moosers

Praatjes van Moose

Onder de titel ‘Het bereik van de kunsten’ heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau een rapport gepubliceerd over de belangstelling voor cultuur in Nederland. Het onderzoek vergeleek cijfers uit 1983 met cijfers uit 1995 en bekeek de achtergrond (opleiding, leeftijd) in verband met culturele belangstelling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘hoge’ cultuur (toneel, klassieke muziek en musea) en ‘lage’ cultuur (popmuziek, jazz, musical en cabaret). Enkele conclusies zijn:
- er is slechts een kleine groep (enkele procenten van de bevolking) die regelmatig toneel, klassieke muziek of een museum bezoekt. De groep incidentele bezoekers is groter (ongeveer vijftien procent) en groeit;
- de bevolkingsgroep tussen de 16 en 40 jaar gaat minder naar cultuur, de groep boven de 40 gaat meer;
- de populariteit van lage cultuur groeit, maar bij jongeren is juist een afname in het bezoek aan popconcerten en cabaret-optredens te zien.
- er lijkt een groep ‘culturele omnivoren’ te zijn ontstaan, voor wie er geen onderscheid is tussen hoge en lage cultuur;
- allochtonen hebben minder belangstelling voor cultuur, maar dat lijkt eerder veroorzaakt te worden door het gemiddeld lage opleidingsniveau van die groep. (NRC, 16/3/00)

zie ook: Het rapport is te lezen op: www.scp.nl

Lees meer

Moose op 16/03/2000 - 00:00  
meer over statistiek

Staatssecretaris Van der Ploeg heeft een ‘Actieplan Cultuurbereik’ opgesteld. Het plan komt erop neer dat de provincies en de dertig grootste gemeenten betrokken raken bij het cultuurbeleid om een “ander aanbod voor een breder publiek” te bewerkstelligen. Dit moet gebeuren door samenwerkingsverbanden tussen culturele instellingen. De plannen moeten door de gemeenten en provincies worden aangedragen, maar worden direct door het rijk gefinancierd. Er is geen extra geld gemoeid met het Actieplan, het wordt gefinancierd uit bestaande middelen. Voor 15 april moeten gemeenten en provincies laten weten of ze willen meedoen. (NRC, 16/3/00)

zie ook: Uitgangspunten Van der Ploeg

Lees meer

Moose op 16/03/2000 - 00:00  
meer over Rick van der Ploeg

Het voornemen om ‘De vuil, de stad en de dood’ uit te voeren, roept nog maar lauwe reacties op. De felle tegenstanders van dertien jaar geleden halen nu hun schouders op. Journalist Frits Barend vindt het niet nodig opnieuw in actie te komen: “Doesburg weet hoe ik er over denk”. Directeur Nafthaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, vindt het een duidelijke provocatie, maar als Doesburg “mensen per se in verwarring wil brengen, moet hij dat vooral doen”. (Volkskrant, 15/3/00)

zie ook: Johan Doesburg wil ‘Het vuil, de stad en de dood’ nog steeds opvoeren

Lees meer

Moose op 15/03/2000 - 00:00  
meer over 'Het vuil, de stad en de dood', Israël

Oud nieuws! Johan Doesburg wil ‘Het vuil, de stad en de dood’ nog steeds opvoeren. Het staat in het beleidsplan van Het Nationale Toneel voor de komende cultuurnotaperiode. Doesburg was in 1987 de regisseur van het omstreden stuk. Het was zijn examenvoorstelling voor de Amsterdamse regie-opleiding, maar de voorstelling kende slechts één -besloten- uitvoering. Doesburg zegt dat hij heeft willen wachten met een nieuwe opvoering totdat de rel eromheen zou zijn geluwd: “Ook dit zou dus geen goed moment zijn.” Aan de andere kant: “Bij die rel denk ik altijd: laat het stuk dan zien. Speel het! Dan pas krijg je helderheid.” Doesburg wil niet bij de Boekenweek-‘affairette’ betrokken raken, omdat het noch over hem, noch over het stuk gaat: “Ik vind het uitstekend dat Mulisch er een boekje over schrijft en ik vind het uitstekend dat Freek de Jonge dat wil verbranden. Maar laat mij dan regisseren wat ik wil. Ik kan mijzelf alleen maar verdedigen door toneel te maken.” (NRC, 14/3/00)

zie ook: Harry noemt Freek onartistiek

Lees meer

Op 18 april worden de Musical 2000 Awards uitgereikt. Het gaat om een nieuwe prijs voor de beste Nederlandse of Vlaamse musical. De prijs is een initiatief van Joop van den Ende, maar alle musicalvoorstellingen die in Nederland of Vlaanderen in 1999 in première zijn gegaan doen mee. Onbekend is nog wie er in de jury zit, hoe hoog de prijs is en wanneer de nominaties bekend worden gemaakt. RTL5 zal het spektakel op 3 mei uitzenden. (AD, 14/3/00)

Lees meer

Moose op 14/03/2000 - 00:00  
meer over Joop van den Ende, musical

De Vlaamse minister van cultuur wil praten met Rick van der Ploeg over de oprichting van een Vlaams/Nederlands huis in Brussel. Rick stelde vorig jaar in Gent al voor om in Brussel een centrum te openen als tegenhanger van De Brakke Grond in Amsterdam. Volgens Rick zou het een plek moeten zijn voor intellectuelen, kunstenaars en politici om in discussie te gaan over Europese cultuur. (AD, 13/3/00)

Lees meer

Moose op 13/03/2000 - 00:00  
meer over Brussel, De Brakke Grond

In het Zuid-Duitse Neurenberg gaat deze week ‘A Lady DIes’ in première, een avant-garde opera over Princess Diana. Het is een grimmige satire op de onlesbare dorst naar sensationeel nieuws in de samenleving, met veel multimedia. Al eerder waren er in Duitsland plannen voor een musical over Lady Di. (AD, 13/3/00)

zie ook: Vera Mann wordt ‘Diana’

Lees meer

Moose op 13/03/2000 - 00:00  
meer over Duitsland, musical

Huis a/d Werf biedt meer dan theater alleen! Dat deed het Utrechtse theater al door regelmatig concerten te programmeren, nu worden er ook sportwedstrijden gehouden. Het Huis wil ‘meer cultuuruitingen laten zien dan kunst alleen’. Dus organiseert de kersverse Nederlandse Olieworstel Bond de eerste Utrechtse indoorkampioenschappen (Turks) Olieworstelen op het podium dat speciaal voor de gelegenheid met grasmatten belegd werd. Directeur Meulman:”dit is het tweede deel van een trilogie. In april halen we een Midden-Amerikaanse kerkdienst binnen, compleet met Gospelkoor. Aan theatraliteit geen gebrek.” (Volkskrant, 13/3/00)

zie ook: Jeffry Meulman naar Huis aan de Werf

Lees meer

Moose op 13/03/2000 - 00:00  
meer over Huis a/d Werf, Jeffrey Meulman

Joop heeft klachten ontvangen. In ‘Elisabeth’ komt na de pauze een scène voor waarin vlaggen met op hakenkruizen lijkende tekens voorkomen en waarin acteurs de Hitlergroet brengen en gezamenlijk “Sieg heil” roepen. Enkele oorlogsgetroffenen zijn geschokt en hebben Joop verzocht de scène te schrappen. In een persoonlijke reactie zegt Joop echter dat de scène gehandhaafd blijft, omdat “het opkomende fascisme een belangrijk onderdeel is van het leven van Elisabeth.” Hij biedt echter wel zijn excuses aan zegt dat de klachten hem “zeer aangegrepen” en “aan het denken gezet hebben”. Een woordvoerder zegt dat telefonistes van de reserveerlijn zijn geïnstrueerd om te zeggen dat er “een scène over nazi-Duitsland” in de musical voorkomt, maar bij proeftelefoontjes door NRC Handelsblad werd dat niet gedaan. Een anonieme oorlogsgetroffene -die “wat een prachtige avond had moeten worden” zag veranderen in “een nachtmerrie”- heeft het er moeilijk mee: “De scène zit er nog steeds in, er wordt geen waarschuwing gegeven en ze spelen ook nog gewoon op 4 mei. Dat is schandalig.” (NRC, 11/3/00)

zie ook: Film ‘Hammam fi Emmesterdem’ onschuldig

Lees meer

Moose op 11/03/2000 - 00:00  
meer over Joop van den Ende Theaterproducties, publiek, terreur

Op 8 maart jongstleden is actrice Elly Ruimschotel overleden in haar woonplaats in Ierland. Ruimschotel speelde bij de Haagse Comedie en toneelgroep Theater. Daar werd ze later ook dramaturg. Bekend werd Ruimschotel in de jaren ‘70 als Mevrouw Van Does in de televisieserie ‘De stille kracht’ en Tante Toetie in de ‘Late Late Lien show’. Ook bij de AVRO werkte ze als dramaturg. Ruimschotel werd 68 jaar. (TM & NRC, 0/4/00)

Lees meer

Moose op 11/03/2000 - 00:00  
meer over overleden
<< < 170171172 > >>
Syndicate content