theaterpraat

Het is Wachten op Godot!

toneelstuk4.jpg

U heeft gesproken: Wachten op Godot is het Beste Toneelstuk Aller Tijden. 16,7 procent van de ongeveer 1500 stemmers kozen Beckett’s moderne klassieker. De hele top tien (met stempercentages):

  1. Wachten op Godot van Beckett (16,7%)
  2. Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Albee (15,1%)
  3. Hamlet van Shakespeare (14,5%)
  4. Mirad, een jongen uit Bosnië van Ad de Bont (14,0%)
  5. Angels in America van Tony Kushner (10,3%)
  6. Ten Oorlog van Tom Lanoye en Luk Perceval (9,0%)
  7. Antigone van Sophokles (6,7%)
  8. Midzomernachtsdroom van Shakespeare (6,6%)
  9. De Kersentuin van Tsjechov (3,7%)
  10. Vrijdag van Hugo Claus (3,4%)

De verkiezing liep over het hele seizoen 2008/2009 en kende twee rondes: in de eerste ronde mocht het publiek kiezen uit een longlist van 99 toneelstukken of zelf een stuk aandragen; in de tweede ronde kon het publiek stemmen op de tien vaakst genoemde stukken. Ieder stuk werd in TM verdedigd door een prominent uit de theaterwereld. Stemmen die werden vergezeld van een korte motivatie telden dubbel.

Enkele motivaties van stemmers op Wachten op Godot:
“Je kunt dit stuk keer op keer lezen en keer op keer zien, en iedere keer ontdek je weer nieuwe filosofieën en bizar goede vondsten.”
“Een stuk dat niet eens gespeeld hoeft te worden om baanbrekend te zijn- en te blijven. Alleen al het feit dat het ooit geschreven is, maakt het bijzonder.”
“De taal ontmanteld, de mens ontmanteld, de zin ontmanteld.”

Wachten op Godot kent in Nederland een uitgebreide opvoeringsgeschiedenis. Recente ensceneringen waren van Het Nationale Toneel (met Mini & Maxi als Vladimir en Estragon) en van het Noord Nederlands Toneel, gespeeld door cabaretiers. Op 10 oktober gaat een nieuwe uitvoering in première bij Toneelgroep Oostpool, geregisseerd door Erik Whien.

Oh, en u bevindt zich in goed gezleschap: in 1998 kozen Britse toneelmensen Godot al als belangrijkste stuk van de 20e eeuw.

Meer in De Standaard (dank Vonneke!); Het Parool; (wordt bijgewerkt).

Moose op 07/09/2009 - 12:50   1 reactie
meer over Beckett, Wachten op Godot

reacties

Toch leuk deze uitslag te zien. Ik had exact dezelfde gekozen en zelfs in deze volgorde. Bij de voetbaltoto ben ik tot dusver minder succesvol

George Bruynzeels (niet geverifiëerd) 12/09/2009 - 12:59