discussies

spelregels

over stuggezaal

nieuwsbrief

bijeenkomsten

archief



gasthuis



De aandacht voor multiculturaliteit was een goede zet van demissionair staatssecretaris Rick van der Ploeg.

de discussie liep van 1/5/02 tot 13/5/02

Resultaten van de poll
mee eens: 47%
niet mee eens: 51.5%
Totaal aantal stemmen: 68


Grijze oude mannen blijven de cultuur domineren, zolang dat gebeurt komen er geen allochtone publieksgroepen en ook geen allochtone makers. De (helaas weinige) allochtone makers díe er zijn willen zich uit alle macht niet afficheren als 'allochtone maker'. Idem dito voor het publiek. Zolang de politiek (lees: Van der Ploeg) onderscheid maakt tussen Nederlanders en allochtonen, blijft dat onderscheid juist in tact. Vrouwen die in de jaren zeventig schreeuwden om gelijke rechten als mannen, kwamen weliswaar op voor hun rechten maar bevestigden daarmee tegelijkertijd en plein public het grote verschil. Ik denk dat de generaties allochtone Nederlanders die nú onderwijs genieten over een paar jaar vanzelf rijp zijn voor schouwburg- en theaterpodia en -zalen. Klaar. Waarom moet alles onnatuurlijk worden versneld. Inderdaad heeft de olijfolie ook min of meer vanzelf haar intrede gedaan. Het moet sowieso eens afgelopen zijn met dat 'kunst OPDRINGEN aan het volk'. Kunst is er nog altijd voor mensen zélf, er zijn al genoeg verplichtingen. WIe naar theater wil gaat naar theater, wie niet wil gaat niet. Er is toch ook geen beleid dat niet-sporters aanzet tot sporten, of niet-vakantiegangers tot vakantie? Sommigen verrijken hun leven door kennis te vergaren, anderen willen dat niet. Uiteindelijk eindigt het leven voor iedereen gelijk. Graag een andere stelling, theaterinhoudelijk ipv theaterpolitiek.
Lianne, (lianne642@hotmail.com)
Lianne is docent basisonderwijs
12/05/2002 16:21



Naar mijn mening mag je inderdaad geen bepaalde culturen voor trekken maar daar en tegen kun je ze wel gelijk trekken, wat betekend dat je bepaald theater in de eerste instantie moet voortrekken.
Anders til je het nooit naar een zelfde hoogte, mensen denken niet: "He dat is ander theater laat ik daar heen gaan." Nee mensen denken in termen als: "Makkelijk toegankelijk en past binnen mijn traditie".
Een integratie van een andere cultuur kan de mogelijkheden van theater of andere kunsten alleen maar vergroten. Daarom is denk ik de aandacht voor integratie in stukken juist goed. Vergelijk het met ons eten, voor het tijdperk van gastarbeiders kookten wij nauwelijks in olijfolie, nu op dit moment adverteert zelfs Croma met zijn olijfolie. Ik kan niet zeggen dat ons eten daar slechter van word.
Micha Elout, (majevz@hotmail.com)
Micha Elout is Toekomstig student Theaterwetenschappen
12/05/2002 12:50



Het voortrekken op basis van culterele achtergrond om in te lopen op het verleden is geen goede zet. Beter is het om actief de drijfveren van theatermakers, acteurs en regisseurs te stimuleren en hun weg naar het theatermaken te vergemakkelijken. Belangrijk is het proces van theatermaken en niet zo zeer in politiek correcte percentages wie dat doet. Kijk naar de individuele bijdragen die personen kunnen en willen leveren.
John, (tateradam@yahoo.com)
John is Ingenieur
07/05/2002 11:18