Onderwerp
De Balie (8 nieuwsberichten)
- De theaters aan het Leidseplein willen meer samenwerken. Het gaat om de Stadsschouwburg Amsterdam, Bellevue/Nieuwe de la Mar, de Balie, de Melkweg en Paradiso. De directeuren van deze theaters vormen het bestuur van de Stichting Samenwerkende Leidseplein Theaters. Marc Verstappen, directeur van Villanella, gaat 'De Nachten' naar Amsterdam halen. Begin 2005 zal dit Antwerpse 'Crossing Border' op het plein neerstrijken. Volgend jaar wordt 'Kunstkoters' verwacht, een culturele manifestatie voor het hele gezin, ook in de koker 'Heavenhotel' over vreemdelingen. (Parool, 7/10/03)
- 'Hetze', het omstreden toneelstuk over de gevolgen van een aanslag op de leider van 'Weerbaar Nederland', is hervat. Na 6 mei waren de uitvoeringen tijdelijk gestaakt, omdat het toneelstuk haast een voorspelling leek van de moord op Pim Fortuyn. Schrijver Pieter Hilhorst: "Ik ben aan de slag gegaan met de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten en heb daar later de ontwikkelingen met Pim Fortuyn mee verweven. 'Hetze' was het resultaat." Het toneelstuk begint op het moment dat lijsttrekker Schat van Weerbaar Nederland is gemolesteerd door vier Marokkanen. Mobiel regisseur Carel Alphenaar: "Het gaat uiteindelijk niet over Fortuyn, het gaat over politici die na zo'n aanslag hun straatje trachten schoon te vegen met leugen en bedrog. De beschuldiging van lijkenpikkerij is flauwekul. Dit is een geënsceneerde lezing die drie dagen in een zaaltje in De Balie speelt en die alleen maar geld kost." (Parool & NRC, 28/5/02)
- Het Amsterdamse theater De Balie heeft de aankondigingen van het toneelstuk 'Adolf' op het gebouw bij het Leidseplein aangepast. De voorstelling van de Britse acteur en regisseur Pip Utton staat deze week nog een keer in Amsterdam. Daarna gaat het stuk op tournee naar andere steden in het land. Op advies van de politie heeft De Balie woensdagavond gezorgd dat de swastika's op de posters gedeeltelijk zijn afgedekt. Nu zijn alleen maar halve swastika's zichtbaar, aldus een woordvoerster van het theater. Verder is een uitleg over de aard van de voorstelling aangebracht. Overigens was er volgens het Meldpunt voor Discriminatie niets mis met de posters, stelt de woordvoerster. "Het ging duidelijk over een toneelstuk en Hitler was ook maar gedeeltelijk afgebeeld." (ANP, 11/1/01)
- Een poster voor een toneelstuk over Adolf Hitler in de Balie heeft voor commotie gezorgd. Het Meldpunt Discriminatie heeft diverse klachten gekregen van voorbijgangers die zich storen aan de afbeelding van Hitler met een hakenkruis op de achtergrond. De affiche hoort bij de voorstelling 'Adolf' van de Engelse theatermaker Pip Utton. Het Meldpunt Discriminatie kan er niet voor zorgen dat de afbeelding verdwijnt. De directie van De Balie heeft besloten dat de posters bijven hangen. De voorstelling 'Adolf' gaat woensdag in première en is tot zondag te zien. (AT5, 10/1/01)
- In de Balie wordt onder de titel 'Van Seider-avond tot Haider-avond' een discussie-bijeenkomst gehouden over de situatie in Oostenrijk. Toneelgroep Amsterdam speelt eenmalig 'De ballade van de Wiener Schnitzel' van George Tabori. Dit stuk uit 1996 is een felle aanklacht tegen de Oostenrijkse mentaliteit. Later op de dag zullen Clark Accord en Tweede Kamerlid Oussama Cherribi spreken over de politieke situatie en zal beeldend kunstenaar Franz F. Feigl ingaan op de positie van kunstenaars in Oostenrijk. (NRC, 25/3/00)
- Andrée van Es wordt de nieuwe directeur van De Balie. Zij volgt per februari Chris Keulemans op. Van Es zat in de Tweede Kamer voor de PSP en later GroenLinks en was daarna hoofd radio van de VPRO. Van Es is nu al betrokken bij de Balie als projectleider van het project '2000 jaar Justitie in de Balie' (AD, 5/10/98)
- Chris Keulemans vertrekt volgend jaar als directeur van het politiek/cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Hij werkt er al acht jaar, de laatste drie als directeur. (Theatermaker, 2/10/98)
- De acht belangrijkste vlakke vloer-theaters in Amsterdam hebben een samenwerkingsverband gesloten onder de naam 'De Coalitie'. Er is overleg over de programmering en er wordt gewerkt aan een gezamenlijk educatie- en marketingbeleid. De deelnemende theaters zijn De Balie, Bellevue, Cosmic, Danswerkplaats Amsterdam, Gasthuis, NEStheaters, De Republiek en Het Veemtheater. De Felix Meritis is uitgenodigd, maar wil niet meedoen. (Theatermaker, 1/5/98)