Vrijdag 3 oktober is acteur Herman Naber overleden. Naber was een van de oprichters van het Onafhankelijk Toneel en speelde later bij bij Baal, De Voorziening, Het Publiekstheater en Ro Theater en in enkele Nederlandse films. Zijn laatste rol was in ‘De botten van Bach (2000) bij De Appel. Herman Naber is 61 jaar geworden. (nrc.nl)
De gemeente Amsterdam gaat per jaar 8,5 miljoen euro meer besteden aan kunst. Dit staat in het concept Kunstenplan dat Wethouder Gehrels vandaag voorlegde aan de gemeenteraad. De wethouder wijkt sterk af van de adviezen van de Amsterdamse Kunstraad. Zo worden het Rozentheater, Festival Over het IJ, Podium Mozaïek en het Handtheater gered. O.a. het ITs, MC (fusie van Made in da Shade en Cosmic), Toneelgroep Amsterdam en het Holland Festival krijgen meer dan door de Kunstraad geadviseerd. Deze instellingen passen bij de vier speerpunten van haar beleid: talentontwikkeling, laboratorium, prachtstad en wereldklasse.
Daar staat tegenover dat de stad enkele nieuw te subsidiëren instellingen die een postief advies kregen toch geen geld zal geven. Dat geldt onder andere voor Anoukvandijk, Discordia, The Glasshouse en Zep. De wethouder grijpt terug op de oorspronkelijke verdeling van de verantwoordelijkheden tussen rijk en gemeente (rijk zorgt voor aanbod, gemeente voor afname) en wil geen nieuwe producerende instellingen opnemen.
Meer info:
Miljoenen meer voor Amsterdamse kunst (NRC)
Interview met Gehrels (NRC)
Lees het Kunstenplan 2009-2012 op dmo.amsterdam.nl
Moose heeft zowel haar tienjarig bestaan als de lancering van de nieuwe website gevierd zonder de virtuele ruimte te verlaten. Enige trouwe Moosers riepen echter (steeds luider) om een Moose-feestje in de echte wereld en we vonden het tijd om daaraan gehoor te geven.
Wees dus allen van harte welkom op de Moose Borrel
Dinsdag 21 oktober 2008, 19:00 uur
In (waar anders) Café de Blincker, St. Barberensteeg 7 Amsterdam, om de hoek bij Frascati
Dit is echter niet alleen maar een vrijblijvend-drinken-borrel (hoewel daartoe genoeg gelegenheid zal bestaan, dat beloven we), er moet die avond één klus geklaard worden. De afgelopen jaren heeft De Gouden Tomaat, onze publieksprijs voor de slechtste voorstelling van het seizoen, een sluimerend bestaan geleid. Maar op de 21e zal de Gouden Tomaat een eenmalige comeback maken. Het enige wat we daarvoor nodig hebben is een winnaar. En die gaan we daar live bepalen. We weten nog niet precies hoe, we denken aan een combinatie van een Poolse Landdag, een Iowa Caucus en een Appenzeller Landsgemeinde. Denk aan een even langdurig als verwarrend proces, gelardeerd met drank en sterke verhalen over slechte voorstellingen.
Suggesties voor zowel Gouden Tomaat-kanshebbers (slechte voorstellingen uit seizoen 2007/2008) als de te volgen procedure zijn van harte welkom hieronder.
We hopen jullie te zien de 21e!
Moose organiseert samen met TM de verkiezing voor het Beste Toneelstuk Aller Tijden. Lees meer en stem nu!
In de Stadsschouwburg in Amsterdam zijn vanavond de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt. Toneelgroep Amsterdam werd in eigen huis de grote winnaar.
Daarnaast werd de Erik Vosprijs overhandigd aan Laura van Dolron.
De uitreiking stond in het teken van toneelschrijvers, met Vondel-biograaf Piet Calis als presentator en diverse Nederlandse toneelschrijvers onder wie Rob de Graaf, Gerardjan Rijnders en Maria Goos als uitreikers.
Bij de dankwoorden werden slechts enkele malen politiek gekleurd: Dries Verhoeven betreurde de subsidiekorting voor Huis a/d Werf en Rudolf Lucieer sprak schande van het negatieve advies voor de Theatercompagnie.
Vanavond heeft Pierre Bokma de Paul Steenbergenpenning doorgegeven aan Jacob Derwig. Derwig ontving de prijs na afloop van de voorstelling Romeinse Tragedies van Toneelgroep Amsterdam.
De Paul Steenbergenpenning is –samen met de Albert van Dalsumring- de meest eervolle onderscheiding voor toneelspelers. De penning is een ‘doorgeefprijs’, de drager mag zelf weten wanneer en aan wie hij hem overdraagt.
De prijs werd in 1982 ingesteld door de gemeente Den Haag ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Paul Steenbergen. De penning was daarna achtereenvolgens in handen van Guido de Moor, Willem Nijholt en, sinds 2002, Pierre Bokma.
Bokma had nauwelijks een speech en gaf onder het motto ‘goede wijn behoeft geen krans’ verder geen motivering voor de keuze voor Derwig.
Elders in de stad werd nog een andere prijs doorgegeven. Op het Feest der Kritiek werd de Marie Kleine Gartmanpen door Igor Dobricic doorgegeven aan Marijke Hoogenboom. Hoogenboom kon er vanwege het overlijden van Ritsaert ten Cate helaas niet bij zijn.
De Erik Vos Prijs 2008 is gewonnen door theatermaakster Laura van Dolron. De jury -bestaande uit Dorine Cremers, Annet Lekkerkerker, Mark Timmer en Annemie Vanackere- zei:
"Sinds haar afstuderen heeft zij zich als weinig anderen en wars van trends ontwikkeld tot een van meest kenmerkende stemmen uit het Nederlandse theaterlandschap. Van Dolron weet haar authentieke manier van denken en verbeelden steeds opnieuw vorm te geven, in een theatertaal die niet zozeer fysiek op de scène als wel in het hoofd van de toeschouwer een schijnbaar oneindige reeks indringende beelden oproept. Het denken wordt als vanzelf opgerekt."
Van Dolron won vorig jaar al de Charlotte Köhlerprijs en de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs en staat komende week op TF-1 met de geselecteerde voorstelling ‘Laatste Nachtmerrie’. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en zal op zondag 14 september worden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Eerdere winnaars waren Daniëlle Wagenaar/het Syndicaat (1998), Ola Mafaalani (2000), Hotel Modern (2002), Lotte van den Berg (2004) en Jetse Batelaan (2006).
Ai, het ging zo goed. Maar inmiddels zit Moose aardig verstopt. De Zoek is nog niet klaar met indexeren, plaatjes willen niet getoond en minirecensies kunnen niet meer geschreven worden! Allerhande links mislukken en mistige foutmeldingen vliegen ons om de oren.
We schamen ons diep. Heeft u toch geduld en spaar uw praat en minirecensies even op. Kijk nog maar even Olympische Spelen of zo. Of schrijf veel teleurgestelde reacties, wat die doen het wel! Er wordt door servers, webmasters en redactie hard gewerkt aan een betere toekomst en Moose is voor d’Uitmarkt weer up and running. We houden u op de hoogte!
In zijn woonplaats Amsterdam is plotseling acteur Carol van Herwijnen overleden. Na zijn opleiding aan de toneelschool in Amsterdam debuteerde Van Herwijnen in 1965 bij Toneelgroep Studio. Hij werd bekend met talloze rollen op toneel, televisie (oa. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?) en in films. In 1988 won hij de Louis d’Or voor zijn rol in ‘Om het af te leren’ (‘One for the road’) van Pinter in regie van Mette Bouhuijs. Daarnaast was hij in de theaterwereld berucht als de acteur die in 1994 Volkskrant-recensent Hein Janssen molesteerde, na een uitzending van het programma ‘De Plantage’. Van Herwijnen speelde deze zomer op de Parade als travestiet in de voorstelling ‘Bouillabaisse’, samen met oa. Kees Boot en Barbara Pouwels. Van Herwijnen is 67 jaar oud geworden. (ANP, 9/7/08)
zie ook: Wikipedia: Carol van Herwijnen
De Jury van TF heeft haar selectie bekend gemaakt:
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.