oude meuk

Onderwerp

Jappe Claes (5 nieuwsberichten)

  • De regie-opleiding van de Amsterdamse Theaterschool moet per ingang van het studiejaar 2008 uitgebreid worden van een vierjarig naar een zesjarig curriculum krijgen. Dat is het plan van artistiek leider Jappe Claes dat de steun heeft van van de directie en het College van Bestuur. Volgens het plan van Claes wordt het een gefaseerde regie-opleiding van vier jaar bachelor en twee jaar master. Hiermee moet de overgang van school naar de beroepspraktijk verbeterd worden, onder andere door afstuderenden beter voor te bereiden op het regisseren in de grote zaal.
    Claes noemt de vier jaar die hij nu heeft simpelweg te kort om de aspirant-theatermakers helemaal klaar te stomen voor de grote zaal. Een grote-zaalregie is dan een sprong in het diepe, en het risico vroegtijdig te worden afgebrand is groot. Hij ziet de twee jaren van de master-opleiding het liefst ingevuld volgens een meester-gezelstructuur. Gevestigde regisseurs zouden de studenten onder hun hoede moeten nemen en aldus de kneepjes van het vak bijbrengen. Claes: "Ik moet direct zeggen, er is ook nu goodwill en initiatief vanuit het veld. Maar niet alleen dat veld moet problemen oplossen, de school moet zelf z’n steentje bijdragen. Vandaar dat ze de twee laatste jaar onder bescherming van de school opereren. Verder wil ik zo snel mogelijk nauwe samenwerking met de andere opleidingen in de school. Liefst vanaf het eerste jaar wil ik die studenten met elkaar in contact brengen. Omdat ik namelijk vind: je leidt hier geen acteurs of regisseurs op, je leidt generáties op. Het moderne theater is veel multidisciplinairder dan pakweg twintig jaar geleden." (Volkskrant, 22/2/07)

    meer over: Regieopleiding


  • Jappe Claes wordt de nieuwe artistiek leider van de regieopleiding in Amsterdam. Hij volgt daar Hans Man in 't Veld op die artistiek leider is geworden bij Tryater. Claes was eerder als acteur en regisseur verbonden aan onder andere De Theatercompagnie. (VNG, 1/4/03)

  • De positie van regisseur Frans Strijards bij de Amsterdamse Theatercompagnie is onzeker nadat hij vorige week is gestopt met het toneelstuk 'Hooguit 17'. Strijards zit thuis en geeft geen commentaar. Binnenkort heeft hij een gesprek met interim-directeur Ocke van Munster over zijn plaats in het gezelschap. Volgens Van Munster hangen de problemen nauw samen met de financiële moeilijkheden waarin het gezelschap zich bevindt: "Frans heeft zich dat erg gaan getrokken; het is hem niet in de koude kleren gaan zitten". Van Munster ontkent dat Strijards bij de repetities niet of nauwelijks aanwezig was.
    De Theatercompagnie ontstond ruim een jaar geleden uit een fusie tussen De Trust en Art en Pro, waar Strijards artistiek leider was. Binnen een jaar bouwde de groep een schuld van 900.000 euro op. Organisatie-adviseur Van Munster, van bureau Beerenschot, werd aangesteld om de zaak te saneren. Sindsdien rommelt het in het gezelschap. Actrice Sylvia Poorta heeft aangekondigd na dit seizoen te vertrekken. Artistiek leider Theu Boermans is voor een gastregie in Wenen. De regie van 'Hooguit 17' is overgenomen door Jappe Claes. (NRC, 20/2/02)

  • Victor Löw en Jappe Claes zullen de hoofdrollen spelen in de theaterproductie 'Requiem voor een zwaargewicht' die Joop van den Ende Theaterproducties dit najaar in het Amsterdamse Compagnietheater gaat uitbrengen. De regie is in handen van Mark Rietman. De voorstelling zal drie maanden in Amsterdam te zien zijn, waarna er een tournee begint langs een aantal grote schouwburgen in Nederland. Met 'Requiem voor een zwaargewicht' hoopt de Theatercompagnie de huidige slechte financiële situatie het hoofd te bieden. Eerder deze maand werd bekend dat het gezelschap een schuld heeft opgebouwd van 900.000 euro. Door het verhuren van het Compagnietheater aan Joop genereert men inkomsten. Jappe Claes, één van de acteurs van de Theatercompagnie, zal aan de productie meewerken. De eerste try-out is gepland op 12 september 2002. (Volkskrant, 30/1/02)

  • In Japan is een apparaatje uitgevonden dat fungeert als stoorzender voor zaktelefoons. Als het in gebruik is zijn alle mobiele telefoons in de directe omgeving onbruikbaar. Dit is vooral handig voor theaters en concertzalen. Of deze uitvinding binnenkort naar Nederland komt is onbekend. (Volkskrant, 8/7/98)

    meer over: techniek


praat mee

schrijf een mini