANP, 18/2/03)
- Als gastactrice speelde Adelheid Roosen met TGA tweemaal 'De koopman van Venetië' in Caïro. Met Engelse boventitels. Roosen: "Het was een geweldig gevoel: de voorstelling is zo Nederlands en dat je dan naar Egypte gaat en dat dat ding het doet. Het doet het! Het communiceert! De voorstelling ging stikgoed. Het publiek reageerde luidruchtiger dan hier. In Nederland worden alle mobieltjes uitgezet. Daar niet. Iedereen had ze aanstaan. Wie gebeld werd, stond gewoon op en begon te praten, wrong zich vervolgens de rij uit en praatte buiten de zaal op zijn gemak verder. Niemand om ze heen stoort zich daaraan. Dan is het ook niet raar. Daardoor had ook niemand van ons er last van. Er verschuift iets in je hoofd." (Parool, 19/9/02)