Sinds het aantreden van Johan Simons in 2005 bij NT Gent aantrad heeft het Vlaamse gezelschap een schuld opgebouwd van 2,7 miljoen euro. Dat is een veel groter bedrag dan aanvankelijk gedacht. Dit blijkt uit de jaarrekening over 2006 die de directie presenteerde aan de raad van beheer. De stad Gent, de provincie en het gewest, die de groep subsidiëren met 4,4 miljoen euro per jaar, willen dat Simons de schuld in drie jaar wegwerkt. Er zouden ongeveer negen van de 106 arbeidsplaatsen verdwijnen, de groep wil minder nieuwe voorstellingen maken, en meer succesrijke oude voorstellingen hernemen. Volgens de vorige maand aangestelde dagelijks leider Kurt Melens, verloor de groep op een goed moment 3000 euro per dag.
Bij het aantreden van Simons stond er al een schuld van een half miljoen, die werd verergerd door zijn hoge pruductiedruk en door de risicovolle boekhouding van zakelijk directeur Dirk Decorte, waarin de kosten van voorstellingen over meerdere jaren werden uitgesmeerd. Decorte nam in maart ontslag.
Met voorstellingen als Platform (naar Houellebecq) maakte Simons NTGent tot een theater van Europees niveau, met veel nieuw repertoire en een vast ensemble. Volgens Simons kost zijn uitbreidingsbeleid weliswaar veel geld, maar levert ze op termijn ook geld op, doordat zijn voorstellingen langdurig doorgespeeld kunnen worden.
Maar vice-voorzitter van het bestuur Walter de Meyere trad begin mei af met stevige kritiek op Simons’ “financiële en artistieke megalomanie”, die mede tot uiting zou komen in diens lease-Mercedes en de telefoonrekening van 80.000 euro per jaar. De Meyere keerde zich ook tegen de “dubbele pet” van bestuursvoorzitter Lieven Decaluwé, die ook Gentse wethouder van cultuur en feesten is. NTGent vermoedt een politieke achtergrond van het conflict: Decaluwé is van politieke partij Spirit, en De Meyere is van de concurrerende NVA. De Meyere hekelde de “besmetting van de Hollandse invasie” bij NTGent, terwijl er Vlaamse acteurs “in het stempellokaal zitten.” Simons reageerde gekrenkt. Zijn collega Guy Cassiers noemde de uitspraak “racistisch.” (NRC, 22/5/07)
Directeur Simon Dove vertrekt bij dansfestival Springdance. De Engelsman Dove leidt festival in Utrecht sinds 2000. Dove heeft met zijn tweejaarlijkse festival veel discussie opgeroepen door altijd het begrip dans ter discussie te stellen. Vaak kreeg hij het verwijt dat hij alleen oog voor ‘non-dans’ of ‘anti-dans’ zou hebben.
Dove wordt hoofd van de dansafdeling van het Herberger College of Fine Arts aan de Arizona State University in Phoenix in de VS. Deze dansopleiding is nadrukkelijk interdisciplinair georiënteerd. Over zijn overstap zegt hij: “Ik ben altijd zeer voor vernieuwing. geweest. Ook ikzelf moet om de zoveel tijd veranderen wil ik een frisse blik kunnen behouden” (Volkskrant, 18/5/07)
zie ook: Festivals: Springdance 2007
De jury van TF-1 heeft haar selectie bekend gemaakt. Voor de grote zaal zijn de volgende voorstellingen geselecteerd:
zie ook: www.tf-1.nl
Onder de titel ‘Expeditie Zuid’ sluiten vijf schouwburgen in zuid Nedeland een convenant voor intensieve samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. Het is de bedoeling dat Het Zuidelijk Toneel en de theaters samen een aanvraag zullen indienen bij het ministerie van OCW voor de nieuwe Kunstenplanperiode 2009-2012. Het gaat om het Chassé Theater in Breda, het Parktheater in Eindhoven, Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, Theater a/d Parade in ‘s-Hertogenbosch en Theaters Tilburg. HZT beschouwt het zuiden als een groot stedelijk gebied en wil zich als stadsgezelschap van dit stedelijk gebied manifesteren.
Het is voor de eerste keer dat er op dit gebied een convenant in Nederland wordt gesloten. Schouwburgen worden door de gemeentes gesubsidieerd en voornamelijk afgerekend op bedrijfseconomische criteria, maar de grote toneelgezelschappen zijn rijksgesubsidieerd en worden getoetst op artistieke criteria. Het samenwerkingsverband wil deze kloof gaan dichten. Dit valt samen met de wens van de Raad voor Cultuur om opleiding, aanbod en afname meer als één geheel te zien.
Concreet gaan de partijen samenwerken in jaarlijks twee grote projecten, een groot theaterspektakel voor een breed publiek en een schrijversfestival. Daarnaast zal Het Zuidelijk Toneel geregeld kleinere activiteiten in de vijf steden presenteren. (Redactie, 9/5/07)
Theater de Veste in Delft heeft de remière van de voorstelling ‘A Clockwork Orange’ van D’Electrique vanavond afgelast. De Veste vindt dat producent Hummelinck Stuurman niet genoeg garanties kan geven dat de 3000 liter water die tijdens de voorstelling op het podium regent, de vloer en de apparatuur van het theater niet beschadigt. ‘A Clockwork Orange’ werd gemaakt als locatievoorstelling op het Over het IJ festival in 2005 en gaat nu in een aangepaste (maar toch nog behoorlijk natte) versie touren langs verschillende schouwburgen. (ANP, 9/5/07)
zie ook: ‘A clockwork orange’, d’Electrique
Karina Kroft heeft deze lente twee regies op stapel staan. Begin mei gaat ‘Spell m-a-n’ in première in de Toneelschuur, naar een tekst van de Vlaamse auteur Paul Pourveur. Niet de meest toegankelijke Nederlandstalige schrijver, maar daar weet Karina Kroft wel raad mee. Michiel Huisman maakt zijn theaterdebuut en Ricky Koole is behalve als actrice ook als zangeres te bewonderen. Bij Tryater is Kroft ondertussen bezig met een Friese versie van ‘Drie Zusters’, of te wel ‘Trije Susters.’ Dat wordt interessant, want Kroft haat Tsjechov. En snakken naar de grote stad, zoals de zusters dat doen, is op locatie ‘tichtby de Werpsterhoeke’ ergens in de omgeving van Leeuwarden natuurlijk een stuk veelzeggender dan in de schouwburg in Amsterdam.
In de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam wordt deze week voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer voorstelling gegeven. Op vrijdag en zondag spelen Peer Mascini, Bill van Dijk en Katja Herbers ‘Ik ben Nietzsche!’, een nieuw stuk van Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen. De voorstelling gaat over Elisabeth Nietzsche, zus van, die met de nazi’s sympathiseerde en haar broer daarmee ten onrechte de reputatie van nazi-ideoloog bezorgde.
De Hollandsche Schouwburg was vanaf 1893 een populair theater. In de Tweede Wereldoorlog werd het theater gebruikt als opvangruimte voor joden die op transport werden gesteld naar doorgangskamp Westerbork. Sinds 1958 is het een monument voor joodse oorlogsslachtoffers. (ANP, 26/4/07)
zie ook: www.ministerievanculturelezaken.nl
Amsterdam krijgt een productiehuis voor kleine musicals. Onder de naam M-Lab opent het huis in juni zijn deuren in Amsterdam Noord. M-Lab is een initiatief van Joop en Janine van den Ende, hun VandenEnde Foundation zal de komende jaren 400.000 euro bijdragen aan de exploitatie. De gemeente Amsterdam geeft een startsubsidie van 200.000 euro, Koen van Dijk wordt artistiek leider. M-Lab zal jaarlijks ongeveer acht kleinere musicalproducties maken, die in de eigen zaal voor 150 man publiek kunnen worden getest en verbeterd. Bij succes kunnen de voorstellingen worden overgenomen door reguliere producenten om op tournee te gaan. “Een dergelijk Off-Broadway-achtig systeem bestaat in Nederland nog niet”, aldus Van Dijk, “Er is een gapend gat tussen een goed idee op papier en een produktie in de theaters.” M-Lab wil ook lezingen van nieuwe teksten en onuitgevoerd buitenlands repertoire brengen. (NRC, 11/4/07)
zie ook: www.m-lab.nl
Veel partijen in de Tweede Kamer hebben grote zorgen over het profijtbeginsel. Dat bleek tijdens een debat met minister Plasterk. De invoering zou inhouden dat entreekaartjes voor gesubsidieerde kunstvormen flink duurder worden. De gedachte erachter is dat wie van kunst geniet, er ook maar voor moet betalen. Gevreesd wordt onder meer dat de inkomsten van de kunstinstellingen door duurdere kaarten zullen teruglopen. Zelfs Plasterks eigen PvdA is er ‘niet zó blij’ mee: “Zoals het nu wordt gepresenteerd is het volstrekt onduidelijk hoe het zal uitpakken”, aldus woordvoerder John Leerdam. Ook de VVD, SP, GroenLinks en D66 hebben grote vraagtekens bij de plannen. (ANP, 19/4/07)
Tweederde van de Nederlanders denkt positief over toneel. Ze vinden dat toneel meerwaarde heeft, sfeervol, betekenisvol en aantrekkelijk is. Zowel theaterbezoekers als mensen die nooit gaan vinden dat. Slechts 3% denkt negatief over toneel. Dit blijkt uit een imago-onderzoek naar toneel in Nederland, verricht door Elsbeth Meijjer Cultuuronderzoeken in opdracht van Bureau Promotie Podiumkunsten.
Toneelbezoekers vinden de kaartjes betaalbaar, maar mensen die niet gaan noemen de toegangsprijs als belangrijkste drempel. Het is echter opmerkelijk dat deze niet-bezoeker 18 euro over zegt te hebben voor een theaterkaartje, terwijl kaartjes in werkelijkheid gemiddeld veel goedkoper zijn.
Het overgrote deel van het toneelpubliek (ruim 80%) ziet één tot vier keer per jaar toneel, een kleine 10% bezoekt 5 tot 12 voorstellingen per jaar en de overige 10% gaat 13 keer of meer. De mensen die veel gaan zijn vooral te vinden in de kleine huishoudens zonder kinderen: onder de 25 jaar of 50-plus, woonachtig in de grote steden. Toneelbezoekers halen hun informatie nog steeds voornamelijk uit gedrukte media: seizoensbrochures en dagbladen, zowel landelijk, regionaal als huis-aan-huis. Daarnaast is mondreclame een belangrijke factor bij de beslissing om te gaan. (Redactie, 25/4/07)
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.