Rick van der Ploeg vindt het initiatief van Guilly Koster om bij de voorstelling ‘Atom Tattoo’ alleen allochtonen toe te laten ‘ludiek’. Zijn reactie: “Dit plan is niet iets dat ik zelf zou bedenken.” Maar: “Ik ben benieuwd naar de uitkomst van vanavond. Misschien is het voor veel mensen net zo als met Guinness: pas na twee drie keer drinken ga je het waarderen.”. Kaartjes voor het Kosteravondje kosten vijf gulden, dertig gulden onder de gangbare prijs. Van der Ploeg heeft een financiële bijdrage aan de Dogtroep toegezegd en het Fonds voor de Podiumkunsten heeft zich garant gesteld voor eventuele tekorten. (Volkskrant & Parool, 1/2/00)
Rijk de Gooijer trekt zich terug uit ‘Bocht en Bumpers’, het nieuwe stuk van Paul Haenen. De Gooijer was ziek tijdens een groot deel van de repetities. Geruchten zeggen echter dat De Gooijer zeer veel moeite had met het uit zijn hoofd leren van de tekst. Peter Faber neemt zijn rol over. (AD & VNG, 2/2/00)
zie ook: Zuiderhoek en De Gooijer in Haenen
Bijna 30 scholen in de regio Amsterdam doen mee aan het CKV-project ‘Bekijk ‘t’ van Toneelgroep Amsterdam, Het Syndicaat, De Trust, Dogtroep en Orkater. Op deze 30 scholen lopen sinds begin januari VIPs rond, leerlingen als contactpersoon van een gezelschap op school. Deze VIPs worden uitgenodigd voor nagesprekken, persconferenties, kijkjes achter de schermen en repetities. De gezelschappen hopen toegankelijker te worden voor CKV-leerlingen. (TM, 1/2/00)
zie ook: Vanaf september krijgen alle HAVO- en VWO-leerlingen die het vak CKV1 volgen een gratis CJP
De schouwburgen van Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem en Groningen hebben ieder 500.000 gulden aangevraagd bij het ministerie van OC&W om (internationaal) te coproduceren en marketing te voeren. De aanvraag is een reactie op uitspraken van Rick van der Ploeg over Cultureel Ondernemerschap. Van der Ploeg wil programmeurs meer geld geven en de vijf schouwburgdirecteuren maken daar in gezamenlijk overleg aanspraak op. Directeur Thom van der Goot van de Stadsschouwburg Groningen: “We willen geen exclusief clubje vormen, maar we kunnen moeilijk met honderd schouwburgen in Nederland zo’n aanvraag doen. Daarom zijn we nu begonnen met een paar schouwburgen waar mensen op de directeursstoel zitten die ook zelf artisiek bezig zijn.” (TM, 1/2/00)
Op 1 februari speelt de Dogtroep de voorstelling ‘Atom tattoo’ alleen voor zwarten ‘in de politieke zin des woords’. Witte Nederlanders zijn alleen in gezelschap van een allochtoon welkom bij de voorstelling. Het intiatief komt van televisiepresentator Guilly Koster die als toeschouwer van de voorstelling merkte dat hij de enige allochtoon in de zaal was. Koster hoopt dat zijn initiatief leidt tot meer allochtone bezoekers in het theater. (Volkskrant, 31/1/00)
zie ook: ‘Atom Tattoo’, Dogtroep
De Winterparade is geen overweldigend succes gebleken. Vooral de hoge toegangsprijs van 60 gulden bleek voor veel mensen een te hoge drempel. Marije Jansen van producent Mobile Arts: “De bezoekers verwachtten een soortgelijk evenement als de zomerparade. Maar de Winterparade is een heel ander evenement, meer een theateravond.” Toch komt er eind dit jaar waarschijnlijk weer een Winterparade. “We zijn ervan uitgegaan dat er de eerste drie jaar geld bij moet. In die tijd zullen we de Winterparade inderdaad toegankelijker moeten maken.” (TM, 0/2/00)
zie ook: Parade organiseert winter editie
Theater De Engelenbak bestaat dit jaar 25 jaar. Het hele jaar zijn er jubileumactiviteiten, zoals de 888e Open Bak in Paradiso op 29 februari. In november verschijnt een jubileumboek over amateurkunst in het algemeen en De Engelenbak in het bijzonder. In die maand vindt ook een miniconferentie plaats over amateurkunst in de 21e eeuw. (TM, 0/2/00)
zie ook: www.engelenbak.nl
Op 1 maart sluiten de deuren van O42. Het cultureel centrum in Nijmegen kan niet meer gered worden. Er was nog even sprake van de mogelijkheid dat de Katholieke Universiteit Nijmegen het centrum financieel op de been zou houden, maar ook dit laatste plan gaat niet door. (TM, 0/2/00)
zie ook: O42 verliest geding
De cabaretgroep NUHR (Niet Uit Het Raam) gaat een toneelvoorstelling maken. In oktober gaat de ‘Driestuiversopera’ van Brecht in première. Naast de leden van NUHR (Viggo Waas, Peter Heerschop en Joep van Deudekom) spelen Han Römer, Titus Tiel Groenestege, Genio de Groot, Carice van Houten en Margot Ros mee. (TM, 0/2/00)
De Raad voor Cultuur adviseert Rick om het budget voor cultuur uit te breiden, vanwege het recordaantal subsidie-aanvragen voor het volgende kunstenplan. Volgens de Raad kan er grote onrust en teleurstelling in de culturele wereld bestaan, wanneer kwalitatief goede aanvragen niet gehonoreerd worden. Van der Ploeg wil vernieuwing, maar heeft niet meer geld beschikbaar. Van der Ploeg had de Raad gevraagd om de doorstroming in het bestel te bevorderen, maar de Raad onderschrijft dat niet helemaal: “Doorstroming is geen doel op zich, maar een middel. De Raad zal zich inspannen om de doorstroming te bevorderen daar waar dat nodig is en nuttig is.” (NRC & Volkskrant, 27/1/00)
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.