In Berlijn is Ignatz Bubis overleden. Bubis was voorzitter van de Centrale Raad voor de joden in Duitsland, waar hij vooral bekend werd door R.W. Fassbinder van antisemitisme te beschuldigen, naar aanleiding van diens toneelstuk ‘Het vuil, de stad en de dood’. Omdat een van de personages uit het stuk op Bubis zou zijn gebaseerd, bestaat het vermoeden dat Bubis zijn positie heeft misbruikt om een persoonlijke vete uit te vechten. Desalniettemin is het stuk nooit in Duitsland opgevoerd. Toen het Berlijnse Maxim Gorki theater vorig jaar nog het stuk wilde spelen barstte er een storm van protest los. Ook in Nederland is het stuk niet onomstreden. In Israël niet. Daar is het dit jaar door een studentengroep uitgevoerd zonder dat er een haan naar kraaide.
Bubis is 72 jaar geworden en is conform zijn wens in Israël begraven. (Parool, 14/8/99)
zie ook: ‘Het vuil, de stad en de dood’ van Fassbinder wordt voor het eerst in Israël gespeeld
The State of the Union, de traditionele opening van het Theaterfestival, wordt dit jaar uitgesproken door Ruud Lubbers. De Tilburgse hoogleraar is gevraagd in zijn functie van voorzitter van de raad van bestuur van het Nexus Instituut, dat het Europees cultuurgoed bestudeert. In de raad van bestuur zitten ook nog onder anderen SER-voorzitter Herman Wijffels, vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink, Reinbert de Leeuw, Dragan Klaic en Frits Bolkestein. (Vrij Nederland, 14/8/99)
zie ook: Selectie Theaterfestival bekend
In het Parool wordt hij een van de grootste nog levende theaterschrijvers en regisseurs genoemd en hij komt naar Nederland: Edward Albee. Hij zal hier zijn eigen stuk ‘Zoo Story’ regisseren en ‘Old Friends’ van Earl Douglas Mitchell. De voorstellingen zullen worden gespeeld door Victor Löw en Leslie de Gruyter en zijn te zien van 24 september tot en met 1 december. (Parool, 13/8/99)
Frans Schmitz, beter bekend als Frans Muriloff, is op 95-jarige leeftijd overleden. De van oorsprong klassieke danser maakte de balletten van grote revues zoals die van Snip en Snap, maar richtte zich later meer op produceren. Hij was de man achter de schermen bij ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’, bij optredens van grote sterren als Vera Lynn en bij het ‘Grand Gala du Disque’. Nog later richtte hij met zijn vrouw Phyllis Lane een theateradviesbureau op, waarmee hij feestavonden voor grote bedrijven organiseerde. Toen Joop van de Ende hem uit deze markt concurreerde omdat die ook de catering verzorgde voor dit soort avonden, zei Frans “ik doe niet in spruitjes” en hield het voor gezien. (Parool, 13/8/99)
Het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden heeft een tentoonstelling in gericht rond het theaterdier. Er zijn verschillende theatertjes ingericht met daarin onder andere de beestjes uit ‘Potter’s beesten’ en ‘Alice in Wonderland’. Verder nog meer affiches, handpoppen, marionetten en ga zo maar door. (NRC, 12/8/99)
zie ook: Eng konijn inspireert Rieks Swarte
Lars Norén heeft ontslag genomen bij het Riksteatern in Stockholm, waar hij een van de directeuren was. Dit naar aanleiding van een schandaal rond zijn laatste voorstelling, ‘7.3’. In de voorstelling speelden drie gevangenen, die speciaal verlof hadden gekregen om op tournee te gaan. Na de tournee ontsnapten ze echter, beroofden een bank, schoten in koelen bloede twee agenten dood en vluchtten naar Costa Rica. Inmiddels zijn twee daders in dat land gearresteerd en heeft het Zweedse ministerie van justitie alle schuld op zich genomen. Norén wijst elke verantwoordelijkheid van de hand en de affaire leek voorbij toen Justitie zijn naam zuiverde. Toen de Culturele Commissie in het Parlement echter zei dat “meneer Norén met deze voorstelling het land een slechte dienst heeft bewezen” diende hij zijn ontslag in. (Volkskrant, 11/8/99)
zie ook: Commotie om Norén met boeven
Cabaretier Jelle Kuiper is deze zomer te zien op 35 campings in Nederland met zijn voorstelling ‘Herrie in de tent’. Het idee voor de voorstelling kwam voort uit zijn ervaring als barman tijdens zomervakanties op Vlieland. Kuiper is gefascineerd door de niet te verwaarlozen campinggast ‘de man alleen’ en heeft voor de gelegenheid zelfs een camper gekocht waarin hij na de voorstelling op de camping blijft slapen. (Parool, 11/8/99)
Johan Simons hoopt eind augustus de fusiebesprekingen tussen Hollandia en Het Zuidelijk Toneel af te ronden. De belangrijkste struikelpunten zijn nog het inpassen van de locatieprojecten, het handelsmerk van Hollandia, en het budget. Simons wil graag de budgetten die de twee gezelschappen nu hebben (Hollandia krijgt 2,1 miljoen; HZT 4,8 miljoen) bij elkaar optellen. Simons had overigens graag met Hollandia naar Rotterdam gewild, maar hij had moeite met het feit dat daar al twee groepen zaten (het RO theater en het Onafhankelijk Toneel), waarvan het OT al lang een nieuw theater wil. In Rotterdam is nogal verbaasd gereageerd op de gang van zaken. Een woordvoerder van de Commissie Culturele Zaken van de gemeente zegt dat extra geld voor Hollandia zeker bespreekbaar was. Rotterdam rekende op een verhoging van de rijksbijdrage, waar ook het OT en FACT van zouden profiteren. (Volkskrant, Parool & AD, 11/8/99)
zie ook: Fusie HZT/Hollandia gaat door
In Amsterdam is op 69-jarige leeftijd Louis Dusée overleden. Dusée was tekstschrijver voor onder meer Wim Sonneveld, André van Duin en The Mounties. Kort na de oorlog reisde als acteur met theatergezelschappen door Duitsland en schreef samen met Harold Pinter het succesvolle stuk ‘Going Dutch’. Pinter wilde samen met hem een voorstelling maken in Engeland, maar Dusée sloeg dat af. (Volkskrant, 9/8/99)
zie ook: Mountie René van Vooren overleden
Joop gaat de gemeente Amsterdam soewen als de omgeving van theater Carré op zondag 19 september wordt afgesloten voor autoverkeer. De gemeente overweegt een gedeelte van de binnenstad autovrij te maken ter gelegenheid van de nationale autoloze zondag, maar Joop had op die dag de première van ‘Oliver!’ gepland. De schadeclaim wordt zeker enkele tonnen. (Parool, 9/8/99)
zie ook: In Amsterdam zijn de audities begonnen voor de kinderrollen in ‘Oliver’
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.