Er zijn een aantal nieuwe leden voor de Raad voor Cultuur benoemd. De nieuwkomers zijn prof. mr. Inge van der Vlies, hoogleraar bestuursrecht aan de UvA, Siewert Verster, oprichter van het Orkest van de Achtiende Eeuw, stedebouwkundige ir. Mariet Schoenmakers, schrijver en columnist Anil Ramdas en beeldend kunstenaar Heiner Holtappels. (Parool, 8/2/99)
Koos Terpstra begint zijn artistiek en zakelijk leiderschap van het Noord Nederlands Toneel in september zonder de vaste groep acteurs. Van drie acteurs wordt het contract niet verlengd, twee anderen (Christo van Klaveren en Fabienne Maarshoek) worden per 1 september ontslagen. Dit is mogelijk door een clausule in de CAO voor toneelspelers, waarin staat dat ontbinding van een contact mogelijk is bij het aantreden van een nieuwe artistiek leider. De huidige artistiek en zakelijk leider Evert de Jager vindt de beslissing van Terpstra “natuurlijk niet leuk”, maar heeft ook begrip: “Ik sluit hier een periode van tien jaar af, en in het beste geval is er dan sprake van vadermoord”. (Volkskrant, 5/2/99)
zie ook: Moose geeft punten aan Koos Terpstra
Existentialisme-revival! Jonge gezelschappen zoals (De Roovers en Els Inc.) voeren op dit moment werk op van Sartre en Camus. De dertigers van nu willen morele vragen stellen: “Misschien vinden we die stukken zo mooi omdat het existentialisme onze dagelijkse realiteit is. Wij léven die filosofie”, aldus Sara de Bosschere van De Roovers. Overigens vinden de gedateerde elementen uit de stukken, zoals de Revolutie en het Communisme, er zonder pardon uitgesneden. (Volkskrant, 5/2/99)
zie ook: Toffie en Kee
TGA moet opnieuw een voorstelling schrappen. Na ‘Zonder Titel’, het nieuwe stuk van Wim T. Schippers, blijkt nu ook de voorstelling ‘North Atlantic II’ niet door te kunnen gaan. ‘North Atlantic II’ was een samenwerkingsproject van TGA en de Newyorkse Wooster Group dat zou worden uitgevoerd tijdens het Holland Festival. Het was de bedoeling dat er afwisselend in New York en Amsterdam zou worden gerepeteerd, maar de Wooster Group had zich verkeken op de artistieke en logistieke consequenties. Er zijn al twee nieuwe producties gepland. In april gaat eerst ‘Angst en ellende in het rijk van Kok’ in première, het laatste gezamenlijke stuk van Ton Vorstenbosch en de in augustus overleden Guus Vleugel. Later diezelfde maand regisseert Gijs de Lange ‘Een ideale vrouw’ een stuk van W. Somerset Maugham uit 1927 in het Transformatorhuis in Amsterdam. (Volkskrant, AD en NRC, 2/2/99, 2/2/99)
It’s official: ‘Elisabeth’ wordt de opvolger van ‘Miss Saigon’. In augustus beginnen de repetities voor de musical over keizerin Sissi van Oostenrijk. Zondag 4 juli is definitief de laatste voorstelling van ‘Miss Saigon’. De voorstelling heeft dan twee en een half jaar gespeeld en zo’n 1,5 miljoen mensen hebben hem dan gezien. (AD, 2/2/99)
zie ook: ‘Elisabeth’ in Circustheater
Zoals u waarschijnlijk al heeft gemerkt is Moose verhuisd. Ons nieuwe adres is:
In ons nieuwe huis veranderen er een aantal dingen:
Daarnaast gaan we werken aan meer geavanceerde opties zoals een ftp-archief en een zoekmachine. Overigens wordt Moose inmiddels zeer arm van al deze virtuele gein. Lees hier hoe u Moose financieel kunt steunen.
‘Elisabeth’ wordt de opvolger van ‘Miss Saigon’ in het Circustheater in Scheveningen. ‘Miss Saigon’ zal in ieder geval nog te zien zijn tot eind maart, maar waarschijnlijk wordt de musical nog wel langer doorgespeeld, om aan de grote belangstelling te voldoen. Dat zou betekenen dat Willem Nijholt nog een aantal keer De Regelaar kan spelen. Die rol werd in oktober overgenomen door Bill van Dijk, omdat Nijholt zich wilde wijden aan een regie en aan de voorstelling ‘En nu wij’ met Gerrie van der Kleij. Overigens is Joop van den Ende in onderhandeling met Arjan Ederveen over een rol in de musical ‘Oliver’ die in het seizoen 1999/2000 ‘Anatevka’ gaat opvolgen als reismusical. (Volkskrant, 30/1/99)
zie ook: ‘Miss Saigon’ gaat langer door
Er is een nijpend tekort aan theaters voor een breed publiek in Amsterdam, aldus Hans Schaamle van produktiebureau Dans in Uitvoering. Vooral groepen die op projectbasis werken zijn hiervan de dupe, omdat zij pas te horen krijgen of hun subsidie doorgaat op het moment dat alle theaters al volgeboekt zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld de voorstelling ‘Sladek’ van Het Nationale Toneel niet naar Amsterdam komen. (Volkskrant, 29/1/99)
zie ook: ‘Sladek’, Het Nationale Toneel
Het Muziektheater vindt ‘Dark Lady’ een “geslaagde voorstelling”. Ondanks de “wisselende” recensies zijn er toch nog 9000 mensen komen kijken. “Wij zijn dan ook blij met deze produktie. Er is dus niets wat een toekomstige samenwerking (tussen TGA en het Muziektheater) in de weg zou staan”, aldus voorlichter K. Welling. (Volkskrant, 29/1/99)
zie ook: ‘Dark Lady’, Toneelgroep Amsterdam, Gastprogrammering Het Muziektheater
Artistiek leider Threes Schreurs gaat weg bij de Dogtroep. Zij wordt opgevolgd door Titia Bouwmeester die al langer aan het gezelschap verbonden is. Schreurs leidde de Dogtroep sinds 1990 en schreef alle voorstellingen, waaronder ‘Noordwesterwals’ en ‘Hotazel’. (Parool, 29/1/99)
zie ook: ‘Hotazel’, Dogtroep
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.