De storm die gisteren over Nederland trok had ook zijn gevolgen voor het theater. Veel acteurs konden de zalen niet bereiken, zodat voorstellingen moesten worden afgelast. Zo werd ‘Jan Rap en z’n maat’ in Nijmegen afgelast vanwege een ongeval waarbij Susan Visser, Terence Schreurs en Margreet Boersbroek betrokken waren. Een boom kwam terecht op de auto waarmee de drie actrices op weg waren. De actrices kwamen met de schrik vrij.
Het slechte weer is speciaal een tegenslag voor de openingsweek van het gerenoveerde Parktheater in Eindhoven. Voor de feestweek was de Spiegeltent in de tuin opgezet voor de optredens van Sven Ratzke en The Tiger Lillies. De tent is stormbestendig, maar de wind zorgt voor te veel geluidsoverlast om optreden mogelijk te maken. Ook de voorstelling ‘Dreamin’ with Alice in the Park’ moest worden aangepast omdat een buitenscène niet kon doorgaan. Ook in (onder andere) Alkmaar (‘Het Goede Lichaam’), Breda (‘Chess’ in Chassé), Leiden (‘La Vie Parisienne’), Purmerend (‘Nacht, moeder’), Venlo en Heerlen worden afgelastingen gemeld. (ANP, 18/1/07)
De voorstelling ‘Wolf!’ van Huis aan de Amstel heeft op de podiumkunstbeurs Showcase van IPAY (International Performing Arts for Youth) in Cleveland (VS) de Victor Award voor de beste jeugdtheatervoorstelling gewonnen. Het is een prijs die wordt toegekend door jeugdtheaterprogrammeurs, -gezelschappen en agenten. Maar ook de andere Nederlandse voorstellingen vielen in de prijzen: ‘Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt’ van regisseur Jetse Batelaan bij Theatergroep Max en ‘Vuurtoren wacht’ van Gienke Deuten bij produktieKERN eindigden op de tweede en derde plaats, aldus het TIN. Genomineerden uit Denemarken, Mexico, Frankrijk, België, Kenia, Verenigde Staten en Canada hadden dus het nakijken. (ANP, 16/1/07)
zie ook: ‘Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurd’, tg. Max
In een brief aan kabinetsinformateur Wijffels pleit de Raad voor Cultuur voor een minister voor de beleidsterreinen cultuur, media, communicatie en innovatie. De Raad hoopt wil daarmee het maatschappelijk belang van de kunst benadrukken, in tegenstelling tot het economisch belang. Verder pleit de Raad voor een prominentere plaats van het cultuurbeleid in het regeringsbeleid, en voor uitbreiding van het cultuurbudget tot één procent van de rijksbegroting. (NRC, 4/1/07)
Zanger en songwriter Robert Long is op 63-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in België. Deze week werd bekend dat hij aan een ernstige vorm van kanker leed en nog maar kort te leven had. Long werdt bekend door zijn liedjes tegen kerk, kut en kapitaal en theaterprogramma’s die het christelijk volksdeel regelmatig provoceerden. Met Leen Jongewaard en Dimitri Frenkel Frank maakte hij theaterproducties en revues. Begin jaren negentig schreef hij met de laatste de musical ‘Tsjechov’. (Redactie, 14/12/06)
Het aantal podiumkunstbezoeken groeide in 2005 met 8 procent van 11,4 tot 12,4 miljoen. Dit meldt de VSCD na onderzoek bij de bij haar aangesloten schouwburgen. Er werden 34.000 voorstellingen gegeven. De groei van het bezoek deed zich vooral voor bij musical/operette, populaire muziek en cabaret/kleinkunst. Maar ook het bezoek aan toneel, klassieke muziek en dans bleef gelijk of groeide licht. Alleen het bezoek aan opera/muziektheater nam iets af. 23 procent van alle voorstellingen was uitverkocht. Vooral bij de populaire genres was de publieksdruk groot (meer dan 40 procent uitverkocht), maar ook bij opera, toneel en klassieke muziek was tien tot twintig procent van alle voorstellingen vol.
Ook in 2005 melden veel theaters bouwplannen of opleveringen; nieuwe zalen openden in Haarlem, Amsterdam, Alphen aan de Rijn en Apeldoorn en in zo’n 60 gemeenten bestaan plannen of wordt er gebouwd. Tegelijk staat het voortbestaan van podia in een aantal kleinere gemeenten ter discussie, zoals in Lochem, Winterswijk, Wageningen en Weert. Ruim de helft van het toegenomen bezoek is het gevolg van heropening van theaters die het jaar daarvoor vanwege verbouwing gesloten waren, zoals Carré, of werd geteld bij podia of festivals die eerder geen lid waren van de vereniging. Ruim 400.000 extra bezoeken zijn het gevolg van autonome toegenomen belangstelling. Het aantal voorstellingen en uitvoeringen bleef in 2005 met 34.000 even groot als in 2004. De totale omzet van de podia en festivals in 2005 bedroeg 495 miljoen euro (8,5 procent meer). 35% daarvan komt uit kaartverkoop, 30% uit zakelijke verhuur, horeca-activiteiten en sponsoring en 35% wordt gefinancierd door gemeentelijke overheden. (Redactie, 13/12/06)
Carel Alons vertrekt op 1 mei 2007 als directeur van het Ro Theater. “Ik was aangesteld om de overgang naar de nieuwe artistieke leiding te begeleiden na het vertrek van Guy Cassiers en nu dat is gelukt, zit mijn taak erop.” Sinds augustus dit jaar is Alize Zandwijk de artistiek leider van het Rotterdamse gezelschap. Alons (56) gaat met vervroegd pensioen en verhuist naar Italië.
Naast zijn werkzaamheden bij het Ro zal hij voor die tijd nog twee klussen moeten afronden. De eerste is daarvan is het rapport van de naar hem genoemde Commissie Alons over de herstructurering van de fondsen, dat vorige week werd gepresenteerd. Daarnaast is er nog een andere Commissie Alons, die onderzoek doet naar het opzetten van regionale toneelvoorziening in Utrecht. (Redactie, 8/12/06)
zie ook: Weblog: Al(f)on(d)s
De nieuwe vlakke vloerzaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt minstens een half jaar later geopend dan gepland: najaar 2008 in plaats van maart 2008. De vertraging is te wijten aan de gemeente, die te lang doet over het goedkeuren van de staal- en betonconstructies in het gebouw. Na incidenten met nieuwbouw, zoals op het Bos en Lommerplein in Amsterdam, zijn de gemeentelijke controles verscherpt. Het huidige budget van 31,3 miljoen euro zal door de nieuwe vertraging overschreden worden. Komend voorjaar zal wel de verbouwing beginnen van het voorhuis van de schouwburg tot stadsfoyer. (Volkskrant, 7/12/06)
Na Koos Terpstra is nu het vertrek van nog een artistiek leider bekend gemaakt: Rob Ligthert vertrekt aan het eind van de huidige cultuurnotaperiode bij Oostpool. Beiden maken hun vertrek al zo vroeg bekend om de nieuwe artistieke leiding de kans te geven om zelf nieuwe plannen in te dienen voor de volgende Cultuurnota. Ligthert was sinds 2001 artistiek leider van Oostpool, realiseerde in Arnhem het eigen theater Huis Oostpool en oogste veel succes met de voorstellingen ‘Brel’ en ‘Brel 2’ met Jeroen Willems. (Volskrant, 7/12/06)
zie ook: ‘Brel, de zoete oorlog’, Oostpool
Het Zuidelijk Toneel stopt de tournee van ‘Breekbaar’. “De voorstelling voldoet niet aan de kwaliteitscriteria die het gezelschap zichzelf stelt”, aldus een persverklaring van het gezelschap. Na een niet geslaagde première een slechte ontvangst in de pers kampte de voorstelling met tegenvallende bezoekersaantallen. Het gezelschap zegt dat de beslissing geheel op artistieke gronden is genomen.
Zakelijk leider Gerard Tonen schat dat de financiële schade zo’n vijftigduizend euro aan uitkoopsommen van de schouwburgen bedraagt. Wellicht moet het gezelschap bezuinigen door volgend seizoen één voorstelling minder te spelen. Overigens liet het gezelschap vorige week al weten dat er wordt nagedacht over een koerswijziging. Risicovolle stukken van het type ‘Breekbaar’ worden dan op een andere manier gepresenteerd.
Regisseur Matthijs Rümke erkent dat ‘Breekbaar’ op het moment van de première “nog niet goed genoeg was”. “Maar ik was ervan overtuigd dat de voorstelling het in zich had om te groeien en verbeteren.” De kwaliteit bleef wisselvallig: “Er zijn voorstellingen geweest die een 7,5 van het publiek kregen, maar we hebben het ook meegemaakt dat de reacties na afloop desastreus waren.” Ook de recensies hebben een rol gespeeld, denkt Rümke: “Ik geef toe dat dit niet de beste voorstelling is die ik ooit heb gemaakt, maar omdat het zo agressief is ontvangen, is het stuk wel vogelvrij geworden. Het heeft een soort ‘daar is iets mis mee’-aura gekregen.” (Redactie, Eindhovens Dagblad, 28/11/06)
Artistiek leider Koos Terpstra (51) stopt in 2008 bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Ook zakelijk leider Dennis Molendijk verlaat dan het Groningse gezelschap. De twee werken sinds 1999 bij het NNT en waren onder andere verantwoordelijk voor veertien voorstellingen in de Machinefabriek, de eigen zaal van het gezelschap. Beider contract loopt officieel tot 1 januari 2009. Maar Terpstra zegt niet te willen ‘vastroesten’. (ANP, 21/11/06)
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.