De Albert van Dalsumprijs is dit jaar gewonnen door regisseuse/actrice Annemarie Prins voor de voorstellingen ‘Harmoniehof’ en ‘Waterlanders’ van Het Nationale Toneel. De prijs wordt uitgereikt door het Amsterdams fonds voor de Kunst en bestaat uit een geldbedrag van f 15.000,-. Volgens het juryrapport zoekt Prins steevast het grensverleggend experiment en vervult ze een voortrekkersrol in het Nederlands theater. Beeld, geluid, tekst en beweging zijn in haar voorstellingen telkens anders op elkaar afgestemd en ze maakt in het laatste seizoen gebruik van moderne technieken, zoals camera’s en geluidsboxen. (Parool & AD, 24/8/98)
Scenarioschrijver/acteur/cultuurfilosoof Ab Gietelink heeft een stuk geschreven, waarin hij paralellen trekt tussen de handel van de Verenigde Oostindische Compagnie en de hedendaagse beleggingsdrift. De voorstelling wordt op locatie gespeeld door Gietelink’s gezelschap De Nomaden, in de centra van de macht van de VOC, zoals in Amsterdam in het Oostindisch Huis. (Parool, 21/8/98)
Roxy- en interieurontwerper Peter Giele windt zich op: “Bij een programma als Zaal over de Vloer zie je dat zelfs mensen uit de culturele hoek van die treurige standaardinterieurs hebben met Ikea-kasten en witte Bruynzeelkeukens. Ik sta daar totaal versteld van. Een van de weinige uitzonderingen is het huis van Henk Schiffmacher, dat is echt fantastisch. Maar het huis van Gerardjan Rijnders? Misschien is die man nooit thuis, maar ik verbaas me erover dat zo iemand in zo’n fantasieloos huis kan wonen.” (Parool, 19/8/98)
De Parade heeft dit jaar 165.000 bezoekers getrokken, 25.000 meer dan vorig jaar. Het succes wordt toegeschreven aan de toeoeging van een vierde stad en het succesvolle kinderprogramma. Negen voorstellingen van de Parade zullen te zien zijn op het Edinburgh Fringe Festival. Dit in het kader van plannen om met de Parade elk jaar, naast vier Nederlandse steden, één buitenlandse stad te bezoeken. Er is al concreet overleg met New York, maar er wordt ook gedacht aan Berlijn en Barcelona. (Parool, 17/8/98)
Arnon Grunberg heeft zijn roman ‘Figuranten’ bewerkt voor het toneel. Judith de Rijke zal het stuk regisseren voor de première in januari 1999. In het stuk zitten de personages uit het boek, Broccoli, Ewald en Elvira, in een restaurant. Op het Nederlands Filmfestival gaat in september ‘Het veertiende kippetje’, naar een scenario van Grunberg in première. Deze film speelt zich ook grotendeels af in een restaurant. Grunberg komt in deze film voor als figurant. (Parool, 17/8/98)
Tekstdichter en toneelschrijver Guus Vleugel is op 66-jarige leeftijd overleden. Vleugel werd in de jaren ‘60 bekend als schrijver van liedteksten voor de cabaretgroep Lurelei van Jasperina de Jong, waar hij met liedjes over hasj roken, abortus, zelfmoord en het koninklijk huis veel taboes te lijf ging. Met zijn vaste schrijf- en levenspartner Ton Vorstenbosch vertaalde en schreef hij toneelteksten, waarin de tijdgeest kritisch onder de loep werd genomen. Zoals in ‘Srebrenica!’ over de rol van de Nederlandse troepen in Bosnië, wat veel ophef veroorzaakte en waarover het Ministerie van Defensie zijn afkeuring uitsprak. (Parool, 17/8/98)
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft de aanmoedigingsprijs toneel seizoen 97/98 ter waarde van 7.500 gulden toegekend aan René Eljon voor de voorstelling ‘De Vaders’, over sleutelfiguren uit het vaderlands toneel. (Parool, 14/8/98)
zie ook: ‘De Vaders’, Artotal, René Eljon
Onder het motto “Begin met het beste” wordt op 3 september het Theaterfestival in Amsterdam geopend. In de grafische vormgeving is gekozen voor de Aardappel als symbool. Festivaldirecteur Arthur Sonnen ziet het maar als een combinatie van ‘De Aardappeleters’ en Vlaamse Friet. In het festival worden de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen nog eenmaal vertoond. Één van de verkozen voorstellingen kan echter niet worden hernomen: ‘Ten Oorlog’ van de Blauwe Maandag Compagnie. De vertaler/bewerker van deze voorstelling Tom Lanoye zal wel een rap laten horen van delen van de tekst en bovendien zal hij de drie prijzen die er op het festival te verdelen zijn uitreiken. Een erejury, dit jaar bestaande uit buitenlandse critici, zal de beste voorstelling van het festival kiezen voor De Grote Theaterfestivalprijs (50.000 gulden). Daarnaast wordt de Taalunie Toneelschrijfprijs (20.000 gulden) uitgereikt aan de schrijver van een Nederlandstalige theatertekst. Tenslotte wordt in het kader van de verjonging van de doelgroep de Theaterfestival CJP Trofee (De Eer) uitgereikt. (Parool, 13/8/98)
zie ook: conferentie Diepte-investeren in het parallelprogramma van Het Theaterfestival
Klaas de Vries heeft de Matthijs Vermeulenprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten gekregen voor zijn muziektheaterwerk ‘A king, riding’. De prijs, ter waarde van 15.000 gulden wordt op 5 november uitgereikt door burgemeester Patijn. De stad Amsterdam heeft dertien prijzen die zij jaarlijks aan kunstenaars uitreikt. (Parool, 12/8/98)
Boulevard is leuk. (Parool, 10/8/98)
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.