oude meuk

Onderwerp

voetbal (12 nieuwsberichten)

  • Juni is nog ver weg, maar de eerste invloed van het EK-voetbal op het theater laat zich al gelden. Youp van 't Hek heeft de programmering van zijn voorstelling 'Prachtige Paprika's' aangepast aan de loting van het Nederlands elftal. Zo speelt hij niet tijdens Nederland-Duitsland en speelt hij pas na Nederland-Tjechië om half twaalf 's avonds. (ANP, 28/1/04)

    meer over: Youp van 't Hek


  • Coen Moulijn, de legendarische linksbuiten van Feyenoord wordt vertoneeld. Volgens directeur Jan Zoet van de Rotterdamse Schouwburg zijn de plannen nog in een zeer pril stadium. Jan Schuurman Hess heeft een kleine synopsis geschreven. Het zal gaan over de succesvolle voetballer en zijn moeilijke privé-leven. Moulijn, die een kledingzaak had, werd geplaagd door hartproblemen. Ook moest hij een nier afstaan aan zijn zoon. Daar zit natuurlijk drama in. Men denkt aan Wilfried de Jong voor de hoofdrol. (ANP, 22/1/03)

    meer over: Rotterdam


  • De voorstelling 'Hooligans' van ZEP is vooralsnog afgelast. Hoofdrolspeler Rogier Philipoom stapte op, omdat hij zich bedreigd voelde nadat de voorstelling op 10 maart werd verstoord door een groep van ongeveer 25 voetbalsupporters. De voorstelling werd vijf minuten na aanvang gestaakt. "Ze waren luidruchtig en reageerden direct op datgene wat op het podium werd gezegd. De spelers konden niet verder spelen", aldus S. Zijlstra zakelijk leidster van ZEP. Er waren overigens ook supporters die om stilte riepen. Voetbalsupporters hadden bij eerdere optredens positief op het toneelstuk gereageerd.
    Voor de voorstellingen in Theater Bellevue in Amsterdam, 15 t/m 18 maart, waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen, maar dat bracht Philipoom niet op andere gedachten. Er wordt een vervanger gezocht. (Volkskrant & ANP, 15/3/01)

    meer over: terreur


  • 'Hooligans; a kicking slice of life' is de titel van het nieuwe voetbalstuk van Gerben Hellinga. Het is alweer dertig jaar geleden dat deze toneelschrijver 'Ajax-Feyenoord' schreef, dat toen opgevoerd werd door Toneelgroep Centrum. Nu speelt dit stuk over voetbalvandalen "die zich letterlijk een weg door het leven slaan" vanaf februari 2001 in het Rozentheater in Amsterdam. (AD, 6/9/00)

    meer over: Rozentheater


  • De Uitmarkt heeft geen last gehad van Sail: er kwamen net als vorig jaar 500.000 bezoekers naar de opening van het culturele seizoen in Amsterdam. Er was dit jaar veel aandacht voor jeugdtheater en wereldmuziek. Minder ruimte was er voor protesten tegen de adviezen van de Raad voor Cultuur. Alleen Orkater mocht op een podium zijn zegje doen. De Appel probeerde een Sail-crossover door in een bootje de Kloveniersburgwal op en neer te varen. De Hoofdstad Operette deed het omgekeerde en voer op het IJ met een bootje met daarop de protestleus "brengt Van der Ploeg de Hoofdstad Operette om zeep?". Maar waar het publiek pas echt warm voor liep was een aangepaste versie van de voorstelling 'Jeff Koons' van De Trust met schilder Peter Klashorst en pornoster Kim Holland in de hoofdrollen. Niet iedereen werd opgewonden van de Uitmarkt: "Het is een gigantische klus. Er ligt meer rotzooi op straat dan tijdens het EK-voetbal", zegt Frans Horsfaul van de Reiniging Binnenstad, de schade inventariserend. (Volkskrant, AD & VNG, 28/8/00)

  • Op de dagen dat er gevoetbald wordt in Rotterdam, mag er op De Parade geen drank verkocht worden."Zelfs niet in onze tent, wel heel vervelend als je pretenteert een nachtclub-achtige, oh-la-la show te hebben. Ik hou zelf helemaal niet van voetballen, nu nog minder", aldus mevrouw Parade Loes Luca zelf. Gelukkig schijnt de legendarische "doorzak", de borrel voor de medewerkers als het publiek vertrokken is, des te steviger te zijn. (NRC, 24/6/00)

    meer over: Loes Luca, De Parade


  • Theaters lijken tot nu toe weinig last te hebben van het EK voetbal. Op wedstrijddagen zijn wel mensen die proberen hun van tevoren gekochte kaarten voor 'Elisabeth' en 'Chicago' terug te geven, maar dat mag echt niet van Joop. Kaarten voor 'Tsjechov' en 'Oliver' mogen wel geruild worden, de wachtlijst is, zelfs als Nederland speelt, lang genoeg om de zaal te vullen. Acteurs en technici hebben echt geen keus; zij volgen de wedstrijd op de televisie in de artiestenfoyer. In de coulissen van het Luxor theater in Rotterdam staat wel een tv, maar zonder geluid. Willem Nijholt maakte zich snel populair. Na afloop van de voorstelling 'Oliver' maakte de musical-ster de eindstand van de wedstrijd Nederland - Denemarken bekend. Hij kreeg een staande ovatie. (AD, 21/6/00)


  • Ook bij het Holland Festival zijn ze zich ervan bewust dat het EK voetbal in het land is. Op een poster-campagne is een 'alternatief elftal' van musici en regisseurs, zoals Dick Raaijmakers, Theu Boermans, Gerardjan Rijnders, Ravi Shankar en Reinbert de Leeuw, door middel van de computer in oranje shirts gestoken. Ivo van Hove draagt de aanvoerdersband. Met de posters wil het Holland Festival duidelijk maken "dat het voetbalpubliek niet van het Holland Festivalpubliek hoeft te verschillen. Één overeenkomst is in ieder geval pijnlijk duidelijk: ook bij de Holland Festival elf is er geen vrouw te bekennen. (Parool & Volkskrant, 18/5/00)

  • Ajax verruilt het gras voor de planken. In het RAI-Congrescentrum is ''n Juichtoon dav're langs de velden' opgevoerd, een 'musivue' ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de club. Naast spreekkoren ("Het zijn de homo's, het zijn de homo's, het zijn de homo's van Roda JC") waren ook gevoelige liedjes van voorzitter Michael van Praag te horen. Fred Florusse regisseerde, Jack Spijkerman "hield een oogje in het zeil" en Freek de Jonge was binnengehaald als vedette ("zodra het contract was getekend kon ik geen fatsoenlijke grap meer maken"). Vele Ajaxcoryfeeën en -fans stonden op de bühne. Het publiek was tevreden: "'t Was mooi spel. Moeten we meer hebben." (Parool & VNG (11/4/00, 11/4/00)


  • Andrew Lloyd Webber is bezig aan een politieke musical. Het gaat over de voetbalclub Star of Sea uit Belfast, waar in de jaren '60 katholieke en protestante jongeren speelden. De 'Troubles' maakten daar een einde aan. De musical gaat 'The beautiful game' heten en beschrijft het leven van jongeren tussen voetbal en religie. (AD, 13/9/99)

  • Met 'Lulu' van Alban Berg heeft Ivo ten Hove zijn debuut als operaregisseur gemaakt bij de Vlaamse Opera in Antwerpen. Van Hove heeft opera ontdekt van de televisie; "Ik ben daarvoor: opera live op televisie, net zoals een voetbalwedstrijd." (Volkskrant, 27/1/99)


  • Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam bestaat 20 jaar. Het jubileum wordt gevierd met de voorstelling 'De Aftrap', gespeeld door kinderen tussen de negen en veertien jaar, over voetbal. (Parool, 14/10/98)


praat mee

schrijf een mini