oude meuk

Onderwerp

Het Toneelhuis (16 nieuwsberichten)

  • De jury van TF-1 heeft haar selectie bekend gemaakt. Voor de grote zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd: Voor de kleine zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd: De jury bestond uit voorzitter Mieke van der Weij, Ursul de Geer, Ivo Kuyl, Tarkan Köroglu en Daphne Richter en werd bijgestaan door meer dan 35 tipgevers uit de Nederlandse en Vlaamse theaterwereld. De geselecteerde voorstellingen zullen hernomen worden tijdens theaterfestival TF, van 30 augustus tot en met 9 september in Amsterdam.
    Ook de Vlaamse jury heeft haar selectie geopenbaard: Het Vlaamse festival vindt plaats van 23 augustus t/m 1 september in Brussel. (Redactie, 11/5/07)

  • Titus Muizelaar vertrekt per augustus 2004 bij Toneelgroep Amsterdam. Hij gaat vanaf dan regelmatig voorstellingen regisseren bij Het Toneelhuis. Muizelaar is nu bij TGA 'chef d'equipe', dwz. vertegenwoordiger van de acteurs. Het gezelschap benadrukt dat het vertrek van Muizelaar niets te maken heeft met de vorige week ontstane crisis tussen het acteursensemble en Ivo van Hove. (Volkskrant, 30/10/03)

  • Johan Simons vertrekt per september 2005 bij ZT Hollandia. Hij wordt artistiek directeur bij het Publiekstheater in Gent. Simons heeft inmiddels veel buitenlandse contacten opgedaan, maar kiest toch weer voor een vast huis: "Ik ben een familiemens, ik heb een familie om me heen nodig." Hij wil het Publiekstheater modelleren naar Het Toneelhuis.
    Simons wil ZT Hollandia goed achterlaten, met jonge mensen aan het roer. "Dit gezelschap is momenteel op de toppen van zijn kunnen en zijn roem, ik zou niet weten hoe ik dat nog acht jaar zo kan houden, dat lijkt me een onmogelijke opgave." Eindhoven heeft hem ook niet enorm kunnen inspireren: "De stad, het gebouw, ik heb er weinig mee. Als je hier de deur uitstapt sta je meteen op een troosteloze parkeerplaats. In Gent staat het theater aan een prachtig plein."
    Simons erkent dat zijn beslissing te maken heeft met de dreigende bezuinigingen op cultuur: "In Nederland wordt de spoeling dun en juist op dat internationale werk zou wel eens bezuinigd kunnen worden." Tot 2005 gaat Simons nog een voorstelling regisseren in München, een opera in Parijs en de 'Oresteia', een grootschalige samenwerking tussen zijn oude en nieuwe werkgever. (Volkskrant, 8/7/03)


  • Guy Cassiers zal vanaf juni 2006 Het Toneelhuis in Antwerpen gaan leiden. Hij wordt daar de opvolger van Luk Perceval, die naar Duitsland vertrekt. De artistiek leider van het Ro Theater is geboren Antwerpenaar en liet in de sollicitatieprocedure Johan Simons en Ivo van Hove achter zich. Cassiers wil in Rotterdam wel zijn contract uitzitten. Omdat Perceval al in juni 2005 vertrekt, zal acteur/regisseur Josse De Pauw Het Toneelhuis een jaar leiden.
    In Vlaamse krant De Morgen klaagde Cassiers vorige week nog bitter over de nieuwe situatie in Rotterdam: "De Antwerpse situatie verbleekt gewoon bij wat we hier te horen krijgen. Sinds Leefbaar Rotterdam hier mee in het beleid zit, is de situatie gewoon verschrikkelijk geworden." Het Toneelhuis en het Ro Theater willen overigens nauwer gaan samenwerken. (ANP, 11/3/03)

  • Luk Perceval zal in 2005 vertrekken bij Het Toneelhuis in Antwerpen. Zijn contract loopt dan af en hij zal het niet verlengen. Perceval (45) krijgt het te druk met internationale producties, met name in Duitsland. Perceval is sinds 1998 verbonden aan Het Toneelhuis, toen het gezelschap ontstond na een fusie tussen de Blauwe Maandag Compagnie en de Bourla Schouwburg in Antwerpen. (Volkskrant, 28/1/03)

  • Twee dagen voor de première van 'Komedie der verleiding' van Het Toneelhuis onder regie van Guy Joosten, kwam artistiek leider Luk Perceval eindelijk een doorloop bekijken. En hij besloot ter plekke dat het gebodene niet goed genoeg was om de première te halen. Einde voorstelling. Ook uitstel zit er niet meer in. Guy Joosten heeft andere verplichtingen; hij regisseert de 'Carmen' in de Muntschouwburg. "Dus moesten wij slikken, het verlies nemen en doorgaan", aldus J. Vandersteenkiste, persvoorlichter van Het Toneelhuis. Er wordt gekeken of dezelfde cast een vervangende voorstelling kan gaan spelen. Onder regie van Luk Perceval. (Volkskrant, 14/10/99)

  • Gerardjan Rijnders gaat na zijn afscheid als artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam één of twee regies doen bij Het Toneelhuis in Antwerpen. Eveneens in het seizoen 2000/01 zal Johan Simons er een gastregie doen. (AD, 24/9/99)

  • In het Theater aan de Parade in Den Bosch zijn de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt.
  • De Colombina is gewonnen door Sien Eggers voor haar rol in 'De Cocu Magnifique' van Het Toneelhuis. [minirecensie]
  • De Arlecchino is gewonnen door Paul Hoes voor zijn rol in 'Jefta of semitische liefdes' van Het Toneel Speelt.
  • De Hans Snoek Prijs voor de beste jeugdtheatervoorstelling is gewonnen door 'De Tolbrug' van Ybycus.
  • De Theo d'Or is gewonnen door Marieke Heebink voor haar rol in 'Een ideale vrouw' van Toneelgroep Amsterdam. [minirecensie]
  • De Louis d'Or is gewonnen door Lucas van der Eynde voor zijn rol in 'De Cocu Magnifique' van Het Toneelhuis. [minirecensie]
  • De Prosceniumprijs is gewonnen door het Onafhankelijk Toneel voor hun uitvoering van 'De Woudduivel' in de regie van Mirjam Koen. [minirecensie]
  • De Toneel Publieksprijs is gewonnen door zowel 'Wilhelmina; je maintiendrai' als 'Hamlet' van Het Nationale Toneel. [minirecensie 'Wilhelmina'] [minirecensie 'Hamlet']
  • Het geheel werd verder opgeleukt door een Toneelgroep Amsterdam-modeshow, met Hans Kesting als lady-speaker; Stef Bos; een basketbal-opera;fragmenten uit 'De prijs van de liefde' van Henri de Bataille, gespeeld door Theo Mann Bouwmeester gespeeld door Trudy de Jong, Louis Bouwmeester gespeeld door Pierre Bokma, de jonge minnaar gespeeld door Jacob Derwig, en door het dienstmeisje gespeeld door Halina Reijn; een dronken Rick van der Ploeg; en door een ontroerende speech, waarin Marieke Heebink haar prijs opdroeg aan haar moeder. Overigens moeten de beide winnaars van de Publieksprijs het prijzengeld delen. Zowel het Impresariaat Jacques Senf als Het Nationale Toneel krijgen 50.000 gulden. Ook demissionair staatssecretaris Van der Ploeg, die de prijs uitreikte, noemde de uitslag onwaarschijnlijk, "het lijkt de politiek wel". Beide voorstellingen kregen een cijfer van 8,6333. (VNG, 6/6/99)

  • Het Toneelhuis begint na 'Ten Oorlog' aan een nieuw Monsterproject met de welluidende titel 'Aars'. Het gaat om een bewerking van de 'Oresteia' van Aischylos door Peter Verhelst. Luc Perceval zal de voorstelling, die tijdens het Holland Festival 2000 in première gaat, regisseren. (Volkskrant, 29/5/99)

  • Een update in de nominaties voor de belangrijke theaterprijzen!
    Voor de Theo d'Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, zijn dit jaar genomineerd:
  • Marieke Heebink ('Een ideale vrouw', TGA) [minirecensie]
  • Marjon Brandsma ('Na de repetitie', De Appel)
  • Sylvia Poorta ('De Kersentuin', De Trust) [minirecensie]
  • Voor de Louis d'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol, zijn dit jaar genomineerd:
  • Gijs Scholten van Asschat ('Hamlet', Het Nationale Toneel) [minirecensie]
  • Lucas van der Eynde ('De Cocu Magnifique', Het Toneelhuis) [minirecensie]
  • Voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, zijn dit jaar genomineerd:
  • Sien Eggers ('De Cocu Magnifique', Het Toneelhuis) [minirecensie]
  • Anneke Blok ('De Kersentuin', De Trust) [minirecensie]
  • Voor de Arlecchino, de prijs voor de beste mannelijke bijrol, zijn dit jaar genomineerd:
  • Gees Linnebank ('Tweeduister', Het Nationale Toneel)
  • Paul Hoes ('Jefta of Semitische liefdes', Het Toneel Speelt)
  • Voor de Publieksprijs (voorheen de Gouden Gids Publieksprijs) komen de volgende voorstellingen in aanmerking:
  • 'De Hel' (Grünfeld Theaterproducties)
  • 'Hamlet' (Het Nationale Toneel) [minirecensie]
  • ''t Gelag' (Fred Delfgauw)
  • 'Wilhelmina, Je Mantiendrai' (Impresariaat Jacques Senf) [minirecensie]
  • De winnaars van deze prijzen zullen, samen met de Prosceniumprijs (beste voorstelling) en de Hans Snoekprijs (beste jeugdvoorstelling), op 6 juni bekend gemaakt worden tijdens een gala-avond in Theater aan de Parade in Den Bosch. (Parool, 18/5/99)

  • Guy Joosten stapt op als regisseur bij Het Toneelhuis. Hij gaat zich opnieuw wijden aan opera. (Theatermaker, 7/4/99)


  • Jan Decleir doet toch niet mee aan de Duitse versie van 'Ten Oorlog'. Via derden laat hij weten dat hij zijn gage niet hoog genoeg vindt, maar een woordvoerder van Het Toneelhuis beweert dat Decleir grote moeite heeft met de Duitse taal. 'Ten Oorlog' gaat in het Duits 'Schlachten' heten en wordt opgevoerd door alle acteurs van de Vlaamse versie, minus dus nu Jan Decleir. Zijn rol wordt overgenomen door Thomas Thiele. Overigens moesten de vertalers enkele passages herschrijven, omdat in de Duitse vertaling anders regels zouden staan als "Ordnung macht frei", "Mein Führer, Volkes Vater", en andere beladen termen. (Theatermaker, 7/4/99)

    meer over: Jan Decleir, terreur


  • Er zijn nominaties voor de belangrijkste acteursprijzen bekend!
    Voor de Theo d'Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, is Sylvia Poorta voor haar rol in 'De Kersentuin' (De Trust) genomineerd.
    Voor de Louis d'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol, zijn Gijs Scholten van Asschat voor zijn vertolking van Hamlet (Het Nationaal Toneel), en Lucas van den Eynde voor zijn rol in 'Cocu Magnifique' (Het Toneelhuis) genomineerd.
    Voor de Arlecchino, de prijs voor de beste mannelijke bijrol, is Paul Hoes voor zijn rol in 'Jefta of Semitische Liefdes' (Het Toneel Speelt) genomineerd.
    Voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, zijn Anneke Blok voor haar rol in 'De Kersentuin' (De Trust) en Sien Eggers, voor haar rol in 'Cocu Magnifique' (Het Toneelhuis) genomineerd. (Parool, 16/2/99)

  • "Een onverhulde oproep tot censuur" vindt een woordvoerder van Het Toneelhuis de eis van het Vlaams Blok dat de subsidie aan het gezelschap moet worden stopgezet "zolang er geen garanties worden gegeven omtrent programmatie en inhoud van de toneelstukken". Vlaams Blok-leider Filip Dewinter diende een klacht in tegen artisitiek leider Luk Perceval wegens openbare zedeloosheid naar aanleiding van de opvoering van 'Liefhebber' van Gerardjan Rijnders tijdens de feestelijke opening van Het Toneelhuis. De Procureur des Konings moet nu een onderzoeksrechter aanstellen die moet bekijken of de klacht terecht is. Als dat zo is moet de procureur beslissen of Perceval inderdaad vervolgd zal worden. Overigens hebben verschillende politieke partijen, waaronder de Socialisten, zich inmiddels achter Het Toneelhuis opgesteld. (Theatermaker, 2/10/98)

    meer over: censuur, Luk Perceval


  • Philip Dewinter, de leider van het Vlaams Blok, heeft bij de Belgische justitie een aanklacht ingediend wegens zedenschennis tegen Luk Perceval, artistiek leider van Het Toneelhuis in Antwerpen. Dewinter doelt hiermee op de opvoering van 'Liefhebber' van Gerardjan Rijnders in het openingsweekend van het nieuwe gezelschap, waarin "levensechte masturbatie- en verkrachtingsscènes" te zien zijn. Ook de Vlaamse Liberale Partij heeft problemen met de voorstelling: "Het is een uiting van geestelijke armoede en totale decadentie." Bij Het Toneelhuis zelf zijn geen klachten binnengekomen, wel steunbetuigingen.
    Bij Toneelgroep Amsterdam is nogal (VK) en stom- (AD) verbaasd gereageerd op de commotie rond hun voorstelling. Het stuk is dan ook al zo'n 20 keer opgevoerd in België, zonder problemen. "Wellicht is men nu onder meer door de zaak Dutroux extra gevoelig voor dit soort zaken." (Volkskrant & AD, 3/9/98)


  • Het nieuwe Vlaamse theatergezelschap Het Toneelhuis - een fusie tussen De Blauwe Maandag Compagnie en de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg - opent het komende theaterseizoen met de voorstelling 'Voor het pensioen' van Thomas Bernard. Het Toneelhuis heeft in totaal 15 producties gepland, zowel eigen stukken als co- en gastproducties. Hieronder valt ook 'Ten Oorlog!' (Volkskrant, 13/5/98)


praat mee

schrijf een mini