In Amsterdam is de cabaretier, musicalster en televisiepresentator Jos Brink overleden aan darmkanker. Brink werd bekend als presentator van onder meer ‘Avro’s Puzzeluur’ en ‘Wedden dat…’, maar zijn grote liefde was toch het theater. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren zestig als acteur in radiohoorspelen, waar hij opviel door zijn verzorgde dictie. Hij probeerde tevergeefs een rolletje te bemachtigen bij zijn grote voorbeeld Wim Sonneveld. Hij brak in de jaren zeventig door met cabaret Tekstpierement, de groep van zijn latere partner Frank Sanders. In de jaren tachtig schreef, speelde en produceerde Brink zijn eigen musicals, zoals ‘Maskerade’, ‘Amerika-Amerika’, ‘Evenaar’, ‘Max Havelaar’ en ‘Sonneveld’. In 1986 schreef hij ‘Een nieuwe dood’, voor het grote publiek de eerste kennismaking met de gevolgen van de nieuwe ziekte aids. Zijn laatste grote theaterrol was die van de ‘foute’ tekstschrijver Jacques van Tol in de musical ‘Als op het Leidscheplein…’ Komend seizoen zou hij, net als vorig jaar, deel uitmaken van de cabaretgroep Purper. Jos Brink is 65 jaar geworden. (Volkskrant & NRC, 18/8/07)
Bouwvakkers en andere betrokkenen hebben bij de sloop van het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam tevergeefs gezocht naar een penning met de afbeelding van de Heilige Genesius, de beschermer van de toneelspelers. De legendarische penning zou volgens de overlevering onder het toneel zijn ingemetseld om geluk en succes te bevorderen voor degenen die er op de bühne stonden.
De Stichting Marnixstraattheaters/Nieuwe de la Martheaters, die het complex samen met Joop van den Ende bouwt, wilde de penning opduikelen om deze ook in de nieuwbouw een goede plek te geven. Hoewel de speciale zoekactie op niets is uitgelopen, blijven de bouwvakkers wel alert op de penning, aldus een woordvoerder. (Volkskrant, 10/7/07)
Het Shakespeare-gezelschap uit Diever zal eind deze zomer opnieuw in Stratford-upon-Avon spelen, de geboorteplaats van de Belangrijkste Brit van het Vorige Millenium. Het Dieverse gezelschap maakt al sinds 1946 jaarlijks een Shakespeare-voorstelling in het eigen openluchttheater. Dit jaar is dat ‘As you like it’. De burgemeester van Stratford zag vorig jaar de marathon-opvoering van ‘Henry IV’ en nodigde de amateurs uit. Het is de tweede keer dat de club naar Stratford afreist. In 1988 voerde het er ‘Midzomernachtsdroom’ uit. De voorstellingen in Stratford zijn gewoon in het Nederlands, iedereen kent de stukken toch wel. (ANP, 18/6/07)
zie ook: www.shakespearetheaterdiever.nl
Theatergroep De Lege Ruimte uit Assen geeft volgende week dinsdagavond 26 juni als eerste theatergezelschap in Nederland een voorstelling in Second Life. Het heet ‘Wachten op Hem’, naar ‘Wachten op Godot’ van Beckett. De voorstelling wordt gespeeld door virtuele acteurs in een virtueel theater. Studenten en medewerkers van Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben de omgeving ‘gebouwd’. Om de ‘acteurs’ te laten bewegen, zijn speciale animaties gemaakt. Hun tekst is te lezen in tekstbalkjes, die onder in beeld verschijnen. De voorstelling begint dinsdag om acht uur en duurt twintig minuten. (ANP, 19/6/07)
zie ook: Toffie en Kee
In het vandaag gepresenteerde Beleidsprogramma van het nieuwe kabinet staat dat er een nieuw fonds voor cultuurparticipatie en amateurkunst in. Dit fonds moet kunst- en cultuur-beoefening gericht gaan ondersteunen. Amateurkunst wordt nu nog gesteund door het FAPK, dat nu fuseert met het FPPM en het FST. Dat amateurkunst een apart fonds zou krijgen daardoor al voor de hand. Het FAPK besteedt nu ruim acht ton aan amateurkunst. Over het budget voor het nieuwe fonds is nog niets bekend.
De coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie wil verder dat alle jongeren onder de 18 jaar in aanraking komen met kunst, cultuur en de geschiedenis van Nederland. Ook de wijzigingen in het subsidiestelsel worden in het beleidsprogramma ‘Samen werken, samen leven’ genoemd. Die wijzigingen moeten leiden tot “een divers aanbod, excellentie en brede toegankelijkheid.” (Redactie, 14/6/07)
Komende winter worden in twee Nederlandse bioscopen live-uitzendingen vertoond van opera’s uit New York. Bioscoopexploitant Pathé heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met de New York Metropolitan Opera (‘The Met’). Het gaat om acht matinees, die in Nederland tussen 18.30 en 19.30 uur aanvangen in Tuschinski in Amsterdam en Pathé Buitenhof in Den Haag. De uitzending is in digitale High Definition, en dergelijke bioscopera’s zijn in de VS al zeer populair. Op het programma staan vanaf 15 december onder meer uitvoeringen van ‘Peter Grimes’, ‘Tristan und Isolde’, en ‘La Bohème’. (Redactie, 14/6/07)
zie ook: Meer info op: www.metoperafamily.org
Erik wordt vanaf januari 2009 samen met andere minimaker Marcus Azzini huisregisseur onder Rob Klinkenberg bij Oostpool. Najaar 2007 maakt maximaker Rob meer plannen bekend.
Marcus wordt vanaf januari 2009 samen met andere minimaker Erik Whien huisregisseur onder Rob Klinkenberg bij Oostpool. Najaar 2007 maakt maximaker Rob meer plannen bekend.
Rob Klinkenberg (53) wordt niet-regisserende intendant bij Toneelgroep Oostpool. Hij volgt daar Rob Ligthert en Peer Wittenbols op, die sinds 2000 het gezelschap leiden. Marcus Azzini en Erik Whien worden huisregisseurs. Het drietal vormt samen het artistieke gezicht, Klinkenberg zal zal samen met zakelijk directeur Alex Kühne de directie vormen. Rob Klinkenberg studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, werkte in de jaren tachtig bij Globe, was van 1990 tot 1995 artistiek leider van FACT en maakt nu deel uit van het artistieke team van Toneelgroep Oostpool vanaf 2001. Hij maakte verder naam als vertaler en publicist. In het najaar maakt Klinkenberg zijn plannen bekend. (Redactie, 8/6/07)
zie ook: Minimakers: Marcus Azzini
De nieuwe voorstelling van toneelgroep Alaska, ‘Sic Transit Gloria Mundi’ wordt gratis toegankelijk, dankzij private sponsoring. Particulieren en bedrijven kunnen een deel van het decor kopen en daarop hun beeldmerk plaatsen. Regisseur Marijke Schermer zei maandag de langlopende discussies hierover in de kunstwereld concreet te maken.
Schermer: “Met dit project willen we een steen in de vijver gooien. Er is veel discussie in de kunstwereld én daarbuiten over subsidieafhankelijkheid, sponsoring en de toekomst van het theater. Er is terughoudendheid bij bedrijven en kunstenaars om samen te werken.” De voorstelling gaat dit najaar in première. (ANP, 21/5/07)
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.