In verband met de ramp met de vuurwerkopslagplaats in Enschede hebben de Twentse Schouwburg, de Grote Kerk en het Muziekcentrum alle voorstellingen en concerten tot en met zondag 21 mei afgelast. Het gaat onder meer om optredens van het Nederlands Blazers Ensemble en het Orkest van het Oosten. (Volkskrant, 16/5/00)
zie ook: www.twentseschouwburg.nl
Hans van Westreenen vertrekt in de loop van volgend seizoen als directeur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Over twee jaar gaat Van Westreenen met pensioen. Tot die tijd blijft hij nog wel verbonden aan de schouwburg en hij zal het 200-jarig bestaan helpen voorbereiden. Over de opvolging van Van Westreenen is nog niets bekend. (Volkskrant, 16/5/00)
Ruud de Graaf Theaterproducties is bezig met een musical-versie van ‘Kruimeltje’. De verfilming van het boek was eerder dit jaar een grote hit in de Nederlandse bioscopen. De regie van de musical zal in handen zijn van Wim Serlie. Drie verschillende jongens zullen de hoofdrol spelen. Verder zijn er rollen voor Heddy Lester en Marc Dollevoet. Op 15 november zal de première plaatsvinden in Theater Zuidplein Rotterdam. Tot eind april zal de musical in meer dan tachtig theaters te zien zijn. (NRC, 16/5/00)
zie ook: www.kruimeltje.nl
Stichting Overstekend Wild, de uitgever van Moose, heeft volkomen terecht een negatief advies gekregen van de Raad voor Cultuur en wordt vanaf 1 januari 2001 niet gesubsidieerd door het Ministerie van OC&W. (VNG, 15/5/00)
zie ook: Help Moose
Onder de titel ‘Van de schaarste ende overvloed’ heeft de Raad voor Cultuur vandaag haar advies voor de Cultuurnota aangeboden aan staatssecretaris Rick van der Ploeg. Van de 754 aanvragen zijn er 422 positief beoordeeld. Van de positief beoordeelde instellingen zijn er 170 nieuw. Van de op dit moment gesubsidieerde instellingen kregen er 40 een negatief advies. De Raad vraagt aan Rick 35 miljoen gulden extra om meer instellingen te kunnen honoreren, bovenop het huidige cultuur-budget van 742 miljoen gulden en de 131 miljoen die Van der Ploeg heeft uitgetrokken voor het Actieplan Cultuurbreik.
De grootste verschuivingen vinden plaats in de sectoren Muziek en Theater. Van de 160 aanvragen in de sector Theater zijn er 82 positief beoordeeld. 32 daarvan zijn nieuw. Enkele instellingen kregen een negatief advies, zoals De Appel, Maatschappij Discordia, Carrousel, FACT, InDependance, Teneeter, en Orkater, hoewel die laatste in het bestel mag blijven als er meer geld beschikbaar komt. Daar tegenover staan enkele jonge aanvragers, die nu een positief advies krijgen: Dood Paard, ‘t Barre Land, Gasthuis, Het Filiaal, Carina Molier, De Wetten van Kepler, Aluin en Kas & De Wolf. Toneelgroep Amsterdam krijgt minder subsidie, de combinatie Hollandia/Het Zuidelijk Toneel evenveel als nu, en de fusie van De Trust en Art&Pro krijgt meer geld.
De Raad is zeer kritisch over enkele grote instellingen. Het Holland Festival moet zich na 2001 gaan bezinnen op haar koers en moet er rekening mee houden een tweejaarlijks festival te worden. Het TIN moet gereorganiseerd worden en krijgt minder subsidie en Felix Meritis krijgt een nagatief advies en moet volgens de Raad gesloten worden.
Overigens heeft de Raad de twee-procentsregeling van Rick van der ploeg naast zich neer gelegd. De regeling bleek “onwerkbaar” en leidde bij instellingen, die er te laat van op de hoogte waren, tot “haastwerk en gelegenheidsbudgettering”. (VNG, 15/5/00)
zie ook: Dossier Cultuurnota
In een eerste reactie in het radioprogramma ‘Opium’ noemt Aus Greidanus, artistiek leider van De Appel, het negatieve advies van de Raad voor Cultuur “Een ramp! Een ramp voor het gezelschap, voor Den Haag en ook voor het totale aanbod in Nederland”. Greidanus heeft vooral moeite met de argumenten van de Raad: “Als je ertoe besluit een gezelschap, dat zo lang een prominente rol heeft gespeeld, van de ene op de andere dag te liquideren mag je toch wel een gedegen advies verwachten. Dit advies is echter gebaseerd op twee mensen. Twee leden van de raad hebben de helft van onze voorstellingen gezien.” De Raad stelt dat De Appel zwaar leunt op een trouw publiek dat nog afkomt op de reputatie die het gezelschap in het verleden heeft opgebouwd. Greidanus noemt dit “waanzin” en hekelt ook het argument dat hij geen uitzonderlijk regisseur is en als artistiek leider geen vertrouwen wekt: “Ik ben dan benieuwd waar dat vandaan komt. En is dat dan binnen het gezelschap of buiten het gezelschap? Hoe is dat te meten?”
Vandaag liet ook de gemeentelijke adviescommissie van Den Haag weten van plan te zijn de gemeentelijke subsidie aan De Appel stop te zetten. De groep is niet vernieuwend genoeg. Greidanus pareert: “Kun je überhaupt vernieuwen in toneel? Als je kijkt vanaf Aischylos tot nu dan heb je toch eigenlijk binnen toneel nog altijd te maken met een achterdoekje en een tekst en een aantal goede acteurs, en ideeën daaromtrend. Binnen dat middel vindt helemaal niet zoveel vernieuwing plaats.”
Greidanus ziet nog een klein kansje om in ieder geval de gemeentelijke subsidie te behouden: “We zijn natuurlijk maar voor een klein deel van het rijk afhankelijk en voor 70 procent van Den Haag. Het is nu aan de wethouder en de gemeenteraad om uiteindelijk te bepalen wat nou de winst is als de Appel verdwijnt en wat er voor in de plaats komt.”
Ook InDependance reageert “met verbijstering en grote teleurstelling” op het negatieve advies van de Raad voor het Arnhemse produktiehuis. Het bestuur van InDependance verwijt de Raad dat in het advies een “zeer op de personen gericht oordeel” is en beschuldigt de commissie ervan dat “het oordeel al gevormd was nog voordat de Raad kennis had kunnen nemen van de toekomstvisie van InDependance”. Het bestuur gaat proberen om regionale overheden in te zetten om het advies ongedaan te maken, maar schort vooralsnog alle geplande activiteiten voor 2001 op. (VNG, 15/5/00)
zie ook: Cultuurnota advies uit
‘Hondje’ heeft in Amerika veel succes. Onder de titel ‘Runt’ trekt de show volle zalen na positieve recensies in de New York Post en New York Times, die de voorstelling een “product van groot talent” noemden. (AD, 13/5/00)
zie ook: ‘Hondje’ naar Amerika
Schouwburg De Meerse in Hoofddorp heeft een virtuele primeur. Voor de voorstelling ‘Python, als liefde je wurgt’ konden kaarten via internet worden besteld, betaald en thuis geprint. Dit laatste is een wereldprimeur van internetbedrijf Global Rangers. Ongeveer honderd mensen maakten gebruik van de nieuwe service. (AD, 13/5/00)
Dansers van Het Nationale Ballet keren zich in een rapport met een waslijst aan klachten tegen hun artistiek directeur Wayne Eagling. Na overleg is nu besloten dat Eagling voorlopig geen nieuwe choreografien meer maakt voor het gezelschap. Ook komt er een ‘corps supervisor’ die de directe verantwoordelijkheid krijgt voor de dansers onder de rang ‘grand sujet’. Een van de belangrijkste klachten komt van dansers uit het corps die vinden dat Eagling hen negeert. (Volkskrant, 13/5/00)
zie ook: Nationale Ballet kwaad
Toen Koen Schyvens acht jaar geleden naar Zundert kwam voor een regie voor het Zunderts Toneel, kon hij niet weten dat hij nu artistiek leider zou zijn van het ‘Shakespearement 2000’. Twee jaar geleden is de harde kern van het gezelschap naar de Globe in Londen gegaan om alles op te meten, met het voornemen in Zundert een replica te maken. Nu staat het bouwwerk er en wordt deze zomer bespeeld door professionele en amateur gezelschappen. De uit de hand gelopen droom kost zo’n drie ton, verkregen uit sponsorbijdragen, subsidie en kaartverkoop. Bijna alle Zundertenaren zijn vrijwilliger in de organisatie. Eén van hen regelde bij Mars (ook van de Nuts-repen) zesduizend kilo hazelnotendoppen voor op de vloer. Bij archeologische onderzoekingen waren die gevonden op de vloer van de orginele Globe, in Zundert werken ze als een vochtabsorberende vloerbedekking. Erg handig bij een openlucht evenement in Nederland. (Volkskrant, 25/5/00)
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.