Achtergronden bij 'De Flex-acteur'
De redactie van Stuggezaal.nl ziet een tendens: Het vak van acteur is aan het veranderen. Theaterscholen passen hun opleidingen aan en regisseurs stellen andere eisen aan acteurs. Is er een verschuiving gaande van de acteur als specialist, die met specifieke kwaliteiten voor een rol gecast wordt, naar een acteur die breed inzetbaar is? Die een goede tekstbehandeling heeft, maar ook nog dansend een lied kan zingen. Of die binnen de voorstelling eigen werk maakt?
En: wat vinden we van deze veranderingen?
Ga naar de discussie >
|
Het vak theatermaken verandert
Het vak theatermaken is, net als dat van andere kunstenaars, aan het veranderen. In de nota 'Beroep Kunstenaar' schrijft de Projectorganisatie Kunstvakonderwijs in mei 1999 aan staatssecretaris Van der Ploeg:
"De netwerkmaatschappij maakt (...) dat van kunstenaars, overigens net als van anderen, een flexibele houding wordt verwacht. De mogelijkheden die de netwerksamenleving kunstenaars biedt om zichzelf, bijvoorbeeld in een gemengde beroepspraktijk, te ontplooien, zal ook nieuwe eisen stellen aan hun vermogens. Er zal een zwaarder beroep worden gedaan op zakelijke en communicatieve vaardigheden, en vaak zal ook een bredere artistieke inzet worden verlangd. De uitgangssituatie zal voor de opleidingen echter niet veranderen: om op meer dan één terrein succesvol te kunnen zijn, zullen kunstenaars vooraleerst een gedegen disciplinaire scholing moeten hebben gehad." (uit Paragraaf 4.2 Omgevingsanalyse; Ontwikkelingen in de kunsten)
Specifiek over het theatervak schrijft de commissie:
"Het onderscheid tussen acteur en regisseur is in de Nederlandse theaterpraktijk vervaagd; de acteur is veelal betrokken bij het scheppende proces van de productie.
In de sector theater wordt tegenwoordig uitgegaan van één hoofdberoep: de theatermaker. Het zou niet meer van deze tijd zijn om de traditioneel bekende specialismen zoals mime, teksttheater en kleinkunst als volstrekt gescheiden beroepen te zien. In toenemende mate combineren theatermakers diverse rollen en activiteiten, niet alleen binnen een productie, maar ook in diverse werkvelden. De beroepspraktijk is dan ook in hoge mate gemengd van karakter." (uit Paragraaf 8.2 Karakteristiek beroepspraktijk, sectoren)
Het gehele rapport is te vinden op de website van het Ministerie van OC&W: www.minocw.nl/kunstvak/nota1
Het ministerie gebruikte de bevindingen van deze commissie in haar nota 'Zicht op Kwaliteit' uit juni 1999: www.minocw.nl/kunstvak/nota2
Fusie Toneelschool en Kleinkunstacademie
De Akademie voor Kleinkunst en de Amsterdamse Toneelschool zijn per 1 januari dit jaar samengegaan. De opleiding kan door de fusie "mentaal scherper, gevarieerder en tegelijkertijd gespecialiseerder" onderwijs geven, aldus de organisaties.
zie ook: Moose: Kort Nieuws: Fusie Toneelschool en Kleinkunstacademie (ANP, 28/11/00)
en ook: Persbericht Theaterschool: www.the.ahk.nl/toneel7.html
Nieuwe opleiding Performance Kunstenaar
De Toneelacademie Maastricht begint in september met een nieuwe kopstudie theatraal performer. De studie is bedoeld om in te spelen op de moderne theatervormen zoals die te zien zijn bij stand-up comedy en andere performances in de uitgaanscultuur. De performer is een uitvoerend podiumkunstenaar die de grenzen tussen theater, dans, video, performance en muziek verkent.
zie ook: Moose: Kort Nieuws: Nieuwe opleiding Performance Kunstenaar (Volkskrant, 6/7/00)
en ook: Informatie over de opleiding op de website van de Toneelacademie Maastricht: toneelacademie.hsmaastricht.nl/html/2op4th1pr.html
MBO-opleiding toneelspeler
In Leeuwarden start volgend seizoen een MBO-opleiding cabaretier, stand-up comedian, popmuzikant en toneelspeler. De nieuwe studierichting maakt deel uit van opleiding Sociaal Cultureel Werker. In de studie wordt aandacht besteed aan spel en beweging, stem, zang, audiovisuele vorming en theatervormgeving. Het diploma kan een basis zijn voor HBO-opleidingen zoals docent drama, de theaterschool en de popacademie.
zie ook: Moose: Kort Nieuws: MBO-opleiding toneelspeler (Onstage, 11/4/01)
Meer links
Voor vergelijking van curricula van andere opleidingen zie
Moose: Links: Opleidingen
Over de ontstaansgeschiedenis van de toneelscholen zie: www.hum.uva.nl/~theawet/dni/ |