‘Wilhelmina’ heeft in het seizoen ‘98/’99 125.000 bezoekers getrokken, en is daarmee de best bezochte naoorlogse voorstelling. De voorstelling zal nog twee keer spelen in Rotterdam, op 5 en 6 september in het kader van De Keuze van de Schouwburg, maar daarna is het echt afgelopen. Dat wil zeggen: tot de televisieserie, die Joop van den Ende gaat maken. De twee voorstellingen zijn, vanzelfsprekend, uitverkocht. (AD, 31/8/99)
zie ook: ‘Wilhelmina’ op tv
De Uitmarkt in Amsterdam was wederom druk en tam, op een klein relletje na: organisator Pieter Teepe had niet duidelijk gemaakt dat de Hugo Claus-verering, op vrijdag in de Stadsschouwburg, niet openbaar was, maar slechts voor veertig genodigden. Vele Claus-adepten stonden voor niets in de rij en reageerden hun frustraties af via hun GSM. (AD, 30/8/99)
zie ook: Claus in de spotlight
De theatertent Juliet op Lowlands is een enorm succes geworden. Al jaren is er op het popfestival een programmering van straattheater en cabaret, maar dit jaar was er met steun van OC&W een speciale theatertent, die een van de best bezochte tenten van het festival was. Er waren optredens van o.a. Scapino Ballet (‘Le sacre du printemps’), Ro Theater (‘Kater’, hun jongerenvoorstelling), Hollandia (‘Ongebluste Kalk’), ‘t Barre Land (‘Nappie’) en het Ricotti orkest dat Kara-opera presenteerde: meezingen met bekende operamelodieën. Bezoekers van deze tent kregen een apart armbandje dat later dit seizoen recht geeft op een gratis kaartje voor een reguliere theatervoorstelling (zoals ‘De verlossing’). (AD & VNG, 30/8/99)
zie ook: www.lowlands.nl
In Leeuwarden gebeurt alles 30 jaar te laat. Zo ook Actie Tomaat. Schouwburgdirecteur Gerard Tonen deelde ter gelegenheid van de opening van het nieuwe seizoen zelf de tomaten uit om een paar acteurs die in de foyer scènes uit een soap speelden mee te bekogelen. De schouwburg noemt soap het symbool van de vervlakking in het theater. Tonen heeft zelfs bekende soap-sterren gevraagd, maar die bedankten voor de eer. De actie was een groot succes, in die zin dat het publiek zich flink heeft uitgeleefd. Om nog onopgehelderde redenen heeft niemand van het publiek van de mogelijkheid gebruik gemaakt om Tonen zelf een tomaat toe te werpen. (Parool, 1/9/99)
Hoewel de Gebroeders Flint zichzelf in september 2000 opheft betekent dat niet het einde van de carrières van de ‘broers’ Stef van den Eijnden en Felix Strategier. Van den Eijnden wil zich gaan toeleggen op straattheater en Strategier, die de bestaande naam wil houden, wil doorgaan met literair muziektheater. (Theatermaker, 29/8/99)
zie ook: Gebroeders Flint stoppen
In Den Haag wordt in september niet alleen de verbouwde Koninklijke Schouwburg heropend, ook Theater Korzo opent feestelijk haar deuren na een verbouwing/uitbreiding. Het theater en productiehuis voor dans heeft een aantal naastgelegen panden weten te verwerven en krijgt er een dans- en repetitiestudion bij. Het vernieuwde Korzo wordt op 23 september feestelijk geopend. (Theatermaker, 29/8/99)
Begin juli is André van Zandbergen op 88-jarige leeftijd overleden. Van Zandbergen was acteur en theaterdocent. In 1935 begon hij als bijrolspeler bij de Amsterdamsche Tooneelvereniging, later speelde hij bij het Residentie Tooneel, de Haagsche Comedie en het Amsterdams Volkstoneel. Na zijn afscheid, in 1959 werkte hij als docent aan een amateurtoneelschool en aan de Kleinkunstacademie (Theatermaker, 29/8/99)
De Theatermaker heeft zichzelf weer eens heruitgevonden. De redactie is uitgebreid met enkele medewerkers van het ter ziele gegane muziektijdschrift Entr’acte en de TM, zoals het gerestylde blad nu wordt genoemd, herbergt nu naast toneel, dans, cabaret, musical en opera nu ook muziek. Voor Theaternieuws verwijzen wij u graag naar Moose. (Theatermaker, 29/8/99)
zie ook: Volkskrant: De Theatermaker zuigt
De Kring van Nederlandse Theatercritici is drastisch verjongd. Het nieuwe bestuur bestaat uit Annette Embrechts (Volkskrant), Wijbrand Schaap (AD), Mirjam van der Linden (NRC), Pieter Bots (Parool/Theatermaker) onder voorzitterschap van Hein Janssen (Volkskrant). Het nieuwe bestuur wil de kring openstellen voor critici uit andere vakgebieden zoals opera, musical en cabaret en voor journalisten bij kunstprogramma’s op radio en televisie. Dit najaar wordt er een debat georganiseerd over de onafhankelijkheid van de theatercriticus. Ook zal volgend jaar wederom de Prijs van de Kritiek worden uitgereikt. Overigens is die prijs dit jaar gewonnen door het Onafhankelijk Toneel/Mirjam Koen voor ‘De Woudduivel’. (Theatermaker, 29/8/99)
Wicher Pattje, wethouder van cultuur in Groningen wil 50.000 gulden beschikbaar stellen voor migrantencultuur. Er moet een (allochtone) cultuurscout komen die talent opspoort en die exposities, voorstellingen literaire uitgaven etcetera organiseert. Het is de bedoeling dat elk seizoen een nieuwe scout met een andere etnische achtergrond en uit een ander kunstdiscipline wordt aangesteld. (Theatermaker, 29/8/99)
zie ook: Uitgangspunten Van der Ploeg
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.