moosers

Praatjes van Moose

De Bijlmer wordt onderwerp van een opera met de toepasselijke titel ‘De Bijlmer Opera’. Het libretto is geschreven door oud-Bijlmerbewoners Jacques en Fer Bank. De muziek is van Orkest De Volharding. De opera gaat over het maakbaarheidsmodel: “De Bijlmer zelf is niet mislukt, maar het idee erachter”, aldus de gebroeders Bank. De opera gaat op 18 januari in première in Bellevue in Amsterdam; in de Bijlmer zelf is geen geschikte ruimte… (NRC, 20/12/99)

zie ook: IN: De Bijlmer

Lees meer

Moose op 20/12/1999 - 00:00  
meer over Bijlmer, opera

Hoeveel structurele subsidie zal Carrousel ontvangen na het vertrek van Marlies Heuer? Vier jaar geleden oordeelde de Raad voor Cultuur dat de voorstellingen van de twee artistiek leiders, Marlies Heuer en Matin van Veldhuizen, “onderling sterk in kwaliteit verschillen”, dat die van Marlies Heuer “bijdragen aan de diversiteit van het theateraanbod” en die van Matin van Veldhuizen “veel minder innerlijke noodzaak laten zien.” Heuer noemt dit vier jaar later een “niet zo’n heel prettig advies”, maar zij gelooft in de plannen van Van Velthuizen: “In het Atelier Delphine zullen jonge vrouwelijke regisseurs de gelegenheid krijgen om voorstellingen te maken. Carrousel krijgt nog meer een vrouwelijke signatuur. Natuurlijk zou een aparte plek voor vrouwelijke regisseurs niet nodig moeten zijn. Daar staat tegenover dat de echt goede regisseurs vrouwen schaars zijn: Beppie Melissen bij Carver, Mirjam Koen bij het Onafhankelijk Toneel, Liesbeth Colthof bij Huis aan de Amstel.” (NRC, 19/12/99)

zie ook: Heuer weg bij Carrousel

Lees meer

Moose op 19/12/1999 - 00:00  
meer over Atelier D, Cultuurnota 2001-2004, het glazen plafond, Marlies Heuer

Saskia Bruines, cultuurwethouder van Amsterdam, heeft in haar nota ‘Allianties’ de stedelijke kunstinstellingen opgeroepen veel meer te gaan samenwerken dan nu het geval is. Hiermee reageert Bruines mede op het rapport van Trevor Davies, die op uitnodiging van de gemeente het culturele leven in Amsterdam onderzocht en onder meer concludeerde dat de kunstwereld uit talloze eilandjes bestaat. De nota ‘Allianties’ zal als leidraad dienen bij het beoordelen van subsidie-aanvragen, en kunstinstellingen wordt gevraagd in hun aanvraag specifieke plannen voor samenwerking op te nemen. (Parool, 18/12/99)

zie ook: Cultuurpaus op de fiets

Lees meer

Moose op 18/12/1999 - 00:00  
meer over Saskia Bruines

De tweede solist van het Nationale Ballet, Sjef Annink, is op 28-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Hij zou tijdens de reprise van ‘De Toverfluit’ de rol van Monostatos gedanst hebben. (Volkskrant, 16/12/99)

zie ook: Vera Liefhebber over ‘De Toverfluit’

Lees meer

Moose op 16/12/1999 - 00:00  
meer over dans, overleden

Ook Dirk Tanghe heeft zijn beleidsnota voor het komende kunstenplan 2001-2004 op tijd in Den Haag ingediend. Hij is hem zelfs gaan toelichten bij een speciale commissie. De leden ervan vielen mee, ze waren best open voor zijn commentaar, vond hij. Hij doet het omdat het moet, maar eigenlijk wil Tanghe helemaal niet in kunstenplannen denken. Hij zit boordevol plannen voor voorstellingen die het volledige scala aan theatervormen beslaan, van ‘Sinatra; Come and Sing with us’, tot ‘Waiting for Godot’ van Beckett. Nee, het werk van deze regisseur is niet onder een noemer te vangen. Samen met zijn acteurs wil hij de magie van het theater weer tot leven wekken. “Varieteit, varieté, entertainment, ontroering, verrassingen, spektakel - dat wil ik het publiek aanbieden.” De waterval van plannen kent een zinderend slot, op 22 mei 2006, dan moet zijn “total big dream” ‘King Arthur!’ in première gaan. En daarna gaat hij op reis. (Volkskrant, 16/12/99)

Lees meer

Moose op 16/12/1999 - 00:00  
meer over Cultuurnota 2001-2004, Dirk Tanghe, Wachten op Godot

Het Nederlands Impressariaat (NI) en het Muziek en Theater Netwerk (MTN) gaan fuseren. De nieuwe organisatie gaat zich bezighouden met kleinschalige podiumkunsten als kamermuziek, jazz, wereldmuziek, jeugdtheater, mime en dans. Het MTN en NI mogen van staatssecretaris Rick van der Ploeg geen afnamesubsidies meer aan artiesten verstrekken. Deze subsidies waren bedoeld om te voorkomen dat artiesten door zaalverhuurders met te kleine honoraria worden afgescheept. Er zijn inmiddels convenanten gemaakt tussen rijk, provincies en gemeenten, waardoor de zalen in het land meer geld te besteden hebben. Het NI zegt er nog niet zeker van te zijn dat de lagere overheden zich zullen houden aan deze convenanten. (Parool, 16/12/99)

Lees meer

Moose op 16/12/1999 - 00:00  

Youp van ‘t Hek heeft de strijd tegen zwarthandelaren nog lang niet verloren. Nu hij zijn voorstelling in de Stadsschouwburg heeft afgeblazen, omdat toegangskaarten tegen belachelijke prijzen werden doorverkocht, is met het Nieuwe de la Mar theater in Amsterdam hij overeengekomen dat hij zijn oudjaarsconferance daar zal opvoeren. De theatergroep Purper is zo collegiaal om haar voorstelling van 30 december hiervoor af te zeggen. (Volkskrant, 14/12/99)

zie ook: Youp van ‘t Hek last oudejaarsconference af

Lees meer

Moose op 14/12/1999 - 00:00  
meer over afgelaste voorstellingen, Youp van 't Hek

De Egyptisch Nederlandse acteur Sabri Saad El Hamus begrijpt de verbazing rond zijn rol in de film ‘Hammam fi Emmesterdem’. In de film speelt hij de hoofdrol en hij assisteerde bij de regie. “De film geeft een zwart/wit beeld van de betrekkingen tussen joden en Arabieren”, geeft El Hamus toe, maar dit weerhield hem er niet van er aan mee te werken. “Ik kan toch een personage spelen waar ik het niet mee eens ben.” In de film loopt de hoofdpersoon in een jas met een hakenkruis en doet hij verwijzingen naar Anne Frank onverschillig van de hand. Is dat niet vooroordeel-bevestigend? “Die man wist toen hij de jas ging dragen niet eens wat een hakenkruis betekende - daar worden Egyptenaren niet mee opgevoed. De film is echt onschuldiger dan hij lijkt”. (Volkskrant, 13/12/99)

Lees meer

Moose op 13/12/1999 - 00:00  
meer over Egypte

De musical ‘The phantom of the opera’ van Andrew Lloyd Webber bracht aan kaartverkoop meer dan zes miljard gulden op en is daarmee de succesvolste show van deze eeuw: geen andere toneelvoorstelling of film (met inbegrip van ‘ET’, ‘Star Wars’ en ‘Titanic’) bracht zoveel op, aldus de woordvoerder van Lloyd Webber’s Really Useful Company. Sinds de première in 1986 is de musical in 91 steden opgevoerd. In Nederland was de voorstelling te zien in het Circustheater in Scheveningen waar de musical drie jaar lang te bewonderen was. (Volkskrant, 13/12/99)

zie ook: Heilig jaar dus Superstar

Lees meer

Moose op 13/12/1999 - 00:00  
meer over Andrew Lloyd Webber, Bezoekersaantallen, Circustheater

O42 heeft het kort geding tegen de gemeente Nijmegen verloren. Dit betekent dat het faillissement van het cultureel centrum nu onafwendbaar is. De rechter vindt dat de beslissing van stadsbestuur om het centrum geen voorschot te geven van 250.000 gulden terecht is geweest, omdat O42 nalatig is geweest in het overleggen van financiële stukken. (NRC, 13/12/99)

zie ook: O42 weinig overlevingskansen

Lees meer

Moose op 13/12/1999 - 00:00  
meer over grote schulden, Nijmegen
<< < 184185186 > >>
Syndicate content