Goed initiatief dat Cordobafestival. Niet alleen vanwege het actuele thema ((niet)vreedzaam samenleven van godsdiensten), maar ook vanwege het simpele feit dat het interessant is om verschillende theatermakers met een en hetzelfde thema aan de gang te zien gaan (nu eens geen voorstelling over hun eigen levens en frustraties). Jammer dat de kaartjes zo duur zijn en dat de voorstellingen zijn geconcentreerd in een korte periode, daarom heb ik er maar twee kunnen zien. Woord was de interessantste. Het concept collegevoorstelling is echt erg goed. Hadden we maar zo geschiedenisles gehad, verzuchtten veel mensen. Leuk is ook dat de architect, zijn assistent en de secretaresse het niet altijd eens zijn over wat ze willen vertellen over de geschiedenis van de bouwkunst, de tempel van Jeruzalem, de wereldgodsdiensten: ze hebben elk hun eigen invalshoek en zijn ook niet altijd zeker van hun zaak. Resultaat: een vermakelijk en leerzaam collegeuurtje over een onderwerp waar je best nog eens een boekje over wilt lezen…
Cordoba is een belangwekkend festival in deze roerige weken. En binnen dit festival is “Woord” een bijzondere voorstelling. Een voorstelling die gaat over de drie monotheïstische godsdiensten, maar ook over geometrie, de gulden snede. Er blijkt na de uiteenzetting in “Woord” veel te zijn wat ons mensen bindt, ook uit verschillende culturen (zelfs al lijken veel mensen het daar deze dagen niet mee eens te zijn). Dit wordt niet expliciet benoemd, maar is toch wat bij mij achteraf bleef hangen. Hoewel het verhaal tijdloos is, is het toch zeer actueel!
Dit is klasse. De tekst is zeer goed, het spel is boeiend en het decor functioneel. Wat wil je nog meer? Een dramatisch verhaal met geconstrueerde psychologische karakters? Na deze voorstelling zou ik zeggen: Nooit meer!
Drie mensen die via wiskunde/geometrie en hartstocht het mystieke Cordoba willen verklaren.
De voorstelling is leerzaam op het gebied van godsdienst en wiskunde, maar niet zo dat het verveelt of belerend wordt. Informatie in hapklare brokken en zie maar wat je er mee doet. Verduidelijking van het heden door onderzoek in het verleden, zoals het hoort. Het duurde (helaas) maar een uur, maar ik had er 3 uur langer kunnen blijven zitten.
Rieks Swarte en Gerardjan Rijnders maakten voor het Cordoba-project een fraaie architectuur- en geschiedenisles. Erik Whien en Swarte zelf zijn de schoolmeesters en leggen verschillende wiskundige en architectonische principes uit. Joke Tjalsma voorziet het geheel van relativering. Rijnders baseerde zijn tekst op een interview met Swarte en voegde het Tjalsma-personage toe. Resultaat is een even lichte als heldere èn amusante uiteenzetting over de relatie tussen mensen, wetenschap, verbeelding en religie. Een heel erg lekker uurtje.