In een rapport van vier bestuurders uit de culturele sector, met als titel ‘Het moet nee kan anders’ wordt gepleit voor decentralisatie van het kunstbeleid. De grote steden moeten zelf gaan uitmaken welke theatergroepen, muziekensembles en andere instellingen geld moeten krijgen. Alleen als een instelling een puur landelijke functie heeft, blijft de beslissing over subsidie bij de rijksoverheid. De grote steden moeten een zogenaamd ‘task force’ oprichten, om de culturele ambities van een stad te formuleren. Deze groep wordt door hen aangeduid als culturele intrapeneurs. (Volkskrant, 30/3/99)
zie ook: Cultuurbegroting behandeld
Mary Dresselhuys wordt door haar geboorteplaats Tiel geëerd door middel van een portret. Het schilderij is gemaakt door Adé Peters en komt te hangen in het in 1562 gebouwde Ambtmanshuis, waar de moeder van de grand old lady van het Nederlands toneel is geboren. De 92-jarige actrice zal het portret op 12 april zelf onthullen. (Volkskrant, AD & Parool, 30/3/99)
Het publiek was al grotendeels op weg naar de laatste tram, toen de winnaar bekend werd gemaakt van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De achterblijvers zagen dat zowel de Wim Sonneveld Prijs als de publieksprijs dit jaar aan Klaas van der Eerden werden uitgereikt. (Parool, 30/3/99)
In Duitsland is de Goethe-gekte goed losgebroken; elke stad, dorp of wandeling beroemt zich om zijn band met Goethe. De Duitse toeristenbond heeft onder het moto “Schöner reisen mit Goethe” talloze en zeer uiteenlopende activiteiten ontwikkeld. Dat de herdenking van Goethes 250e geboortedag wat uit de hand loopt, blijkt uit de bordjes “Goethe wohnte hier nicht” die op huizen in de drukbezochte dorpjes verschijnen. (Parool, 27/3/99)
zie ook: Theatermakers helpen Openluchtmuseum
Jeroen Willems speelt en regisseert ‘Vroeger’ bij Hollandia. Het is voor het eerst dat hij deze dubbele functie heeft. Willems over Pinter: “Tak tak tak, met van die korte zinnen slaan ze elkaar om de oren. Ze manipuleren als gekken met de feiten uit het verleden. Net de Bijlmer-enquête.” (Volkskrant, 26/3/99)
zie ook: ‘Vroeger’, Hollandia
Brian Eno is de hoofdgast van het komende Holland Festival (5 tot 26 juni). Het festival opent met Purcell’s ‘King Arthur’, een co-productie van Maccus, Huis aan de Amstel en Het Combattimento Consort Amsterdam. Op theatergebied valt uit te kijken naar de voorstelling ‘Genesi’ van het Italiaanse gezelschap Societas Raffaello Sanzio onder regie van Romeo Castelluci. De regiseur voert onder andere zijn eigen kinderen, een koe en een 12-jarig Azerbeidzjaans slangenmens ten tonele. De Nederlandse Opera brengt ons ‘Bijbelse Stukken’, werken van Stravinsky onder regie van Peter Sellars. (AD, Volkskrant & Parool, 26/3/99)
zie ook: www.hollandfestival.nl
Arnhem heeft plannen voor een cultureel kwartier met een museum, theaters, gemeentelijk archief en de bibliotheek. Dit alles over tien jaar langs de Rijnoevers. (Telegraaf, 26/3/99)
zie ook: Frank weg bij TvhO
Op 9 april gaat na zes maanden het café-restaurant van De Brakke Grond weer open. Na het faillisement in oktober ‘98 had eigenaar Interbrew heel wat moeilijkheden om een nieuwe uitbater te vinden, maar dat probleem is van de baan. Een horeca-holding die al verschillende cafés in Amsterdam uitbaat, werd bereid gevonden café-restaurant De Brakke Grond nieuw leven in te blazen. Er moest alleen verbouwd worden om het saaie interieur te verbeteren. Dat de nieuwe uitbaters goede ideeën hebben, wordt al zichtbaar in de plannen voor die verbouwing. Elementen uit de Rode Zaal die nu nog liggen te rotten in de kelders van De Brakke Grond krijgen een plaatsje in het café, zodat de sfeer van de Rode Zaal daar wordt doorgetrokken.
De officiële opening is op 9 april om 19.00 uur, en vanaf dan is het café weer gewoon open, dus kan je ook later binnenspringen. (Bram, 26/3/99)
Voor de voorstelling ‘Stellaluna’ heeft de amerikaanse doventolk Billy Seago binnen een paar weken de Nederlandse (gebaren)taal moeten leren. De tolk is totaal in het stuk geïntegreerd en dat blijkt een succes hoewel dat aan het applaus niet af te horen is; dove kinderen klappen niet maar wapperen met hun handen. (Telegraaf, 25/3/99)
Na het succes van ‘Shakespeare in Love’ staan ons nog veel meer films te wachten met als basis het werk van de belangrijkste brit van het millennium. U kunt uitkijken naar ‘Titus Andronicus’, ‘De getemde feeks’, ‘Othello’, ‘Hamlet’, ‘Love’s Labours Lost’ en ‘A Midsummers Night’s dream’. De films laten de klassiekers spelen in andere, meer actuele settings zoals high-schools en New York. Grote namen zoals Anthony Hopkins, Michelle Pfeiffer en Kenneth Brannagh zullen in deze films spelen. (AD, 24/3/99)
zie ook: Stoppard bevalt van filmscript
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.