Onderwerp
Frans Strijards (5 nieuwsberichten)
- Het saneringsplan voor De Theatercompagnie van Bureau Berenschot en interim-directeur Ocker van Munster stelt rigoreuze veranderingen voor. Om de miljoen euro schuld die het gezelschap nu heeft in drie jaar weg te werken moet De Theatercompagnie nogal wat veren laten. Regisseur Frans Strijards en zakelijk leider Roelf Huizinga moeten vertrekken en Het Rozentheater wordt afgestoten, waarmee alle invloed van Art & Pro op de Theatercompagnie is verdwenen. Het komende jaar worden geen nieuwe produkties meer gemaakt, daarna wordt het aantal nieuwe produkties beperkt tot drie per jaar. Acteurs, technici en kostuumatelier gaan uit vaste dienst in een pool van free-lancers en Theu Boermans komt onder een zakelijk leider te staan, voorlopig Ocker van Munster zelf. Het plan is inmiddels goedgekeurd door demissionair staatssecretaris Van der Ploeg. (NRC, 27/4/02)
- De positie van regisseur Frans Strijards bij de Amsterdamse Theatercompagnie is onzeker nadat hij vorige week is gestopt met het toneelstuk 'Hooguit 17'. Strijards zit thuis en geeft geen commentaar. Binnenkort heeft hij een gesprek met interim-directeur Ocke van Munster over zijn plaats in het gezelschap. Volgens Van Munster hangen de problemen nauw samen met de financiële moeilijkheden waarin het gezelschap zich bevindt: "Frans heeft zich dat erg gaan getrokken; het is hem niet in de koude kleren gaan zitten". Van Munster ontkent dat Strijards bij de repetities niet of nauwelijks aanwezig was.
De Theatercompagnie ontstond ruim een jaar geleden uit een fusie tussen De Trust en Art en Pro, waar Strijards artistiek leider was. Binnen een jaar bouwde de groep een schuld van 900.000 euro op. Organisatie-adviseur Van Munster, van bureau Beerenschot, werd aangesteld om de zaak te saneren. Sindsdien rommelt het in het gezelschap. Actrice Sylvia Poorta heeft aangekondigd na dit seizoen te vertrekken. Artistiek leider Theu Boermans is voor een gastregie in Wenen. De regie van 'Hooguit 17' is overgenomen door Jappe Claes. (NRC, 20/2/02)
- De artistiek leiders van De Trust en Art & Pro, Theu Boermans en Frans Strijards, willen samen een hecht ensemble bouwen. Boermans: "Iedereen heeft het recht te weten welke kant het gezelschap opgaat, iedereen moet meedenken." Het nieuws van de fusie kwam voor de medewerkers van De Trust echter als een volslagen verrassing. "Ik ben er vanaf geweken, omdat er derden bij betrokken waren die ook hun nek uitstaken, risico liepen. En tja, dat moet je na afloop goed zien uit te leggen. Ik denk dat er inmiddels ook wel begrip voor mijn handelswijze is", aldus Boermans. Ook Strijards ziet het belang van betrokkenheid bij het toekomstige gezelschap: "Het is niet de bedoeling dat Theu en ik vanuit een toren kafkaëske besluiten gaan rondstrooien." (Volkskrant & Parool, 7/10/99)
- De Trust wil per 1 januari 2001 fuseren met Art & Pro. Theu Boermans wordt artistiek leider van het nieuwe gezelschap, dat zowel het Trusttheater als het Rozentheater zal bespelen. Frans Strijards geeft zijn positie van artistiek leider op, maar blijft betrokken door zitting te nemen in de artistieke raad (eenzelfde positie als die hij in Arnhem zal gaan vervullen). Het nieuwe gezelschap krijgt een nieuwe naam, streeft naar twintig vaste acteurs en wil een ruimer budget dan de subsidies van De Trust (3 miljoen per jaar) en Art & Pro (1,7 miljoen per jaar) bij elkaar opgeteld. De fusie van de twee Amsterdamse gezelschappen is een idee van de twee zakelijk leiders Harm van Duin en Roelf Huizinga. Geruchten willen dat de gesprekken pas begonnen tijdens het laatste Theaterfestival. Pas afgelopen maandag werd het personeel ingelicht. Vooral bij De Trust was de verbazing groot; het gezelschap hecht normaliter veel waarde aan inspraak. Het gezelschap gaat in oktober een weekend in retraite in Portugal. "Wie daarna nog tegen de fusie is, zal zijn conclusies moeten trekken", aldus Van Duin. (Parool, VNG & Volkskrant, 29/9/99)
- Rob Ligthert wordt de nieuwe artistiek leider van het Theater van het Oosten. Met ingang van de volgende kunstenplanperiode in 2001 verhuist de Maastrichtse regisseur met zijn huisschrijver Peer Wittenbols en zijn gezelschap De Federatie naar Arnhem. Of de vaste acteursgroep mee gaat is nog niet helemaal duidelijk. Ligthert heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat hij een artistiek team wil bouwen en niet een alleenheerser wil worden. Dat sluit aan bij de plannen voor een artistieke raad voor het gezelschap, waarin onder anderen Frans Strijards (Art & Pro) zal zitten.
De onderhandelingen voor een nieuwe artistieke leiding in Arnhem zijn moeizaam verlopen. Hollandia was eerste keus, maar kreeg elders een interessanter aanbod. Daarna is onderhandeld met drie jonge gezelschappen: De Federatie uit Maastricht; Het Oranjehotel uit Groningen; en Growing Up in Public uit Utrecht. Het bestuur van het Theater van het Oosten stelde toen voor om een intendant van een jaar of zestig aan te stellen, De Federatie een contract voor twee jaar te bieden met voorstellingen van de andere twee groepen in Arnhem. Op dat moment heeft Growing Up in Public zich teruggetrokken.
Het nieuwe gezelschap, dat per 2001 ook een nieuwe naam zal krijgen, heeft als opdrachten meer een stadsgezelschap te worden en zich nauwer te binden aan de Arnhemse Schouwburg. (Parool, 18/9 & Volkskrant, 20/9/99)