moosers

Praatjes van Moose

Nog een extra muziektheatertraject erbij; het kameroperahuis is een productiehuis annex werkplaats voor kameropera en kleinschalig muziektheater en opereert vanuitde Zwolse Schouwburg Odeon. Het kameroperahuis wil het genre helpen ontwikkelen en op een artistiek inhoudelijk hoger plan tillen als productiehuis en jonge makers stimuleren door hen gelegenheid te geven om een werkplaatsproductie te maken en door stageplaatsen bij gezelschappen te creëren. Het kameroperahuis wordt geleid door Annemarie Reitsma. Een artistieke commissie, bestaande uit Jan Willem de Vriend (chefdirigent en artistiek leider van het Orkest van het Oosten en het Combattimento Consort), Guy Coolen (artistiek leider Muziektheater Transparant Antwerpen) en Mirjam Grote Gansey (theatervormgever, art-director en docent scenografie), draagt zorg voor de selectie van de gezelschappen en de makers en de artistieke ontwikkeling op langere termijn. Het kameroperahuis wordt tot en met december 2008 gefinancierd door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. (Redactie, 1/3/07)

Lees meer

Moose op 04/03/2007 - 00:00  
meer over Fonds voor de Podiumkunsten, opera, Zwolle

Toneelgroep Amsterdam start samen met Toneelschuurproducties onder de titel TA-2 vanaf volgend seizoen een platform voor het ontwikkelen van regietalent. In dat kader zijn regisseurs Eric de Vroedt en Thibaud Delpeut aangetrokken om minimaal twee middelgrote producties te maken. Daarnaast wordt de voorstellingenserie ‘Mightysociety’ van De Vroedt organisatorisch ondersteund door het gezelschap. Artistiek leider Ivo van Hove lost hiermee een belofte in die hij in zijn toespraak Staat van het Theater deed, namelijk om jongere theatermakers in continuïteit te laten werken. Uitgangspunt van TA-2 is overigens niet om de regisseurs zo snel mogelijk door te laten stromen naar de grote zaal, maar vooral om ze te leren werken binnen grotere organisaties.
Volgend seizoen zal Delpeut ‘Britannicus’ van Jean Racine regisseren met een volledige TGA-cast en gaat De Vroedt ‘A Streetcar named Desire’ van Tenessee Williams maken. Van Hove benadrukt dat TA-2 een flexibele omgeving moet zijn: “De noden van iemand als Thibaud Delpeut die net zijn opleiding heeft beëindigd zijn allicht anders dan die van Eric de Vroedt die al enkele jaren zijn eigen parcours uitstippelt. Het apparaat staat ten dienste van de maker, en niet andersom. Het is niet de bedoeling dat de voorstellingen meteen gaan reizen, maar in de luwte tot stand komen. Er moet in volle vrijheid kunnen worden gezocht én gefaald.”
TA-2 moet de komende jaren worden uitgebreid. De alliantie met Toneelschuur Producties wordt verder ontwikkeld, en daarnaast vinden er gesprekken plaats met productiehuis Frascati om een soortgelijk traject te starten. Ook TGA-acteurs als Jacob Derwig wordt ruimte geboden om hun regieambities te concretiseren. (Redactie, 28/2/07)

zie ook: Dossier: Staat van het Theater

Lees meer

Moose op 28/02/2007 - 00:00  
meer over Toneelgroep Amsterdam, Toneelschuur

Bij een ongeluk in de schouwburg van Almere zijn de hoofdrolspelers van de musical Grease, Jim Bakkum en Bettina Holwerda, gewond geraakt. Zij zaten op het podium in een auto toen deze door nog onbekende oorzaak in de orkestbak belandde. Volgens producent Albert Verlinde heeft Bettina Holwerda een gebroken pols en Jim Bakkum een hersenschudding. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. (Teletekst, 26/2/07)

zie ook: ‘Grease’, V&V Entertainment B.V.

Lees meer

Moose op 26/02/2007 - 00:00  
meer over Albert Verlinde, Almere, musical, ongelukken

Ola Mafaalani wordt per 2009 de nieuwe artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Zij volgt daar Koos Terpstra op. Zij is nu al aangezocht om in de komende tijd haar ideeën te vormen voor het NNT, want begin januari 2008 moeten de plannen voor de nieuwe Cultuurnota worden ingediend. Mafaalani zal ook een nieuwe zakelijk leider aanwijzen, als opvolger van Dennis Molendijk. Het bestuur van het NNT is enthousiast over de aanstelling van Mafaalani. “Zij is een talentvolle en uitgesproken theatermaakster met internationale ervaring en ambities. Ze maakt prachtig theater waarin ze de grenzen van de discipline durft op te zoeken. Ze is geëngageerd en betrekt andere sectoren van kunst in haar voorstellingen”, aldus bestuursvoorzitter Arie Wink. (Redactie, Dagblad van het Noorden, 23/2/07)

zie ook: Weblog: Opvolgers Groningen

Lees meer

Moose op 23/02/2007 - 00:00  
meer over Koos Terpstra, Noord Nederlands Toneel, Ola Mafaalani

De regie-opleiding van de Amsterdamse Theaterschool moet per ingang van het studiejaar 2008 uitgebreid worden van een vierjarig naar een zesjarig curriculum krijgen. Dat is het plan van artistiek leider Jappe Claes dat de steun heeft van van de directie en het College van Bestuur. Volgens het plan van Claes wordt het een gefaseerde regie-opleiding van vier jaar bachelor en twee jaar master. Hiermee moet de overgang van school naar de beroepspraktijk verbeterd worden, onder andere door afstuderenden beter voor te bereiden op het regisseren in de grote zaal.
Claes noemt de vier jaar die hij nu heeft simpelweg te kort om de aspirant-theatermakers helemaal klaar te stomen voor de grote zaal. Een grote-zaalregie is dan een sprong in het diepe, en het risico vroegtijdig te worden afgebrand is groot. Hij ziet de twee jaren van de master-opleiding het liefst ingevuld volgens een meester-gezelstructuur. Gevestigde regisseurs zouden de studenten onder hun hoede moeten nemen en aldus de kneepjes van het vak bijbrengen. Claes: “Ik moet direct zeggen, er is ook nu goodwill en initiatief vanuit het veld. Maar niet alleen dat veld moet problemen oplossen, de school moet zelf z’n steentje bijdragen. Vandaar dat ze de twee laatste jaar onder bescherming van de school opereren. Verder wil ik zo snel mogelijk nauwe samenwerking met de andere opleidingen in de school. Liefst vanaf het eerste jaar wil ik die studenten met elkaar in contact brengen. Omdat ik namelijk vind: je leidt hier geen acteurs of regisseurs op, je leidt generáties op. Het moderne theater is veel multidisciplinairder dan pakweg twintig jaar geleden.” (Volkskrant, 22/2/07)

Lees meer

Moose op 23/02/2007 - 00:00  
meer over Jappe Claes, Regieopleiding

De rest van de voorstellingen van ‘Vaders!’ met Piet Römer (78) zijn kleindochter Nienke Römer worden voor de rest van het seizoen afgelast. Piet Römer is oververmoeid en heeft last van hartritmestoornissen, aldus producent Joop van den Ende. “Op doktersadvies dient hij absolute rust te houden. De voorstelling ‘Vaders!’ is speciaal voor Piet Römer geschreven en zijn rol kan derhalve niet vervangen worden.” De tournee zou nog tot 24 maart duren. (ANP, 16/2/07)

zie ook: ‘Vaders!’, Joop van den Ende Theaterproducties

Lees meer

De nieuwe bewindspersoon voor cultuur wordt geneticus, Buitenhof- en Volkskrant-columnist Ronald Plasterk. Als minister voor OCW zal hij zelf de portefeuille Cultuur en Media op zich nemen. Dit meldt Kunsten ‘92 op haar website. Plasterk (49) is nu hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht, en heeft zich in zijn columns zeer kritisch uitgelaten over het onderwijs- en wetenschapsbeleid van zijn voorganger Maria van der Hoeven. Ook aan cultuur en media heeft hij enkele gedachten gewijd, waarbij hij stelt dat zowel bij kunst als bij de omroep de inhoud boven de kijkcijfers dient te gaan. Qua cultuur ligt zijn interesse vooral bij de literatuur. In 2004 was hij juryvoorzitter van de Libris Literatuur Prijs. Lobbyvereniging Kunsten ‘92 noemt het zeer verheugend dat cultuur nu ook op kabinetsniveau aan de orde gesteld kan worden.
Als minister van cultuur zal Plasterk een regeerakkoord moeten uitvoeren dat de afgelopen week tot veel verwarring heeft geleid. Enerzijds benadrukken de coalitiepartners dat cultuur belangrijk is en trekken ze 100 miljoen euro extra uit voor o.a. cultuurparticipatie, cultuureducatie, behoud van (religieus) cultureel erfgoed, amateurkunst en volkscultuur. Anderzijds moet er jaarlijks 50 miljoen bezuinigd worden door het opvoeren van het profijtbeginsel (de gebruiker betaald). Dat laatste zou gevolgen kunnen hebben voor de toegangsprijzen van theaters, concertzalen en musea, wat weer in tegenspraak is met de doelstelling om de participatie aan kunst en cultuur te verhogen. (Redactie, 15/2/07)

zie ook: Weblog: Kunst in het Regeeraccoord

Lees meer

Moose op 15/02/2007 - 00:00  
meer over Kunsten '92, Ministerie van OC&W, Ronald Plasterk

Er is een nieuw genre theater ontdekt: de peepshow. Deze nieuwe toneeldiscipline is in het leven geroepen door het gerechtshof in Amsterdam, die een uitspraak deed over de fiscale naheffing van enige duizenden euro’s voor de eigenaar van een peepshow. Theatervoorstellingen hoeven namelijk maar zes procent btw af te dragen in plaats van het hoge tarief van negentien procent. Het erotische karakter van de show doet hieraan niets af. André Drost van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven is blij met de uitspraak. “Dit schept duidelijkheid. Een prima uitspraak. Het gaat om een artistieke bezigheid en daar geldt nu eenmaal het lage btw-tarief voor. Of het nu gaat om paaldansen, erotische shows of peepshows.” (ANP, 13/2/07)

Lees meer

Moose op 13/02/2007 - 00:00  
meer over bloot, rechtszaken, sex

Op 30 januari is op 99-jarige leeftijd de theaterwetenschapper Ben Albach overleden. Albach wordt gezien als de grondlegger van de theaterwetenschap in Nederland en was één van de oprichters van Het Toneelmuseum, tegenwoordig het Theater Instituut Nederland (TIN).
Ben Albach werd in 1907 in Amsterdam geboren en wordt op 15-jarige leeftijd gegrepen door het toneel door de Internationale Theater Tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Vanaf 1934 publiceerde hij regelmatig over toneelgeschiedenis, eerst artikelen in Het Toneel en Het Vaderland, later boeken over o.a. de ‘Gijsbreght van Aemstel’ en Jan Punt en Marten Corver.
Tot op hoge leeftijd was Albach betrokken bij het wel en wee van het TIN, als regelmatig bezoeker van de bibliotheek en als adviseur voor diverse tentoonstellingen. Zijn eigen archief, bestaande uit onder meer correspondentie en aantekeningen voor onderzoek, werd in 2000 aan het TIN overgedragen. (Redactie, 1/2/07)

Lees meer

Moose op 02/02/2007 - 00:00  
meer over overleden, Theater Instituut Nederland, Theaterwetenschap

Afgelopen vrijdag is Marc Meulemans onverwachts overleden in zijn woonplaats Antwerpen. Meulemans was de vaste geluidsontwerper van de voorstellingen van Ivo van Hove, en maakte onder andere het veelgeprezen geluidsdecor met songs van Neil Young voor de voorstelling ‘Opening Night’. Hij is vijftig jaar oud geworden.
Marc werkte in 1998 voor het eerst met Van Hove samen (‘Romeo en Julia’ bij het Zuidelijk Toneel). In de afgelopen jaren maakte Meulemans het geluidsontwerp voor o.a. Rouw siert Electra, Het temmen van de feeks en Perfect Wedding. Naast zijn werkzaamheden voor Toneelgroep Amsterdam was hij als grafisch vormgever actief, onder meer voor dEUS, het Gentse museum SMAK en als huisontwerper voor het modehuis A.F. Vandevorst. (Redactie, 30/1/07)

zie ook: ‘Opening Night’, Toneelgroep Amsterdam, NT Gent

Lees meer

Moose op 30/01/2007 - 00:00  
meer over decor, Ivo van Hove, overleden, Toneelgroep Amsterdam
<< < 151617 > >>
Syndicate content