theaterpraat

Geldproblemen bij NT Gent

Sinds het aantreden van Johan Simons in 2005 bij NT Gent aantrad heeft het Vlaamse gezelschap een schuld opgebouwd van 2,7 miljoen euro. Dat is een veel groter bedrag dan aanvankelijk gedacht. Dit blijkt uit de jaarrekening over 2006 die de directie presenteerde aan de raad van beheer. De stad Gent, de provincie en het gewest, die de groep subsidiëren met 4,4 miljoen euro per jaar, willen dat Simons de schuld in drie jaar wegwerkt. Er zouden ongeveer negen van de 106 arbeidsplaatsen verdwijnen, de groep wil minder nieuwe voorstellingen maken, en meer succesrijke oude voorstellingen hernemen. Volgens de vorige maand aangestelde dagelijks leider Kurt Melens, verloor de groep op een goed moment 3000 euro per dag.
Bij het aantreden van Simons stond er al een schuld van een half miljoen, die werd verergerd door zijn hoge pruductiedruk en door de risicovolle boekhouding van zakelijk directeur Dirk Decorte, waarin de kosten van voorstellingen over meerdere jaren werden uitgesmeerd. Decorte nam in maart ontslag.
Met voorstellingen als Platform (naar Houellebecq) maakte Simons NTGent tot een theater van Europees niveau, met veel nieuw repertoire en een vast ensemble. Volgens Simons kost zijn uitbreidingsbeleid weliswaar veel geld, maar levert ze op termijn ook geld op, doordat zijn voorstellingen langdurig doorgespeeld kunnen worden.
Maar vice-voorzitter van het bestuur Walter de Meyere trad begin mei af met stevige kritiek op Simons’ “financiële en artistieke megalomanie”, die mede tot uiting zou komen in diens lease-Mercedes en de telefoonrekening van 80.000 euro per jaar. De Meyere keerde zich ook tegen de “dubbele pet” van bestuursvoorzitter Lieven Decaluwé, die ook Gentse wethouder van cultuur en feesten is. NTGent vermoedt een politieke achtergrond van het conflict: Decaluwé is van politieke partij Spirit, en De Meyere is van de concurrerende NVA. De Meyere hekelde de “besmetting van de Hollandse invasie” bij NTGent, terwijl er Vlaamse acteurs “in het stempellokaal zitten.” Simons reageerde gekrenkt. Zijn collega Guy Cassiers noemde de uitspraak “racistisch.” (NRC, 22/5/07)

Moose op 04/06/2007 - 23:00  
meer over België, grote schulden, Johan Simons