oude meuk

Onderwerp

Oostpool (8 nieuwsberichten)

  • Rob Ligthert wordt de secretaris theater van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+. Daartoe verlaat hij Oostpool al op 1 februari, bijna een jaar eerder dan gepland. Ook de andere nog openstaande secretarisfuncties zijn nu ingevuld: Henri?tte Post, zakelijk directeur van het Grachtenfestival Amsterdam wordt secretaris Muziek; Nico Schaafsma, tot heden directeur KamerOpera Festival krijgt Muziektheater; Componist Ron Ford wordt secretaris Compositie. Daarnaast zijn Ricardo Burgzorg en Laurien Saraber benoemd als programmamedewerkers op het gebied van diversiteit. (Redactie, 24/1/08)

    meer over: Superfonds


  • Rob Klinkenberg (53) wordt niet-regisserende intendant bij Toneelgroep Oostpool. Hij volgt daar Rob Ligthert en Peer Wittenbols op, die sinds 2000 het gezelschap leiden. Marcus Azzini en Erik Whien worden huisregisseurs. Het drietal vormt samen het artistieke gezicht, Klinkenberg zal zal samen met zakelijk directeur Alex Kühne de directie vormen. Rob Klinkenberg studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, werkte in de jaren tachtig bij Globe, was van 1990 tot 1995 artistiek leider van FACT en maakt nu deel uit van het artistieke team van Toneelgroep Oostpool vanaf 2001. Hij maakte verder naam als vertaler en publicist. In het najaar maakt Klinkenberg zijn plannen bekend. (Redactie, 8/6/07)

    meer over: FACT


  • De jury van TF-1 heeft haar selectie bekend gemaakt. Voor de grote zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd: Voor de kleine zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd: De jury bestond uit voorzitter Mieke van der Weij, Ursul de Geer, Ivo Kuyl, Tarkan Köroglu en Daphne Richter en werd bijgestaan door meer dan 35 tipgevers uit de Nederlandse en Vlaamse theaterwereld. De geselecteerde voorstellingen zullen hernomen worden tijdens theaterfestival TF, van 30 augustus tot en met 9 september in Amsterdam.
    Ook de Vlaamse jury heeft haar selectie geopenbaard: Het Vlaamse festival vindt plaats van 23 augustus t/m 1 september in Brussel. (Redactie, 11/5/07)

  • Na Koos Terpstra is nu het vertrek van nog een artistiek leider bekend gemaakt: Rob Ligthert vertrekt aan het eind van de huidige cultuurnotaperiode bij Oostpool. Beiden maken hun vertrek al zo vroeg bekend om de nieuwe artistieke leiding de kans te geven om zelf nieuwe plannen in te dienen voor de volgende Cultuurnota. Ligthert was sinds 2001 artistiek leider van Oostpool, realiseerde in Arnhem het eigen theater Huis Oostpool en oogste veel succes met de voorstellingen 'Brel' en 'Brel 2' met Jeroen Willems. (Volskrant, 7/12/06)

    meer over: Arnhem


  • Toneelgroep Oostpool heeft een monoloog van Gerrit Komrij die hij had geschreven voor de voorstelling 'Brel 2' afgekeurd. De monoloog had slechts een vage thematische overeenkomst met de voorstelling en had niets met Brel te maken. In plaats van de tekst wordt nu een monoloog gemaakt op basis van interviewfragmenten met Jacques Brel. De voorstelling is een vervolg op 'Brel, de zoete oorlog', waarmee Oostpool twee jaar geleden veel succes oogste en waarvoor hoofdrolspeler Jeroen Willems een Louis d'Or kreeg. Brel 2 zal overigens ook in Duitsland te zien zijn. (NRC & ANP, 27/1/06)

    meer over: Jeroen Willems


  • Het kersverse Oostpool, de fusie van het Theater van het Oosten en De Federatie heeft veel minder geld gekregen dan ze had aangevraagd. Toch hoeven er geen banen geschrapt te worden, Herman Hofman, bestuurslid van het gezelschap legt uit: "We verbinden vaste acteurs aan ons, maar ze mogen wat vaker buiten de deur optreden. En we maken minder producties. Liever één productie minder dan dat we in armoede moeten spelen." Het ensemble wordt: Hans Hoes, Juul Vrijdag, Anne Martien Lousberg, Remco Melles, Oda Spelbos en Marcel Hensema. Daarnaast: Decor: Matt Vermeulen. Kostuums: Dorien de Jonge. Dramaturgie: Rob Klinkenberg en Martine Manten. Rob Ligthert heeft er zin in. (De Gelderlander, 17/10/00)

    meer over: subsidiekorting


  • De toneelgroepen De Federatie en Theater van het Oosten zijn gefuseerd onder de naam Oostpool. Momenteel word er in Arnhem gewerkt aan een nieuw onderkomen. Het gezelschap heeft al een pand op het oog aan de Rijnoever, maar de kosten voor de verbouwing tot een theater met driehonderd stoelen zijn ruim 5 miljoen gulden. Eind januari zal de groep onder leiding van Rob Ligthert voor het eerst in de openbaarheid treden met de voorstelling 'Koning Lear', in een bewerking van huisauteur Peer Wittenbols, in de Arnhemse Eusebiuskerk. In het voorjaar speelt de groep 'Uilenspiegel' tijdens de beeldententoonstelling Sonsbeek 2001. Overigens wordt Alex Kühne de zakelijk leider van het gezelschap, dat in tegenstelling tot het Theater van het Oosten een eigen ensemble wil gaan vormen. (Volkskrant & De Gelderlander, 11/10/00)


  • Het nieuwe ensemble in het oosten onder leiding van Rob Ligthert is voor de productie 'King Lear' op zoek naar 75 figuranten. Ze zullen de ridders spelen van Lear. Wellicht mogen ze ook veel drinken en vrouwen verkrachten zoals de Belangrijkste Brit van het Vorige Millennium in zijn stuk schreef. (De Gelderlander, 11/9/00)

    meer over: audities, Shakespeare


praat mee

schrijf een mini