In ‘De Lady Macbeth uit het district Mtensk’ van de Appel staan de drie acterende leden van de familie Linssen op het toneel: vader Carol, dochter Judith en moeder Christine Ewert. Carol: “Wat we gemeen hebben is dat we geïnteresseerd zijn in het surreële, in de droom. Voor ons is dat een werkelijkheid.” Christine: “We zijn nu eenmaal een expressieve familie. Door te spelen wordt het lichter in deze kille wereld en ontstijg je aan de zwaartekracht. Het is het principe van Icarus. In kunst verken je grenzen.” Judith: “Tegen een kleuterjuf vertelde ik dat mijn vader bij het circus zat en gewichtheffer was.” Carol, verbaasd: “Maar dat ben ik toch? Tors je als mens niet van alles mee?” (Telegraaf, 31/12/98)
De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht stapt naar de rechter als Rick van der Ploeg blijft vasthouden aan zijn eis dat nieuwe studenten voortaan door loting moeten worden aangewezen. De kunstacademie wil kandidaten blijven uitkiezen op basis van geschiktheid en talent. (AD, 19/12/98)
Joop van den Ende heeft plannen om ShowBizCity uit te breiden met een casino. (AD, 19/12/98)
zie ook: Omballing: Showbizcity
Acteur Marc Rietman maakt zijn co-regiedebuut met ‘Hondje’ van het Ro-Theater, samen met Rieks Swarte. Hoewel Rietman zichzelf als acteur nogal schuchter vindt (de reden waarom hij twee jaar geleden met ruzie TGA verliet), heeft hij daar als regisseur geen last van: “Ik wil niets afdoen aan regisseurs, maar ik kan het beter dan de meesten met wie ik heb gewerkt.” In september gaat Rietman’s eerste solo-regie in première; ‘Midzomernachtsdroom’, van de belangrijkste Brit van het millennium. (AD, 18/12/98)
Xaviera Hollander werpt zich op als theatermecaenas. Na enkele voorstellingen bij haar thuis laat ze nu de Engelse performer Kerry Shale het stuk ‘The prince of West End Avenue’ opvoeren in het Bethaniënklooster op de Amsterdamse wallen. De voormalige Happy Hooker laat er geen misverstand over bestaan dat het hier om high-brow kunst gaat. De voorstelling van Shale, die Hollander ontdekte op het Edinburgh Festival, gaat over de holocaust. (AD, 18/12/98)
Na één jaar Showbizcity wordt de Broadway-Soul-Jam-Show, de grote show in het Broadway Theater, vervangen door de ‘Dancing Queens’. Het gaat hier om een aangepaste versie van de voorstelling die deze zomer in het Werkteater in Amsterdam te zien. ‘Dancing Queens’ is vanaf 7 januari iedere dag te zien. (AD, 17/12/98)
zie ook: Geen afspraak over Abba musical
Rick van der Ploeg wil meer geld vrijmaken voor de schouwburg- en kunsthal-directeuren. In deze categorie “bevinden zich vaak de culturele ondernemers par excellence”. Programmeurs zijn “zeer gedreven om een breed publiek te trekken” en op deze manier worden de kunstenaars aangespoord “hun artistieke ambities te verbinden met de mogelijkheden die de markt biedt”. (AD, 15/12/98)
zie ook: Cultuurbegroting behandeld
Er zijn nieuwe CAO-afspraken gemaakt voor podiumkunstenaars wiens werk op televisie wordt vertoond. Het gaat om een basisbedrag voor opname, uitzending en één herhaling. Werkgevers vrezen dat anders televisieprogramma’s met podiumkunst te duur zullen worden. Ook vertoning in het buitenland is nu geregeld. (AD, 8/12/98)
Op 74-jarige leeftijd is de acteur Henk Molenberg overleden. Hij studeerde in Parijs en speelde in hoorspelen, kinderseries en films (o.a. ‘The spy who came in from the cold’). Hij speelde toneel bij het Amsterdams Volkstoneel en bij Toneelgezelschap Johan Kaart. Later presenteerde hij culinaire programma’s en schreef hij kookboeken. (Volkskrant, 8/12/98)
Theatergroep Wederzijds speelt de voorstelling ‘Op rantsoen’ in verschillende asielzoekerscentra in Nederland. De voorstelling heeft als ondertitel ‘Next time I want to see a funny show’, naar een uitspraak van een bezoeker van ‘Transit’ een voorstelling van Ad de Bont van twee jaar geleden, ook voor asielzoekers. Die voorstelling ging over de ellende waarmee veel van hen te maken krijgen. ‘Op rantsoen’ is een vrolijke voorstelling over eten, met veel woordloze humor. Mensen van zo’n dertig verschillende nationaliteiten moeten de voorstelling immers kunnen begrijpen. Vooral de kinderen vinden het geweldig. Een medewerker van een asielzoekerscentrum zegt echter: “Het amusement is tot een minimum beperkt. Het mag hier niet te leuk worden. Dat geeft valse hoop.” (NRC, 4/12/98)
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.