Onderwerp
Cox Habbema (9 nieuwsberichten)
- Na een hoop gekibbel en gedoe, lijkt er nu toch wat te gebeuren in de polder. Komende week gaat de voorstelling 'Over het vliegen' op het vliegveld Lelystad met onder andere Cox Habbema in ieder geval door. Of de rest van het programma ook doorgaat, daar beslist de gemeente Almere donderdag over. Wat was er allemaal aan de hand? De bestuursvoorzitter van de Nieuwe Gronden J. Purvis en artistiek leider J. Kuiper kregen ruzie over geld. Purvis stuurde Kuiper de laan uit. De rest van het bestuur trad toen af, de subsidienten trokken zich terug. Stichting Theatermakerij nam de organisatie over van Nieuwe Gronden en nu lijkt het allemaal goed te komen. (ANP, 27/8/03)
- De selectie van het volgende Theaterfestival zal worden gemaakt door twee curatoren. De jury wordt definitief opgeheven. Er komt één Vlaamse curator voor jeugdtheater en een Nederlandse voor het volwassen aanbod; na een jaar zou dit kunnen worden omgedraaid. Wie de Nederlandse curator zal worden is nog onbekend. Hoogstwaarschijnlijk is het een vrouw, onbetrouwbare bronnen vrezen dat het Cox Habbema wordt.
Overigens zal de traditionele State of the Union, de jaarlijkse openingstoespraak van het festival, dit jaar uitgesproken worden door Medy van der Laan, de kersverse staatssecretaris van cultuur. De erejury bestaat uit Winnie Sorgdrager, Jacques van Veen en Hans Kemna (VNG, 15/8/03)
- De Federatie van Kunstenaarsverenigingen heeft een brandbrief aan het kabinet gestuurd. De Raad voor Cultuur heeft geadviseerd de rijksbijdrage van zes naar twee ton terug te brengen. Federatie-voorzitter Cox Habbema en directeur Jack Verduyn Lunel doen een "klemmend beroep" op de overheid een fatsoenlijke bijdrage te handhaven. "De Federatie informeert al 55 jaar kunstenaars en ontwerpers over het kunstenbeleid en tevens beleidsmakers en politiek over het kunstenveld. Die taak ligt bij geen enkele andere instelling en dat dreigt nu verloren te gaan...".
In het Advies Cultuurnota staat overigens: "Geconstateerd wordt dat de Federatie met regelmaat informatie levert die elders niet te krijgen is. Die functie moet behouden blijven en alleen deze acht de Raad subsidiabel." De Raad vindt de andere activiteiten, zoals belangenbehartiging van kunstenaars, geen overheidstaak. (NRC & VNG, 13/7/00)
- De Commissie Cultuur en Belastingen, onder leiding van Cox Habbema heeft er niets aan kunnen veranderen: podiumkunstenaars dreigen kopje onder te gaan in de Belastingherziening 2001. Zo verdwijnt de aftrek van van beroepskosten en worden in de artiestenregeling voortaan ook onkosten en loon in natura belast. Volgens belastingadviseur Dick Molenaar zullen vooral muzikanten onder de nieuwe regeling lijden, maar ook acteurs en dansers kunnen een flinke domper verwachten. Met het advies van de commissie aan het kabinet is volgens zeggen "geen moer" gebeurd. De hoop is nu gevestigd bij de Eerste Kamer, die begin mei haar oordeel over de wet moet geven. (Volkskrant, 26/4/00)
- Cox Habbema vervangt Gerrie van der Kleij in 'Python, als liefde je wurgt'. Van der Kleij brak drie ribben bij een auto-ongeluk en kan pas in april weer op het podium staan. (VNG, 22/3/00)
- Cox Habbema staat weer eens op het podium. De ex-directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg staat in de voorstelling 'Alice in Wonderland' van Jeugdtheater Hofplein, die op 26 december in première gaat. (AD, 29/10/99)
- De commissie cultuur en belastingen onder voorzitterschap van Cox Habbema stelt dat de overheid investeren in kunstproducties fiscaal aantrekkelijker moet maken. Dit staat in een rapport dat is aangeboden aan de staatssecretarissen Vermeend van financiën en Van der Ploeg van cultuur. Vorig jaar maakte de overheid het investeren door particulieren in films aantrekkelijker, met als doel de Nederlandse film te stimuleren. De commissie heeft nog andere aanbevelingen. Zo moet een kunst-inspecteur bij de Belastingdienst het ondernemerschap voor kunstenaars eenvoudiger maken. (NRC, 20/9/99)
- Cox Habbema wordt de voorzitter van de nieuwe Commissie Fiscus en Cultuur. Deze commissie gaat maatregelen onderzoeken die het voor particulieren interessanter moet gaan maken in kunst te investeren. (AD, 25/2/99)
- Volgens ingewijden zal er in Amsterdam een nieuw theater komen tussen de Stadsschouwburg en de Melkweg, dat bespeeld zal worden door TGA. Dit is de voornaamste conclusie van het rapport dat topambtenaar George Lawson schrijft in opdracht van het ministerie van OC&W, dat binnen enkele weken wordt verwacht. Zowel TGA als de gemeente Amsterdam staan positief tegenover het plan, zodat de voornaamste vraag blijft wat het advies van Lawson zal zijn over het bestuur van deze zaal. Moet de Stadsschouwburg een eigen directeur houden of moeten de twee zalen en het gezelschap geleid worden door één persoon (een intendant)? Vanzelfsprekend circuleert er al een lijstje namen voor de verschillende functies en visies op hoe het nou moet met de Stadsschouwburg zijn er ook genoeg. Genoemd zijn Theu Boermans ("Het zou goed zijn als er nieuwe gezichten komen. Ikzelf? Dat is niet aan de orde."), ex-Rotterdamse Schouwburgdirecteur Carel Alons ("Wat wij probeerden in Rotterdam had eigenlijk in Amsterdam gemoeten."), George Lawson zelf en vooral Ivo van Hove, al dan niet samen met de zakelijk leider van het Holland Festival Jacques van Veen. Die zouden in ieder geval de broodnodige sfeer weer kunnen terugbrengen in de Stadsschouwburg, want sinds het vertrek van Cox Habbema, bijna drie jaar geleden, was het er niet meer zo gezellig als tijdens het laatste Holland Festival. (Volkskrant, 12/2/99)