minirecensies

Richard III

Het was een aangrijpende voorstelling. Het verhaal wordt naar de achtergrond gebracht. Het gaat om effecten die de sfeer des te sterker zetten. Door middel van herhaling van monologen en her een dialoog, door middel van geluiden zoals die van zoemende insecten en kapotgeslagen eieren, door middel van gespuug en door middel van muziek. Ik had van te voren niet gedacht dat deze voorstelling mij zou raken, aangezien ik altijd meer geniet van het verhaal en de plotmatige spanningsopbouw. Desalnietemin ben ik erg onder de indruk. Ik wist niet dat de sfeer zo belangrijk was, en ook niet dat er zo mee gespeeld kan worden. De sfeer is gecomponeerd en dat is geweldig gedaan.
En dat het verhaal daarvoor gedeeltelijk wordt opgeofferd, ach…

Duncan gezien 20/06/2004

Met zeer grote verwachtingen gign ik naar Richard, nadat ik de voorbesprkening Sterk spul had gezien, had ik zoiets van, ja dit is denk ik wel een hele mooie voorstelling. Toen ik eenmaal in de zaal kon het begin beeld me nog wel boeien, maar toen de voorstelling eenmaal begon, had ik het redelijk gauw gezien, alleen Frank Lammers vond ik hylarisch en om Fedja van Huet kon ik af en toe ook nog wel lachen, maar veel vand spelers, vond ik alles behalve overtuigde overkomen. Zeker de moeder van Richard en de oud koningin vond ik zo ontzettend niet overtuigend. (is nog zacht uitgedrukt) maar ja de voorstelling krijgt van mijn toch drie hertjes, 1 voor het spel van Frank Lammers, de tweede voor de muzikanten die geweldige muziek maakte en de derde voor het decor.
Nee dit had ik niet verwacht van deze voorstelling.

Louke gezien 21/06/2004

Geen Shakespeare, wel een prachtige voorstelling. Tekst, beeld, spel, muziek: juwelen. De subtiele nootjes bij de tekst van de hertogin van York, wat een spanning. Dank allemaal. Graag meer van dit moois.

RdG gezien 20/06/2004

Meest belangwekkende voorstelling van het seizoen die op pijnlijke wijze het failliet van het theaterfestival nog eens onderstreept. Nee, Martin Schouten heeft nog wat uit te leggen. En Arthur Sonnen evenzo, waarom de ‘belangwekkendheid’ is ingeruild voor de willekeur van het smaakoordeel. Anders is het namelijk niet te begrijpen dat deze zeldzaam intelligente - en even vrijzinnige als diepzinnige, muzikale, complexe en tegelijkertijd uitzonderlijk speels gebleven voorstelling niet is uitverkoren. Maar wat kan ons dat ook verder schelen. Het theaterfestival speelde zich gisteravond af in de Rotterdamse Schouwburg.

DR. STANEV gezien 21/06/2004

Na een weekend Schiermonnikoog moe naar deze voorstelling. Had in het begin moeite om er “in te komen”, maar uiteindelijk werd ik toch volledig overrompeld. Prachtig poëtisch “libretto”, de achteloosheid waarmee het geweld wordt opgediend shockeert. Gewei voor Frieda Pittoors, het toneelbeeld en de muzikanten. Tomaat(je) voor het einde: ik had de voorkeur gegeven aan de versie zoals in de tekstuitgave afgedrukt. Desondanks een gedenkwaardige avond.

HSS gezien 22/06/2004

Een tikkie verliteratureluurd is deze Richard III van Johan Simons en Peter Verhelst wel. En het geheel riekt zo nu en dan bedenkelijk naar gekunsteldheid. Maar verder: hallelujah! Zo laat de oversized “Rubens” op de achterwand, niets te raden over. De muziek, althans de percussie, klopt helemaal. En, zoals je kunt verwachten, is Fedja van Huet de perfecte perverse idealist en zet Aus Greidanus jr de raadsheer Buckingham als een volmaakte slijmerd neer. Maar de vondst om het personage van Trouw als alter ego te introduceren, is werkelijk briljant. Frank Lammers scoort bovendien uit alle kansen die deze rol biedt. Geweldig. (En Shakespeare kijkt slechts uit de verte een beetje verbaasd toe.)

colson gezien 17/06/2004

Richard III de wrede moordenaar die iedereen manipuleert of vermoord wordt bewust door Paul Slangen als softe koorbal met smetvrees neergezet. Dit zou hem dreigender moeten maken dan de originele Richard… Niet dus! Decor goed, goede cast, maar het komt simpelweg niet over. Richard III moet dus gewoon old school keihard worden gespeeld, dan komt de boodschap over. Het gewei is voor het schaap in de voorstelling. Toelichting: Het speelt zich af in een museum en het bekende schaap van Jeff Koons wordt meegenomen uit een andere zaal van het museum, ook dit kwam niet echt over. Maar wel een mooi over the top element in de voorstelling.

Koefreak gezien 15/05/2004