De jury van TF-1 2007 bestaat uit voorzitter Mieke van der Weij (radio- en televisiepresentator), Tarkan Köroglu (theatermaker, regisseur Theater EA), Daphne Richter (dramaturg en freelance criticus), Ivo Kuyl (dramaturg Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel) en Hans Dowit (organisatorisch en financieel coördinator van het Herman Teirlinck Instituut te Antwerpen).
Zij zullen de tien beste theatervoorstellingen van het lopende seizoen selecteren voor het festival dat van 30 augustus t/m 9 septembe 2007 plaats vindt. In mei 2007 zal de jury haar selectie presenteren. (Redactie, 13/11/06)
Maritska Witte wordt per 1 december 2006 de nieuwe zakelijk leider van het Rozentheater in Amsterdam. Witte was de afgelopen vijf jaar hoofd van Productiehuis Frascati. Daar deed zij ervaring op met jonge makers en talentontwikkeling als producent van oa. Likeminds, Breakin’Walls festival en schrijf[WERK]plaats[FRASCATI]. Het Rozentheater wordt het huis van vijf theatergroepen: Huis aan de Amstel, Het Syndicaat, Urban Myth, Likeminds en Vrienden van de Dansmuziek. Hun grote en kleine voorstellingen plus een uitgebreid randprogramma worden exclusief gespeeld in het Rozentheater. Theatermakers Liesbeth Coltof en Danielle Wagenaar voeren nu de artistieke leiding van het Rozentheater. (Redactie, 8/11/06)
Henk Scholten wordt per 15 januari de nieuwe directeur van het Theater Instituut Nederland. Hij volgt daar Kees Vuyk op, die universitair hoofddocent is geworden aan de Universiteit Utrecht. Scholten (53) is nu nog directeur van de Stadsschouwburg Utrecht en is daarnaast lid van de Raad voor Cultuur. Eerder, van 1993 tot 1998, was hij directeur van het Fonds voor de Podiumkunsten. Scholten is “vereerd” met zijn benoeming: “Ik heb op verschillende plekken in het theater gewerkt, maar zie het Theater Instituut toch als het hart van de sector. In mijn nieuwe functie hoop ik bij te dragen aan de verdere versterking van de positie van het Nederlandse theater in binnen- en buitenland.”
Wie Scholten in Utrecht gaat opvolgen is nog niet bekend. Tot 15 januari is communicatie-adviseur Wim van Luyken interim-directeur van het instituut. (Redactie, 19/10/06)
Hans Man in ‘t Veld stopt als directeur van Tryater. Man in ‘t Veld combineerde de afgelopen drie jaar artistieke leiding en algemeen directeurschap bij het Friese gezelschap. Het bestuur was echter niet tevreden over zijn zakelijke capaciteiten: “We zijn teleurgesteld in de verwachtingen die Man in ‘t Veld bij ons had gewekt, niet artistiek maar wel als leidinggevende”, aldus voorzitter Bearn Bilker.
Man in ‘t Veld maakt dit seizoen als artistiek leider af en wordt als algemeen directeur per direct opgevolgd door theatermaker Bouke Oldenhof. Man in ‘t Veld (61) was medeoprichter van de Toneelschuur in Haarlem en van het Werktheater en gaf eerder leiding aan de Regieopleiding in Amsterdam. (ANP, 12/10/06)
De Deutsche Oper, het Berlijnse operahuis, heeft Mozart’s ‘Idomeneo’ van het programma gehaald. In de Duitse enscenering worden de afgehakte hoofden van Poseidon, Boeddha, Jezus en Mohammed getoond. Volgens de Duitse inlichtingendienst zou deze scène de religieuze gevoelens van moslims kunnen kwetsen en zou het bij voorstellingen tot ongeregeldheden kunnen komen. Concrete dreigingen zijn er nog niet geweest, maar de Deutsche Oper vond het toch beter om het stuk van het programma te halen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schaüble noemde het besluit tijdens een bezoek aan Washington “krankzinnig” en “onaanvaardbaar.” (Trouw, 26/9/06)
Joop van den Ende trekt zich nog verder terug uit zijn eigen bedrijf. Erwin van Lambaart, die al sinds 1998 algemeen directeur is nu officieel de baas van Joop van den Ende Theaterproducties. “Ik zie de producties voortaan als ze klaar zijn in de zaal. Dat wordt echt nog even wennen,” aldus de theatertycoon. Van den Ende blijft nog twee dagen per week werken als raadgever. “Ik zal als het geweten voor Erwin functioneren.” Van den Ende, die een aantal jaar geleden een hartaanval kreeg, maakte de beslissing om gezondheidsredenen: “Mijn zus is tachtig jaar en dat wil ik ook worden”. (Telegraaf, 16/9/06)
Toneelgroep Amsterdam, de Stadsschouwburg en het Holland Festival hebben een plan opgesteld om jaarlijks tien buitenlandse producties naar Amsterdam te halen en twee coproducties op te zetten. “Op muziek- en museumgebied is Amsterdam met het Concertgebouw, het Muziektheater en het Van Gogh museum toonaangevend in Europa”, aldus Stadsschouwburgdirecteur Melle Daamen, “Maar op toneelgebied blijven we achter in vergelijking met bijvoorbeeld Berlijn of München.”
Het probleem is de kostenstijging van internationale produkties. “Op dit moment kunnen wij grote, belangrijke producties niet naar de stad halen. Internationale theatergrootheden als Christoph Marthaler of Frank Castorf gaan aan onze neus voorbij. Zelfs groepen als die van Alain Platel of Les Ballets C de la B. kunnen we niet meer betalen”.
Het plan kost 2,7 miljoen euro, waarvan 1,9 miljoen afkomstig is uit de reguliere programmabudgetten van Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg. Acht ton moet van de gemeente Amsterdam komen, één ton van diverse fondsen. De gemeente Amsterdam heeft budget beschikbaar voor de internationale positionering van de stad in het kader van ‘Amsterdam Topstad’. Op 27 september beslist de gemeenteraad over te toekenning van die gelden. (NRC, 16/9/06)
Een hele alinea cultuur in de Troonrede!
“De regering zet zich ervoor in de culturele rijkdommen waarover ons land beschikt, te behouden en toegankelijk te maken. Zo wordt het Rijksmuseum vernieuwd en is besloten een nationaal-historisch museum op te richten. Cultuur verbindt en verrijkt.” (Redactie, 19/9/06)
De eerste editie van het nieuwe festival TF-1 werd gisteravond succesvol afgesloten. In totaal zijn er 11.000 kaartjes verkocht. “De doelstelling van de organisatie is behaald en zelfs licht overtroffen”, aldus festivaldirecteur Jeffrey Meulman. Grote publiekstrekkers waren de voorstellingen ‘Welcome in my backyard’ van Wunderbaum, ‘Brel 2’ van Toneelgroep Oostpool en ‘Opening Night’ van Toneelgroep Amsterdam en NTGent. Minder belangstelling was er voor de Toneel Publieksprijs genomineerde voorstellingen die in het festival te zien waren. Eén uitvoering van ‘Mephisto’ van Hummelinck Stuurman moest zelfs worden afgelast wegens gebrek aan belangstelling. Opvallend was de het programma-onderdeel TF-3, met discussies en presentaties goed bezocht werd. Het volgende TF-1 vindt plaats van 25 augustus t/m 9 september 2007. (Redactie, 14/9/06)
In de Amsterdamse Stadsschouwburg zijn de jaarlijkse VSCD Toneelprijzen uitgereikt:
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.