theaterpraat

Kamerdebat cultuurbeleid leidt niet tot grote aanpassingen

Bij de behandeling van het Subsidieplan 2009-2012 in de Tweede Kamer blijkt de kunstenlobby een goed deel van haar kracht te hebben verloren. Hoewel de Kamerleden de afgelopen week werden bestookt met verzoeken om reparatie en aanpassing van de plannen van minister Plasterk, was de bewindsman onverzettelijk.

Zelfs een brandbrief van enkele prominente (oud-)politici, onder wie Wim Kok, Hedy d’Ancona, Lodewijk de Waal en Elco Brinkman, die een pleidooi hielden voor muziekgroepen als het Asko Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor, maakte geen indruk op de minister. "Elke burger in elke buurt heeft er recht op zich te uiten over het kunstbeleid. Kennelijk ging het hier om de Staatsliedenbuurt", aldus Plasterk.

De minister benadrukte dat de stelselwijziging er juist om ging om de politiek op afstand te houden van de door het Superfonds ondersteunde instellingen en dat het dus niet de bedoeling was dat kamerleden zich er nu alsnog mee gaan bemoeien: "We hebben ons als Odysseus aan de mast laten binden. We horen het gezang van de Sirenen wel, maar laten we elkaar niet losmaken."

De kamer leek zich hier bij neer te leggen. Wel vroegen regeringspartijen CDA en PvdA om een half miljoen extra voor het NFPK+. Het fonds mag zelf beslissen waar hij het geld aan besteedt, maar de partijen spraken hun voorkeur uit om het te besteden aan de zes groepen die onder de zaaglijn zijn gevallen alsnog uit de brand te helpen. Daarnaast komt er ongeveer vier ton extra beschikbaar voor de sectorinstituten, zoals het TIN.

Er was ook enige discussie over de gevolgen van de kredietcrisis voor de kunsten: "De beurs heeft effect op de bühne", zeiden Kamerleden Boris van der Ham (D66) en Hans van Leeuwen (SP). De Kamer maakt zich vooral zorgen over de plannen van de minister om gesubsidieerde instellingen meer eigen inkomsten te laten genereren, de zogenaamde cultuurprofijt-regeling. Van der Ham wees erop dat het VSB-fonds in de problemen dreigt te komen en dat het vinden van sponsors moeilijker wordt. De minister wil de regeling vooralsnog niet aanpassen.

Wel sprak hij zich al uit over de toekomst van de subsidie-beoordelingen. Hij wil de langjarig gesubsidieerde instellingen (zoals De Nederlandse Opera en de orkesten) toch niet laten beoordelen door internationale visitatiecommissies, maar liever ‘ouderwets’ door de Raad voor Cultuur. Bovendien vindt hij niet dat er te weinig instellingen in de Basisinfrastructuur zitten, maar eerder te veel. Daarvan zouden er een aantal alsnog kunnen worden overgeheveld naar het Superfonds.

meer: Plasterk morrelt alweer aan nieuwe stelsel [Volkskrant]
‘Gevolgen kredietcrisis in de kunst’ [NRC]
CDA en PvdA: half miljoen voor fonds podiumkunsten [NRC]